Veluwe met kinderen | 21 Uitjes + vakantieparken

Een van de mooiste gebieden van Nederland is de Veluwe. Dit gebied ligt centraal in Nederland en is leuk om te bezoeken tijdens een dagje uit of weekendje weg. De Veluwe met kinderen, wat is hier te doen voor gezinnen? In deze blog lees je tal van tips voor uitjes en activiteiten op de Veluwe met kinderen. Daarnaast staan er leuke tips voor een kindvriendelijk vakantieverblijf op de Veluwe.

De Veluwe is een prachtig natuurgebied in het centrum van Nederland. Je kan hier fantastisch wandelen en fietsen, maar er zijn ook andere kinderactiviteiten te doen. Ook is het een heerlijk gebied om op vakantie te gaan. Diverse gastbloggers van Reistipsmetkids waren ook op de Veluwe met hun gezinnen en ook zij delen hun beste tips voor familie uitjes. Daarom verzamelden wij een aantal leuke uitjes in deze omgeving en we delen tips voor kindvriendelijke accommodaties.

Dagje weg of vakantie op de Veluwe met kinderen

Wat zo leuk is aan dit gebied is de enorme afwisseling tussen natuurgebieden en uitjes. In een dag ga je van het mooie Speulderbos, met de zogenaamde dansende bomen, naar de Elspeter heide met speelplaats, door naar de kleinste stad van de Benelux en dan kan je nog naar een zwembad of dierentuin gaan. Deze natuurrijke regio in Nederland heeft heel veel te bieden voor actieve vakantiegangers.

Vakantiepark op de Veluwe met kinderen

Vakantiepark Ackersate is een park met 5-sterren camping op de Veluwe. Je verblijft in een chalet, bungalow, stacaravan of ingerichte tent. Of je neemt je eigen tent mee natuurlijk. Op dit park is een binnen- en buitenzwembad, met in totaal twee glijbanen. Er is een trampolinepark, een dierenweide en een watervallei met klim- en speeltoestellen, waterpompen en waterstroompjes.

Landal Coldenhove ligt middenin het bos, zelfs tussen de wildroosters! Je kan dus heerlijk wandelen vanaf het park. Op het park is ook voldoende te doen voor gezinnen. Zo is er een overdekt zwembad en een indoorspeeltuin. (Onze review)

vakantiepark Veluwe met kinderen
Landal Coldenhove

Natuur op de Veluwe met kinderen

Kootwijkerzand

Een dagje Sahara in eigen land beleef je hier. Het Kootwijkerzand op De Veluwe is het grootste zandstuifgebied van West- Europa. Al vroeg in het voorjaar, als de temperatuur boven de 15 graden komt, is het hier heerlijk toeven. Voer in je navigatie in: Houtvester van Het Hoffweg Kootwijk. Je rijdt een prachtige weg af en parkeert vlak bij de zandverstuiving. Vanaf de parkeerplaats loop je een klein stukje door het bos ( +/- 10 minuten). Volg de borden ‘uitkijktoren’ en dan sta je opeens met je voeten in het zand en geniet je van een adembenemend uitzicht.

  • Leuk met de kinderen om te wandelen is de oranje route, deze is 3 kilometer en je komt dan ook langs de uitkijktoren. Tussen zonsopkomst en -ondergang is deze uitkijktoren vrij toegankelijk.

Bezoek trouwens ook de Kathedraal van Radio Kootwijk. Dit was het zendstation dat rond 1920 werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Dit gebouw heeft het meest weg van een combinatie van een tempel en een sfinx. Tegen betaling kan je dit, onder artdeco architectuur gebouwde, gebouw bezoeken.

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Het bezoekerscentrum Veluwezoom bij de Posbank is erg leuk en informatief voor de kinderen. Hier zijn diverse kinder-wandelroutes te koop, deze zijn goed aangegeven op de paden en de kinderen kunnen onderweg diverse opdrachten uitvoeren en ontdekken allerlei dingen die ze (waarschijnlijk) nog niet wisten.

Geen zin om te wandelen? Neem je picknickmand mee, ga lekker zitten aan één van de picknicktafels in de boomgaard waar de kinderen uren kunnen spelen in speeltuin Veluwezoom.

Speulderbos
Speulderbos

Speulderbos

Een prachtig bos op de Veluwe in Gelderland is het Speulderbos. Dit is een prachtig bos om te ontdekken op de Veluwe met kinderen, je kan er ook wandelen met de boswachter. Wij wandelden er de route De Duintjes, een route met bewegwijzering. De route is zo’n 6 kilometer lang en echt goed te doen voor de kinderen. In het begin en aan het einde kom je langs hetzelfde, heuvelrijke stuk. Dat is het leukste deel van de route, maar ook de rest van de route is mooi. Combineer deze route bijvoorbeeld met Restaurant Boshuis Drie, wij haalden hier vooraf een take away koffie. Achter het terras is er een speeltuin.

Hoge Veluwe

Wat is een blog over uitjes op de Veluwe met kinderen nu zonder de tip voor het Nationaal park? Hier vind je een kunstmuseum, wandelroutes en je kan er gratis fietsen huren. Daarnaast is er een leuke iPadroute, die blogger Nicole testte. Je leest erover in de blog over het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Ook tof hier is het Museonder, in het bezoekerscentrum. Hier ontdek je hoe het er onder de grond uitziet. En ga naar het Krüller-Müller museum. En een aantal weken per jaar staat het N.P. De Hoge Veluwe in het teken van het Wilde Weken Festival. Dit festival richt zich op gezinnen, met veel leuke activiteiten voor de kinderen.

Schaapskudde Epe-Heerde

Bij de Schaapskudde Epe-Heerde mag je op de speciale knuffelmiddagen de lammetjes knuffelen. Op andere dagen kan je de uitkijktoren op of je wandelt in de omgeving. Leuk met de kinderen is de Kabouterroute. Deze start bij de speelweide tegenover de schaapskooi. De route volg je eenvoudig vanwege de paaltjes met een kabouterplaatje en een grote gekleurde richtingpijl. Even voorbij de speeltuin is er een struinbos.

Honger gekregen? Bij De Honingpot in Epe eet je pannenkoeken en er is buiten een grote speeltuin, en ook binnen kunnen de kinderen spelen.

Veluwetransferium Nunspeet

Leuke tip voor een dagje uit met de trein naar de Veluwe, of natuurlijk tijdens een weekendje weg is een bezoek aan Bezoekerscentrum Nunspeet. En combineer dit met het Veluwetransferium. Beleef eerst Veluwe in de expositie, kijk rond in de winkel en maak een wandeling in het bos. Daarna ga je de toren beklimmen en de kinderen vind je terug in de speeltuin.

Hier kan je ook tijdens de openingstijden naar buiten, de natuur in en op pad met een tas vol opdrachten. Wandel over de heuvels en vind alle kabouters. Of ontdek als een boswachter en behaal je boswachtersdiploma! In de vakanties zijn er vaak extra activiteiten voor gezinnen, zoals Uilenballen pluizen, kaboutermuts versieren of een natuurontdekkingstocht met een natuurgids.

Wil je wat langer wandelen tijdens een dagje weg op de Veluwe, dan kan je een route van 7 of 12 kilometer lopen vanaf dit punt. De Zandenboswandeling is een afwisselende wandeling met bos, open velden en heidevennen.

Hoge Veluwe
Hoge Veluwe

Veluwe met kinderen | Leukste uitjes

Hieronder staan allerlei tips voor leuke uitjes tijdens een dagje weg op de Veluwe. Zoek je naar evenementen, voorstellingen en andere tijdelijke uitjes? De Uit agenda van Visit Veluwe geeft je een goed overzicht en heeft een filteroptie voor leuke activiteiten en uitjes met kind.

Klimbos Garderen

Leuk om te doen als je met wat oudere kids in deze regio bent: ontdek het bos klimmend bij Klimbos Garderen, bij het plaatsje Garderen. Dit is het hoogste en veiligste klimbos van Nederland. Je kan hier klimmen op allerlei parcoursen, waaronder een parcours met uitsluitend tokkels,een parcours met funonderdelen en een parcours op 25 meter hoogte!

Voor de parcoursen geldt een minimale lengte van 1.20 meter, behalve voor het parcours voor kids vanaf 4 jaar. Om het Zipline parcours en het Discover parcours te volgen moet je minimaal 13 jaar zijn. Voor de kleinere klimmers is er het Zero to hero parcours. In dit parcours hangen 9 uitdagende hindernissen op 2 meter hoogte. Het No Limit Parcours is voor de echte avonturiers. Het parcours komt tot 12 meter boven de grond en onderweg kom je een fiets tegen. Ook zijn er spannende elementen zoals de evenwichtsbalk van 20 centimeter breed. 

Ook voor een dagje uit met kleuter zit je goed in dit klimpark op de Veluwe! Kinderen vanaf 4 jaar en met een lengte tot 1.20 meter kunnen twee parcoursen klimmen. Ze krijgen een speciale klimgordel aan en een klimhelm op. Ook op deze parcoursen moet u als ouder meeklimmen.

Julianatoren in Apeldoorn

Nog een tip voor een leuk uitje op Veluwe met kinderen vanaf ongeveer 2 tot en met 8 jaar is kinderpretpark Julianatoren. Dit is een leuk en overzichtelijk park in Apeldoorn, met allerlei attracties die geschikt zijn voor wat jongere kinderen. Door de dag heen worden er shows gegeven en er is ook volop speelruimte.

De Muizen Jul en Julia zijn de hoofdrolspelers in dit pretpark. Je vindt ze samen met hun vrienden overal terug in het park. En in het park is er een leuke mix van attracties en speeltoestellen. Met Jul’s helikopterbaan ‘vlieg’ je een rondje boven het park en kun je gelijk even zien wat er allemaal te doen is. En achteraan is er het Picknickbos, een gebied met veel zitjes en picknicktafels afgewisseld met speeltoestellen in het bos.

Veluwe met kinderen
Julianatoren

Apenheul

Wil je tussen de apen lopen, apen misschien wel aanraken of gewoon naar de aapjes kijken? Dan zit je goed bij de Apenheul, ook dit is een uitje in Apeldoorn. In dit groene natuurpark zijn er ruim 35 soorten apen! Naast het zien van de dieren, van dichtbij en verder weg, zijn er voederpresentaties van de dierverzorgers en in het dierenpark zijn meerdere speeltuinen. Bij restaurant De Wildebras is een terras en daarnaast kunnen kinderen spelen in het huis van NAAAP.

Ouwehands Dierenpark

Bij Veenendaal en Rhenen kan je naar het Ouwehands Dierenpark gaan, dit dierenpark ligt tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Dit dierenpark staat bekend om de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya. Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch leefgebied, dat onderdak biedt aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is  bestemd voor het reuzenpandaverblijf.

Daarnaast zijn er veel meer dieren te zien, als olifanten, tijgers, giraffen en pinguïns. Ook is er een berenbos waar je over touwbruggen loopt. In de overdekte speeljungle van 4000 m² groot en 12 meter hoog kunnen kinderen van 0 tot 12 jaar eindeloos spelen.

Veluwe met kind
Spelerij Uitvinderij

De Spelerij Uitvinderij

Blogger Alyt bezocht eerder De Spelerij Uitvinderij met haar kinderen. Het is een plek waar de creativiteit en verbeelding van kinderen echt geprikkeld worden. In De Spelerij kunnen de kinderen de wonderlijke toestellen die het zelf in beweging zetten. En in De Uitvinderij gaan kinderen aan de slag met hout, plexiglas, metaal en piepschuim om creaties te maken.

Het Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum in Arnhem is zowel in de zomer als de winter perfect voor een dagje uit met het gezin op de Veluwe met kinderen. Een ding is zeker: zowel groot als klein hoeven zich niet te vervelen! Bak broodjes bij het vuur (in de winter) of help de wasvrouwen met witwassen (in de zomer) en kijk ‘hoe ze het vroeger deden’. Je kunt door het museum hoppen met de tram. Er zijn overal haltes, stap bij elke halte uit en je hebt aan het einde van de rit (bijna) alles gezien. Kijk op het actuele programma wat er allemaal te beleven is.

Burgers’ Zoo

Een andere leuke dierentuin op de Veluwe is Burgers’ Zoo. Als je wilt kun je een looproute volgen zodat je alles ziet. Je komt dan ook langs een aantal speeltuinen. Het dierenpark is opgedeeld in diverse gebieden. In het safarideel zie je bijvoorbeeld neushoorns, zebra’s en giraffen. Het mooiste van deze dierentuin is zeker weten  de Mangrove. Je jas kun je binnen meteen uitdoen, want het is echt tropisch. In de Mangrove vliegen heel veel vlinders met mooie kleuren rond die, als je geluk hebt zelfs op je komen zitten.

Ouwehands Dierenpark
Ouwehands Dierenpark

Speeltuinen op de Veluwe

Speelweide Stakenberg met Tijdkijkerpad en uitkijktoren

Nadat wij met de kinderen al hadden gewandeld in het Speulderbos, en naar een landgoed waren geweest, besloten we om door te rijden naar de speelweide bij Elspeet. Dit is een heel groot grasveld met allerlei speeltoestellen en picknickplekken. Ideaal voor de kinderen natuurlijk, omdat ze kunnen spelen.

Wil je dit bezoek wat uitbreiden, achter de speelplaats is een uitkijktoren. Daarnaast start er vanaf de (gratis) parkeerplaats een leuke wandelroute, het Tijdkijkerpad. Deze route is zo’n 4,5 kilometer lang en onderweg kom je langs allerlei tijdkijkers, waardoor je een bepaald beeld ziet uit een tijd lang geleden of een tijd wat korter geleden. Een heerlijk en kindvriendelijk pad om te wandelen tijdens je verblijf op de Veluwe met kinderen. Onze kinderen vonden deze speelse route over de heide erg leuk!

Schateiland Zeumeren

Schateiland Zeumeren is een van de grootste indoor uitjes van Nederland, het is een grote indoor speeltuin met leuke opties. En dit uitje is ontzettend leuk, voor jonge en oudere kinderen. Schateiland is verdeeld in drie hoeken met het grote schip met kapiteinshut, een vissershut, de peuterspeelhoek en het zeemansgevecht. Deze grote indoor speeltuin heeft ons verrast met de grote hoeveelheid mogelijkheden. Er is zoveel te doen, in een enorme hal, dat je er heel wat uren zoet bent. Lees Jolanda’s review van het Schateiland.

Speulderbos

Veluwe met kinderen | Kinderactiviteiten en musea

Poppentheater De Toverbezem

Een bezoek aan Poppentheater De Toverbezem is voor de kinderen één groot feest. Tijdens de voorstelling worden de kinderen betrokken in het verhaal.

Na de voorstelling is het nog niet afgelopen! Er is wat drinken en lekkers voor de kinderen en daarna is het tijd om te knutselen in het thema van de voorstelling. Samen met je kind(eren) maak je iets leuks om mee naar huis te nemen.

Oud Veluwse Markt

Tijdens zes donderdagen in juli en augustus bruist het mooie dorp Barneveld. Je kunt onder andere Torenklimmen, er is een optocht, voor de kleintjes een poppenkastvoorstelling en een hele gemoedelijke kindervlooienmarkt. Ook zijn er diverse oude ambachten in uitvoering te zien. Naast de activiteiten slingert er een gezellige markt door het hele dorp. Heb je zin om even te zitten en te genieten van een lekkere lunch? Strijk dan neer op het terras van De Hebberd. Heerlijk eten en een perfecte locatie om ‘mensen te kijken’.

Elspeet met kind

Het Nederlands Watermuseum

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Watermuseum ontdek je van alles over water, niet door te kijken maar door te dóen. Zo kunnen de kinderen proefjes doen in het laboratorium, of bijvoorbeeld gel of tandpasta maken. De activiteiten wisselen regelmatig, check de agenda om te zien wat er te doen is.

Het Watermuseum ligt in Arnhem, een toffe stad, ook voor gezinnen. Lees daarom wat je doet in Arnhem met kinderen, om je bezoek aan het museum mee te combineren.

Zandsculpturenfestijn

Het Zandsculpturenfestijn op de Veluwe is een verrassend leuk uitje voor het gezin. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids waren hier met het gezin en ze kwamen allemaal enthousiast terug. Het overgrote deel van de zandsculpturen is overdekt, maar na het restaurant, waar je even kan bijkomen met bijvoorbeeld een taartje of een ijsje, staan er een aantal zandsculpturen buiten. Een aantal maanden per maand zie je hier mooie sculpturen, speel je en er is een monorail. Het park brengt je zeker 2 uur plezier en is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Voor alle generaties is dit een heerlijke middag uit. 

Bostoren Veluwe
Bostoren

Veluwe met kinderen | Paleis en landgoederen

Paleis het Loo

Paleis het Loo bezoeken is een leuk uitje voor gezinnen. Er zijn geregeld speciale activiteiten voor kids. Dit paleis heeft de mooiste tuinen van Europa en je ontdekt er een deel van de geschiedenis van Nederland.

Er zijn drie verschillende audioverhalen waarmee je een paleisroute kunt volgen, elk van dertig minuten. Er is een speciaal familieverhaal met heeft veel geluidseffecten. Twee routes zijn geschikt voor kids vanaf 12 jaar en de derde route is voor kids vanaf 7 jaar geschikt.

  • Een Paleis Het Loo ticket geeft toegang tot het paleis, de stallen en tuinen en de Oranjewandeling.

Landgoed Staverden

Tijdens ons weekend op de Veluwe met kinderen bezochten we het Landgoed Staverden. Staverden is in 2012 officieel uitgeroepen tot de kleinste stad van de Benelux. Dit is een bosrijke omgeving met een Brasserie, het kasteel en de kasteeltuinen. Het landgoed heeft een oppervlakte van in totaal 718 hectare en je kan er daarom wandelen. Er zijn meerdere routes uitgezet. Voor de kinderen is er een zandbak, in de weekenden een springkussen (als er geen corona is) en er is een doolhof.

Landgoed Schovenhorst

Een ander landgoed op de Veluwe is het Landgoed Schovenhorst in Putten. Hier eindigden wij ons weekendje weg. Normaal kan je hier de Bostoren beklimmen, maar deze is vanwege de maatregelen gesloten. Daarnaast zijn er allerlei mooie tuinen om te ontdekken, er zijn wandelroutes, er is een speelbos met enkele speeltoestellen, er is de ommuurde tuin en de geheime tuin en je kan allerlei lekkers halen bij de brasserie.

vakantie Veluwe met kinderen

Vakantieparken op de Veluwe

Als we het hebben over vakanties op de Veluwe, dan beginnen we met het delen van prettige bungalowparken. Van alle gemakken voorzien, liefst met zwembad. En tegelijkertijd sta je zo in de natuur. Daarnaast delen we ook tips voor een familiecamping en kindvriendelijke hotels.

Heideheuvel

Landal Heideheuvel 

Dit voorjaar waren wij een midweek bij Landal Heideheuvel. De voorzieningen op het park zijn prima. Er is een restaurant, snackbar en een parkshop. Voor kinderen is er natuurlijk beer Bollo, de Landal-mascotte, die je ook vaak tegen het pluizige lijf loopt. Wij hadden een speciaal kinderhuisje geboekt met speelgoed en een kinderkamer met een stapelbed. In de woonkamer staan twee fauteuils op kinderformaat. Bekijk het park en de prijzen op de website.

  • Overdekt zwembad
  • Avonturenhof
  • Vernieuwde Brasserie, snackbar en parkshop

Landal Landgoed ‘t Loo 

Ook Landal Landgoed ‘t Loo is een aanrader voor je vakantie op de Veluwe met kinderen. Is het je eerste vakantie met baby? Dan zit je hier goed, want er is een speciale bungalow voor gezinnen met een baby! Met oudere kinderen kan je naar de indoorspeelplaats, zwemmen of gezellig bowlen.

  • Recreatieplas met aquapark (juni-september)
  • Zwembad
  • Bowlingbaan
Landal Landgoed ‘t Loo

Familiehotels

Verblijf je liever in een kindvriendelijk hotel op de Veluwe? Bilderberg ‘t Speulderbos: Onze gastblogger was hier een nacht met haar gezin en ze vonden dit een heerlijk hotel.

Dat waren ze, onze tips voor de Veluwe met kinderen. Weet jij leuke uitjes of fijne accommodaties in deze regio? Deel ze met ons in de reacties!

Lees ook:
Doen in Soest met kids
Of ga naar Zeist met het gezin

Speelplaats Elspeet Veluwe met kinderen
Speelplaats Elspeet

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën