Garderen met kinderen | 10x Uitjes op de Veluwe

Wat is er te doen in Garderen met kinderen, de plaats op de Veluwe? Wij waren hier een weekend met het gezin en delen onze tips!

Garderen is een dorp dat tussen de mooie bossen van de Veluwe ligt. Het staat bekend om het zandsculpturenfestijn en de jaarlijkse, traditionele braderie. Voor gezinnen is er ook veel te doen in en rondom het dorp, wij delen enkele tips!

Doen in Garderen met kinderen

Zandsculpturenfestijn

Het Zandsculpturenfestijn is een museum vol zandsculpturen. Het begon met een beeldentuin, dit is inmiddels uitgegroeid tot het “Leukste uitje van Gelderland 2019”. Jaarlijks worden er beelden gemaakt, in een bepaald thema, door verschillende zandsculptuurkunstenaars.

Boven deze zandsculpturen ligt een monorail, wat natuurlijk heel leuk is voor kinderen om even samen in te stappen en de zandsculpturen van bovenaf te bewonderen. In dit gedeelte van het festijn is ook een kleine zandspeelplek voor kinderen.

De Beeldentuin erbij is gratis toegankelijk en als je trek hebt gekregen, dan ga je naar lunchroom de Rozentuin.

Klimbos Garderen

Vanwege een uniek zekersysteem is dit Klimbos Garderen het veiligste klimbos van Nederland. Er zijn hier diverse parcoursen, waaronder een parcours met uitsluitend tokkels, een parcours met funonderdelen en een parcours op maar liefst 25 meter hoogte. Er is een nettenparcours voor de allerkleinsten. Je kan daarom hier al klimmen met kinderen vanaf 4 jaar.

Speulderbos

Het Speulderbos is een heel mooi bos bij Garderen en als je in Garderen met kinderen bent is het echt een aanrader om hier te gaan wandelen. Dit gebied heet ook wel het bos van de dansende bomen en dat komt omdat de meeste bomen een grillige vorm hebben en lijken te dansen. Zeker in de ochtendnevel kan je dit duidelijk zien. Er leven edelherten, reeën, everzwijnen en zelfs dassen.

Wij wandelden er de route De Duintjes, een route met bewegwijzering. De route is zo’n 6 kilometer lang en echt goed te doen voor de kinderen. In het begin en aan het einde kom je langs hetzelfde, heuvelrijke stuk. Dat is het leukste deel van de route, maar ook de rest van de route is mooi.

Restaurant Boshuis Drie

Toen wij onderweg waren naar wandelroute De Duintjes bij Garderen navigeerde ik verkeerd en kwamen we toevallig bij Restaurant Boshuis Drie uit. Hier starten wandelroutes, maar je kan ook naar het terras gaan. Vanwege corona deden wij het met take away. Mogen we weer naar de terrassen gaan: bij het terras is een speeltuin.

Familierestaurant De Wildebras

Dit restaurant, met allerlei kindermenu’s, heeft de grootste speelzolder van Nederland. Er is zo’n 170 m2 aan binnenspeeltuin met een game-café, een kapperswinkeltje, een kledingshop, een bioscoop en een heleboel lego in de bouwhoek.

IJstijd IJssalon

Als je door Garderen rijdt, dan is de kans heel groot dat je de wachtrij bij IJstijd IJssalon passeert. Met veel smaken als aardbeien-, chocolade- en vanille-ijs en Notenexplosie, After Eight en Yoghurt-amarena is er voor ieder wat wils!

Uitjes rondom Garderen met kinderen

Ook in de omgeving van Garderen is veel te doen. Dit zijn enkele tips:

Kindvriendelijk overnachten | Garderen met kinderen

Wil je liever naar een vakantiepark? Dan kan je kiezen voor het Vakantiepark Garderen, bekijk hier de website. Fijn hier zijn de grote indoorspeeltuin, de rotswaterspeeltuin, vele buitenspeeltuintjes, een groot buitenzwembad met familieglijbaan en een binnenzwembad. 

Het vakantiepark Ackersate wordt gezien als een van de mooiste vakantieparken, met camping, van de Veluwe. Dit ligt in de buurt van Garderen. Het is een 5-sterren camping op de Veluwe, met binnen- en buitenzwembad met glijbanen. Gasten geven het park gemiddeld een 8,6!

Bilderberg Résidence Groot Heideborgh

Tijdens een weekendje weg verbleven we in een luxe familiesuite van Bilderberg Résidence Groot Heideborgh (boek hier). Er is het Grand Café, een restaurant, de Clarins Signature Salon en het Wellness Centre, indoor zwembad en je kan er fietsen huren. In het hotel zijn er comfort kamers, gewone hotelkamers, twee hotelsuites met dakterras en natuurlijk de luxe familiesuite.

Dit hotel ligt bij Garderen, op de Veluwe. De familiekamer heeft twee slaapkamers, een keuken, een woonkamer, terras en een badkamer met bad. Omdat er geen foto’s op de website staan was het toch nog een klein beetje een verrassing toen we de hotelkamer openden: de ruimte was echt groot. Ideaal als je met kinderen op vakantie bent!

Vanwege corona konden er allerlei dingen natuurlijk niet: ontbijt en diner kreeg je op de kamer, het zwembad is dicht en de normale gezellige drukte ontbreekt. Maar omdat je zoveel ruimte in je hotelkamer hebt, heb je daar weinig last van.

Veluwe familiehotel
Bilderberg Résidence Groot Heideborgh

Bilderberg hotel ’t Speulderbos | Garderen met kinderen

Overnachten in een hotel aan de rand van een prachtig bos midden op de schitterende Veluwe, dat kan bij Bilderberg hotel ’t Speulderbos met kinderen. Blogger Nicole testte dit hotel met haar man en hun zoon.

Bilderberg hotel ’t Speulderbos ligt in Garderen op de Veluwe, direct aan het mooie bos waar het hotel naar vernoemd is. En dat bos gaan wij kort na aankomst ook verkennen, en wel samen met de boswachter! Het is een wandeling die iedere zaterdag aangeboden wordt door het hotel.

Maar eerst brengen we even de bagage naar onze kamer. We logeren in een familiekamer, een grote en sfeervolle kamer blijkt als we binnen stappen. En ook fijn: we hebben een bad. De slaapbank is al helemaal opgemaakt voor junior. We besluiten deze toch weer in te klappen, zodat we de grote ruimte van de kamer ook echt goed kunnen benutten. Dan trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we op pad.

de speelkamer in 't Speulderbos1
Speelkamer

Wandeling met de boswachter

Als we klokslag half vier de lobby inlopen staat hij al op ons te wachten: boswachter Cor. Via de achteruitgang verlaten we het hotel en stappen we zo het Speulderbos in. Het bos van de dansende bomen en waarom het zo genoemd wordt zien we al snel: de meeste bomen hebben een grillige vorm en lijken te dansen. Zeker in de ochtendnevel schijn je sterk dit gevoel te krijgen.

Terwijl junior gelijk enthousiast in de grond gaat wroeten met een stok neemt de vriendelijke Cor ons mee door het bos en vertelt over het ontstaan, hoe men in de vorige eeuw nog zo over een zandvlakte kon kijken tot aan de kust bij Harderwijk. Het is lastig voor te stellen nu we midden in dit indrukwekkende bos staan.

op stap met de boswachter in het Speulderbos
Op stap met de boswachter

Want een indrukwekkend bos is het inmiddels, er woont hier veel wild. Er leven edelherten, reeën, everzwijnen en zelfs dassen. Van die everzwijnen zijn de wroet sporen overal goed terug te vinden. Cor heeft in zijn rugzak nog een verrassing voor ons, de pootjes van diezelfde everzwijnen en herten. Die mogen we even vasthouden, dichterbij het wild komen we vandaag helaas niet.

Maar dat maakt de wandeling niet minder interessant, het is gaaf om met zo’n enthousiaste natuurliefhebber door de bossen te struinen, we zien zoveel meer dan als we alleen op pad waren gegaan. Na ruim anderhalf uur wandelen we het bos weer uit, met een hoofd vol informatie en zakken vol dennenappels en beukennootjes.

Speurtocht en zwembad

Terug in het hotel in Garderen gaan we met de speurtocht voor kinderen op ontdekking door het hotel op zoek naar verborgen letters. De speelkamer voor de kinderen hadden we al gespot, maar dat er ook buiten een kleine speeltuin is, ontdekken we nu. Als we alle letters gevonden hebben rent zoonlief terug naar de receptie, want er is hem bij de juiste oplossing een cadeau beloofd.

En dan is het tijd om even de wandelspieren te ontspannen, slechts een trap af en we stappen zo het kleine maar fijne zwembad in. Er is bijna niemand dus we kunnen heerlijk spelen en natuurlijk maken we om beurten ook even gebruik van de sauna.

familiekamer in hotel Speulderbos
Familiekamer

Restaurant

Helemaal ontspannen komen we die avond in het restaurant aan. Bij de incheck is er al een tafel voor ons gereserveerd dus we worden verwacht. De bijzonder hartelijke bediening legt ons uit dat we voor het Bilderberg arrangement gebruik mogen maken van de food court. Een buffet waar ter plaatse vlees en vis voor de gasten gegrild worden.

Voor de kinderen is er een speciaal kinderbuffet, laag zodat zelfs de kleinsten er zelf bij kunnen en natuurlijk gevuld met kinderfavorieten. Robin kiest gelijk de hamburger, die mag hij helemaal zelf samen stellen. Ben je geen liefhebber van buffetten, dan kun je terecht in de bistro waar je van de kaart kunt bestellen.

Restaurant
Restaurant

Wij hebben genoten van ons verblijf aan de rand van het Speulderbos! Het hotel is bijzonder kindvriendelijk. Van het speciale kinderbuffet tot het fijne zwembad; er is genoeg te doen voor de hele familie. Maar het zijn niet alleen de faciliteiten, het is ook de prettige sfeer in het hotel en de hartelijke wijze waarop het personeel alle gasten het gevoel geeft bijzonder welkom te zijn. En dat je vanaf het hotel zo een van de mooiste bossen van Nederland in wandelt is natuurlijk een mooie bonus.

  • Goed om te weten: Voor kinderen tot en met 11 jaar is overnachting en ontbijt gratis.

Wat zijn jouw tips voor Garderen met kinderen en omgeving?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Categorieën