Amersfoort met kinderen | 10x kinderactiviteiten

Een leuke stedentrip centraal in Nederland is een bezoek aan de stad Amersfoort. Deze stad is wat minder bekend dan Utrecht, maar heeft veel te bieden! Daarnaast is het er wat rustiger, ideaal als je met kinderen een dagje weg gaat. Wat is er te doen in Amersfoort met kinderen? Wij delen enkele leuke kinderactiviteiten in deze stad in de provincie Utrecht!

Amersfoort is een leuke en mooie stad met een oud centrum. De stad is tof om te bezoeken tijdens een dagje uit of maak er een stedentrip van! Combineer het bezoek van de stad tijdens een stedentrip met het ontdekken van de Utrechtse Heuvelrug en de plaatsjes Soest, Baarn en Zeist. Dit gebied in de omgeving van Amersfoort is prachtig en kindvriendelijk.

Amersfoort met kinderen ontdekken

Wil je het centrum van de stad ontdekken, dan kan dat aan de hand van de speciaal uitgezette kinderroute. De route is ruim 2 kilometer lang en je komt langs allerlei winkels en cafés. Daarnaast ontdek je het centrum. Hier staan de routes, er is ook een Spionmissie van zo’n 6 kilometer.

Speurtocht

Een andere manier om het centrum van de stad te ontdekken is door middel van de Kinderspeurtocht door Amersfoort. Aan de hand van 9 vragen kom je te weten wie er zo belangrijk was voor Amersfoort. Deze speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, je haalt hem voor € 1,95 op bij de VVV.

Rondvaart

Je kan de stad ook vanaf het water ontdekken. De Waterlijn verzorgt rondvaarten door de grachten van de oude binnenstad. De kosten zijn € 6,00 per persoon, kinderen varen gratis mee!

Onze Lieve Vrouwetoren

Met een hoogte van meer dan 98 meter is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is het bekendste herkenningspunt van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. Overigens beginnen veel wandelroutes op het plein bij de toren en ook de VVV is hier gevestigd.

Beklim de 346 treden van de toren en geniet van een adembenemend uitzicht over Amersfoort en de regio. De locatie van de toren vormt de kadastrale datum van Nederland. Daarnaast is de toren een officiële locatie voor bruiloften.

  • Om veiligheidsredenen mogen kinderen onder de 5 jaar de toren niet beklimmen.
Amersfoort zoo

Uitjes Amersfoort met kinderen

Verkeerstuin

Ben je in Amersfoort met kinderen van 4 tot 12 jaar, dan kan je gaan skelteren bij de Verkeerstuin. De Verkeerstuin is een indoor skelterbaan waar kinderen tot 12 jaar heerlijk kunnen skelteren. Dit is op een overdekte plek maar bij mooi weer gaan de deuren open. De kinderen kunnen dan door de naastgelegen natuurtuin rijden. Naast het skelteren kunnen kinderen onder andere tafelvoetbal en tafeltennis spelen. De toegang is gratis, en vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld!

Dierenpark Amersfoort

Heb je het in ons huis over Amersfoort met kinderen bezoeken, dan krijg je direct enthousiaste reacties te horen over Dierenpark Amersfoort. In dit dierenpark is er veel te doen, er zijn veel verschillende dieren en het park is zeer verzorgd. Leuk zijn de verschillende avontuurlijke weggetjes, waardoor het voor de kinderen klimmen en klauteren is. Daarnaast zijn er veel presentaties en je kan de dierenverzorgers ontmoeten.

In het Dinobos staan verschillende dinosaurussen op ware grote. Echt heel gaaf om er even naast te staan en een foto te maken! Op hele grote botten staat hun naam en andere informatie. Onderweg zijn er wat speelelementen voor kinderen, zoals een staan-schommel en kabelbanen. In het Honderduizend Dierenhuis hebben wij allerlei slangen, insecten en amfibieën gezien. Hier geven ze ook de presentatie Koele Knuffels.

Binnenverblijf De Nacht vonden wij een heel bijzonder verblijf in dierenpark Amersfoort. Het was vrij donker en warm. We hadden in eerste instantie niet in de gaten dat er een luiaard over ons heen kroop. Zo gaaf om mee te maken!

Dierenpark Amersfoort

Mondriaanhuis

Mondriaan is bekend van de schilderijen met zwarte lijnen en rode, gele en blauwe vlakken. Als je meer over de schilder wilt leren dan kan je met de kinderen speuren naar de verborgen puzzelstukken in het museum Mondriaanhuis. De speurtocht is gratis en deze is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Met een speurtocht, Doe-het-zelf-atelier en geregeld creatieve kinderworkshops is het Mondriaanhuis een leuke plek om te bezoeken als je in Amersfoort met kinderen bent.

Trampolinehal Jump XL

Een leuk uitje in Amersfoort als het regent is een bezoek aan de Jump XL. Een trampolinepark is veel meer dan een paar trampolines naast elkaar. Vermaak je met een groot variatie aan verschillende soorten attracties! Er is onder meer ook een Ninja Course, dit is een leuk en spannend hindernisparcours.

Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag is de hal vaak eerder geopend en start de dag met Mini Jump. De Jump Arena is dan speciaal gereserveerd voor kids van 2 t/m 5 jaar. Daarna start het jumpen voor iedereen vanaf 6 jaar. 

Kunsthal KAdE

Nog meer cultuur tijdens je dagje Amersfoort met kinderen vind je in de Kunsthal KAdE. Deze hal biedt tentoonstellingen aan op het gebied van hedendaagse/moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur.

Kinderen ontdekken de kunst in dit museum onder andere door diverse opdrachtenkaarten, kijkwijzers en workshops. Soms zijn er rondleidingen voor gezinnen, die staan in de agenda. Tijdens een interactieve rondleiding neemt een museumdocent jou en je familie mee door de tentoonstelling.

Superfun activiteitenhal

Een leuk indoor uitje, als je zoekt naar wat te doen in Amersfoort als het regent, is een bezoek aan Superfun. Hier is van alles te doen, van als je wilt gaan eten met kinderen in de stad tot indoor golf op een strand spelen, alsof je op een tropisch eiland bent. Of ga bowlen, lasergamen, probeer de super challenge hal en voor de kinderen is er een speelparadijs.

Kasteel Groeneveld

Het Kasteel Groeneveld ligt net buiten Amersfoort, in Baarn. Er is hier een Grand Café met terras en speelgoed voor de kinderen. Over het landgoed zijn routes uitgezet, waarbij je bijvoorbeeld zoekt naar de kabouters. Ook kan je normaal gesproken een speurtocht volgen door het kasteel.

Amersfoort met kinderen

Buiten uitjes in Amersfoort met kinderen

  • In de zomermaanden is het Bosbad Amersfoort een fijne plek om een aantal uur door te brengen tijdens een stedentrip Amersfoort met kinderen. Met een 50-meterbad, waterglijbanen en diverse baden voor peuters met speeltoestellen.
  • De natuurspeeltuin op landgoed Schothorst is de grootste natuurspeelplaats in Amersfoort. Er zijn hier allerlei natuurlijke speelelementen en er is een waterpomp. Vanaf het Groene huis kan je onder andere de speurtocht door het kabouterbos lopen. De opdrachten liggen in een doos met wandelroutes voor de deur van Het Groene Huis.
  • Het Zandfoort aan de Eem is een fijn plekje in de stad. Ben je in Amersfoort met kinderen op pad en wil je even bijkomen, ga dan hierheen! Natuurlijk met veel zand, een waterpomp, schommel en glijbaan.
  • Een andere leuke plek om naartoe te gaan in Amersfoort is Het BRONpark aan het Victoriameer. Hier is een waterpartij, bomen en veel ruimte om te spelen. In dit park mag je alleen wandelen, niet fietsen. Ga via de hangbrug naar de eilandjes, stap over de stapstenen of neem het trekpontje, speel met de waterpomp of ga naar de jeu-de-boules-bak.
Amersfoort met kinderen

Uit eten in Amersfoort met kinderen

Coffee Carazon is de plek om goede koffie te drinken als je in Amersfoort bent met het gezin. Een van de redenen daarvoor is de kinderspeelhoek met een heleboel speelgoed op de eerste verdieping.

Lunchen doe je bijvoorbeeld bij KROAST. De lunchkaart is uitgebreid, er is een kindermenu en het belangrijkste: er is een speelhoek met voldoende speelgoed.

Voor american pancakes ga je naar de ontbijt- en lunchzaak The Blueberry! Er zijn ondere andere america pancakes en een pannenkoekenvariant met banaan.

  • We zijn al geregeld bij pannenkoekenrestaurant De Smickel geweest, gevestigd in een voormalige boerderij in Soest. De kinderen mogen hier veilig spelen in de afgesloten tuin, binnen en buiten zijn allerlei speelmogelijkheden, de kids mogen een cadeautje uitzoeken als de pannenkoek op is en er staan snoepjes op de bar.

Omgeving van Amersfoort met kinderen

En ook rondom deze stad zijn tal van leuke uitjes mogelijk! Denk hierbij onder andere aan de Utrechtse Heuvelrug en de plaatsjes Soest, Baarn en Zeist. Wij zijn hier een weekendje weg geweest en vonden het én heel mooi én heel erg leuk qua activiteiten.

Ouwehands Dierenpark

In de omgeving van Amersfoort, op de Utrechtse Heuvelrug, kan je met kinderen naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan. Deze dierentuin is een leuke plek om heen te gaan met het gezin. Het is dierenpark met bijzondere dieren, als de ijsberen en reuzenpanda’s. En met de kinderen ga je ook naar de overdekte speeljungle RavotAapia en de Expeditie Berenbos.

Nationaal Militair Museum

Een heel leuk uitje op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen is het Nationaal Militair Museum bezoeken. Tijdens ons weekend in dit gebied waren wij hier een middag. Hier ontdek je de wereld van de krijgsmacht. Dit museum heeft een binnen- en buitengedeelte en er zijn geregeld nog extra activiteiten te doen. Wij begonnen met het binnengedeelte. Hier is veel te zien, zoals de grote verzameling vliegtuigen en kanonnen. Daarnaast kom je veel te weten over de rol van het Nederlandse leger in de geschiedenis.

Het leukste in het binnengedeelte was voor onze kinderen Explore: hier kunnen ze allerlei spelletjes doen. Daarnaast is er buiten van alles te zien, en er is een stormbaan waarop je kan testen hoe goed je vaardigheden zijn.

Kasteel Amerongen

Bij Kasteel Amerongen, in Amerongen, is er een familiespeurtocht. Hierbij probeer je het mysterie op te lossen. Het Huis, de tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt en er is een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is omringd door historische tuinen. Met name in de weekenden en in de schoolvakanties is er voor kinderen van alles te ontdekken en te doen.

Pyramide van Austerlitz

Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Amersfoort ligt dit terrein. In de omgeving kan je mooi wandelen of beklim deze Pyramide. Deze ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Er is een horecagedeelte met een snackbar, een restaurant en een paviljoen.

Naar de kinderen heb je geen omkijken hier! Er is een grote speeltuin en ook nog een lunapark met botsauto’s, draaimolens en een treintje. Voor de attracties kan je muntjes kopen, de speeltuin is gratis toegankelijk.

Meer uitjes rondom Amersfoort met kinderen

1. Met mijn kleuter bezocht ik het bezoekerscentrum De Boswerf. Dit is een hele leuke plek in het Zeisterbos. Voor kinderen is hier veel te doen, met een waterspeeltuin, natuurspeelbos en speeltoestellen. Ook kan je hier een korte wandeling lopen met de kinderen. Wij begonnen deze route, de Dierenroute, bij Restaurant ’t Jagershuys en je komt dan langs de Boswerf.

2. Wij liepen in Soest het Kabouterpad en dit pad start en eindigt bij restaurant ’t Hoogt. Dit is leuk met peuters en kleuters. Je volgt de kabouters en bij de kabouter voer je een opdracht uit het boekje uit. De jongste las de opdrachten voor, de oudste droeg de knapzakken en rende vooruit. We hadden niet verwacht dat ze het kabouterpad zo leuk zouden vinden. Enige commentaar: is het nu al afgelopen? Mogen we het pad nog eens wandelen? De wandeling is in een bos, waardoor het een fijne boswandeling is. Aan het einde ontvang je bij het restaurant een kabouterdiploma.

Amersfoort familiehotels

Waar verblijf je als je in Amersfoort met kinderen bent? Dit zijn een aantal tips.

  • Wij sliepen net buiten de stad, in de StayOkay Soest. Voordeel hiervan is dat je een familiekamer met badkamer hebt, in de bossen, en met speelruimte binnen en buiten. Met de auto rijd je zo naar de stad toe. Of je huurt een fiets!
  • DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen is luxe en ligt in de bossen bij Soest. Tegen een toeslag kan je gebruik maken van het zwembad, het Turks stoombad en de sauna.

Vakantiepark Amersfoort

1. Eerste tip voor overnachten in dit gebied in een vakantiepark is Landal Amerongse Berg. Je verblijft in een vrijstaande woning, er is een overdekt zwembad, een indoorspeelplaats op het park en je wandelt of fietst zo het Nationaal Park in. Dit is een kleinschalig vakantiepark dat ruimte en rust biedt. En in de omgeving is er veel natuur maar ook cultuur. Onder andere Amerongen, Doorn en Amersfoort liggen vlakbij.

2. Het vakantiepark Thijmse Berg. Dit park ligt aan de voet van het Nationaal Park, op een unieke plek midden in het bos. Het is een heel goed park, niet voor niets heeft het de Gouden Zoover Award ontvangen in de categorie ‘Beste Vakantiepark van Nederland’! Er is een verwarmd buitenzwembad, peuterbad en een spraypark. Daarnaast zijn er speeltuintjes op dit park.

Tips voor de omgeving van Amersfoort met kinderen:

Cultuur kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën