Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen (2023 review)

Hoe leuk is het om het Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen te bezoeken? Sigrid ging erheen met haar dochter en deelt hun ervaringen! Ook blogger Alyt was hier!

  • Update 2023: Blogger Sigrid was in 2019 bij het Zandsculpturenfestijn. Blogger Alyt was er in 2023 en heeft de blog geactualiseerd.

Vroeger, in een zandbak met vormpjes. Daar zat je tussen, trots op de gemaakte zandgebakjes. Dat gevoel wordt totaal onder geschoffeld bij het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen.

Zandsculpturen worden al van oudsher gemaakt. Deze eeuwenoude kunstvorm werd al 4000 jaar voor Christus beoefend door de oude Egyptenaren. Toch duurde het daarna nog duizenden jaren voordat er iemand was die hier zijn beroep van maakte. Inmiddels is het creëren van zandsculpturen een kunstvorm waar menig persoon graag naar kijkt.

Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen is een museum vol zandsculpturen. Blogger Alyt Reistips met Kids bezocht deze tentoonstelling op een regenachtige dag begin januari 2023.

In 1994 begon de reis van de familie van Ee. Eerst was er een beeldentuin en dit is inmiddels uitgegroeid tot het “Leukste uitje van Gelderland 2019”. Dit leukste uitje van de provincie Gelderland heeft dit jaar 2022/2023 als thema “Vaderlandsche Geschiedenis”. Verschillende zandsculptuurkunstenaars zijn samengekomen en hebben er weer iets fantastisch van gemaakt. De tentoonstelling “Vaderlandsche Geschiedenis” is nog te zien t/m 04/03/2023.

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen

Het overgrote deel van de zandsculpturen is overdekt, maar na het restaurant, waar je even kan bijkomen met bijvoorbeeld een taartje of een ijsje, staan er een aantal zandsculpturen buiten. Deze zijn bewerkt met een speciale vernislaag waardoor de sculpturen bestand zijn tegen weersinvloeden.

Boven deze zandsculpturen ligt een monorail. Hartstikke leuk voor kinderen om even samen in te stappen en de zandsculpturen van bovenaf te bewonderen. In dit gedeelte van het festijn is ook een kleine zandspeelplek voor kinderen.

Ook leuk: bij de kassa kun je een gratis puzzeltocht krijgen. Deze is leuk van jong tot oud. Test je algemene kennis over de “Vaderlandsche Geschiedenis”. De antwoorden staan bij de infobordjes bij de zandsculpturen. Na afloop kun je thuis online de oplossing insturen.

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen

Vaderlandsche Geschiedenis

We krijgen de meest fantastische sculpturen te zien met thema’s zoals: jagers en de boeren, de Romeinen, de Gouden Eeuw, schilders, Tweede Wereldoorlog en het koningshuis. Kastelen, mensen, huizen, gebruiksvoorwerpen, ja alles kan gemaakt worden uit zand. Ook zijn er een aantal diorama’s gemaakt. De kastelen, de hoofden van de koninklijke familie en de diorama’s hebben de meeste indruk op ons gemaakt.

We hebben ook weer wat opgestoken van onze geschiedenis, zoals het verhaal van Jan van Schaffelaar en Johan de Witt. Aan het einde van de tentoonstelling loop je door een oud klaslokaal. Met een ouderwets schoolbord, de aap-noot-mies leesplankjes en de potjes inkt in het bureau. Wil je weten hoe de carvers zo’n zandsculptuur maken? Neem dan plaats in de bioscoop.

Het winterse plein is omgetoverd in een Dickens Dorp. De bakker bakt zijn brood in de houtgestookte oven, je kunt je opwarmen bij de vuurkorven of genieten van een glaasje glühwein. En jawel, af en toe sneeuwt het ook!

Op het plein staat de grootste iglo van Nederland, neem gerust een kijkje! In het sneeuwlandschap kun je oog in oog staan met ijsberen of pinguïns. Er staan ook een aantal ijsbeelden, haasjes, adelaar, het Melkmeisje en Meisje met de parel van Vermeer. Als je geluk hebt, kun je de carvers ( ijskunstenaars) live in actie zien.

Het eerste zandhotel van de wereld staat ook aan het plein! Verder zijn er zowel binnen als buiten allerlei shops. In het woonwinkelwinkeldorp kun je interieurspulletjes zoals, kaarsen, beeldjes, zeepjes etc maar ook zelfgemaakte vogelhuisjes kopen.

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen

Veluws Zandsculpturenfestijn met kinderen bezoeken

Waren wij vorig jaar al enthousiast, dit jaar zijn we dat nog meer! De zandsculpturen zijn ontzettend knap gemaakt en onwaarschijnlijk mooi. Een absolute aanrader om naar toe te gaan.

Het park brengt je zeker 2 uur plezier en is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Voor alle generaties een heerlijke middag uit. Bekijk de praktische info op de website.

Verder lezen?
Dit doe je op de Veluwe met kinderen
Of bezoek het N.P. De Hoge Veluwe

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën