Alkmaar met kinderen | 27x familie uitjes!

0

Wat is er te doen in de Noord-Hollandse stad Alkmaar met kinderen? Wij komen graag in deze stad met het gezin. De stad is overzichtelijk, er is een mooi centrum met leuke terrasjes en er zijn veel activiteiten te doen. Omdat we hier heel geregeld komen met de kids, lees je hier al onze insidertips voor een dagje uit of een stedentrip naar Alkmaar!

Alkmaar, de stad van de kaas, de stad van AZ en een stad met een mooi oud centrum. Ook de ligging is ideaal, met een treinstation in het centrum en de duinen en het strand op fietsafstand. Wat is hier te doen voor gezinnen tijdens een dagje uit of een weekendje weg? Hier lees je enkele leuke tips voor Alkmaar en de omgeving van Alkmaar. Ook staan er onderin dit artikel tips voor familiekamers en kindvriendelijke vakantieparken.

Alkmaar met kinderen ontdekken

#1 Een leuke manier om het centrum van deze stad te ontdekken is aan de hand van de Elfendeurtjesroute. In 25 etalages en op bijzondere plekjes zijn er deurtjes en het is aan de kinderen om deze te vinden. Je kan de route ophalen bij VVV Alkmaar of via de link op de site.

#2 Wil je de stad vanaf het water zien en ontdekken? Dan kan je een grachtenrondvaart boeken. Deze zijn ook leuk voor de kids, onder andere omdat je steeds moet bukken bij de 20 bruggen op de route. Hier boek je een tour.

Je kan ook zelf een bootje huren in het centrum, ook al voor een uur (bijvoorbeeld hier). Vaar dan langs IJssalon Mient. Hier hangt al bijna 50 jaar een ijsbel voor bootjes.  

#3 Tijdens de Bajabikes Alkmaar Fietstour ga je met een ervaren gids op fietstocht door de stad en omgeving. Er zijn kinderzitjes beschikbaar voor € 5,- toeslag. Tieners kunnen zelf meefietsen natuurlijk!

#4 Als je het centrum van Alkmaar wilt ontdekken met jonge kinderen, dan is het wellicht een idee om dat te doen met een speurtocht van Verhaalvontuur. Hierbij ga je met een missiekaart en telefoon op tablet op pad door de binnenstad! Je start bij het bekende café Anne en Max en de tocht eindigt in de buurt van de molen. Haal koffie bij de Koffiemolen, met speelhoek boven.

LEGO winkel Perron4

Alkmaar met kinderen | Bezienswaardigheden

Kaasmarkt

Als je op de juiste dag in Alkmaar bent dan kan je een bezoek brengen aan de Kaasmarkt. Dit is op vrijdag, van maart tot en met september, van 10.00 tot 13.00 uur. Het vindt plaats op het Waagplein in het centrum van de stad en je ziet kaasdragers en handelaars. Dit is de oudste en grootste kaasmarkt van Nederland. Eerder waren er ook kaasmarkten voor kinderen, waarbij de kids uitleg op maat krijgen.

Ga daarna door naar het Kaasmuseum. Beleef het ware verhaal over kaas in het Hollands Kaasmuseum. Ook voor kinderen is er veel te doen, er is onder meer een speurtocht waarbij ze spelenderwijs van alles te weten komen over kaas. Via touchscreens, films en spelletjes beleven zij het hele museum op een verrassende manier.

Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar is een aanrader om te bezoeken. Dit is één van de oudste musea van Nederland. Voor alle bezoekers, dus ook kinderen, zijn er gratis opdrachtkaarten. In totaal zijn er achttien verschillende teken-, doe- en doordenk opdrachten. Er zijn makkelijke opdrachten, gemiddelde opdrachten en moeilijke opdrachten. Het doel hiervan is om op een andere manier naar kunst te gaan kijken.

Wij waren hier tijdens de herfstvakantie met de kinderen. Het museum bestaat uit drie verdiepingen met drie verschillende tentoonstellingen. Onderin was er een tentoonstelling over de Gouden Eeuw van Alkmaar, wat ontzettend interessant is om te ontdekken voor volwassenen. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met de opdrachtkaarten. En daarna zaten ze rustig te kleuren bij de entree terwijl ik in het museumcafé zat.

Andere bezienswaardigheden

Wat wil je gezien hebben in Alkmaar tijdens een dagje uit?

 • Waagplein met de kaasmarkt
 • Grote Sint-Laurenskerk
 • Stadhuis
 • Er zijn nog 6 hofjes in de stad, waaronder het Wildemanshofje
 • Voor de liefhebbers: een AZ Stadiontour van 90 minuten.

Uitjes Alkmaar met kinderen

Botanische tuin Alkmaar

Als wij een stad bezoeken met de kinderen dan gaan wij ook graag naar de botanische tuin, als die er is. In Alkmaar is er een botanische tuin. Fijn is dat je in een mooie en natuurlijke omgeving rondloopt en even op adem kan komen. De kinderen vinden het leuk om de verschillende planten te ontdekken.

In de botanische tuin Alkmaar is een bezoekerscentrum, terrassen en een theepluktuin. Je ziet er onder andere een Amerikaanse prairietuin, een insectentuin, rotstuin, heidetuin, ijsvogelkijkhut, vacuüm aquarium in de vijver en een bak met vleesetende planten. 

Kinderboerderijen Alkmaar met kinderen

Een van de activiteiten waar je de kinderen meestal wel een plezier doet is naar een kinderboerderij gaan. In Alkmaar kan je bijvoorbeeld naar Stadsboerderij De Hout gaan. Hier is er een speelplek in de Kabouterhoek, er is een kinderboerderij en een hertenkamp. De toegang is gratis!

Kinderboerderij Rekerhout ligt in stadspark Rekerhout. Naast de kinderboerderij is hier een theehuis, kruidentuin en een educatief centrum. De kinderboerderij is niet alle dagen geopend.

Racesquare Alkmaar met kinderen

Met kinderen vanaf 1.45 meter kan je naar de Racesquare om jullie Formule 1 skills te testen! De race vindt plaats in een high end formule 1 simulator. De simulatoren zijn uitgerust met technieken om de Formule 1 experience zo goed mogelijk over te brengen. Er is keuze uit allerlei Formule 1 circuits. Dit uitje in Alkmaar vind je op 5 minuten van het station en het Waagplein. Je kan een heel Formule 1-weekend in een half uur, uur of nog langer testen.

Ze houden hier rekening met ieder niveau. Dit betekent dat je afhankelijk van het niveau van de groep verschillende races kunt kiezen. Beginners rijden de soft race, terugkerende bezoekers kunnen medium proberen en voor de echte racefanaten is er de hard race.

Kinderwinkels Alkmaar

#1 Perron4 aan de Breedstraat 11 heeft veel LEGO!

#2 De Houten Trein aan de Voordam 3 met veel speelgoed was al 3x de leukste winkel van Alkmaar.

#3 De Spellentoren aan de Schoutenstraat 28 heeft leuke spelletjes.

#4 Boekhandel Thomas aan de Stationsstraat 7-9 met allerlei (kinder)boeken.

Meer uitjes in Alkmaar met kinderen

#1 Leuk om te doen in de wintermaanden: schaatsen op de schaatsbaan De Meent aan de Terborchlaan 301. Er is hier een half overdekte 400-meterbaan. Daarnaast is er een ijshal van 30 bij 60 meter.

#2 Of ga zwemmen met de kids! Wij combineren culturele uitjes met leuke activiteiten voor de kids als zwemmen. In Alkmaar met kinderen kan je daarvoor terecht bij de Hoornse Vaart. Er zijn hier diverse zwembaden, er is een buitenbad, een waterspeeltuin en een golfslagbad. Ook heb je er een glijbaan, duikplanken en de bucketgame. Ontspannen kan bij de WellnessFaciliteiten.

#3 De natuurspeeltuin Sint Pancras/Alkmaar is groot en groen. Hier is er onder andere een waterpomp, een fort, boomhut en een nestschommel. Daarnaast is er veel ruimte om rond te rennen en om bijvoorbeeld te voetballen.

#4 Een andere natuurspeeltuin in Alkmaar-Noord is de Natuurspeelplaats Rekerhout. Je kan hier in de verschillende natuurlijke elementen spelen en er zijn ook speeltoestellen. Vlakbij zijn speelweiden en een kinderboerderij.

#5 Een tof speelpark om te bezoeken als je in Alkmaar met kinderen bent is De Batavier. Kinderen kunnen hier spelen, klimmen en ravotten. Daarnaast zijn er verschillende attracties en er is een speeltuin. Ook is er een midgetgolfbaan. Ouders wachten rustig op het terras of in het restaurant.

Hekelstraat Alkmaar
Hekelstraat

Onze favoriete plekken in Alkmaar met kinderen

Wij komen bijna wekelijks door Alkmaar en dan wandelen we graag door het centrum heen. Over het algemeen starten we bij de Molen van Piet, parkeren kan hier bij de Singelgarage. Een andere optie is dat we vanaf zwemles komen, dan laten we de auto staan bij zwembad De Hout (parkeren kan in ieder geval het eerste uur gratis) en dan wandelen we door Stadspark de Hout naar het centrum. In het stadspark is een kinderboerderij met speeltuin.

#1 Naast de molen drinken we vaak koffie bij de Koffiemolen (met speelhoek bovenin). Daarna wandelen we over de grachten en langs de winkels of we wandelen door het park, langs het water en de singel. Bij de molen is er een pad omhoog.

#2 De kinderen gaan graag naar de snoepwinkel “Inde Soete Suyckerbol“, met uitzicht op het Waagplein.

#3 Ik vind de Hekelstraat een van de leukste straatjes van de stad. Hier kan je bijvoorbeeld naar Sweets Antiques, met een snoepwinkeltje en restaurant gaan.

Combineer het bezoeken van de bezienswaardigheden en musea in Alkmaar, met een middag strand in Bergen aan Zee of Egmond aan Zee. Mijn favoriete strandtent is trouwens Deining, bij Castricum aan Zee.

Noorderkade in Alkmaar met kinderen

De Noorderkade is een gebied net buiten het centrum van Alkmaar, via een loop/fietsbrug is dit deel verbonden met de historische binnenstad. Ik wandelde hier onlangs omdat ik vanaf de Decathlon naar de Vue bioscoop ging en kwam erachter dat er tal van leuke activiteiten te doen zijn voor gezinnen.

#1 Op een zomerse dag kunnen de kinderen door de fonteinen rennen, deze zie je vlakbij café Blusch Alkmaar. Er is ook een klein voetbalveld met mini doeltjes.

#2 Bij dat café Blusch Alkmaar is een kleine speelhoek voor de kinderen. De koffie is hier goed en je zit er lekker.

#3 Ik ga graag naar de Vue bioscoop, die ligt op een minuut of twee lopen vanaf Blusch.

#4 Het stadsstrand vind je aan het water, naast de brug die de Noorderkade verbindt met het centrum van de stad.

#5 Fan van The Beatles? Dan is een bezoek aan het Beatles Museum een must. Hier zie je de grootste privécollectie over deze band. Je kan foto’s maken op Abbey Road, muziek luisteren en de tentoonstellingen bekijken. Er is nu ook een Elvis museum.

#6 BoulesBitesBar Alkmaar aan de Noorderkade 108. Met jeu de boules (ook ballen voor kinderen), bordpelletjes, tafeltennis en poolen.

Anne en Max Alkmaar
Anne en Max

11x Uit eten in Alkmaar met kinderen

Ontbijten, lunchen, uiteten of koffie drinken in Alkmaar met kinderen? Deze plekken zijn fijn om heen te gaan:

#1 De Gasfabriek, een restaurant met een grote tuin. Hier zat ik van de zomer met de kinderen. Zij speelden op de trampoline en op de zandhoop. Ook stond er een zwembadje.

#2 Anne & Max voor de koffie, taart en broodjes. Met een tuin en een speelplek voor de kids.

#3 De Crêperiebar heeft natuurlijk crêpes en daarnaast onder andere poffertjes en wafels.

#4 Stadsstrand De Kade is een stadsstrand op de Noorderkade met een paviljoen en een zandstrandje.

#5 Koffiemolen met goede koffie en een speelhoek boven

#6 Roast met een fijne chillbank.

#7 IJssalon Laan met de lekkerste ijsjes! Deze salon is in 2015 is uitgeroepen tot ‘Beste IJssalon van Nederland’. Als je de Oublie Speciaal bestelt krijg je alle dips, dat ga ik de volgende keer proberen!

#8 Kattencafé DB&K!, het kattencafé. Hier moet je wel vooraf reserveren.

#9 Sencha Lunchstore, met koffie, lunch en veel lekkere huisgemaakte taarten. Aanrader!

#10 Hoog op mijn lijst staat Roberto bar e cucina. Dit is een Italiaans restaurant in de buurt van stadspark De Hout. De gerechten hier schijnen heel goed te zijn.

#11 De stad staat natuurlijk bekend om de kaas. Bij Fonduerestaurant de Fransman eet je kaasfondue van Alkmaarse kaas. Dit restaurant ligt aan de Mient, één van de mooiste grachten in het historische hart van Alkmaar. Naast de kaasfondue is er vrije toegang tot de saladebar.

Omgeving Alkmaar met kinderen | 15x Kinderuitjes

Ook in de omgeving van Alkmaar is veel te doen voor gezinnen. Wij delen een aantal leuke tips.

1. Het Heilooërbos ligt bij Heiloo, net buiten Alkmaar. Het is een mooi en oud wandelbos. Op de Kattenberg staat de zogenaamde Snoepjesboom, die moet je natuurlijk even bekijken. In het bos zijn verschillende wandelroutes uitgezet en zeker in de herfstperiode is het een prachtige plek om doorheen te wandelen.

2. De Skagaventure is een veelzijdig uitje in Schagen: hier kan je karten en lasergamen en er is ook een trampolinepark en een indoor speeltuin. In Schagen is er onder andere ook een bioscoop en Monkey Town.

Alkmaar met kinderen

3. Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, uiteraard in de duinen, zijn allerlei routes uitgezet. Daarnaast is er een leuke natuurspeeltuin en een kabouterpad. In het Buitencentrum zijn er geregeld exposities en er is een restaurant. Lees ook de andere tips voor Schoorl.

4. Bij het recreatieterrein Geestmerambacht in Langedijk is er voldoende te doen. Zo is er een avontuurlijke speeltuin, er zijn paviljoens en je kan er natuurlijk wandelen en fietsen. In de zomermaanden zwem je in het meer. Ook leuk in de zomermaanden is om naar het Speelpark De Swaan te gaan, dat in dit recreatiegebied ligt. Hier zijn onder andere vijf speeltuinen, sportvelden, springkussens, skelters en waterfietsen.

Meer uitjes rondom Alkmaar

1. Het Museum Kranenburgh ligt in Bergen, een kunstenaarsdorp net buiten Alkmaar. In het museum is veel te ontdekken voor de kinderen en in de tuin bij het museum ook. Op zondagen en op feestdagen is er Studio C: creatieve workshops voor kinderen. Lees al onze tips voor Bergen en Bergen aan Zee!

2. Als je naar Castricum gaat dan is het leuk om naar Bezoekerscentrum de Hoep te gaat. Dit ligt in het waterwingebied in het Noordhollands Duinreservaat. In het bezoekerscentrum leren de kinderen het een en ander over het zuiveren van water. Er starten hier een aantal wandelingen die speciaal voor de kids zijn gemaakt.

 • Combineer je bezoek met het naastgelegen Johanna’s hof, met dieren, een restaurant en een speeltuin.

3. Een leuk en kindvriendelijk museum in Broek op Langedijk is het Museum Broekerveiling. Dit is de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. In het museum doe je mee aan een echte veiling, je kan een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Blogger Alyt had vooraf niet gedacht dat het bezoek aan dit museum in de buurt van Alkmaar met kinderen zo leuk en gevarieerd zou zijn. De Broekerveiling is een unieke beleving voor jong en oud en is absoluut een aanrader voor kinderen!

4. In de vlindertuin Vlindorado sta je middenin de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Er zijn stapstenen in de vijver, er is een speurtocht, er zijn speelhuisjes en je kan de vissen en schildpadden voeren. Bij binnenkomst krijg je een kaart met foto’s van vele vlinders en vogels en kun je zelf naar ze op zoek in de ’tropen’. De kinderen kunnen ontdekken hoe de vlinders leven, wat ze eten en hoe ze zich voortplanten.

Museum Broekerveiling

Jumpsquare Heerhugowaard

Wil je springen in een indoor trampolinehal, ga dan naar Jumpsquare Heerhugowaard! Een trampolinepark is veel meer dan een paar trampolines naast elkaar. Vermaak je met een groot variatie aan verschillende soorten attracties die gegarandeerd staan voor uren jumpplezier! Tijdens de openingstijden kun je jumpen in de Jump Arena en alle attracties uitproberen! Gedurende de openingstijden worden er ook lessen en activiteiten aangeboden, op die momenten zijn bepaalde zones van de Jump Arena niet toegankelijk voor jumpsessies.

 • Bij SKEEF in Heerhugowaard kan je het water op. En dan wel op een hele leuke manier. Hier leer je waterskiën en wakeboarden. Liever iets rustigers? Je kan er ook leren suppen.

Land van Fluwel

Het Land van Fluwel is een grote speeltuin. Tussen de bollenvelden bij Sint Maartenszee is er onder andere een verstoppertjebos, klimparcours en een blote voetenpad. De kinderen gaan hier soms naartoe op schoolreisje en het is echt een plek waar de kinderen uren aan het spelen zijn.

Er zijn tal van speelopties in dit grote speelpark. Het gedeelte dat voor elke leeftijd geschikt is, is de Kinderspeelplaats. Water oppompen, schommelen in de hangmat, klimmen op grote boomstammen en spelen in het zand. Op het park zijn er ook twee skelterbanen, een off-road over houtsnippers met grote skelters en een verhard parcours met kleinere skelters/loopwagentjes. 

Nieuw is het Klimparcours. Op twee meter hoogte is in een rechthoekige vorm een parcours uitgezet. Je krijgt een tuigje om met een veiligheidshaak. Je bevestigt jezelf met de veiligheidshaak aan de stalen kabel die boven het hele parcours zit. Tevens is er hier een leuk speelstrand. Met een vlot kun je het strandje oversteken. Avontuurlijker is het om over de stenen en de touwbrug te gaan. Dit strandje is ook erg leuk bij warm weer, lekker plonsen.

Holle Bolle Boom

Blogger Jolanda was met haar peuter bij de Holle Bolle Boom. Hier zijn er drie verschillende belevenissen: binnen, buiten en plons. Daarom is er een grote hoeveelheid aan speelruimte en deze ervaringen zijn leuk voor kinderen van diverse leeftijden.

Bij de receptie kan je kiezen uit de belevenissen binnen, de belevenissen buiten en plons. Alle drie de belevenissen hebben een eigen ingang en er dient voor elk apart betaald te worden. De prijs is hoger dan een gemiddelde ballenbak maar kies je voor alle drie de belevenissen en ben je er een hele dag, dan valt de entree mee.

 Plons is geen gewoon zwembad maar een tropische waterspeeltuin. Heb je geen zwembandjes bij je? Geen probleem, bij de ingang binnen staat een bak vol. Op een regenachtige dag kan je je uitstekend vermaken in de belevenissen binnen en plons. Wanneer de temperaturen oplopen dan is de belevenis buiten ideaal. 

Stranden in de omgeving van Alkmaar met kinderen

Alkmaar ligt in de buurt van het strand en daarom is het leuk om een dagje Alkmaar te combineren met naar het strand gaan. Er zijn verschillende kindvriendelijke strandtenten te vinden.

 • Deining aan Zee is een aanrader in Castricum, met een speelplaats en een voetbalplaats.
 • Ga je naar Hargen aan Zee dan vind je net voorbij Laguna Beach een enorm speelschip. Bij Strandpaviljoen Hargen is een speeltoestel, voetbaldoeltjes en een volleybalnet.
 • Strandpaviljoen Bad Egmond heeft speeltoestellen voor de kids.
 • Niet aan het strand maar in de duinen: Restaurant Duinvermaak. Aan de rand van het Bergense bos eet je pizza’s en pannenkoeken. Bij het restaurant is een grote speeltuin. Aan het strand van Bergen ga je bijvoorbeeld naar De Jongens.

Dierenpark Blanckendaell Park

Het dierenpark Blanckendaell Park is een kleine dierentuin in de kop van Noord-Holland. Hier is onder andere een savanne, speeltuin, museum en een molen. Je ziet hier tal van dieren, zoals apen, papegaaien, damherten, kamelen, uilen, alpaca’s, otters. Het dierenpark staat midden in de weilanden en de wind heeft er vrij spel. Ook is is er een savanne waar je een rondje omheen kunt lopen. We zagen onder andere twee giraffes, struisvogels en zebra’s. Binnenkort komen er ook bavianen op het park.

Er is in het dierenpark ook een museum. Het museum heeft een vaste collectie oude landbouwwerktuigen uit de vorige eeuw, een complete washoek met wastobbe, een bedstede, een compleet ingerichte huiskamer en nog veel meer. Voor kinderen is daar een speurtocht verkrijgbaar. Blanckendaell Park met kinderen is een leuk uitje en het is prima te doen voor een halve dag. Er zijn veel verschillende dieren, cafetaria’s en drie speeltuintjes. (Tickets koop je online met korting)

Alkmaar met kinderen

Kindvriendelijk overnachten Alkmaar

Langer in Alkmaar verblijven? Dan zijn dit fijne plekke om te overnachten in de stad met het gezin:

#1 Luxe overnachten kan bij het Grand Hotel Alkmaar. Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch gebouw in het hart van Alkmaar.

#2 Familie Hotel & Apartments Alkmaar is een ruim appartement met uitzicht op de stad. Er zijn zes eenpersoonsbedden.

#4 Blooming hotel ligt in Bergen, om de hoek van Alkmaar, aan de rand van het bos en de duinen. Er is een zwembad bij het hotel!

Vakantieparken rondom Alkmaar met kinderen

Ook kan je kiezen voor een weekendje weg of een vakantie in de regio Alkmaar! Deze vakantieparken zijn aanraders voor gezinnen.

#1 Het kleinschalige en luxe vakantiepark Landal Residence Berger Duinen, dit is onze review, ligt in Schoorl. De vrijstaande vakantiehuizen zijn nieuw en pas sinds december 2022 in de verhuur! Het Buitencentrum van de Schoorlse Duinen ligt op maar 200 meter lopen.

 • Wandel- en fietsparadijs de Schoorlse Duinen om de hoek
 • Strand en Noordzee

2. Op 15 minuten lopen van het strand van Petten aan Zee ligt het vakantiepark Landal Residence Westduin. Je rijdt in zo’n 20 minuten naar Alkmaar. Je verblijft in de duinen van Noord-Holland, in een luxe verblijf.

3. Het Kustpark Egmond aan Zee is een leuk vakantiepark bij Egmond. Je verblijft in een van de chalets en de kinderen vermaken zich in het buitenzwembad of in de Kids Club.

EuroParcs Koningshof

Ook het vakantiepark EuroParcs Koningshof ligt in de omgeving van Alkmaar, bij Schoorl en aan de rand van Nationaal Park de Schoorlse Duinen. Het park wordt omringd door bos, is slechts 7 kilometer verwijderd van het strand en het ligt op loopafstand van Schoorl.

 • Tafeltennis
 • Speeltoestel(len)

Dat waren ze, onze tips voor Alkmaar met kinderen. Mis jij tips, deel die dan met ons!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.