Alkmaar met kinderen | 27x familie uitjes!

Wat is er te doen in de Noord-Hollandse stad Alkmaar met kinderen? Wij komen graag in deze stad met het gezin. De stad is overzichtelijk, er is een mooi centrum met leuke terrasjes en er zijn veel activiteiten te doen. Omdat we hier heel geregeld komen met de kids, lees je hier al onze insidertips voor een dagje uit of een stedentrip naar Alkmaar!

Alkmaar, de stad van de kaas, de stad van AZ en een stad met een mooi oud centrum. Ook de ligging is ideaal, met een treinstation in het centrum en de duinen en het strand op fietsafstand. Wat is hier te doen voor gezinnen tijdens een dagje uit of een weekendje weg? Hier lees je enkele leuke tips voor Alkmaar en de omgeving van Alkmaar. Ook staan er onderin dit artikel tips voor familiekamers en kindvriendelijke vakantieparken.

Wij komen wekelijks en soms zelfs dagelijks in Alkmaar en dan wandelen we graag door het centrum heen. Over het algemeen starten we bij de Molen van Piet, parkeren kan hier bij de Singelgarage.

Alkmaar met kinderen ontdekken

#1 Wandelend verken je het centrum het makkelijkst. Ik vind de Hekelstraat een van de leukste straatjes van de stad. Hier kan je bijvoorbeeld naar Sweets Antiques, met een snoepwinkeltje en restaurant gaan.

#2 Een leuke manier om het centrum van deze stad te ontdekken is aan de hand van de Elfendeurtjesroute. In 25 etalages en op bijzondere plekjes zijn er deurtjes en het is aan de kinderen om deze te vinden. Je kan de route ophalen bij VVV Alkmaar of via de link op de site.

#3 Wil je de stad vanaf het water zien en ontdekken? Dan kan je een grachtenrondvaart boeken. Deze zijn ook leuk voor de kids, onder andere omdat je steeds moet bukken bij de 20 bruggen op de route. Hier boek je een tour.

#4 Je kan ook zelf een bootje huren in het centrum, ook al voor een uur (bijvoorbeeld hier). Vaar dan langs IJssalon Mient. Hier hangt al bijna 50 jaar een ijsbel voor bootjes.

LEGO winkel Perron4

Bezienswaardigheden Alkmaar met kinderen

Kaasmarkt

Als je op de juiste dag in Alkmaar bent dan kan je een bezoek brengen aan de Kaasmarkt bij het Waagplein. Dit is op vrijdag, van maart tot en met september, van 10.00 tot 13.00 uur. Het vindt plaats op het Waagplein in het centrum van de stad en je ziet kaasdragers en handelaars. Dit is de oudste en grootste kaasmarkt van Nederland. Eerder waren er ook kaasmarkten voor kinderen, waarbij de kids uitleg op maat krijgen.

Kaasmuseum

Ga daarna door naar het Kaasmuseum. Beleef het ware verhaal over kaas in het Hollands Kaasmuseum. Ook voor kinderen is er veel te doen, er is onder meer een speurtocht waarbij ze spelenderwijs van alles te weten komen over kaas. Via touchscreens, films en spelletjes beleven zij het hele museum op een verrassende manier.

Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar is een aanrader om te bezoeken. Dit is één van de oudste musea van Nederland. Voor alle bezoekers, dus ook kinderen, zijn er gratis opdrachtkaarten. In totaal zijn er achttien verschillende teken-, doe- en doordenk opdrachten. Er zijn makkelijke opdrachten, gemiddelde opdrachten en moeilijke opdrachten. Het doel hiervan is om op een andere manier naar kunst te gaan kijken.

Wij waren hier tijdens de herfstvakantie met de kinderen. Het museum bestaat uit drie verdiepingen met drie verschillende tentoonstellingen. Onderin was er een tentoonstelling over de Gouden Eeuw van Alkmaar, wat ontzettend interessant is om te ontdekken voor volwassenen. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met de opdrachtkaarten. En daarna zaten ze rustig te kleuren bij de entree terwijl ik in het museumcafé zat.

Andere bezienswaardigheden

Wat wil je gezien hebben in Alkmaar tijdens een dagje uit?

 • Grote Sint-Laurenskerk
 • Stadhuis
 • Er zijn nog 6 hofjes in de stad, waaronder het Wildemanshofje (Oudegracht 45)
Stedelijk Museum ALkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar

Uitjes Alkmaar met kinderen

Hortus Alkmaar

Als wij een stad bezoeken met de kinderen dan gaan wij ook graag naar de botanische tuin, als die er is. In Alkmaar is er een botanische tuin. Fijn is dat je in een mooie en natuurlijke omgeving rondloopt en even op adem kan komen. De kinderen vinden het leuk om de verschillende planten te ontdekken. In de botanische tuin Alkmaar is een bezoekerscentrum, terrassen en een theepluktuin. Je ziet er onder andere een Amerikaanse prairietuin, een insectentuin, rotstuin, heidetuin, ijsvogelkijkhut, vacuüm aquarium in de vijver en een bak met vleesetende planten. Daarnaast zouden er speurtochten en het Kabouterpad zijn. – Website

Kinderboerderijen Alkmaar met kinderen

Een van de activiteiten waar je de kinderen meestal wel een plezier doet is naar een kinderboerderij gaan.

 • In Alkmaar kan je bijvoorbeeld naar Stadsboerderij De Hout gaan. Hier is er een speelplek in de Kabouterhoek, er is een kinderboerderij en een hertenkamp. De toegang is gratis!
 • Kinderboerderij Rekerhout ligt in stadspark Rekerhout. Naast de kinderboerderij is hier een theehuis, kruidentuin en een educatief centrum. De kinderboerderij is niet alle dagen geopend.

Racesquare Alkmaar met kinderen

Met kinderen vanaf 1.45 meter kan je naar de Racesquare om jullie Formule 1 skills te testen! De race vindt plaats in een high end formule 1 simulator. De simulatoren zijn uitgerust met technieken om de Formule 1 experience zo goed mogelijk over te brengen. Er is keuze uit allerlei Formule 1 circuits. Dit uitje in Alkmaar vind je op 5 minuten van het station en het Waagplein. Je kan een heel Formule 1-weekend in een half uur, uur of nog langer testen.

Ze houden hier rekening met ieder niveau. Dit betekent dat je afhankelijk van het niveau van de groep verschillende races kunt kiezen. Beginners rijden de soft race, terugkerende bezoekers kunnen medium proberen en voor de echte racefanaten is er de hard race.

Verhaalavontuur
Verhaalavontuur

Speurtocht Verhaalavontuur

Als je het centrum van Alkmaar wilt ontdekken met jonge kinderen, dan is het wellicht een idee om dat te doen met een speurtocht van Verhaalvontuur. Hierbij ga je met een missiekaart en telefoon op tablet op pad door de binnenstad! Je start bij het bekende café Anne en Max en de tocht eindigt in de buurt van de molen. Haal koffie bij de Koffiemolen, met speelhoek boven.

In de filmpjes krijgen de kinderen een verhaal te horen en de missies worden gedeeld. Op die manier rennen onze kinderen enthousiast door Alkmaar, op zoek naar de juiste antwoorden. Ondertussen genieten wij van de mooie binnenstad! En bij het volgende punt bekijken we het volgende filmpje.

Halverwege onze speurtocht door Alkmaar gaat het helaas heel hard regenen en dat blijft de rest van de dag. We besluiten om de route wel verder te lopen, maar echt speuren en missies oplossen zit er niet meer in. Gelukkig wonen we niet al te ver van Alkmaar af en beloven we de kinderen dat we de speurtocht op een mooie dag afmaken!

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar

Kinderwinkels Alkmaar

In het centrum zijn tal van leuke winkels voor kinderen, dit zijn een aantal aanraders:

 • Perron4 aan de Breedstraat 11 heeft veel LEGO!
 • De Houten Trein aan de Voordam 3 met veel speelgoed is al 3x verkozen tot de leukste winkel van Alkmaar.
 • De Spellentoren aan de Schoutenstraat 28 heeft leuke spelletjes.
 • Boekhandel Thomas aan de Stationsstraat 7-9 met allerlei (kinder)boeken.
 • Mijn kinderen gaan graag naar de snoepwinkel “Inde Soete Suyckerbol“, met uitzicht op het Waagplein. Ook is er een Jamin in de stad.

Uitjes in Alkmaar met kinderen

Batavier Speelpark

Een tof speelpark om te bezoeken als je in Alkmaar met kinderen bent is De Batavier, dit ligt net buiten het centrum op de weg naar Bergen aan Zee. Kinderen kunnen hier spelen, klimmen en ravotten. Daarnaast zijn er verschillende attracties en er is een speeltuin. Ook is er een midgetgolfbaan. Ouders wachten rustig op het terras of in het restaurant.

Speelpark de Swaan

Ten noorden van Alkmaar ligt het grote speelpark de Swaan, geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar tot en met 12 jaar. Oudere kinderen zijn trouwens wel welkom. Dit park is van april t/m september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

Er zijn hier 5 speeltuinen en je kan er onder meer:

 • Springen op de enorme springkussens
 • Klimmen op de KLIMKAAS (7 meter hoog, 20 meter lang/20 meter breed)
 • Meezingen in het liedjesbos
 • Spelen op het grote waterkussen
 • Er zijn touwbruggen, boomstammen en vlotten
 • Ga van de dubbele duo kabelbaan van 30 meter lang

Schaatsbaan De Meent

Leuk om te doen in de wintermaanden: schaatsen op de schaatsbaan De Meent aan de Terborchlaan 301. Er is hier een half overdekte 400-meterbaan. Daarnaast is er een ijshal van 30 bij 60 meter.

Hekelstraat Alkmaar
Hekelstraat

Hoornse Vaart zwembad

Of ga zwemmen met de kids! Wij combineren culturele uitjes met leuke activiteiten voor de kids als zwemmen. In Alkmaar met kinderen kan je daarvoor terecht bij de Hoornse Vaart. Er zijn hier diverse zwembaden, er is een buitenbad, een waterspeeltuin en een golfslagbad. Ook heb je er een glijbaan, duikplanken en de bucketgame. Ontspannen kan bij de WellnessFaciliteiten.

Natuurspeeltuin

 • De natuurspeeltuin Sint Pancras/Alkmaar (Branding 1) is groot en groen. Hier is er onder andere een waterpomp, een fort, boomhut en een nestschommel. Daarnaast is er veel ruimte om rond te rennen en om bijvoorbeeld te voetballen.
 • Een andere natuurspeeltuin in Alkmaar-Noord is de Natuurspeelplaats Rekerhout. Je kan hier in de verschillende natuurlijke elementen spelen en er zijn ook speeltoestellen. Vlakbij zijn speelweiden en een kinderboerderij.
Alkmaar met kinderen
Blusch

Uit eten in Alkmaar met kinderen

Ontbijten, lunchen, uiteten of koffie drinken in Alkmaar met kinderen? Deze plekken zijn fijn om heen te gaan:

 • De Gasfabriek, een restaurant met een grote tuin. Hier zat ik van de zomer met de kinderen. Zij speelden op de trampoline en op de zandhoop. Ook stond er een zwembadje.
 • Hoog op mijn lijst staat Roberto bar e cucina. Dit is een Italiaans restaurant in de buurt van stadspark De Hout. De gerechten hier schijnen heel goed te zijn.
 • De stad staat natuurlijk bekend om de kaas. Bij Fonduerestaurant de Fransman eet je kaasfondue van Alkmaarse kaas. Dit restaurant ligt aan de Mient, één van de mooiste grachten in het historische hart van Alkmaar. Naast de kaasfondue is er vrije toegang tot de saladebar.
 • De BoulesBitesBar Alkmaar aan de Noorderkade 108. Met jeu de boules (ook ballen voor kinderen), bordpelletjes, tafeltennis en poolen.
 • De Crêperiebar heeft natuurlijk crêpes en daarnaast onder andere poffertjes en wafels.
 • Het Stadsstrand De Kade is een stadsstrand op de Noorderkade met een paviljoen en een zandstrandje.
Anne en Max Alkmaar
Anne en Max

Koffie, taart en ijs in Alkmaar

 • Anne & Max voor de koffie, taart en broodjes. Met een tuin en een speelplek voor de kids.
 • Koffiemolen met goede koffie en een speelhoek boven
 • Roast met een fijne chillbank.
 • IJssalon Laan met de lekkerste ijsjes! Deze salon is in 2015 is uitgeroepen tot ‘Beste IJssalon van Nederland’. Als je de Oublie Speciaal bestelt krijg je alle dips, dat ga ik de volgende keer proberen!
 • Kattencafé DB&K!, het kattencafé. Hier moet je wel vooraf reserveren.
 • Sencha Lunchstore, met koffie, lunch en veel lekkere huisgemaakte taarten. Aanrader!

Bij café Blusch Alkmaar is een kleine speelhoek voor de kinderen. De koffie is hier goed en je zit er lekker.

Alkmaar met kinderen

Omgeving Alkmaar met kinderen

#1 Ook in de omgeving van Alkmaar is veel te doen voor gezinnen. Het Heilooërbos ligt bij Heiloo, net buiten Alkmaar. Het is een mooi en oud wandelbos. Op de Kattenberg staat de zogenaamde Snoepjesboom, die moet je natuurlijk even bekijken. In het bos zijn verschillende wandelroutes uitgezet en zeker in de herfstperiode is het een prachtige plek om doorheen te wandelen.

@1 En de Skagaventure is een veelzijdig uitje in Schagen: hier kan je karten en lasergamen en er is ook een trampolinepark en een indoor speeltuin. In Schagen is er onder andere ook een bioscoop en Monkey Town.

Alkmaar met kinderen

#3 Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, uiteraard in de duinen, zijn allerlei routes uitgezet. Daarnaast is er een leuke natuurspeeltuin en een kabouterpad. In het Buitencentrum zijn er geregeld exposities en er is een restaurant. Lees ook de andere tips voor Schoorl.

#4 Het Museum Kranenburgh ligt in Bergen, een kunstenaarsdorp net buiten Alkmaar. In het museum is veel te ontdekken voor de kinderen en in de tuin bij het museum ook. Op zondagen en op feestdagen is er Studio C: creatieve workshops voor kinderen. Lees al onze tips voor Bergen en Bergen aan Zee!

Fietsen door de duinen bij Egmond aan Zee

Museum Broekerveiling

Een leuk en kindvriendelijk museum in Broek op Langedijk is het Museum Broekerveiling. Dit is de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. In het museum doe je mee aan een echte veiling, je kan een rondvaart maken, dwalen door de lighallen, een speurtocht lopen en de diereneilandjes bezoeken. Blogger Alyt had vooraf niet gedacht dat het bezoek aan dit museum in de buurt van Alkmaar met kinderen zo leuk en gevarieerd zou zijn. De Broekerveiling is een unieke beleving voor jong en oud en is absoluut een aanrader voor kinderen!

Vlindorado

In de vlindertuin Vlindorado sta je middenin de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Er zijn stapstenen in de vijver, er is een speurtocht, er zijn speelhuisjes en je kan de vissen en schildpadden voeren. Bij binnenkomst krijg je een kaart met foto’s van vele vlinders en vogels en kun je zelf naar ze op zoek in de ’tropen’. De kinderen kunnen ontdekken hoe de vlinders leven, wat ze eten en hoe ze zich voortplanten.

Museum Broekerveiling

Land van Fluwel

Het Land van Fluwel is een grote speeltuin. Tussen de bollenvelden bij Sint Maartenszee is er onder andere een verstoppertjebos, klimparcours en een blote voetenpad. De kinderen gaan hier soms naartoe op schoolreisje en het is echt een plek waar de kinderen uren aan het spelen zijn. Op het park zijn er ook twee skelterbanen, een off-road over houtsnippers met grote skelters en een verhard parcours met kleinere skelters/loopwagentjes. Nieuw is het Klimparcours. Op twee meter hoogte is in een rechthoekige vorm een parcours uitgezet.

Holle Bolle Boom

Blogger Jolanda was met haar peuter bij de Holle Bolle Boom. Hier zijn er drie verschillende belevenissen: binnen, buiten en plons. Daarom is er een grote hoeveelheid aan speelruimte en deze ervaringen zijn leuk voor kinderen van diverse leeftijden.

Bij de receptie kan je kiezen uit de belevenissen binnen, de belevenissen buiten en plons. Alle drie de belevenissen hebben een eigen ingang en er dient voor elk apart betaald te worden. De prijs is hoger dan een gemiddelde ballenbak maar kies je voor alle drie de belevenissen en ben je er een hele dag, dan valt de entree mee.

Plons is geen gewoon zwembad maar een tropische waterspeeltuin. Heb je geen zwembandjes bij je? Geen probleem, bij de ingang binnen staat een bak vol. Op een regenachtige dag kan je je uitstekend vermaken in de belevenissen binnen en plons. Wanneer de temperaturen oplopen dan is de belevenis buiten ideaal. 

Dierenpark Blanckendaell Park

Het dierenpark Blanckendaell Park is een kleine dierentuin in de kop van Noord-Holland. Hier is onder andere een savanne, speeltuin, museum en een molen. Je ziet hier tal van dieren, zoals apen, papegaaien, damherten, kamelen, uilen, alpaca’s, otters. Het dierenpark staat midden in de weilanden en de wind heeft er vrij spel. Ook is is er een savanne waar je een rondje omheen kunt lopen. We zagen onder andere twee giraffes, struisvogels en zebra’s. Binnenkort komen er ook bavianen op het park.

Er is in het dierenpark ook een museum. Het museum heeft een vaste collectie oude landbouwwerktuigen uit de vorige eeuw, een complete washoek met wastobbe, een bedstede, een compleet ingerichte huiskamer en nog veel meer. Voor kinderen is daar een speurtocht verkrijgbaar. Blanckendaell Park met kinderen is een leuk uitje en het is prima te doen voor een halve dag. Er zijn veel verschillende dieren, cafetaria’s en drie speeltuintjes. (Tickets koop je online met korting)

Holle Bolle Boom

Stranden in de omgeving van Alkmaar met kinderen

Alkmaar ligt in de buurt van het strand en daarom is het leuk om een dagje Alkmaar te combineren met naar het strand gaan. Er zijn verschillende kindvriendelijke strandtenten te vinden.

 • Deining aan Zee is een aanrader in Castricum, met een speelplaats en een voetbalplaats.
 • Ga je naar Hargen aan Zee dan vind je net voorbij Laguna Beach een enorm speelschip. Bij Strandpaviljoen Hargen is een speeltoestel, voetbaldoeltjes en een volleybalnet.
 • Strandpaviljoen Bad Egmond heeft speeltoestellen voor de kids.
 • Niet aan het strand maar in de duinen: Restaurant Duinvermaak. Aan de rand van het Bergense bos eet je pizza’s en pannenkoeken. Bij het restaurant is een grote speeltuin. Aan het strand van Bergen ga je bijvoorbeeld naar De Jongens.
Alkmaar met kinderen

Kindvriendelijk overnachten Alkmaar

Langer in Alkmaar verblijven? Dan zijn dit fijne plekke om te overnachten in de stad met het gezin:

#1 Luxe overnachten kan bij het Grand Hotel Alkmaar. Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch gebouw in het hart van Alkmaar.

#2 Blooming hotel ligt in Bergen, om de hoek van Alkmaar, aan de rand van het bos en de duinen. Er is een zwembad bij het hotel!

Landal Residence Berger Duinen

Vakantieparken rondom Alkmaar met kinderen

Ook kan je kiezen voor een weekendje weg of een vakantie in de regio Alkmaar! Deze vakantieparken zijn aanraders voor gezinnen.

#1 Het kleinschalige en luxe vakantiepark Landal Residence Berger Duinen, dit is onze review, ligt in Schoorl. De vrijstaande vakantiehuizen zijn nieuw en pas sinds december 2022 in de verhuur! Het Buitencentrum van de Schoorlse Duinen ligt op maar 200 meter lopen.

 • Wandel- en fietsparadijs de Schoorlse Duinen om de hoek
 • Strand en Noordzee

#2 Het Kustpark Egmond aan Zee is een leuk vakantiepark bij Egmond. Je verblijft in een van de chalets en de kinderen vermaken zich in het buitenzwembad of in de Kids Club.

Dat waren ze, onze tips voor Alkmaar met kinderen. Mis jij tips, deel die dan met ons!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.