Koh Phangan met kinderen | 11x Uitjes

Afgelopen januari waren wij op Koh Phangan met kinderen, een peuter en een kleuter. Wij hebben genoten van en op dit eiland! Er is zoveel te doen met kinderen en toch is het een heel relaxed en rustig Thais eiland. Naar deze bestemming, net als Koh Lanta, wil ik graag eens naar terug. Ik deel mijn tips voor Koh Phangan met kinderen!

Wil je ook naar Koh Phangan met het gezin? De enige reisperiode die je het beste kan vermijden is als het volle maan is. Het eiland stroomt dan vol met mensen die naar de Full Moon party gaan. Je merkt het ook aan de prijzen van overnachtingen, die zijn in die periode een heel stuk hoger.

Voor mij is Koh Phangan het eiland van de hangmatten. Ideaal natuurlijk. In ieder restaurant en bij iedere veranda lijkt een hangmat te zijn. Zelfs in de taxi’s hangen hangmatten, de chauffeur wacht daarin als hij niet aan het rondrijden is.

Onze indrukken van Koh Phangan

Wij verbleven vlakbij de hoofdstad in een kleinschalig budget resort: Coco Garden Resort. De ligging was ideaal omdat het aan de zee was en het lag bij de hoofdstad Thong Sala Town, waar heel veel leuke restaurants en wat winkels zijn. De zee bij Koh Phangan is over het algemeen heel kalm, het is bijna een zwembad. Maar het blijft een zee en natuurlijk staat er stroming, dus het is altijd oppassen met kleine kinderen.

We vonden het een erg leuk eiland om een week te verblijven: er is genoeg te doen en te verkennen tijdens een langer verblijf! Als we nog eens naar Thailand gaan, zouden we nog eens naar dit eiland gaan.

Er zijn heel erg veel honden op Koh Phangan en het is niet altijd duidelijk of ze bij iemand horen. In de periode dat wij er waren zagen we geen agressieve honden, maar wees daar wel op voorbereid. Als we op rustige stukken strand een groep honden zagen, probeerden we die te ontwijken. In de drukkere straten zie je direct al hoe de honden reageren op voorbijgangers.

Kindvriendelijke stranden Koh Phangan

Ga je naar Koh Phangan, dan wil je weten wat de leukste en mooiste stranden zijn. Dit zijn onze tips!

Ons resort Coco Garden Resort lag direct aan een klein strand. Dit was niet een heel bijzonder strand met prachtig blauw water, maar met de kinderen, en ook als je een budget reiziger bent trouwens, was het een goede plek!

Leela Beach, bij het Coco Hut Beach Resort (Google Maps), is prachtig. Het strand wordt vaak uitgeroepen tot mooiste strand van het eiland. Wij kwamen hier bij toeval terecht en bleven een aantal uur hangen. Het strand is waanzinnig mooi en het resort is ook een fantastische plek om te verblijven. Als we nog een keer naar Koh Phangan gaan, dan overnachten we hier een aantal nachten.

Absolute aanrader is het eiland Ko Maa. Je bereikt dit eiland via een zandbank of per kayak. Let op: weinig schaduw en weinig te doen voor kleine kinderen die nog niet zwemmen of snorkelen.

  • Haad Salad is een mooi wit strand met een blauwe zee. Er zijn meer dan genoeg restaurants (en hotels) langs het strand. Wel is het daarom vrij druk. (Google Maps)
  • Secret Beach, of de officiële naam Haad Son, was ooit een geheim. Nu staan er grote borden langs de weg. De zee wordt langzaam dieper dus ideaal met kinderen en ook is er een gezellige strandtent.
  • Ao Ban Tai is een heel lang strand en het water is ondiep. Ook zijn er een aantal restaurants, waardoor je er met kinderen goed terecht kan.
Haad Salad Koh Phangan
Haad Salad

Kindvriendelijke restaurants Koh Phangan

Er zijn ontzettend veel leuke restaurants op Koh Phangan en bij waarschijnlijk bijna alle restaurants kan je goed terecht met kinderen. In de week dat wij op het eiland waren hebben we maar een aantal restaurants kunnen bezoeken, dit waren daarvan onze favoriete restaurants!

  • Deze informatie komt uit 2017. Ben jij op Koh Phangan en heb je aanvullingen, geef ze aan ons door! Andere gezinnen zijn blij met je informatie.

1. Een goed Mexicaans restaurant is Ando Loco. Overal hangmatten, een pooltafel en het eten is betaalbaar en goed. Als je rond zes uur gaat zijn er heel veel muggen dus zorg voor bescherming.

2. Bubba’s Coffee Bar is ontzettend bekend op het eiland voor goede koffie en lekkere broodjes. Een Nederlandse jongen heeft deze zaak geopend. Dit was ook de eerste plek waar we andere Nederlanders hoorden op Koh Phangan.

3 Daily Sweet café is heel leuk ingericht. Hier kom je voor taart, broodjes en thee.

4. Nira’s bakery is een begrip op het eiland. Wij zijn een aantal keer bij de vestiging bij de pier geweest. Goede koffie (ook décaf), hele lekkere broodjes en ook wat taarten. Altijd druk en een gemengd publiek. Je kan er ook (volkoren)brood en stokbrood kopen. Met kinderen kan je daarna bij de speeltuin in het parkje er tegenover zitten.

Bezienswaardigheden op Koh Phangan met kinderen

De avondmarkt, Walking Street, bij de Thong Sala Pier is iedere zaterdag van 16.00 – 22.00. Natuurlijk kan je hier veel en goed eten krijgen, daarnaast kan je kleding en souvenirs kopen.

Waar wij heel blij van werden was de Phaeng Waterval. Je loopt er in ruim een kwartier heen, ook voor de kids is het goed te doen. Niet heel indrukwekkend, maar wel een mooi stukje wandelen. Vanaf het uitzichtpunt zie je Koh Samui liggen.

Wij waren bij de Chinese tempel, die is om de hoek bij de waterval. De kinderen vonden het prachtig. Er zijn twee lange trappen, draken en een mooie tempel. Vanaf boven is er een mooi uitzicht. Er komt haast niemand wat met kleine kinderen ook ideaal is.

Waterval Koh Phangan

Activiteiten op Koh Phangan met kinderen

Leuk is het om een kayak te huren. Dit kan bij heel veel resorts voor een paar euro per uur. Ga als de zon ondergaat het water op en geniet van de schitterende uitzichten.

  • Als je houdt van watersporten als windsurfen, SUPpen en zeilen dan zit je goed bij resort Baan Minali. Hier kan je boten, kayaks en surfplanken huren.
  • Koh Phangan Water World is een enorm waterpark. Vooral leuk voor volwassenen en oudere kinderen maar ook aan kleine kinderen is gedacht.
  • Purina Mini Sheep Farm is een kleine schapenboerderij. De kinderen mogen de schapen melk geven.
  • Tijdens deze 4 tot 4,5 uur durende rondleiding neemt een echte local je mee op een verrassend avontuur. Deze fietstocht heeft iets bijzonders en laat je het echte eiland zien. Er zijn kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar.

Speeltuinen Koh Phangan

We zijn op Koh Phangan met kinderen één echte speeltuin tegengekomen. Deze ligt bij de pier bij de hoofdstad, in het parkje. De speeltuin is een beetje vervallen. Ernaast is ook een fitnessgedeelte, dat is helemaal vervallen. Bij het parkje zijn een aantal hele kleine mooie strandjes. Tegenover het park is Nira’s bakery.

Er is een binnenspeeltuin bij Big C Market. Dit is een kleine speeltuin in een winkelcentrum. Je betaalt een bedrag per half uur, met meerdere kinderen loopt dit dus hard op. De kinderen vonden het wel erg leuk hier en zeker als het regent is het een fijne plek om de tijd door te brengen.

Ook is er een café met een speeltuin, dit heet Playground and Cafe. Na lang zoeken vonden wij het café, het was toen helaas gesloten. In de tuin staan speeltoestellen en binnen leek er ook wat te staan. Je betaalt per kind een bedrag, daarna kunnen ze de hele middag spelen.

Verder is er minigolf (Wok Tum) op het eiland. Tussen Koh Phangan hospital en de tempel What Khao Noi vind je dit.

Speeltuin Koh Phangan

Kindvriendelijk overnachten

Wij bleven bij Coco Hut Beach Resort. Je hebt een eigen huisje met terras plus hangmat. Het is vrij nieuw en schoon. Ideaal is het dat er een strandje bij is en een (betaalbaar) eigen restaurant/café. Als de kinderen sliepen haalden wij nog wat te drinken voor bij ons op het terras. De kids waren heel blij met de broodjes pindakaas. Coco Hut Beach Resort is prachtig! Een super strand, mooie kamers en een goed restaurant. Ook voor de kinderen is er veel te doen, wij zagen onder andere loopwagens en een opblaasbaar speeltoestel. Hier zou ik mijn reis door Thailand wel willen eindigen, met een paar dagen heerlijk relaxen.

2. Baan Minali is ook een hele toffe plek om te overnachten met de kinderen op Koh Phangan. Het zit aan de andere kant van de hoofdstad dan waar wij verbleven, maar nog steeds zit je dus bij de restaurants en winkels in de buurt.

Het resort heeft een zwembad en mooie huisjes in de tropische tuin. Daarnaast hebben ze een privé strand bij een baai, waardoor het water erg rustig is. Ideaal met kleine kinderen. En als je zelf gek bent op watersporten zit je helemaal goed.

Baan Minali

Ang Thong National Marine Park | Uitstap Koh Phangan

Het Ang Thong Marine Park stond hoog op mijn lijst om te bezoeken: prachtige eilanden, water, varen, kano-en en snorkelen. Ik twijfelde even omdat het vrij kostbaar is maar we zijn blij dat we besloten hebben om het Ang Thong Marine Park met kinderen te bezoeken! Het Ang Thong Marine Park bestaat uit 42 eilanden, die verschillen in grootte. Het ene eiland bestaat uit een aantal rotsen en op het andere eiland zijn diverse stranden en je kan er wandelen.

snorkelen in het Ang Tong Marine Park

Ons bezoek

Vroeg in de ochtend werden we vanaf onze accommodatie op Koh Phangan opgehaald. We stapten achterin de auto en werden naar de pier gebracht. Aan boord stond eten en drinken klaar. Na ongeveer twee uur varen kwamen we aan op de eerste locatie. We konden snorkelen. Dochter was direct enthousiast, zoon wilde toekijken. Er werd voor iedereen, dus ook voor de kinderen, een zwemvest gepakt en binnen een aantal minuten lag haast iedereen in het water. Zoon besloot na een tijd dat hij ook het water in wilde. Tot mijn verbazing was het goed te doen om met een peuter en kleuter hier de zee in te gaan.

Met kinderen snorkelen is alleen niet zo’n goed idee. De toeristen zonder kleine kinderen zijn een stuk verder van de boot geweest en hebben veel meer gezien. Daarna gingen we door naar de volgende stop. Op het volgende eiland kon je een stuk wandelen maar met peuter en kleuter zag ik die niet zitten. Mijn man wel en hij heeft peuter meegenomen. Kleuter en ik liggen de hele tijd in de zee. Vervolgens stapten we in een kayak.

Kayaken in het Ang Thong Marine Park

Het kayaken was leuk omdat je vlak langs de rotsen kon varen. Jammer was dat het zo snel voorbij was terwijl je er best wat voor betaalt (extra!). De kinderen konden mee in de kayak. Daarna gingen we naar het laatste eiland. Op dit eiland kan je kamperen. Hadden we dat geweten, dan waren we er zeker een of meerdere nachten gebleven.

Ang Thong Marine Park

Is het een aanrader?

Op de dag dat wij naar het Ang Thong Marine Park met kinderen gingen was het vrij bewolkt en in de ochtend regende het. Aan de ene kant jammer, want zo komt niet over hoe mooi het gebied is. Maar met kinderen bleek het eigenlijk ook wel ideaal te zijn, omdat ze niet zo snel verbranden en je bent echt de hele dag in de zon.

Wij twijfelden of een boottocht met zwemmen, snorkelen en kajakken geschikt is voor kleine kinderen. Het antwoord is in dit geval Ja! De boottocht die wij boekten was Orion en de medewerkers waren ontzettend oplettend en kindvriendelijk. Ze vroegen constant of we nog iets nodig hadden, de kinderen werden aan boord getild en ze waren heel voorzichtig met ze. Daarnaast was er de hele dag door eten. Fruit, salade, lunch, koekjes, brood en drinken. Dit is bij de prijs inbegrepen.

Koh Phangan met kinderen | Praktische tips

Auto huren

Tijdens de week op het eiland hebben wij een dag een auto gehuurd. Dit was best duur in vergelijking tot de auto die wij huurden in Krabi. Als je voor de hele periode een auto nodig hebt, bekijk dan de optie om een auto te huren in bijvoorbeeld Surat Thani en om met de auto-ferry over te varen.

Een Four-wheel drive kan geen kwaad als je iets meer van het eiland wilt zien dan de hoofdwegen. Tijdens onze rondrit over het eiland konden we met onze “normale” auto vaak niet verder omdat de weg opeens niet meer geasfalteerd was en er grote kuilen in de weg zaten.

Koh Phangan ontdekken: wandelen en over het eiland reizen

We hebben een dag een auto gehuurd, het oosten van het eiland kan je daarmee eigenlijk niet bereiken. Dat deel is bereikbaar met bootjes. Vooraf had ik nog gekeken om daar te verblijven voor een aantal dagen. Ook al ben ik graag op het strand, ik combineer dat graag met dingen kunnen doen. En ik zag het niet zitten om met kleine kinderen ergens “vast te zitten”. De makkelijkste manier om het eiland te ontdekken is per scooter. Voordeel met de scooter is ook dat je heel wendbaar bent en je parkeert hem makkelijk. Met de kinderen vond ik het niet fijn om per scooter te gaan, daarom ontdekten wij het eiland op een andere manier.

Ons resort zat bij de hoofdstad waardoor we veel zijn gaan wandelen. Wandelen kan prima, met kleine kinderen heb je natuurlijk wel dat wandelen niet zo snel gaat en dat ze na een tijdje moe zijn. Ik heb mensen gezien met een kinderwagen, mij lijkt een draagzak makkelijk. Dit vooral omdat er vaak rijen scooters geparkeerd staan en met een kinderwagen is dat zigzaggen.

Taxi of auto huren

Wil je meer van het eiland zien tijdens je vakantie op Koh Phangan met kinderen en heb je geen auto of scooter, neem dan de taxi. Ze rijden vooral in de hoofdstad af en aan en brengen je het eiland over. Over het algemeen maken ze gebruik van vaste tarieven binnen bepaalde zones. Je deelt de taxi met iedereen die ook een taxi nodig heeft.

Wij hebben één dag een auto gehuurd. Een auto huren op Koh Phangan kan alleen bij de lokale bedrijven. Met de auto rijd je het eiland over, voor zover er (goede) wegen zijn. Het was een hele leuke manier om meer van het eiland te zien, wel vrij kostbaar. Als je langer op Koh Phangan blijft en je wilt al die tijd een auto gebruiken, onderzoek dan of het voordeliger is om een auto op het vasteland te huren en die mee te nemen met de boot.

Klimaat

Het klimaat van Koh Phangan kan in drie periodes worden gezien. Je hebt het koele seizoen, dat loopt van november tot en met februari. In deze periode vallen vaak flinke buien. Wij waren op Koh Phangan met kinderen in januari, we hebben in een week tijd twee keer een halve dag regen gehad. Niet vreselijk veel dus. Van maart tot en met mei is het hete seizoen: heel erg veel zon dus. Wat wind en de zee zorgen ervoor dat het vol te houden is. Van juni tot en met oktober is het regenseizoen, waarbij het dagelijks even regent. De rest van de tijd schijnt de zon.

Koh Phangan bereiken

Koh Phangan ligt tussen de eilanden Koh Samui en Koh Tao in. Dichtstbijzijnde plek aan het vaste land is Surat Thani. Kom je vanuit Bangkok, dan is de snelste weg een vlucht naar Koh Samui en dan op de boot stappen naar Koh Phangan. Helaas is dit ook een hele dure manier. Goedkoper is het om op Surat Thani te vliegen en vanaf daar de bus en de ferry te nemen. Wij hebben deze route omgekeerd genomen, dus naar Bangkok toe. De overstappen gingen uitstekend en de bus was best luxe. Ook kan je vanaf Bangkok de bus nemen, dat is de goedkoopste optie.

Reis je net als wij van of naar Koh Lanta? Denk dan ook aan een tussenstop in Khanom, de plek waar roze dolfijnen zwemmen. Ideaal voor een stop want het is rustig en je hebt twee minder lange reisdagen.

Koh Phangan met kinderen was voor ons echt een top eiland! Er zijn veel leuke dingen te doen en in de hoofdstad waren leuke restaurantjes. Het is ook een heel relaxed eiland met alle hangmatten en heel veel leuke stranden.

Verder lezen? Ik schreef ook uitgebreid over Koh Lanta met kinderen en Bangkok met kinderen.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën