Kustplaats Khanom in Thailand (Roze dolfijnen!)

De keuze voor Khanom tijdens onze rondreis door Thailand met kinderen was vrij onverwacht. Ik had een aantal plekken uitgezocht waar we graag heen wilden en was op zoek naar een goede manier om deze eilanden te combineren. Daardoor bleek Khanom ideaal om te verblijven op de reis van Koh Lanta naar Koh Phangan, we waren hier 4 dagen. Ik deel onze ervaringen en wat er te doen is in Khanom met kinderen.

Je kan in één keer reizen van het ene eiland naar het andere eiland, voor ons vanaf Koh Lanta naar Koh Phangan. Omdat het een vrij lange route is, en we ook meer wilden zien van het minder bekende Thailand, viel onze keuze op een verblijf in Khanom. Deze kustplaats ligt ideaal tussen de eilanden: tegen de pier naar Koh Phangan aan.

  • Niet zelf een rondreis boeken? Via Riksja Travel kan je een rondreis (laten) samenstellen, aan de hand van bouwstenen. Dit is de bouwsteen van Khanom!

Daarom ga je naar Khanom

Ben je op zoek naar een eiland, stad of regio in Thailand waar heel veel te doen is, veel toeristen komen en er altijd wel een feestje is? Sla Khanom dan over!

Waarom ga je wel naar Khanom? Deze plaats wordt nog niet overspoeld door toeristen. In het weekend is het wat drukker, met name met locals. Het strand is prachtig wit. En omdat het zo rustig is, heb je het strand grotendeels voor jezelf. De zee wordt langzaam diep. Ook is het water vrij kalm, daardoor kan je er goed in zwemmen en je kinderen kunnen er spelen.

  • Thais eten smaakt authentieker dan in de toeristische plaatsen.
  • De medewerkers van je hotel zijn super kindvriendelijk.
  • Het uitzicht op de begroeide heuvels.
  • Er zwemmen roze dolfijnen rond!
Strand Khanom

Onze ervaringen in Khanom met kinderen

Zodra we in Khanom aankwamen bij ons resort, LeeLoo Cabana, waren we ons verblijf op Koh Lanta vergeten. Wat we zagen was een prachtig strand, een klein resort en lieve medewerksters. In onze familiebungalow (heel simpel maar met twee slaapkamers en een badkamer) hadden de kinderen het direct naar hun zin. Bij de bungalow hoorde ook nog een klein balkon/terras met hangmat. Kleuter was daar aan het spelen en peuter rende naar het strand.

De dagen in Khanom vlogen om. Als je echt dingen wilt doen heb je eigen vervoer nodig. Wij zijn een dag op een tour geweest naar o.a. de roze dolfijnen. De laatste dag hebben we veel boeken gelezen terwijl de medewerksters met de kinderen speelden.

Het mooie was dat je echt een beeld kreeg van de Thaise gewoontes. De medewerkster maakten zich zo’n vier keer per dag op en regelmatig kwam een bekende uit de omgeving langs om even roddels uit te wisselen. Echt communiceren is trouwens haast onmogelijk, daarvoor was hun Engels niet goed genoeg. Op de laatste dag werd ik toegevoegd op Facebook en toen bleek dat we elkaar via de Facebook messenger wel begrepen.

Wij aten vaak bij ons guesthouse LeeLoo Cabana of bij de buren. Bij de meeste hotels en guesthouses is een restaurant. Over Khanom hill lees ik goede verhalen. De restaurants in Thailand zijn vaak kindvriendelijk hebben wij gemerkt: de medewerkers zijn gek op kinderen en als zij zelf kleine kinderen hebben lopen die er rond.

Kindvriendelijke hotels in Thailand
Onze bungalow in Khanom

Dit is er te doen in Khanom met kinderen

Zoals eerder al opgemerkt, Khanom is geen massatoerisme plek. Daarom heb je er geen mega hotels, enorme pretparken en fastfood restaurants. Wel zijn er andere dingen te doen. Als je je wilt verplaatsen heb je eigen vervoer nodig, of je moet via je resort iemand regelen die je kan rondrijden. Er is een mangrove bos bij de stad. Je loopt ongeveer een meter boven de grond over een betonnen pad. Op die manier wandel je door het bos.

Bij de pier naar Koh Samui en Koh Phangan, de Don Sak, staat een tempel. Vanaf de tempel kijk je prachtig uit over Khanom en de zee. Daar vlakbij heb je een eiland waar je komt met een brug. Altijd tof om even te kijken op een Thais eilandje!

De Tham Khao Wang Thong is een grot. Wij zijn er niet geweest, ik lees erover dat het heel erg leuk is. De grot is moeilijk te vinden en er zijn veel trappen, dus ik weet niet hoe geschikt het is voor kinderen.

ECO resort Khanom en wellicht een waterpark

Wij waren op een tocht naar onder andere de roze dolfijnen (hieronder meer) en op de terugweg gingen we langs bij het ECO resort. Er schijnen ook schapen te zijn, wij werden rechtstreeks naar de vissen gebracht. Dit lijkt op een spa, je kan je handen en voeten in de rivier doen en de vissen komen er dan aan “hangen”.

Ik zag in de tuin ook van die zwarte banden liggen die je soms bij grote glijbanen ziet. Het leek erop alsof je daarmee op de rivier kan. Aangezien het Engels niet zo goed is kon ik er niet verder naar vragen helaas.

Toen we op de terugweg waren vanaf de dolfijnentocht zag ik een bordje met waterpark hangen. De chauffeur kon ik niet vragen wat dit betekent omdat hij niet veel Engels sprak. Het kan zijn dat er een hotel is dat een zwembad heeft of er is echt een waterpark. Het schijnt dat Khanom de plek is waar de lokale bevolking vakantie houdt.

Mocht jij meer weten over dit waterpark of over andere kindvriendelijke activiteiten, laat het mij weten!

De roze dolfijnen in Laem Prathap

Er zwemmen roze dolfijnen voor de kust van Khanom. Uniek! Als je mazzel hebt dan zie je ze vanaf het strand. Wij zagen ze niet en zijn op een tour gegaan. In de ochtend werden we opgehaald om naar het dorp Laem Prathap te gaan. Daar stap je op de boot. Voor kinderen zijn er kleine reddingsvesten. Het dorp alleen was al zo mooi, vrij authentiek nog. Daar stonden we vroeg in de ochtend. Je stapt in een vissersboot en met een ontzettend kabaal vaar je naar de roze dolfijnen. Dit stuk water ligt bij een nationaal park met prachtige rotsen. Ook als je geen dolfijnen ziet is de tocht de moeite waard.

Wij hebben een aantal dolfijnen gezien. Daarna zijn we naar een tempel gegaan bij het eiland Koh Nui. Via een steile trap kom je daar. Het schijnt dat in de grot onder het eiland water is dat je kan drinken.

De tour kan je regelen vanuit je hotel of guesthouse. Heb je eigen vervoer, dan kan je ook zelf naar Laem Prathap rijden om een boot te regelen. Het dorp is nog redelijk in oude staat, dus het is sowieso leuk om erheen te gaan!

Khanom met kind

Overnachten

Wij verbleven drie nachten bij LeeLoo Cabana. Onze bungalow stond in een tuin. In totaal waren er zo’n tien bungalows waarvan een deel bezet wordt door de medewerkers. Hierdoor is het nooit druk. Er is een restaurant en het strand is voor de deur. Het was niet duur om hier te  verblijven en de kinderen vonden het fantastisch. Rust om te spelen en allemaal medewerkers die ze wilden helpen. Dochter werd regelmatig opgemaakt door een van de dames.

Bereikbaarheid

Khanom ligt vlakbij de Don Sak pier waar de boten naar Koh Phangan, Koh Samui en Koh Tao gaan. Neem vanaf de pier een taxi naar je hostel.

Vanuit Bangkok vlieg je naar Surat Thani. Vraag op het vliegveld na, bij de balie waar je de bus of taxi boekt, of er een bus rijdt. Het schijnt dat die wel gaat naar Khanom, ik weet het niet zeker.

Dat waren onze tips voor Khanom met kinderen, lees ook over een vakantie in Maleisië!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën