Reisverslag Thailand met kleine kinderen

12

Het resultaat van onze vakantie: het reisverslag Thailand 2017 met kleine kinderen! Wij waren in januari 2017 3,5 week in Thailand met onze kleuter dochter van 4 jaar en peuter  zoon van bijna 3 jaar. We hebben een fantastische tijd gehad en ik dit reisverslag deel ik van dag tot dag wat we hebben gedaan.

Wij hebben onze rondreis door Thailand zelf gepland en geboekt. Dat was hier en daar was uitzoekwerk, ook omdat het dan niet duidelijk was of je bepaalde stukken goed kon rijden met de auto. Achteraf gezien hadden wij langer een huurauto willen gebruiken bijvoorbeeld. Door via een reisorganisatie te boeken, scheelt dat veel uitzoekwerk. Wel zijn de plekken waar je naartoe gaat natuurlijk al vastgelegd en als je naar de wat minder bezochte plekken wilt reizen, kan je de reis beter zelf boeken!

Deze reisorganisaties raden wij aan:

#1 Boek bijvoorbeeld bij Local Hero Travel een rondreis op maat! Je hebt dan direct contact met een local hero in Thailand, die het land dus goed kent. Ook tijdens je reis heb je met deze persoon contact als je bijvoorbeeld vragen hebt. Local Hero Travel is een Nederlandse organisatie.

#2 Andere optie is boeken via Travelnauts, zij zijn gespecialiseerd in het samenstellen van rondreizen voor gezinnen. Ook naar Thailand, dit zijn de voorbeeldreizen, de reis wordt afgestemd op jullie wensen!

Meer weten over de voorbereidingen? Begin dan bij onze reisroute door Thailand?

Reisverslag Thailand 2017: Bangkok

Dag 1: Vliegen naar Bangkok

Dit reisverslag Thailand 2017 begint op 2 januari. Het is koud buiten en wij pakken de koffers in. Wat een goed gevoel geeft dat! We vliegen vanaf Schiphol naar Bangkok met China Airlines via Taiwan. We zien een beetje op tegen de vlucht omdat het een hele lange reis is. Eerst twaalf uur vliegen naar Taipei, daar een aantal uur wachten en dan nog vier uur vliegen naar Thailand. En dat met een peuter en een kleuter. Gelukkig zijn ze na eerdere verre reizen wel wat gewend.

Vliegen met kinderen naar Thailand

Om één uur worden we opgehaald door de taxi. Op Schiphol checken we in en we kunnen door naar de tassencontrole. Daarna wachten we bij een café tot we het toestel in kunnen. Het is 17.00 als we opstijgen, de volgende ochtend (middag) staan we in Taiwan na een goede vlucht. Dochter heeft een beetje geslapen, zoon niet. Hij heeft de tablet ontdekt! Zo vliegen we dag 2 in.

Lees ook: tips voor de handbagage tijdens een lange vliegreis met kinderen. 

Dag 2: de aankomst in Bangkok

Op Taiwan wachten we op de volgende vlucht. We vinden een speeltuin waar de kinderen even kunnen rennen en springen. Daarna stappen we in voor de tweede vlucht, op naar Bangkok!

Speeltuin vliegveld Taiwan
Speeltuintje op vliegveld Taiwan

Zoon is zo moe dat hij in slaap valt voordat we zijn opgestegen en hij wordt pas wakker na de landing. Hij kan er weer even tegen. We vliegen over Taiwan heen en het eiland ziet er prachtig uit. Er loopt een bergketen over het gehele eiland heen. Na een goede vlucht komen we aan in Bangkok. De vluchten zijn ons heel erg meegevallen, de kinderen vinden het vliegen prima en houden zich rustig. Wat we merken is dat pas na de vluchten de vermoeidheid loskomt.

Als we in Thailand landen valt direct op hoe kindvriendelijk de mensen zijn. De kinderen worden enthousiast begroet en ook krijgen we voorrang bij de douane. Als we onze koffers krijgen, lopen we de drukte van het vliegveld tegemoet. We pinnen geld en gaan op zoek naar de taxistandplaats. Bij het naar buiten lopen komt de hitte ons tegemoet. Wat voelt dat goed!

Ongeveer een uur later zijn we bij het hotel Prince Palace dat ligt bij het oude centrum. Het is druk op straat. In het hotel is het even zoeken naar onze kamer. Als we daar zijn wil de oudste direct gaan zwemmen. Het is tegen zes uur in de avond en we gaan eerst eten. We besluiten om te eten in het hotel, omdat we moe zijn en de omgeving helemaal niet kennen. Het uitzicht over de stad is prachtig. Na het eten zwemmen we even en dan duiken we ons bed in.

Nachtfoto Bangkok
Uitzicht vanaf het restaurant van het hotel

Dag 3: met de kinderen in Bangkok

Na een goede nacht worden we vroeg wakker. We zijn twee nachten in Bangkok en omdat we de volgende ochtend heel vroeg verder vliegen, hebben we besloten om geen ontbijt te nemen in het hotel. Ik ga om negen uur ’s ochtends de straat op met mijn kleuter. Op straat worden we overvallen door de drukte, de hitte en kleuter wil gedragen worden. Als ik naar beneden kijk zie ik witte voeten in mijn slippers: die kunnen we wat zon gebruiken. Ik haast mij naar de 7-Eleven voor wat water en brood en ga dan snel weer terug naar het hotel.

We starten de dag in het zwembad. Heerlijk is dat om bij de komen van een lange reis. Aan het begin van de ochtend willen we Bangkok in en dan maken we direct een fout: we hebben geen idee wat we gaan doen. Bangkok is geen stad waar je met kids gewoon de straat op gaat om te zien wat je gaat doen. Het is groot, druk en warm dus een goed plan kan geen kwaad. Taxichauffeurs en tour aanbieders klampen zich aan ons vast, we stappen dan maar een TukTuk in.

Met de kids in de Tuk Tuk

We genieten volop en kijken onze ogen uit. We bezoeken een aantal tempels en bezienswaardigheden, waaronder de Standing Buddha (Wat Intharawihan). In de tempels leggen we onze kinderen uit dat ze hun schoenen uit moeten en binnen mag je niet praten of rennen. Als we naar binnen lopen zijn er een aantal mensen aan het bidden en de kinderen houden zich goed stil. Zodra de mensen de kids in de gaten krijgen, verandert er iets. De telefoons en camera’s komen tevoorschijn en er wordt volop geluid gemaakt. Daar gaat onze opvoeding!

Na de ochtend in het oude centrum van Bangkok zijn de kinderen toe aan wat meer vermaak en we gaan daarom met ze naar de dierentuin. De dierentuin blijkt een prachtig park te zijn (lage entree) met wat dieren. We beginnen bij het restaurant en eten ons eerste echte Thaise eten. Daarna zien de kinderen de grote speeltuin en we lopen nog een rondje door de dierentuin. Als het park sluit nemen we een TukTuk terug naar het hotel. We eten in de avond weer bij het hotel, omdat we de volgende ochtend vroeg verder vliegen. Voor de kinderen is het perfect om er te eten, omdat we tegen het pierenbadje aan zitten en ze kunnen voor, tijdens en na het eten in het zwembad spelen.

Lees ook: mijn tips voor Bangkok met kinderen

img_0373

Een week op Koh Lanta

Dag 4: jetlag en vliegen naar Krabi

Ging de eerste nacht in Bangkok nog zo soepel, de tweede nacht is een stuk slechter. Zoon en dochter vallen even in slaap maar worden al snel weer wakker. Ze hebben heel veel dorst (ze moeten overdag echt veel meer drinken dan in Nederland) en ze zijn ontregeld. De jetlag slaat toe. Omdat we in de ochtend een auto huren en naar Koh Lanta rijden, zeg ik tegen Johan dat hij maar moet gaan slapen. Hebben die twee slaapkamers toch echt nut. Het is 03.00 als de kinderen in slaap vallen, om 05.00 gaat de wekker.

Heel vroeg in de ochtend staan we buiten het hotel. We hadden verwacht dat het heel rustig zou zijn op straat maar niets in minder waar. Staan er overdag al veel kraampjes buiten, nu staan er nog veel meer kraampjes en het is ontzettend druk op straat! We vinden vrij snel een taxi en rijden naar het vliegveld. Met een beetje vertraging komen we in Krabi aan en voor ons gevoel start onze vakantie nu echt.

Het is even zoeken naar de autoverhuur op het vliegveld van Krabi (de lift naar beneden en helemaal in een uithoek van de hal). We halen de auto op en rijden weg. Het wegrijden gaat goed, daarna is het echt even opletten. Je rijdt links, kent de omgeving niet en weet amper waar je heen moet. Al snel vinden we de goede weg en het rijden voelt steeds relaxter. De kids raken steeds meer opgefokt helaas na de korte nacht en lange reisdagen.

img_0483

De afstand van Krabi airport naar Koh Lanta is niet zo lang, wel duurt het twee uur. Het gaat allemaal niet zo snel op de Thaise wegen. Ook mogen we met de veerpont en zoals overal in Thailand koop je eerst ergens een kaartje aan een loket en dan laat je dat heel ergens anders zien. De tweede overgang naar Koh Lanta gaat nu via een brug, waardoor je daar niet meer hoeft te wachten.

We vinden ons Guesthouse: Pakgasri aan Klong Nin beach. We lopen binnen en zien door de gang direct de zee, prachtig! Onze kamer is simpel en niet heel groot. Er staan twee bedden in en de koffer past er prima naast. Ons huis voor de komende week. De kinderen rennen direct het strand op! Wat een vrijheid.

strand Koh Lanta
Dit is het uitzicht vanuit het guesthouse

We zoeken een restaurantje op en genieten van het Thaise eten, de zon, het strand: we hebben vakantie! Na een uur of twee staan we op. Ik duik met dochter de zee in, man en peuter gaan naar bed. De hele middag bestaat uit zwemmen, zonnen en lezen.

Tegen de avond gaan we naar een restaurantje op ons strand, Blue Moon. Het is een heerlijk ontspannen avond. We hebben alle tijd, we hangen in de ligstoelen en we komen langzaam echt bij van de lange reis.

img_0596

Dag 5: Nationaal park Koh Lanta

We staan op na een betere nacht, de jetlag is aan het verdwijnen. Uiteraard starten we rustig: ik haal cappuccino’s en daarna lig ik lang in de zee. Daarna stappen we in de auto en we rijden naar het Nationaal Park. Zoon is gek op vuurtorens en in dit park staat een vuurtoren dus daar moeten we heen. Als we bij het park aankomen is er een opstopping van scooters. Naast de weg koop je blijkbaar een kaartje dat je een paar honderd meter verder laat zien bij de parkeerplaats.

Naast het ticket krijg je ook een creatieve kaart van het park waarop de vuurtoren en een wandelroute zijn aangegeven. De beste verrassing is het strand: dat is waanzinnig. Zo rustig (blijkbaar omdat de budget reizigers hier niet komen) en het uitzicht is fantastisch. Johan klimt naar de vuurtoren, eerst met peuter en dan met kleuter. Vervolgens gaat hij met kleuter de wandeling lopen, peuter en ik genieten van het strand.

Tip: aan de kant van de vuurtoren zijn er geen/heel weinig apen, aan de andere kant van het strand zitten er veel.

We gingen naar het park voor de vuurtoren, maar het blijkt verder ook echt de moeite waard: een prachtig strand en de natuur is schitterend, een aanrader!

img_0625

Nadat we een groot deel van de middag in het Nationaal Park zijn geweest, rijden we verder naar Toppy’s bar. Onderweg zijn er prachtige uitzichten en we snappen nu ook waarom je met de scooter meer kan zien. Een scooter parkeer je heel makkelijk langs de weg. een auto heeft een stuk meer ruimte nodig. Ik heb goede verhalen gehoord over Toppy’s bar met daarnaast een zwembad, dus daar rijden we heen. Als we er aankomen blijkt dat Toppy’s bar er heel leuk uitziet voor als je geen kids hebt (hangmatten en cocktails), ernaast zit een leuk restaurant. In het restaurant eten we wat en we genieten van het uitzicht. Met de kinderen ga ik het zwembad in. Het ondiepe deel is ideaal: groot genoeg voor de kinderen om rond te lopen en ondiep genoeg zodat ze ook zelf kunnen lopen.

De eerste regen komt eraan en tegen een uur of zes barst het los. We springen uit het zwembad en rennen de auto in. Als we aankomen bij ons Guesthouse blijkt de stroom te zijn uitgevallen. We krijgen kaarsen en we zijn blij met de zaklamp op de powerbank. De regen en stroomstoring duurt de hele avond en het geeft het gevoel dat we aan het kamperen zijn! Hierdoor sluiten de barretjes op het strand vroeg en is het in de avond heel stil buiten.

img_0786

Dag 6: Veel regen en storm op Koh Lanta

Er staat veel regen op het programma. Gisteravond begon het en de verwachting is dat het de hele dag plus de volgende dag niet beter wordt. Omdat we een auto hebben vraag ik na hoe het weer in de gebieden in de buurt van Koh Lanta is, maar overal in het Zuiden regent het. We moeten het er maar mee doen dus. Overigens is dit niet normaal voor de tijd van het jaar, in januari is het geen regenseizoen.

We besluiten er het beste van te maken en gaan uitgebreid ontbijten, lunchen en dineren. We hebben spelletjes mee, de tablet en een stapel boeken. Op Klong Dao Beach gaan we bij restaurant Phet eten. Klong Dao Beach is veel groter dan het strand waar wij zitten maar ook veel toeristischer en er liggen overal rotsen waardoor je er niet goed kan zwemmen. Restaurant Phet blijkt ontzettend kindvriendelijk, ze hebben zelfs een hele speelhoek. Het eten is goed maar wel duurder. Vervolgens rijden door naar Living Room Café & Restaurant voor een stuk heerlijke taart en ook hier hebben ze best wat speelgoed. Zo komen we de dagen wel door!

taart bij Living Room Cafe Koh Lanta

Door de regen rijden we een rondje over het eiland. Het rijden is niet heel prettig als het zo hard regent op Koh Lanta. Er zitten gaten in de weg en je kan niet goed inschatten hoe diep ze zijn. Hoe meer je naar beneden rijdt, dus richting de brug en boot, hoe drukker het is op straat. Na wat zoeken komen we aan bij een resort met pizzaoven, in de buurt van de drukkere gedeeltes. Na de pizza rijden we terug naar ons guesthouse. Nog een dagje regen en dan kunnen we weer de hele dag zwemmen!

De jetlag verdwijnt trouwens. De jongste is met in slaap vallen nog wat onrustig maar wordt ’s ochtends wakker in plaats van middenin de nacht.

img_0837

Dag 7: Nog meer regen en een dag zonder stroom

Als ik wakker word voelt het heerlijk warm in de kamer. Normaal word ik wakker in een ijskast, mijn man houdt van de airco. Het blijkt dat de stroom er middenin de nacht af is gegaan en later blijkt dat het pas in de avond terug is. Nergens op het eiland is stroom, dus het is een dag om door te komen. We ontbijten bij Blue Moon, onze buren.We zien een boot terugkomen, volgens de eigenaar van Blue Moon zit die in de problemen. Later op de dag blijkt dat hij gelijk heeft: de boot wordt verwoest door de wilde zee. Gelukkig zijn de inzittenden al een tijd van de boot af. De brokstukken, waaronder planken van vier meter, vissen we dagen later nog uit het water.

Omdat het niet koud is, kunnen de kinderen gerust op het strand spelen. Als ze dat zat zijn hangen we in de kamer, lezen boeken en de kids kijken films. Vanwege de stroomstoring gaan er steeds meer cafés dicht, we besluiten om vroeg te dineren en op het moment dat het echt donker wordt is de stroom terug!

img_0923Dag 8: Bodyboarden

De zon schijnt! De zee is nog best wild en het klinkt alsof het stormt. Als ik op het bed sta en door het raampje kijk zie ik dat het prachtig weer is. Bij restaurant Blue Moon staan bodyboards en ik kan er eindelijk één gebruiken. Met mijn kleuter lig ik de hele ochtend en een deel van de middag in de zee. Iets te enthousiast blijkt als ik haar een beetje rood zie worden. We gaan snel het water uit.

Omdat het weer mooi weer is en de stroom is erop, rijden we naar Sonya’s. Een restaurant waar je hele goede lasagnes kan eten. Er blijkt zelfs een speelhoek te zijn, waardoor de kinderen uren aan het spelen zijn. Uren later staan we op en we rijden weer naar Toppy, of eigenlijk het zwembad erbij. In de schemering zwemmen we en ’s avonds vallen de kinderen uitgeput in slaap na een hele fijne vakantiedag.

Lasagne bij Sonya's
Lasagne bij Sonya’s
img_1046

Dag 9: Koh Lanta verkennen

In de ochtend scoor ik ergens koffie en ik haal pannenkoeken langs de kant van de weg. Onderweg pik ik fruit op en daarna duik ik met mijn dochter weer de zee in. Het weer blijft goed vandaag en we besluiten Koh Lanta echt te verkennen. Toen we met regen rondreden was het niet ideaal om met kinderen steeds uit de auto te gaan. We komen aan bij Ao Nui beach, een prachtig strand! Omdat we verbrand zijn blijven we niet heel lang, maar dit strand is echt een bezoek waard!

Ao Nui Beach
Ao Nui Beach
Koh Lanta Old Town
Koh Lanta Old Town

Nadat we een aantal stranden hebben gezien, rijden we naar het restaurant Viewing point. Toen we aankwamen op Koh Lanta kwamen we hier langs en het zag er mooi uit. Het uitzicht vanaf het restaurant is heel mooi, het eten is minder (Johan is daarna ook een paar dagen ziek geweest). Als we klaar zijn met eten rijden we naar Koh Lanta Old town. We hebben erover gelezen dat het wel leuk is om te bezoeken, in werkelijkheid is het prachtig! Een heel leuk stadje, huizen op palen en een waanzinnig uitzicht. Veel veel beter dan bij viewing point zelfs. Ook komen we de eerste speeltuin tegen op Koh Lanta! Vanaf de pier kan je met de boot (op de scooter als je wilt) naar de overkant.

In de avond eten we pizza van de French bakery op onze veranda. Het is volle maan, de zee is wild en het water komt tot aan het terras. Hierdoor is het heel rustig op het strand. Wat een heerlijk leven is dit! Het voelt steeds meer als een heerlijke vakantie.

img_1251

Dag 10: Laatste dag op Koh Lanta

Onze laatste hele dag op Koh Lanta breekt aan. De verbrandingen worden minder dus we kunnen weer in bikini in plaats van UV-pak het water in! Omdat het de laatste dag is willen we de leukste dingen nog een keer doen. Dat betekent taart en lasagne eten. De hoofdweg van Koh Lanta loopt langs het strand. Ik ontdek steeds meer leuke plekjes door gewoon een steegje richting het strand door te lopen.

UV-pakken toch nog aan
UV-pakken toch nog aan

We gaan avondeten bij French bakery, ze maken daar zulke lekkere pizza’s en er is veel ruimte om rond te rennen. Als de zon onder gaat verschijnt er een gezin voor mijn lens. Als het donker wordt zoek ik ze op, om te vragen of ze de foto’s willen hebben. Het blijkt een Frans/Duits stel te zijn waar we een hele tijd mee kletsen. Helaas vertrekken wij de volgende dag al. Ik moet de koffers inpakken.. Als we nog eens naar Thailand gaan blijven we langer op Koh Lanta en gaan we vanuit dit eiland eilandhoppen.

img_1364
img_1349

Volledige rust in Khanom

Dag 11: Van Koh Lanta naar Khanom

We staan vroeg op want we gaan verkassen. Met heel veel weemoed verlaten we Koh Lanta vroeg in de ochtend. We zijn overtuigd dat het niet beter wordt dan hier. Twee uur later leveren we de auto in op het vliegveld van Krabi. Er gaan geen minibussen meer in de richting van Khanom, dus we huren een taxi. Na wat onderhandelen mogen we toch het tarief betalen voor een auto i.p.v. een minibus, even later staat een minibus ons op te wachten. Snel nadat we weg zijn gereden stopt de chauffeur bij een benzinestation. Zijn vrouw stapt in en neemt het stuur over. Fantastisch! De weg van Krabi naar Khanom is goed onderhouden en het gevoel om zelf door Thailand te reizen wordt sterker. In tegenstelling tot de verhalen die we steeds hoorden over autorijden in Thailand, hebben wij het idee dat je in dit land prima rond kan rijden. Wel is het leuk om alle soorten van vervoer geprobeerd te hebben.

Onderweg in Thailand
Lange wegen tussen Krabi en Khanom

Aan het begin van de middag staan we in Khanom, bij LeeLoo appartment. Koh Lanta zijn we op slag vergeten: hier is het prachtig, stil en mooi. Een kleine tuin met een aantal bungalows en een handvol Thaise dametjes die er werken zijn ons gezelschap de komende dagen. Al voordat we onze koffers in de bungalow hebben gezet zijn de kinderen aan het spelen. Het blijkt dat hoe minder afleiding er is, hoe beter de kinderen zelf kunnen spelen.

In Khanom geen flyers van touroperators, geen rijen met restaurant en geen feesten. Er is veel stilte. Daarnaast vijf Thaise medewerkers die de hele dag weinig anders doen dan douchen en zich opnieuw opmaken. Wat leuk om hier het meer Thaise leven te zien. In de avond vinden de kinderen het lastig om in slaap te vallen, ze moeten wennen aan de junglegeluiden.

Zeiden we in de ochtend nog dat we niet meer weg wilden uit Koh Lanta, nu willen we niet meer terug. Al was Koh Lanta nog zo heerlijk, Khanom heeft zijn eigen charme.

strand in Khanom
“Ons” strand in Khanom
img_1430

Dag 12: Khanom

Vandaag doen we helemaal niets. We genieten volop van het echte niets doen. Als je zoekt naar een verlaten strand en weinig toeristen, dan moet je hier zijn. Ik ga bij een van de medewerkers achterop de scooter naar het dorp om geld te pinnen, dat is het wel. Dochter heeft interesse in de make-up van de oma’s en ze vraagt of ze ook opgemaakt mag worden. Direct wordt ze onder een buitendouche gezet en daarna wordt haar haar ingevlochten. Zoon vermaakt zich door heel veel rondjes te rennen in het restaurant.

Het avondeten wordt gekookt door oma, gewoon met de ingrediënten die er zijn. Het smaakt ontzettend goed en ook veel authentieker dan bij de restaurants in Koh Lanta.

LeeLoo appartments
Een denkbeeldig keukentje
img_1492

Dag 13: Roze dolfijnen kijken in Khanom

Vandaag gaan we naar de roze dolfijnen op zoek. We zijn heel vaak gewaarschuwd: om zes uur moeten jullie buiten staan en dan zijn wij er ook. De avond ervoor was er blijkbaar een klein feest, wat niet alleen verklaard dat er een uur later pas iemand aan komt rijden. Het verklaart ook dat de Thaise dames nog meer dan andere dagen bezig waren met make-up. Voordeel van het vroege opstaan is dat we kunnen genieten van een prachtige zonsopgang!

Zonsopgang Thailand
Genieten van de zonsopgang

Als de chauffeur arriveert rijden we naar een klein dorpje. De uitzichten zijn zo mooi. Bij het dorpje wordt de plaatselijke schipper uit bed getrokken en dan gaan we. Het is een longtailboot met een motor die ontzettend veel herrie maakt, wat fantastisch om dit mee te maken. Ik kan me niet voorstellen dat dolfijnen zich laten zien in de buurt van deze herrie.

De tocht naar de dolfijnen is prachtig! Alleen al voor de natuur zou je hierheen moeten gaan. Al snel zien we een aantal dolfijnen in de verte, zelfs een hele roze. De kinderen vinden het prachtig. Zoals ik al had verwacht blijven de dolfijnen niet lang in de buurt. We varen verder langs mooie rotsen en komen bij een tempel terecht, de tempel van het schone water. Na een tijd varen we terug en dan zien we dolfijnen van dichtbij. Wat is dit mooi.

Roze dolfijn
Een dolfijn!

Als we terug zijn bij de bungalow duiken we direct de zee in. We hebben een heerlijke ochtend gehad en willen volop genieten voordat we verder reizen naar Koh Phangan. We weten het zeker: we gaan deze plek straks vast ontzettend missen. In de middag komen er meer locals op het strand, het is zaterdag. We zwemmen, bouwen zandkastelen en dochter wordt nog een aantal keer opgemaakt. Hier willen we nooit meer weg …

img_1639

img_1906 img_1940

Een week op Koh Phangan

Dag 14: Van Khanom naar Koh Phangan

Om acht uur staan we op, de boot naar Koh Phangan vertrekt rond tien uur. Met weemoed nemen we afscheid van alle lieve medewerkers. Om half 10 zitten we in de taxi en twintig minuten later staan we bij de pier. De kinderen worden de boot op geholpen en dan is het 2,5 uur varen. En weer kunnen we genieten van mooie uitzichten vanaf het bovendek.

img_1964

De boot meert aan bij het populaire eiland Koh Samui. Aan de taxi’s met meter is te zien dat dit een ontwikkeld eiland is. Ongeveer een half uur later meren we aan bij Koh Phangan. Het is een mega drukte bij aankomst. We besluiten in de eerste taxi te stappen om van de drukte af te zijn. Het is niet ver rijden naar het resort, als backpacker is het aan te lopen. Met een peuter, kleuter en een koffer hadden wij er geen zin in. Ons resort (Coco Garden) ligt prachtig, net buiten de hoofdstad Thong Sala. Het is er rustig en het ligt aan zee. Met rustig bedoel ik dat er geen enorme drukte is, zo stil als in Khanom wordt het niet. We vinden het ook weer heel leuk om in een andere omgeving te zijn en om wat meer mensen om ons heen te hebben.

Rond 1 uur besluiten we te kijken waar kitesurfen is, we komen in beweging. Wat opvalt is dat je hier wel genoeg ruimte hebt om met je kinderen over straat te lopen. De Kitesurf blijkt dicht, dus we lopen door naar het windsurfen. Dit kan bij resort Baan Minali, wat een heel mooi resort is. Terwijl we wachten op plank kunnen de kinderen in een afgeschermd stuk zee spelen. Hierdoor is het zo veilig als het kan zijn met kleine kinderen in de zee.

Windsurfen Koh Phangan
Windsurfen Koh Phangan

Als het donker wordt lopen we terug, wat is het fijn dat we weer stukken kunnen wandelen. Voor het eerst deze vakantie missen we de draagzak. We hadden hem niet meegenomen omdat het niet zo’n goede zak is, nu was ie toch goed van pas gekomen. Bij de Mexicaan eten we heerlijk. Het valt op dat hier een stuk meer muggen zijn dan op de andere locaties.

img_2026
img_2132

Dag 15: Wandelen in Koh Phangan

Dochter en ik gaan er vroeg op uit: zij wil make-up kopen en ik heb een betere broek nodig voor de avonden. Er zijn hier veel muggen en er is blijkbaar een reden waarom veel toeristen van die wijde broeken dragen: je wordt dan minder makkelijk gestoken. Als we zijn geslaagd, lopen we een café in voor een stuk taart.

Na een middag bij het resort besluiten we een koffiezaak van een Nederlander te ontdekken Bubba’s Coffee Bar. Het ligt op een paar kilometer afstand, helaas weigert peuter een stap te zetten. Waar is die draagzak? De koffiezaak blijkt vandaag vroeger dicht te gaan, een minuut verder is een piepklein koffiezaakje. Dit café is heel leuk ingericht en als je beter kijkt zie je overal speelgoed. De kinderen willen hier niet meer weg.

img_2222

Aan het eind van de avond eten we bij de buren van ons resort, bij O Sole Mio. Een Italiaanse kok staat hier in de keuken. Wat volgt is heerlijk eten. Voor de kids is er veel ruimte om rond te rennen. Koh Phangan is zo’n heerlijk eiland! Wel missen we de draagzak of een andere manier van vervoer.

Dag 16: Heel veel regen

Het is een dag met heel veel regen. Helaas! Maar voordat wij naar Koh Phangan kwamen waren er wat overstromingen geweest, dus feitelijk hebben we geluk met het weer. In het restaurant wordt tennis (Australian Open) uitgezonden, dus ik vind het allemaal wel best. Ondertussen rennen de kinderen rond in het restaurant. Omdat het niet lukt om de kinderen de hele dag tevreden te houden met rondjes rennen in het restaurant, zoek ik online naar de mogelijkheden. Er is een indoor speeltuin in de supermarkt dichtbij. De ligging van ons resort is erg goed: veel leuke restaurants en andere gelegenheden liggen op loopafstand.

In Big C supermarkt zit de indoor speeltuin en deze kost voor mijn kids in totaal 100 Baht (3 euro) voor een half uur. De speeltuin is niet heel groot, maar de kids zijn erg blij. Als de kinderen spelen, loop ik de supermarkt in. Aangezien het vandaag blijft regenen haal ik ook wat speelgoed voor de kids.

Terug bij het resort duik ik de zee in, koud wordt het hier toch niet. Bij een café vlakbij eten daarna fantastische sandwiches. Zo komen we de dag wel door!

img_2335
Speelgoed op vakantie

Dag 17: Alleen met de kids op pad

De regen is weer weg. We kunnen dus weer genieten van de stranden en de zon. Johan wil kitesurfen dus ik besluit op pad te gaan met de kids. Als we bij de hoofdweg staan stopt er direct een taxi. Nog een voordeel van de ligging van onze bungalow. We gaan naar Haad Salad, een strand dat bekend staat als super kindvriendelijk. De taxirit duurt een half uur en kost ons 300 Baht. De kosten van een taxirit liggen min of meer vast en zijn afhankelijk van naar welke regio je rijdt. Het voelt heerlijk om met de kids onderweg te zijn, we stuiteren het eiland over en af en toe stapt er iemand in. Leuk detail is dat zelfs in de taxi’s een hangmat hangt! Overal op het eiland zijn hangmatten en als de chauffeurs pauze houden rollen ze zo hun hangmatje in.

Haad Salad is een prachtig strand maar niets voor ons. Het is een smalle strook strand (waarschijnlijk vloed) en het stuk strand is helemaal volgebouwd met resorts en restaurants. Er lopen dus heel veel toeristen rond. Desondanks hebben we het wel erg naar ons zin. Zoon met het bouwen van zandkastelen, dochter en ik vermaken ons goed in het water. Met de taxichauffeur hebben we een tijd afgesproken om terug te rijden, wat een win-win situatie is. Hij hoeft niet met een lege taxi terug te rijden en wij hoeven niet eindeloos te wachten op een taxi. We rijden door naar de windsurflocatie. Helaas staat er weer weinig wind maar we gaan toch het water op.

Windsurfen Koh Phangan
Windsurfen met dochter

Als we terug zijn bij ons resort stap ik een kayak in, wat ontzettend leuk blijkt te zijn. Ik vaar met zonsondergang, een prachtig moment. Voor nog geen drie euro huur je zo’n kayak en dan ben je een uur op het water!

img_2402

Dag 18: Zwerven door Koh Phangan

Als we wakker worden staan de kids te springen om naar het speelgoedcafé te gaan. Ik ga direct met ze op pad, zonder echt te onderzoeken waar het café is. Dit hebben we geweten ook: het blijkt best lastig te vinden. Gelukkig heb ik een zak met snoepjes in mijn tas zodat kleuter tevreden door wandelt. Als we het café anderhalf uur later gevonden hebben, is het gesloten. In de tuin staan een aantal toestellen en we gaan toch even naar binnen. Niet geheel op ons gemak overigens en een paar minuten later lopen we terug naar de stad. Bij de pier eten we en in het park spelen de kinderen in de verouderde speeltuin.

Family café Koh Phangan
Family café Koh Phangan

In de middag houden we vakantie: hangen in hangmat en tennis kijken op tv. De kinderen spelen met andere kids en wij kayakken. Onze peuter, die de hele reis al weigert te lopen, is dan opeens verdwenen. Vier resorts verder vinden we hem gelukkig…

img_2555
img_2499

Dag 19: Ang Thong National Marine Park

We gaan op stap! Met de boot gaan we naar het Ang Thong National Marine Park. Het is een hele bewolkte dag, wat voor de foto’s een beetje jammer is. Verder is dat eigenlijk geen probleem: Johan verbrandt snel en de kids wil je niet in de volle zon de hele dag. De crew van de boot, wij varen met Orion, is heel behulpzaam naar de kinderen. De eerste stop is snorkelen (in de regen). Kleuter wil gelijk het water in, met peuter kijk ik vanaf het bovendek toe. Na een kwartier wil hij ook het water in, de reddingsvesten voor kids zijn mee. En dan komt hij uiteraard met veel tegenzin het water uit als we verder varen.

img_2637

Dan vaart de boot verder naar een plek om te kayakken, we stappen met ons vieren in een boot. Het is heel leuk om te doen, maar helaas is het een klein stuk. Daarna volgt een wandeling naar een kratermeer, ondertussen ben ik met mijn dochter aan het zwemmen. Dan gaan we door naar de laatste stop. Johan gaat een zware klim aan, kleuter en ik liggen een uur lang in het water. En dan varen we aan het eind van de dag terug. De dag aan boord was heerlijk, de uitzichten schitterend en het eten was heel goed.

img_2629

Dag 20: Met een eigen auto Koh Phangan ontdekken

Vandaag hebben we een auto gehuurd. Een auto huren op Koh Phangan is niet goedkoop (1800 Baht) en vrij lastig. Er zijn weinig verhuurders en de auto’s zijn gewild. Een optie als je een auto wilt op Koh Phangan, is om deze op het vasteland te huren en dan vaar je met de auto-veerboot mee.

Met het auto verkennen we het auto en al snel begrijpen we waarom het oosten minder ontwikkeld wordt genoemd: wegen worden onverharde paden die met een gewone auto niet te berijden zijn. Op zoek naar de vuurtoren (niet gevonden) komen we uit bij een prachtig resort waar we wel een aantal dagen waren gebleven.

Haad Rin Koh Phangan
Coco Hut Beach Resort

Daarna rijden we naar de waterval. We lazen dat dit nogal tegenvalt. En ok, het is geen enorme waterval maar de kinderen vinden het mooi en de klim erheen is heel leuk! Vervolgens gaan we door naar een Chinese tempel en daarna naar het Noorden van het eiland. Zoals wel vaker houdt de verharde weg op en we durven het met de gehuurde auto niet aan om over een stuiterweg te rijden. We keren om, gelukkig is het eiland niet zo groot. Bij Petty’s Place eten we in de avond: hier eet je supergoed Italiaans en Thais. Onze hoofdgerechten zijn bijna op als de stroom uitvalt. Inmiddels zijn we wat gewend, na hele dagen zonder stroom. We blijven even zitten en rijden in het pikdonker terug naar het resort.

img_2762
img_2808
img_2913

Terug naar inhoudsopgave

De laatste dagen in Bangkok

Dag 21: Van Koh Phangan naar Bangkok

Vroeg in de ochtend zijn we al op pad, we gaan terug naar Bangkok. Een lange reis met taxi – boot – bus – vliegtuig – taxi. In totaal een uur of tien en dat gaat de kinderen aan het eind vervelen. Zoals wel vaker deze vakantie vallen ze in slaap als we de straat van het hotel inrijden. img_2949 img_2960

Bangkok
Bangkok

We checken in bij het Rembrandt hotel. Dit hotel ligt in een heel andere wijk dan het vorige hotel (Prince Palace). Het is veel rustiger op straat. Ook is dit hotel een stuk luxer, daar betaal je wel voor. De kinderen hebben het gehad na een dag reizen, dus ik loop zelf nog de stad in. In de avond valt zoon vroeg in slaap en samen met kleuter bestel ik roomservice. Genieten!

img_2992
img_3010

Dag 22: Bangkok – Wat Saket

De dag begint met zwemmen, uiteindelijk heb ik met de kinderen de hele ochtend gezwommen. Vroeg in de middag gaat Johan naar het Koninklijk paleis (500 Baht), wat volgens hem heel mooi is. Hij raadt dit aan iedereen aan. De kinderen zijn moe na de lange reisdag van gisteren en ik ga met ze naar een park. Onderweg laat de taxichauffeur weer een prachtige verkooptechniek zien: “Nee, met kinderen moet je niet naar dat park, je moet naar plaats X”. Wij willen naar het park en dat doen we ook. Als we bij het park aankomen merkt de chauffeur droogjes op dat hij nog nooit bij het park is geweest.

Het Rot Fai Park is erg leuk met kinderen, alhoewel op maandag veel dingen gesloten zijn. Zoals de vlindertuin, het zwembad en het verkeerspark. Wel open (altijd open) zijn een heleboel speeltuinen en natuurlijk kunnen ze veel rennen. Een oase van rust in het hectische Bangkok, een aanrader!

Als we van het park naar Wat Saket willen, waar we met Johan hebben afgesproken, blijkt het nog best een uitdaging te zijn om de uitgang te vinden. We komen terecht in een kleine foodmarket, wat heel gezellig is. Daar treffen we een motor-taxi en met de kids spring ik achterop. Wat Saket is een hele mooie tempel en erg leuk met kids vanwege alle trappen en bellen. Voor hun is het meer spelen dan cultuur.

Wat Saket
Wat Saket

En zo eindigt onze laatste volle dag van de reis door Thailand. Wat hebben we het fantastisch gehad. Ontzettend veel gezwommen, alle soorten weer gehad, hele dagen zonder stroom gezeten en vooral hebben we genoten van Thailand. Graag gaan we nog eens. Dan wel de hele tijd met een huurauto, zodat we veel flexibeler zijn en meer kunnen zien van de onontdekte stukken!

img_3067

Dag 23: Bangkok – Taiwan – Amsterdam

We gaan terug naar Amsterdam. Met frisse tegenzin pak ik de koffers in en dan duiken we nog het zwembad in, zo lang mogelijk genieten! De reis naar het vliegveld loopt voorspoedig. Wat opvalt is dat het door de douane gaan een eeuwigheid duurt. Een tip, wellicht illegaal: als je aankomt op het vliegveld van Bangkok loop je naar beneden naar de taxi’s. Bij de vertrekhal komen al die taxi’s ook en daar kan je zo instappen.

De vlucht verloopt prima! Zo goed zelfs dat de mensen voor ons pas na de landing erachter kwamen dat er twee kinderen achter hun zaten. Thuis is het koud en de jetlag speelt op! Met zoon wandel ik naar het strandje in de middag en dan geeft hij alvast aan dat hij op de strandstoelen wil liggen. Duidelijk, we moeten weer wennen aan het weer. En ik start met dit reisverslag Thailand 2017.

img_3201
China Airlines
China Airlines

Bedankt voor het lezen van dit reisverslag Thailand 2017. Wil je op de hoogte blijven van onze avonturen, volg ons op Facebook!

12 Comments
 1. Daisy Dingen zegt

  Wat een mooie reis en wat een prachtige foto’s! Wij hebben helaas niet echt de mogelijkheid zo ver te reizen (vooral omdat ik dus echt niet zonder mijn hond op vakantie wil, sorry Fedor (mijn vriend)). Maar als ik dit soort prachtige reizen voorbij zie komen vind ik dat soms best jammer… Ooit

  1. Karlien zegt

   Dank je wel! Er zijn mogelijkheden om met je hond op vakantie te gaan maar ik kan me voorstellen dat je dat niet wilt omdat het best ingrijpend is voor je hond?

 2. avonturen sparen zegt

  Thailand is fantastisch! Mooie foto’s!
  Toch niet gefietst? Maar vast genoeg gezien.

  1. Karlien zegt

   Klopt! Fietsen kwam er niet van, hadden nog zoveel te zien en te doen. Maar staat wel op de lijst voor een volgende keer!

   1. Avonturensparen zegt

    Prima reden om nog een keer te gaan toch! 😉

 3. Denise - Follow my footprints zegt

  Wauw, wát een uitgebreid overzicht! Jammer van de regen, maar verder: wat héérlijk allemaal!! Ik heb in Thailand gewoond en ik was er in januari ook weer heel even terug, maar ik mis het nu alweer. De warmte, het eten… Zo fijn! Ik ga er ook nog veel meer over schrijven!

  1. karlien zegt

   Zo genieten dat je er hebt gewoond! Ik moest heel even wennen aan de hectiek van Bangkok en daarna vond ik het fantastisch. Ben benieuwd naar jouw verhalen.

 4. Sheila zegt

  Heerlijk! Fijn dat jullie zo genoten hebben en dat het zo goed is gegaan met de kids. Die ervaring heb ik ook. Al deden we niets met een gehuurde auto (vanuit airport Krabi gewoon een busje geregeld om vervolgens met een long tail boat verder te gaan tussen alle andere backpackers met onze dreumes). Maar verre reizen gaan prima, als je zelf gewoon lekker relaxed en flexibel blijft. Wij gingen wel in het regenseizoen, dus gingen al uit van veel regen. Ik kan me voorstellen dat dat dus wel even balen is in januari. Want laten we eerlijk zijn, het strand ziet er wel veeeel mooier uit als het zonnetje schijnt 🙂 Gelukkig hebben kinderen er niet veel last van. Die vermaken zich heus wel.

 5. Mia zegt

  Wauuw
  Wij gaan volgend jaar (Jan 2018)
  Met de 2 kinderen naar Thailand.
  Spannend!!
  Heel aangenaam lezen en leuke ideetjes opgedaan.
  Bedankt

  1. Karlien zegt

   Wat leuk om te horen! En alvast heel veel plezier 🙂

  2. Sanne zegt

   Oh hoe lang gaan jullie!
   Wij gaan ook met onze kleintjes.
   Gaat te gek worden!
   Veel plezier
   x

 6. Sanne zegt

  Hallo
  We vertrekken in Jan 2018 ook naar Thailand.
  Eerste grote reis met onze 2 kids.
  Spannend!!!
  Maar heb hier heel veel info kunnen opdoen.
  Nu nog wat zoeken naar leuke slaapplaatsen.
  Groetjes En bedankt voor de mooie blog!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.