Arenal vulkaan + La Fortuna met kinderen

0

Drissia maakte een rondreis door Costa Rica met haar gezin. Tijdens deze rondreis waren zij onder andere een aantal dagen in La Fortuna met kinderen.

We overbruggen een grote afstand deze keer, we komen vanuit Puerto Viejo de Talamanca. We zijn op weg naar La Fortuna in de provincie Alajuela. De regio staat bekend om de slapende vulkaan. De regio is prachtig: oude lava velden, bubbelende warm waterbronnen en een groot meer. Ik deel wat we deden in La Fortuna met kinderen.

Naar La Fortuna met kinderen

Vanuit Puerto Viejo de Talamanca is de rit naar La Fortuna te lang om in een keer te doen, zeker met kinderen. Dus we nemen de lokale bus vanuit Puerto Viejo de Talamanca naar San Jose voor een overnachting. Alle openbare publieke bussen stoppen bij de halte langs de strandweg in centraal Puerto Viejo de Talamanca.

Van San Jose naar La Fortuna met de bus

Het verkooppunt van de buskaartjes zit schuin tegenover de bushalte in de straat. Een kaartje met de lokale bus naar San Jose kost € 9, – per persoon en de rit duurt 4,5 uur. Voor de rit naar La Fortuna vertrekken we vanaf busstation ‘Terminal 7-10’. De busmaatschappijen hebben hun vaste bestemmingen die ze aanbieden. Iedere maatschappij heeft een eigen busstation, deze liggen verspreid door de stad.

De busrit van zo’n 4,5 uur vanuit San Jose is prachtig. De rit voert langs heuvellandschap met vergezichten, landbouwgrond op steile hellingen waar boeren grond staan te bewerken en dan weer heuvels in mystieke laaghangende nevel gehuld. Het Arenal gebied is spectaculair!

La Fortuna met kinderen

La Fortuna met kinderen

La Fortuna is een klein agricultuur stadje waar veel te beleven is. Het wordt veel bezocht door toeristen en hier kun je je makkelijk een lange periode vermaken. En altijd zie je de enorme Arenal Vulkaan: gehuld in wolken of schitterend in de zon. Ten westen van La Fortuna ligt het grootste meer van het land, het Arenal meer. Het is in deze streek warm en vochtig en doordat er regelmatig tropische regen valt is het ook ontzettend groen. We verblijven in een 2-sterren accommodatie in een zijweg van het centrale gedeelte van La Fortuna. Het is rustig gelegen en binnen 5 minuten lopen ben je in het centrale deel van het stadje.

Arenal vulkaan

Natuurlijk bezoeken we de Arenal vulkaan als we in La Fortuna met kinderen zijn. De vulkaan was voor het laatst in 2010 actief. Jammer dat je de lava niet meer kunt zien spuwen. Maar de vulkaan blijft evengoed de moeite waard om te bezoeken. Via een activiteitenbedrijf in het centrum boeken we een buitenrit per paard van 2 uur op het landgoed van een boerderij. Prijzen van buitenritten per paard variëren door het land heen. Hier betaalden we € 55, – per paard voor 2 uur. De boerderij bevindt zich aan de voet van de vulkaan. In de verte zie je de oude lavastromen liggen.

Het is voor kinderen leuk om de paarden en andere dieren op een boerderij rond te zien lopen. Meer dan eens zagen we kippen, ganzen, paarden, honden door elkaar heen lopen op een erf.

Paardrijden

Met jonge kinderen tot een jaar of 5 kun je gebruik maken van een duozadel zodat je kind bij jou zit. Kinderen kunnen ook op een eigen paard of bij de gids zitten. Onze gids leidt ons door de weidse weilanden, over de groene heuvels, door modder, over smalle paadjes en door regenwoud. Tijdens excursies in Costa Rica krijg je meestal wat water en crackers. Wij hadden onze eigen gevulde Dopper waterfles bij ons zodat we geen onnodig plastic afval maakten.

De omgeving van La Fortuna is er een van nevel en mist en dus wisselen zon en nevel zich door de dag heen in rap tempo af. Tijdens de zonnige rit begint het te regenen en wil ik onze regenjassen aandoen omdat het flinke druppels zijn. Maar zo snel als de bui begon was hij ook weer vertrokken.

Het is in deze streek handig om een poncho of regenjas mee te nemen om niet verrast te worden door het wisselende weer. De temperaturen zijn hoog dus koud kregen we het niet. Daarnaast droog je snel weer op.

Het mooiste was het spectaculaire uitzicht op de vulkaan, dat we steeds hadden. We hebben enorm genoten van de ontspannen rit.

Cataratas La Fortuna

Cataratas waterval | La Fortuna met kinderen

Een tweede activiteit in de omgeving was om linksom om de vulkaan heen naar de Cataratas (waterval) van La Fortuna te toeren. Dit was een mooie rit van nog geen 15 minuten met de auto. Onderweg stopten we bij een koffieplantage die ook rondleidingen verzorgd.

Met de koffieboer hadden we een informatief gesprek over de koffiesoorten die hij op het land en in zijn winkeltje heeft. De entree van het nationaal park is € 15 , – voor volwassenen en is gratis voor kinderen t/m 8 jaar. De toiletfaciliteiten zijn schoon en verzorgd en er is een souvenirwinkeltje. Bij de waterval kan je het water in dus badkleding onder je kleding aantrekken voor vertrek is een aanrader.

Uitzichtpunt

Wij lopen door naar het uitzichtpunt op de waterval. Je kijkt recht op de berg waar het water begint met zijn val van 70 meter. Het leukste is dat we helemaal naar beneden kunnen kijken tot waar de waterval in het riviertje terecht komt dat verder het landschap in gaat.

De enige manier om daar te komen is via een goed aangelegd pad van 500 treden naar beneden. Dat vraagt wat conditie maar onderweg zijn meerdere zithoekjes. Ideaal want de luchtvochtigheid is hoog.

Eenmaal beneden is het geweld waarmee de waterval van 70 meter hoog neer klettert zo krachtig dat er in zwemmen te gevaarlijk en dus verboden is. Het is wel een enorm mooi aanzicht en zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in La Fortuna met kinderen.

Zwemmen

Daar waar het water verder gaat als riviertje kun je zwemmen. Het water is erg koud maar tot aan de knieën erin is voor de kinderen al heel leuk. Er zwemmen visjes stroomopwaarts dicht langs je benen. Wanneer je goed om je heen in het bos kijkt heb je kans dieren te spotten. In ieder geval zie je de hardwerkende ‘leaf-cutting-ants’ die je ziet lopen met stukjes blad op hun hoofd.

Op de weg terug naar het centrum van La Fortuna zijn er voldoende restaurantjes om de inspannende dag af te sluiten met een goede maaltijd.

Raften in La Fortuna met kinderen

We gaan raften! Een activiteit voor grote en kleine avonturiers vanaf 5 jaar die het heerlijk vinden om actief te zijn in de natuur. Er is meer dan voldoende aanbod van professionele operators. Via internet of ter plaatse kun je de aanbieders raadplegen en vergelijken in prijs. Houd rekening met ongeveer $ 70 per persoon. Voor kinderen is het vaak $ 5-10 goedkoper.

In Costa Rica heb je verschillende klassen van rivieren waarop je kunt raften. Dit loopt van klasse 2 tot en met 5. Klasse 2 is geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Klasse 4 is voor minimaal 12 jaar. Wij kozen voor de Balsa rivier, een rivier in klasse 2 met een paar klasse 3 momenten.

Instructies

Je wordt opgehaald en teruggebracht naar je accommodatie. Tijdens de busrit naar de rivier krijg je alvast wat uitleg en instructies. Jonge kinderen hoeven geen actief deelnemer te zijn in de raft. Je krijgt allemaal een reddingsvest en helm en je hoeft niet te kunnen zwemmen als je gaat raften.

Mijn jongste van 5 jaar hoefde niets te doen, hij mocht zitten en op aanwijzing moest hij op de grond gaan zitten op zijn knieën. 

Onze ervaring

Een deel van de rivier is rustiger en het is fijn om je in het water een stuk mee te laten voeren op je rug. Tijdens het afdalen zagen we een luiaard en een leguaan in de bomen. Onderweg is er een pauze waarbij aangesneden fruit als watermeloen, ananas, mandarijn en rambutan werd geserveerd. 

Het tweede deel was het iets rustiger raften en de jongste mocht in dat gedeelte ook peddelen. Hij zat voorin de raft zodat hij naar de golvende rivier kon kijken. Hij had het erg naar zijn zin. Bij het eindpunt stond het busje ons op te wachten met handdoeken en drinken. Op de terugweg kregen we een warme maaltijd in een klein lokaal wegrestaurant.

Een andere leuke activiteit is trouwens ziplinen bij de Lost Canyon Canyoneering Adventure!

Baldi entree

Hotspring Baldi

Daags na de avonturen op het water zijn we toe aan een dagje ontspannen als we in La Fortuna met kinderen zijn. En waar kan dat beter dan in een hotspring? Er zijn meerdere hotsprings in deze omgeving. Wij kozen voor Baldi, een 5-sterren hotspring. Er zijn hier meerdere baden en er is een speelgedeelte voor kinderen. Het water komt heet uit het gebergte van de Arenal vulkaan. Baldi ligt tien minuten rijden vanaf het stadje.  

Het oord is aangelegd in een heel mooie tuin met tropische planten. En omdat het in La Fortuna altijd warm genoeg is zijn er in Baldi geen muren. De daken zijn mooi afgewerkt met riet en hout.

Het is zeker de moeite waard om een ticket inclusief maaltijd te nemen. Dit is een driegangenmenu in buffetvorm. Wij kozen wij voor een lunch omdat we ons uitje dan aan het einde van de middag konden afsluiten.

Toegangsprijzen zijn $ 58 voor volwassenen en $ 29 voor kinderen, dit is inclusief de maaltijd. Hier konden we een hele dag 25 baden met verschillende temperaturen vertoeven. Aan het einde van de dag was iedereen relaxed, het was er heerlijk!!

Restaurant centrum
Restaurant La Fortuna centrum

Overnachten in La Fortuna met kinderen

Overnachten in La Fortuna met kinderen kan bij:

Vervoer in La Fortuna

Een aandachtspunt is dat er in La Fortuna geen openbaar vervoer is om je in de rurale omgeving te kunnen verplaatsen. Enkel een tweetal directe busritten naar het naast gelegen pittoreske bergdorp zijn mogelijk.

De bus tijden zijn niet praktisch voor een dagje uit. Je hebt de keuze om een auto te huren of per taxi de omgeving te verkennen. Houd er rekening mee dat je met een taxi ook weer een taxi terug moet hebben naar het stadje, deze staan niet klaar op de plaats van activiteit.

Mijn advies is om een auto te huren als je de omgeving van La Fortuna met kinderen wilt ontdekken, bijvoorbeeld via Sunny Cars.

Meer tips nodig? Lees verder op deze Engelstalige website. En bekijk onze tips voor Costa Rica!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.