Bezoek aan de Bribri indianen | Costa Rica

Een bijzondere uitstap in Costa Rica is om naar de inheemse gemeenschap te gaan, de Bribri indianen. Gastblogger Drissia bezocht deze gemeenschap tijdens een rondreis en deelt hun ervaringen!

We brengen vanuit Puerto Vieje de Talamanca een 2-daags bezoek aan de Bribri inheemse gemeenschap (lees hier over de geschiedenis) aan de rivier de Yorkín, regio Talamanca. Dit bezoek is geschikt voor avontuurlijke gezinnen die een uitdagende ervaring aan durven te gaan en het is een van de bijzondere activiteiten in dit mooie land.

Costa Rica met kind

Bribri indianen in Costa Rica

In Costa Rica bestaat er nog maar weinig inheemse bevolking. De meeste community’s leven inmiddels meer in contact met de niet inheemse bevolking. Daarom kiezen we voor een community die wat meer afgelegen woont.

Volgens kenners is de Yorkín inheemse community dan het interessants en we kiezen ervoor om een tweedaagse bezoek naar hen te maken. Je bent ver van de bewoonde wereld. De plek is alleen met gids te bereiken en bezoeken. Er is geen mobiel bereik, geen internet, geen elektriciteit.

Bribri huisje
Bribri huisje

Bereikbaar per kano

Yorkín ligt langs de gelijknamige rivier die tevens de grens vormt tussen Costa Rica en Panama. Deze plek is enkel per kano te bereiken. We kregen zwemvesten aan en varen in een uur per kano over de rivier naar plaats van bestemming. De rivier is prachtig met helder water, beboste oevers en onderweg zien we vogels en af en toe een passerende kano met inheemse reizigers.

De kano doet denken aan een taxi, want dit gaat veel sneller dan door de jungle met zeer beperkte en slecht begaanbare paden. De bodem van de rivier ligt vol keien en rotsblokken. Gelukkig weet de kanovaarder zich uitstekend door de bochten en langs de ondiepe stukken van de rivier te manoeuvreren.

De laatste tien minuten van de tocht zien we overal langs de waterkant kano’s aangemeerd liggen. Na de kanotocht lopen we nog zo’n 15 minuten naar onze logeerplek die bestaat uit houten huisjes met bladerdaken.

Guanabana
Guanabana

Ontvangst door de Bribri indianen

We worden vriendelijk ontvangen door het gezinshoofd en haar familieleden. We krijgen vers guanabanasap en gebakken banaan. Ze leven hier van de verkoop van cacao en bananenteelt. Na een rustmoment en een heerlijke lunch van rijst met kip en groente en fruit krijgen we een kruiden- en fruittour op hun grondgebied.

We plukken en proeven zongerijpte sinaasappels en guanabana. We ruiken aan een bloem die ruikt naar Chanel, de noni vrucht die ontzettend stinkt naar franse schimmelkaas maar toch lekker schijnt te zijn en we worden besmeurd met een rode vrucht met rode zaadjes! Ook verschillende kruiden tegen hoofdpijn, maagklachten en lage bloeddruk komen voorbij.

Cacao excursie

In de gezamenlijke hut met bladerdak krijgen we bezoek van een vreemde vogel(kuifsjakohoen) die zijn kuif recht omhoog kan zetten! En spotten we een geelwang amazonepapagaai in de boom.

Er volgt ook een cacao excursie tijdens ons bezoek aan de Bribri indianen. Een cacao vrouwtje komt speciaal voor ons langs en zij laat ons zien wat het verwerkingsproces is van de cacaovrucht. In een hut roostert ze de cacao bonen van de vrucht in een pannetje op kolen. Daarna worden de geroosterde cacaobonen in een grote houten schaal geplet met iets wat lijkt op een grote stenen kogel. Dit mogen de kinderen doen en dat vinden ze zo leuk dat de hele schaal cacao bonen door de kinderen verwerkt worden tot kleine stukjes. De schilletjes worden door het cacao vrouwtje uit de schaal geblazen en het is klaar om fijngemalen te worden. Dat gebeurt met een handmolen.

Weer mogen de kinderen de bonen malen tot pure cacaopuree waar best wel wat spierkracht voor nodig is. 100% pure cacaopuree komt eruit! Super leuk om te doen en zien.

cacaobonen malen
Cacaobonen malen

Het cacao vrouwtje zegt dat als we willen ze er voor ons chocolade tabletten van kan maken voor de volgende dag. Heerlijk!! Ze mengt het met leche dulce (stroperige zoete melk) en trakteert ons op verse banaan overgoten met de gemengde cacao puree voor ieder gepresenteerd op een bananenblad, jammie hoe lekker!

Rond 5 uur wordt het al snel donker en elektriciteit is er niet. Tijd voor een dutje tot het avondeten dat om 7 uur start. Reis je met kleine kinderen? Dan is het slim om hen dan al wat eigen meegebracht eten te geven. Mijn jongste zoon viel rond 6 uur in slaap en werd niet meer wakker tot het ontbijt! Al die indrukken na zo’n reisdag naar de Bribri indianen!

Costa Rica rondreis gezin

Wandeling

De volgende ochtend, dag 2 bij de Bribri indianen, ontbijten we om 7 uur, want om 8 uur gaan we wandelen. Het is een flinke en mooie wandeling door de gemeenschap en de weelderige natuur. Deze wandeling is voor echte doorzetters, maar je staat soms versteld wat je kind al niet kan.

We lopen over paden langs het gemeenschapsschooltje, de dokterspost die eens per twee weken open is en we gaan over een wiebelende houten latjes hangbrug over de rivier. Een stuk verder bij de waterkant ligt een kano waarmee we een voor een naar de overkant gaan. Een eigen reddingsvest is voor de kinderen ideaal en onmisbaar.

Panama

Omdat de rivier de grens is sta je opeens aan de overkant en in Panama. De kinderen vinden het helemaal geweldig dat we naar Panama zijn gelopen. We hiken nog een stukje verder en moeten wel wat klimmen, klauteren en dalen voor we aankomen bij een prachtige met keien en planten bedekte beek die we even volgen. Hier stoppen we bij een poel met een waterval. Een paradijsje! Het water is zeer verfrissend maar heerlijk om in te liggen. En nu komen ook de zwembandjes weer goed van pas.

Maar ook op het droge is van alles te onderzoeken. Spelen met een tak in het water, dieren zoeken en genieten van het uitzicht. We vonden een slang, een hagedis, spinnetjes, kevertjes en kikkers. Na een half uur is het tijd om de weg terug af te leggen en we gaan weer terug naar het kampement.

Als je wil krijg je daar nog les in pijl en boog schieten op een bananenbloem. Ter afsluiting van ons bezoek aan de Bribri indianen kregen we een heerlijke lunch. Daarna namen we afscheid van onze gastvrouw en haar familie. Vervolgens begonnen we aan de terugweg met de kano richting Puerto Viejo.

Het was een bijzonder bezoek aan de Bribri indianen, het is een echt authentiek stuk van Costa Rica. Dit bezoek is absoluut een aanrader als je avontuurlijk bent ingesteld!

cacaohuisje Costa Rica
Cacaohuisje
1 reactie
  1. Judith de Frel zegt

    Wauw, klinkt heel bijzonder! Ik zou dit graag willen doen maar mijn jongste is op moment dat we gaan bijna 2. Zou je het dan ook aanraden? Dank je wel alvast!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.