Paklijst handbagage voor vliegen met kinderen of baby

We hebben al een aantal verre reizen gemaakt met de kids. Als je een (lange) vliegreis maakt met je kind(eren) is het fijn om voorbereid te zijn, ook qua handbagage. Ik geef je in dit artikel tips hoe je je handbagage inpakt als je gaat vliegen met kleine kinderen.

Na een aantal vliegreizen naar kindvriendelijke verre bestemmingen ben ik beter voorbereid op wat ons te wachten staat. Tien uur lang opgesloten in een vliegtuig met twee kinderen die steeds minder zin hebben om te blijven zitten kan best vervelend zijn.

Handbagage inpakken voor een vliegreis met kinderen

Als je de handbagage gaat inpakken, bekijk dan eerst hoeveel je mag meenemen qua hoeveelheid en gewicht. Als je kind onder de twee is kunnen er aangepaste regels gelden. Bij Tui maakt het gewicht van je handbagage bijvoorbeeld niet uit, de afmeting wel. En voor je kind tot twee jaar gelden vaak speciale regels.

Voorbereiden vliegen met kinderen

Met mijn dochter ben ik bij de IJ-hallen, een grote rommelmarkt. Voor drie euro kopen wij een koffer van Nijntje. Dit wordt de koffer met spulletjes voor de kinderen onderweg. In de weken voordat we op reis gaan stop ik regelmatig spullen in deze koffer, zodat ik het niet vergeet. Leg de koffer niet in het zicht van je kinderen, anders zijn de spullen er zo weer uit.

Inhoud handbagage

 • Tablet + spelletjes en filmpjes
 • Kleurtjes en kleurboek: in het vliegtuig zag ik een kindje zitten met zo’n tekenbord, waarbij je kan wegvegen wat er getekend is. Helemaal ideaal, kan je kind ook niet op de stoelen gaan kleuren.
 • Prentenboeken
 • Puzzels (ik stop de stukjes in een plastic zakje, scheelt heel wat ruimte)
 • Eten. Mijn dochter mag bij Kruidvat een paar snoepjes uitzoeken. Daarnaast heb ik knuipfruit, crackers en ander verpakt eten ingepakt.
 • Rauwkost. Voor mezelf had ik allerlei groente in stukken gesneden. Mijn dochter eet minimaal de helft op.
 • Luiers, Doekjes
 • Speen en Fles(voeding)
 • Reservekleding
 • Luchtige kleding als je naar een warme bestemming vliegt. Fijn om je voor het landen alvast om te kleden! Je staat daar lang in de rij voor de douane en in je winterkleding is dat niet ideaal.

Onderweg

Ik had verwacht dat de kinderen de hele weg zouden stuiteren van opwinding. Gelukkig viel dat erg mee. We waren vergeten om filmpjes op te tablet te zetten, gelukkig stonden er wel spelletjes op.  We hebben daarom één entertainmentsystem gehuurd (10 euro) van Arke, waar de kids erg blij mee waren. De kinderen hebben de aflevering van Dora vaak gekeken.

Bereid je voor op het vliegen met kinderen, stop alles dat je voor de kids nodig hebt in één tas of koffer van de handbagage en laat je principes even met rust. Neem genoeg (lekker) eten mee en laad je tablet op, dan is het te doen!

Vliegveld Eindhoven met peuter

Op reis met enkel handbagage

We besloten vrij spontaan om een weekend op stedentrip te gaan met mijn peuter. Met Ryanair konden we voor weinig geld naar Mallorca vliegen en omdat we maar een aantal dagen gingen, wilden we niet extra betalen voor ruimbagage. Enkel handbagage mee, dat moet lukken dachten we. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar ik kan mij de dagen nog herinneren dat je met een overvolle auto een middagje naar opa en oma ging. Maar goed, baby’s worden peuters dus het inpakken moet ook echt wel beter lukken dan eerder.

Vliegen met Ryanair

Enkel handbagage: tips

 • Reis je met enkel handbagage, zorg dan dat je weet wat de vereisten zijn vanuit de vliegmaatschappij. Hoeveel tassen mag je mee per persoon en wat zijn de afmetingen? Voor de juiste informatie kijk je op de website van de maatschappij waarmee je vliegt;
 • Ik was onderweg met mijn peuter. Daarom heb ik gekozen voor een rugzak en een rolkoffer. In de rugzak zaten de spullen die ik nodig had (documenten maar ook water en een tablet), in de rolkoffer zat de kleding en dergelijke;
 • Bedenk voor jezelf wat jouw kind absoluut nodig heeft. Hoeveel nachten ga je weg, hoe is het weer op bestemming en heeft jouw kind vaak schone kleren nodig.
 • Ik heb peuter een vest en een jas aan gegeven plus zijn winterschoenen. Voor Mallorca hoefde ik dan alleen nog maar de zomerkleding voor hem in te pakken. Zorg dat je de kleding die de meeste ruimte inneemt aantrekt. Je zomerjurk en slippers passen vast wel in de koffer.
 • Rol je kleding op!
 • Verzamel eerst alles wat je mee wilt nemen en kijk dan kritisch naar je hoeveelheid handbagage. Heb je echt zoveel spullen nodig? Wat ik doe is een of twee jurkjes meenemen en een aantal leggings. Dat jurkje kan je meerdere dagen aan.
 • Omdat ik met mijn zus ging nam ik de rugdrager mee. Zou ik zonder haar zijn gegaan had ik een buggy meegenomen. Vraag wel bij de vliegmaatschappij mee of je de buggy ‘zomaar’ mee kan nemen.

Alleen handbagage: wat neem je mee? (Checklist)

 • Vliegticket en andere documenten
 • Paspoort
 • Portemonnee
 • Voor onderweg: voldoende eten
 • Reis je alleen met je kind, zorg dan voor een toestemmingsformulier
 • Telefoon en Opladers
 • Toilettas: shampoo, tandenborstel, tandpasta, paracetamol en overige spullen (denk aan de regels over vloeistoffen (niet meer dan 100 ml per fles)
 • Kleding voor jezelf (Je neemt al snel teveel mee. Iedere stad heeft een Zara/Mango/H&M waar je basics kan kopen mocht het nodig zijn)
 • Voor je kind: Pyjama, shirts, trui, broeken, sokken, ondergoed
 • Luiers, billendoekjes
 • Boekje
 • Kleurboek en kleurtjes

Kortom: ga je op reis met je kind en neem je enkel handbagage mee, wees dan kritisch. Alles is te koop in het buitenland. En de kleding die de meeste ruimte inneemt trek je aan. Goede reis!

Ga je met een baby op reis? Lees dan deze tips!

5 Comments
 1. Els zegt

  Wat ben jij goed voorbereid zo wordt vliegen nog een feest. Is bijna iets voor mij :-).

  1. Karlien zegt

   Haha ja dat goed voorbereid zijn is maar schijn hoor 😉

 2. Daisy zegt

  Wij hebben nog nooitgevlogen met onze dochter (de laatste keer dat ik zelf vloog was ik 2 jaar oud! say whut???) Maar deze tips zijn ook heel handig en bijna hetzelfde voor in de auto I guess 🙂

 3. Sheila zegt

  In dat opzicht was ik wel blij dat mijn zoon nog maar 9 maanden was toen we een vlucht hadden van ongeveer 10 uur. Ik had Arke bewust niet geboekt, omdat ik die beperkt vond qua faciliteiten. Ik boekte bij British Airways die een baby basket hadden en daar heeft hij telkens in geslapen en in gespeeld. Ideaal!! Bij Arke had ik hem op schoot moeten houden en moeten betalen voor het bekijken van een film. Daar word ik altijd erg chagrijnig van. Maar die basket vond ik zo belangrijk. De vlucht verliep vlekkeloos. Meneer heeft heerlijk geslapen en geen één keer gehuild.

 4. Yvonne zegt

  Goed voorbereiden als je met kinderen weg gaat is altijd handig maar zeker in een vliegtuig. Geen mogelijkheid om even naar buiten te gaan on even de energie kwijt te kunnen zoals ik thuis doe.
  Wij hadden ons vorige zomer voorgenomen deze zomer echt met het vliegtuig ergens heen te gaan. We zijn er nu achter dat wij onze hond nergens kunnen laten. Hij heeft helemaal niks met vreemden en is zo gevoelig en licht angstig dat hij gaat grommen. Zelfs tegen bekenden. Als wij er niet bij zijn. Dus dat wordt weer een vakantie in de buurt met de hond erbij.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.