Paklijst handbagage voor vliegen met kinderen of baby

5

We hebben al een aantal verre reizen gemaakt met de kids. Als je een (lange) vliegreis maakt met je kind(eren) is het fijn om voorbereid te zijn, ook qua handbagage. Ik geef je in dit artikel tips hoe je je handbagage inpakt als je gaat vliegen met kleine kinderen.

Na een aantal vliegreizen naar kindvriendelijke verre bestemmingen ben ik beter voorbereid op wat ons te wachten staat. Tien uur lang opgesloten in een vliegtuig met twee kinderen die steeds minder zin hebben om te blijven zitten kan best vervelend zijn.

Handbagage inpakken voor een vliegreis met kinderen

Als je de handbagage gaat inpakken, bekijk dan eerst hoeveel je mag meenemen qua hoeveelheid en gewicht. Als je kind onder de twee is kunnen er aangepaste regels gelden. Bij Tui maakt het gewicht van je handbagage bijvoorbeeld niet uit, de afmeting wel. En voor je kind tot twee jaar gelden vaak speciale regels.

Voorbereiden vliegen met kinderen

Met mijn dochter ben ik bij de IJ-hallen, een grote rommelmarkt. Voor drie euro kopen wij een koffer van Nijntje. Dit wordt de koffer met spulletjes voor de kinderen onderweg. In de weken voordat we op reis gaan stop ik regelmatig spullen in deze koffer, zodat ik het niet vergeet. Leg de koffer niet in het zicht van je kinderen, anders zijn de spullen er zo weer uit.

 • Boek een taxirit naar of van het vliegveld, in 130 landen wereldwijd, online via Taxi2Airport.com. Bij de boeking kan je aangeven dat je kinderzitjes nodig hebt.

Inhoud handbagage

 • Tablet + spelletjes en filmpjes
 • Kleurtjes en kleurboek: in het vliegtuig zag ik een kindje zitten met zo’n tekenbord, waarbij je kan wegvegen wat er getekend is. Helemaal ideaal, kan je kind ook niet op de stoelen gaan kleuren.
 • Prentenboeken
 • Puzzels (ik stop de stukjes in een plastic zakje, scheelt heel wat ruimte)
 • Eten. Mijn dochter mag bij Kruidvat een paar snoepjes uitzoeken. Daarnaast heb ik knuipfruit, crackers en ander verpakt eten ingepakt.
 • Rauwkost. Voor mezelf had ik allerlei groente in stukken gesneden. Mijn dochter eet minimaal de helft op.
 • Luiers
 • Doekjes
 • Speen
 • Fles(voeding)
 • Reservekleding
 • Luchtige kleding als je naar een warme bestemming vliegt. Fijn om je voor het landen alvast om te kleden! Je staat daar lang in de rij voor de douane en in je winterkleding is dat niet ideaal.

Onderweg

Ik had verwacht dat de kinderen de hele weg zouden stuiteren van opwinding. Gelukkig viel dat erg mee. We waren vergeten om filmpjes op te tablet te zetten, gelukkig stonden er wel spelletjes op.  We hebben daarom één entertainmentsystem gehuurd (10 euro) van Arke, waar de kids erg blij mee waren. De kinderen hebben de aflevering van Dora vaak gekeken.

Wat ook hielp tijdens het Vliegen met kinderen was de belofte van ieder een uur snoepje. Peuter kijkt klok en elk uur werd er gezegd dat het tijd was voor een snoepje. Ik had een aantal ‘gezonde’ snoepjes gekocht om de hoeveelheid suiker te beperken. Door ieder uur iets in het vooruitzicht te stellen maak je van de lange zit een wat kortere zit. Tien uur is niet te overzien voor peuters, een uur wel.

De kleurtjes had ik meegenomen in een etui. Heel handig, zo verdwijnen ze niet overal in je tas.

Conclusie

Bereid je voor op het vliegen met kinderen, stop alles dat je voor de kids nodig hebt in één tas of koffer en laat je principes even met rust. Neem genoeg (lekker) eten mee en laad je tablet op, dan is het te doen!

Ga je met een baby op reis? Lees dan deze tips!
Of lees de tips voor vliegen met kleine kinderen

5 Comments
 1. Els zegt

  Wat ben jij goed voorbereid zo wordt vliegen nog een feest. Is bijna iets voor mij :-).

  1. Karlien zegt

   Haha ja dat goed voorbereid zijn is maar schijn hoor 😉

 2. Daisy zegt

  Wij hebben nog nooitgevlogen met onze dochter (de laatste keer dat ik zelf vloog was ik 2 jaar oud! say whut???) Maar deze tips zijn ook heel handig en bijna hetzelfde voor in de auto I guess 🙂

 3. Sheila zegt

  In dat opzicht was ik wel blij dat mijn zoon nog maar 9 maanden was toen we een vlucht hadden van ongeveer 10 uur. Ik had Arke bewust niet geboekt, omdat ik die beperkt vond qua faciliteiten. Ik boekte bij British Airways die een baby basket hadden en daar heeft hij telkens in geslapen en in gespeeld. Ideaal!! Bij Arke had ik hem op schoot moeten houden en moeten betalen voor het bekijken van een film. Daar word ik altijd erg chagrijnig van. Maar die basket vond ik zo belangrijk. De vlucht verliep vlekkeloos. Meneer heeft heerlijk geslapen en geen één keer gehuild.

 4. Yvonne zegt

  Goed voorbereiden als je met kinderen weg gaat is altijd handig maar zeker in een vliegtuig. Geen mogelijkheid om even naar buiten te gaan on even de energie kwijt te kunnen zoals ik thuis doe.
  Wij hadden ons vorige zomer voorgenomen deze zomer echt met het vliegtuig ergens heen te gaan. We zijn er nu achter dat wij onze hond nergens kunnen laten. Hij heeft helemaal niks met vreemden en is zo gevoelig en licht angstig dat hij gaat grommen. Zelfs tegen bekenden. Als wij er niet bij zijn. Dus dat wordt weer een vakantie in de buurt met de hond erbij.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.