Reizen met een baby! Dit wil jij weten (Tip!)

Regelmatig krijg ik van lezers de vraag of ik tips hebt voor als je op reis gaat met een baby of als je erover denkt om op vakantie te gaan met een baby. Reizen met een baby kan prima, wel moet je met wat meer dingen rekening houden dan in de tijd dat je zonder kinderen en met een backpack over de wereld trok.

Hoe het reizen met een baby gaat hangt af van veel factoren waaronder hoe je baby zich voelt en het karakter van je kind. Ik ga er in dit artikel vanuit dat je baby gezond is. Als je een huilbaby hebt dan zijn er waarschijnlijk een stuk meer dingen om rekening mee te houden. En er zit een groot verschil tussen baby’s van drie maanden en baby’s van elf maanden. Niet iedere tip in dit artikel is daarom van toepassing op jullie.

Onze ervaring met reizen met een baby

Reizen met een baby is zo leuk! Wij waren in Florida toen onze dochter zes maanden was. Ons tweede kind was negen maanden toen we op vakantie gingen naar Kaapverdië. Daarnaast gingen we geregeld een weekendje weg met onze dochter. Als je reist met een baby betaal je namelijk amper extra. We genoten zo van deze korte en lange trips met haar. Zoek je naar een leuke bestemming voor een vakantie met baby, lees dan dit artikel!

Reizen met een baby

Toen onze dochter zes weken oud was zag ik een aanbieding voor een weekend op de Veluwe. We besloten om met onze baby een weekendje weg te gaan in Nederland, om te kijken hoe dat ging. Het weekend was heerlijk en smaakte naar meer. Met een baby zijn de nachten een stuk onrustiger, maar overdag kan je je tempo zo laag of hoog houden als je zelf wilt (en als je baby aan kan). Na dit weekend hadden we meer zekerheid over het reizen met een baby. Niet lang daarna werden we gevraagd om mee te gaan op vakantie naar Florida, ze hadden geen beter moment kunnen kiezen.

Toen ik zwanger was, werd ik van alle kanten gewaarschuwd. Niet alleen zou het leven druk en chaotisch zijn met een baby, reizen konden we wel vergeten. Wat ik nooit meer vergeet is de avond toen onze dochter 24 uur oud was. We hadden ons ingesteld op geen tijd meer voor onszelf en absolute chaos. In werkelijkheid was het 20.00 in de avond, baby lag heel rustig te slapen en wij zaten onrustig op de bank. Want waar was die drukte eigenlijk?

Wat ik daarmee wil zeggen is dat het succesvol reizen met een baby valt of staat met hoe het met jouw baby gaat, wat jouw baby nodig heeft en hoe jullie erin staan. Schiet je al in de stress als het voedingsschema niet klopt met hoe je het al bedacht had? Of komt alles bij jou zoals het komt? Wees eerlijk naar jezelf.

Als je iemand bent die graag controle heeft over de situatie en snel stresst, dan is een lange en verre reis met baby wellicht niet zo verstandig. Een vakantie met baby op een vaste plek gaat dan waarschijnlijk prima. Zie je wel hoe het loopt en vind je het best? Dan is een verre reis met baby naar een kindvriendelijke bestemming misschien wel een goed idee!

Vakantie met een baby is makkelijker een vakantie met een peuter

Toen onze oudste nog een baby was, had ze nog niet zoveel eisen. Ze sliep ’s nachts slecht maar overdag kon ik rustig naast haar liggen als ik moe was van de nachten. Toen ze een peuter werd, werd het reizen eigenlijk ingewikkelder. Ze heeft zo haar wensen (wat logisch is) en haar broertje inmiddels ook, waardoor ons reisschema veel meer is ingesteld op de kids dan toen ze nog heel klein waren. Dus als je nog wilt rondtrekken, ga nu!

Met een baby op pad Mallorca

Houd de gewoontes van thuis erin

Als je thuis een bepaalt ritme voor je kind hebt, volg dat op reis ook als jullie je daar prettig bij voelen. Ons ritme bestond uit het volgen van het dagschema van onze dochter. Sliep zij uit, dan sliepen wij uit. En als ze overdag in slaap viel, was dat voor ons het moment om een wandeling te maken met haar in de draagzak of kinderwagen. Had ze het moeilijk? Dan stapten we in de auto, in haar stoel kwam ze vaak tot rust.

Houd rekening met je baby als je bedenkt wat je gaat doen op een dag

Toen we nog zonder kinderen op vakantie gingen, hadden we vaak plannen voor de volgende dag. Een lange wandeling, excursie of we hingen hele dagen bij cafés met een goed boek. Nu maken we een lijst van de dingen die we graag willen doen. Afhankelijk van hoe baby wakker wordt, bedenken we onze plannen voor die dag.

Houd rekening met elkaar en gun de ander wat rustige uurtjes

Jullie zijn als jong gezin waarschijnlijk moe van alle slapeloze nachten. Wissel de nachten (en avonden?) af! Onze kinderen waren de eerste avonden in een ander huis vaak erg onrustig. We spraken vooraf af wie de avond deed, om zo de rust te bewaren.

En ook: ga overdag zelf iets te gaan doen. Ik ben gek op surfen en geniet echt van een paar uur op de plank. Mijn man wandelt veel en ziet soms excursies die hij graag wil doen. We geven elkaar de ruimte om dit te doen. Dan blijft de één met baby en de ander gaat zelf op pad. Voor mij is het 1 + 1 = 3 want mijn man haat winkelen. Op de momenten dat hij iets voor zichzelf gaat doen, doe ik dat ook gezellig samen met baby.

Bedenk wel dat je met een baby gaat reizen

Hierboven schrijf ik dat een vakantie met een baby echt goed kan. Het was heerlijk om als jong gezin op pad te zijn. In restaurants eten ging prima, we wandelden uren met baby in de wagen. Maar toch waren de vakanties heel anders dan ervoor. Je bent bezig met luiers, voeden en slapen. Voldoende rust houden en de balans vinden tussen wat jij wilt doen en wat gaat met je baby.

img-20161219-wa0013

Geef je kind makkelijke kleding aan tijdens het reizen

Als je gaat reizen met een baby is het wel zo makkelijk als je je kind makkelijk kan verschonen. Een tuinbroek met twintig drukknopen is niet handig. En als je dan toch met die makkelijke kleding bezig bent: zorg voor een stapel makkelijke kleding als reserve.

De duur van de reis met een baby

Wij zijn één keer een week naar Kaapverdië met peuter en baby gegaan. Zonder kinderen is dat prima te doen, ik vond het vliegen al het eerste deel van het relaxen. Met kinderen ligt dat toch anders. Het duurde een aantal dagen voordat ze tot rust waren gekomen en een paar dagen later vlogen we weer terug. Bij verre vliegreizen willen we minimaal twee weken op reis gaan, het liefst een stuk langer.

Ga niet elke dag op pad

Onze oudste was een gevoelige baby. Toen ze heel klein was moest ze een dag bijkomen als er een uurtje bezoek was geweest. De jongste is heel anders, die leeft juist op van bezoek. Toen we met de oudste in Florida waren, heb ik hier ook rekening mee gehouden. We verbleven in een villa met zwembad en zodra we bij de supermarkt waren geweest lagen de koelkast en vriezer vol. Op de middagen dat ik met baby in de villa was, had ik nog steeds een vakantiegevoel. Ben&Jerry, een zwembad en jacuzzi plus heel wat boeken en tijdschriften. Als baby sliep had ik niet gevoel dat ik vast zat in huis. Ik was juist heel blij dat ik met baby in de villa was.

img_20161212_130939

Accommodatie voor reizen met een baby

Als je gaat reizen met een baby hangt het onder andere van de leeftijd van je kind af wat een geschikte accommodatie is. Toen onze dochter klein was, was het prima om in een “gewone” hotelkamer te overnachten. Zij werd een aantal keer per nacht wakker voor een voeding en ze had overdag nog geen speelruimte nodig. Zodra ze ging kruipen en daarna lopen, was het wel fijn om wat meer ruimte te hebben dan een hotelkamer biedt. Een appartement of vakantiewoning heeft sindsdien mijn voorkeur.

In een appartement of vakantiewoning heb je vaak meerdere slaapkamers, een keuken, wasmachine en droger en soms zelfs een tuin. Doordat je over deze faciliteiten beschikt, heb je (letterlijk en figuurlijk) wat meer ruimte met je kind. Je kan besluiten om thuis te eten als je baby er geen zin meer in heeft, de wasmachine draait als het nodig is en je baby heeft voldoende ruimte om te bewegen. In de avond, als je baby slaapt, kunnen jullie samen op de bank chillen.

Hotels beschikken soms ook over familiekamers of appartementen. Dan heb je wel de luxe en andere voordelen van een hotel en tegelijkertijd heb je de ruimte. Via Airbnb huur je soms woningen van gezinnen, waardoor echt alles aanwezig is wat je nodig hebt. Scheelt je een hoop sjouwen.

 • TUI Blue for families zijn hotels die extra geschikt zijn voor gezinnen. Als je op een hotel klikt kan je onder het kopje “voor kinderen” zien wat de faciliteiten zijn. Sommige hotels hebben een babybadje op de kamer, een babyclub of andere faciliteiten voor de jongsten.

Travelnauts stelt rondreizen voor gezinnen samen, deze bestemmingen raden zij aan voor een vakantie met baby!

Bestemmingen reizen met een baby

Ga je reizen met een baby, zoek dan een bestemming waar jullie graag heen willen en waar je ook goed terecht kan met je baby. Binnen Europa zijn er natuurlijk meer dan genoeg leuke en kindvriendelijke bestemmingen te bedenken. De Griekse en Spaanse eilanden bijvoorbeeld, Italië of Frankrijk.

Europa met baby

Tenerife, een van de gastbloggers was hier met baby.

Menorca, een ander Spaans eiland dat ideaal is met baby of peuters.

Algarve, het zuidelijk deel van Portugal is mooi en kindvriendelijk. Er zijn veel zandstranden, leuke dorpjes en bezienswaardigheden.

Verre reis

Buiten Europa hangt het er vanaf hoe lang je maximaal wilt vliegen. Kaapverdië is het hele jaar door zon zeker en ligt op 6/7 uur vliegen. De Seychellen, Curacao, Aruba, Thailand, Bali en Californië zijn allemaal heel erg leuk, maar je bent wel veel langer onderweg. Ga je naar een verre bestemming, zorg er dan voor dat je eerste overnachting(en) makkelijk te bereiken zijn. Het laatste waar je zin in hebt is nog urenlang onderweg zijn na een lange vlucht. Wij hebben dit overigens wel gedaan in Florida en het was goed te doen. Ik raad het je alleen niet aan.

Autovakantie met een baby

Een autovakantie met een baby kan prima. Net als bij alle tips over reizen met een baby komt nu ook weer de vraag hoe jouw baby reageert op autorijden, reizen en onderweg zijn. Afhankelijk daarvan weet je wat wel of niet haalbaar is. Onze baby vond het heerlijk in de auto, ze kwam bij van alle indrukken die ze op deed. Wel maakten we minder lange dagen, hielden langere pauzes en maakten van de reis op zich een kleine vakantie inclusief overnachting.

Tips voor een autovakantie met baby

 • Houd alle spullen bij de hand: speelgoed, eten, drinken, fles, drinkbeker, luiers, speen, spuugdoekjes, schone kleding en billendoekjes. Het laatste wat je wilt is alle spullen uit de kofferbak halen omdat je de fles “handig” hebt ingepakt.
 • Neem regelmatig een pauze en laat je baby dan bewegen.
 • Wat zijn voor jullie de goede tijden om te gaan rijden? Wij kozen ervoor om net voordat baby in slaap viel te gaan rijden. Als ze een uur of twee later wakker wordt, heb je een goed eerste stuk van de reis met baby al gehad. Dan zochten we in het half uur daarna naar een leuke plek voor een pauze. Daar bleven we een tijd en we gingen weer rijden.
 • Neem een zonnescherm mee of zet de Maxi-Cosi aan de andere kant van de auto als het nodig is, om te voorkomen dat je baby in de volle zon zit.
 • Leg geen spullen op de hoedenplank, als je heel hard moet remmen kunnen deze spullen op je baby belanden. En dat wil je niet.
 • Neem niet teveel mee. Als je ouders vraagt naar hun eerste vakantie met hun baby, zeggen ze vaak dat het leek alsof ze gingen verhuizen. Als je kiest voor een kindvriendelijke accommodatie zijn veel spullen ook al aanwezig. Onderin dit artikel vind je een checklist voor reizen met een baby.
 • Extra tip: bevestig de autostoel juist in de auto, bekijk hiervoor de website van de fabrikant. Onderstaand filmpje is misschien ook informatief.

Vliegen met een baby

Wij hebben heel wat vlieguren met een dreumes gemaakt! En nee, het is niet altijd leuk en makkelijk. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat er een huilend kind aan boord is, twaalf uur lang… Het voordeel aan vliegen is dat het een aantal uur achter elkaar is en dan is het voorbij. Het reizen met een baby per vliegtuig vonden wij trouwens goed te doen. Een aantal tips:

 • Je droogt uit in het vliegtuig vanwege de droge lucht. Zorg dat je baby voldoende drinkt. Als je borstvoeding geeft, zorg dan dat je zelf nog meer drinkt dan normaal. Ik koop na de douane vaak een paar flessen water, dan hoef je niet te wachten tot ze langskomen met kleine glaasjes water.
 • Normaal mag je niet meer dan 100 ml vloeistof meenemen per verpakking. Als het gaat om babyvoeding gelden deze regels niet.
 • Je baby vliegt voor een paar euro mee. Als je wilt dat je een extra stoel hebt voor je baby, dan kan je daar voor betalen. Wij hebben dit nooit gedaan en ook niet nodig gehad. Bij verre vluchten is er vaak een baby basket aan boord, dit moet je al heel vroeg reserveren. Het is vooral handig als je met een kleine baby gaat reizen.
 • Wij kregen van het consultatiebureau de tip om baby borstvoeding, flesvoeding of een speen te geven bij het opstijgen en landen.
 • Ik las ooit het verhaal van een gezin dat met een tweeling ging vliegen. Hun kids waren baby’s en ze hadden een lange vlucht voor de boeg. Voor alle mensen die vlakbij ze zaten hadden ze een cadeautje gekocht. Ze hadden een heel aangename vlucht zonder boze blikken.

Checklist Handbagage

 • Eten, drinken
 • Fles en babyvoeding
 • Speen
 • Luiers en billendoekjes
 • Reservekleding: vooral makkelijke kleding om aan te trekken)
 • Reis je naar een zonnige bestemming: luchtige kleding alvast zodat je je baby kan omkleden voor de landing.
 • EHBO spullen (met paracetamol en ORS)
 • Speelgoed/boekjes
 • Bij vliegreizen: neusspray met zoutoplossing
 • Knuffel

Lees ook: tips voor handbagage als je gaat vliegen met kleine kinderen

Zonvakantie met een baby

Het is heerlijk om op zonvakantie te gaan met je baby. Ik ben gek op zonnige dagen en niet voor niets waren wij in zonnig Florida en Kaapverdië toen de kids baby’s waren. Een aantal tips voor een zonvakantie met je baby:

 • Smeren, de zon is fel en een babyhuid is teer. Smeer vaak genoeg in;
 • Vermijd de zon, zet je baby in de schaduw. Wij kwamen tussen 12 en 3 (meestal 4 of 5 uur) niet op het strand met baby;
 • Voor zover je kind het accepteert, denk aan een hoed en een zonnebril;
 • Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt.

Tips voor de eerste keer reizen met een baby

Een gastblogger van Reistipsmetkids ging met haar man en hun baby van vier maanden op vakantie naar Frankrijk! Zij schreef onder meer:

“We hebben zo genoten van die week vakantie in Frankrijk met onze baby en we hebben er mooie herinneringen aan over gehouden. Ik kan het echt iedereen aanraden. Maar er zijn misschien wel enkele elementen waarmee je best rekening kan houden! Ik had al snel door dat met de auto op vakantie gaan heel wat voordelen heeft met die kleine meid. Ik kon heel veel (lees: 3/4e van de wagen) inpakken voor de baby. Pampers, flesjes, voedingen, de wandelwagen! Relax, alles kon in de auto.

Tips voor de vakantie met baby

1. Indien je baby gezond is kan je perfect met het vliegtuig op vakantie gaan of een verre reis. Wij kozen voor de wagen wat als voordeel heeft dat je op je eigen tempo reist en je heel veel kan meenemen.

2. Houd tijdens de lange rit wel rekening met regelmatige stops. Luierwissels, voedingen, even de benen trekken. Je bent al gauw enkele uren langer onderweg dan Google maps je wilde doen geloven. Een overnachting halfweg kan dan welkom zijn.

3. Je kan kiezen voor een zonder zorgen all-in hotel. Maar dat deden we vroeger niet en dat willen we nu ook niet doen. We kozen voor een kleinschalige B&B. Dat heeft onder andere als voordeel dat je gezellig kan ontbijten en als je baby slaapt kan je rustig een boek lezen en relaxen aan het zwembad.

4. Uren in de zon zitten of lange wandelingen zitten er niet in als je met je baby op vakantie bent. Houd daar rekening mee.

5. Als je op uitstap gaat, zorg dan voor een handige rugzak. Je kan daar dan voedingen, reservekledij en luiers makkelijk meenemen.

6. Een draagzak is geen overbodige luxe tijdens je vakantie met baby. Het is veel handiger tijdens een wandeling, een bezoekje aan de markt of een strand dan een wandelwagen.

7. Geen (baby)bad op je kamer? Geen nood, neem je baby mee onder de douche!

8. Maak niet teveel plannen van dingen die je wilt zien en doen tijdens je vakantie. Indien je baby te lang slaapt of een vervelende dag heeft loopt het mis en ben je teleurgesteld. Laat het los. Je baby bepaalt het ritme en jullie moeten gewoon volgen. Relax en alles komt goed.

img_0211

Wintersport met een baby

Een andere gastblogger deelde haar ervaring met een wintersportvakantie met een kind van 6 maanden. Zij gingen met hun baby op reis naar Oostenrijk. Zij schreef onder meer:

“Nu was onze baby nog heel klein, maar voor zover ik het kon inschatten is Königsleiten in het Zillertal een prima bestemming voor een wintersport met kinderen. De oefenweide was op loopafstand van ons chalet en ook de gondel was goed te bereiken via de oefenweide of met de skibus. Bij de gondel zijn ook een aantal restaurants en terrasjes voor de lunch en après-ski. Toch kwamen de muren op me af na een paar dagen. Ik heb dan ook belangrijk advies voor als je op wintersport gaat met baby: neem iemand mee die niet gaat skiën. Diegene kan oppassen als jij en je partner beiden gaan skiën, maar je ook gezelschap houden als je bij je baby blijft en bijvoorbeeld gaat wandelen of tijdens een drankje op het terras.”

In het artikel gaf zij andere ouders een aantal tips:

 • Neem een oppas mee! Dan kan je ook even samen de piste op;
 • Ga je met de auto op wintersportvakantie, plan dan een overnachting in. Met een baby stop je tussendoor vaker dan ervoor, waardoor de reisdag veel langer is;
 • Geniet van de tijd met je gezin, de mooie omgeving en de frisse lucht.

Reisproducten – Checklist vakantie met baby

 • Een van de gastbloggers stopte het bedje en het autostoeltje in een Stokke Prampack. Dit is volgens haar een ideale, stevige tas die dus ook goed van pas komt voor andere items dan een wandelwagen.
 • Maak je een lange vliegreis met een jong kind, dan is de BedBox van JetKids misschien een uitkomst om in het vliegtuig te slapen.
 • Huur je een auto en wil je geen autostoeltje huren, neem dan de de inklapbare Maxi-Cosi Nomad mee. Deze autostoelen wegen 5 kilo en zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 kilo tot 18 kilo. 

Dat zijn onze tips voor reizen met een baby! Lees ook de tips voor vakanties met kleine kind!

4 Comments
 1. Denise - Follow my footprints zegt

  Ik heb heel veel over reizen/vakanties met een baby geschreven (vooral in Turkije en Frankrijk, beide landen vrijwel ieder jaar), maar dat staat allemaal niet meer online. Toen mijn kinderen baby/peuter/kleuter waren schreef ik voor VrouwOnline, dat bestaat nu niet meer. Ik wil er op mijn eigen blog nu eigenlijk ook nog steeds eens over schrijven, maar er is altijd wel weer iets waar ik óók nog over wil schrijven. 😉

  1. Karlien zegt

   Herkenbaar, ik heb zoveel onderwerpen waar ik nog iets over wil schrijven. De laatste tijd kwamen er veel vragen binnen of ik mijn tips voor reizen met een baby wil delen, dus een goede reden om aan het artikel te beginnen!

 2. Marie de Jonge zegt

  Bedankt voor het delen van deze reistips voor baby’s. Een vriendin van mij gaat binnenkort op vakantie en wil zich goed voorbereiden zodat de trip zo comfortabel mogelijk wordt. Ik geloof ook dat voeden tijdens het opstijgen en landen voor afleiding kan zorgen. Ik ga het zeker delen!

 3. Awatif Drissi zegt

  Super bedankt voor de handige fijne tips🌷

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.