Königsleiten met kinderen | Wintersport ervaring

Dit jaar gingen we voor het tweede jaar op rij naar Königsleiten, in het Zillertal in Oostenrijk. Na jarenlang onze wintersportvakanties vooral in Frankrijk te hebben doorbracht, spreekt de gezelligheid en de kindvriendelijkheid van Oostenrijk ons toch meer aan. Ik deel onze ervaring met wintersport in Königsleiten met kinderen.

Al verschillende jaren gaan we met de schoonfamilie in de kerstvakantie op wintersport. In het begin was dit nog zonder kinderen. De eerste jaren gingen we naar Oostenrijk, daarna stapten we over naar Frankrijk. Dat was vooral vanwege de sneeuwzekerheid in deze periode.

Waarom skivakantie Oostenrijk met kinderen?

Toen er kinderen kwamen bleven we in het begin nog naar Frankrijk gaan. We zijn nog één keer naar Frankrijk geweest toen ze eenmaal zo ver waren om op skiles te gaan. Wij hadden zelf niet hele positieve ervaringen met de skischool daar. En doordat de leraren alleen Frans spraken, werkte het voor onze kinderen niet heel stimulerend.

Ook misten we de gezelligheid, het kneuterige van Oostenrijk, waar je heen kan reizen met de TUI Ski Express. Uiteraard is dit een persoonlijke mening maar wij zijn voor het jaar daarop om die redenen gaan kijken voor een leuke plek in Oostenrijk.

Vakantie Königsleiten met kinderen

Vanaf Utrecht is het ongeveer 950 kilometer rijden naar Königsleiten, vanaf Brussel is dat ongeveer 915 kilometer. Lees eventueel de tips voor tussenstops in Duitsland.

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten in Königsleiten. Je hebt er verschillende hotels, appartementen of huizen die je kunt huren. Dit is echt afhankelijk van de wensen die je hebt. Het voordeel is dat de meeste accommodaties dicht bij de pistes liggen zodat je niet per bus naar de gondel of naar de pistes hoeft te vervoeren. Wil je een appartement huren in het Zillertal, dan kan je ook bij TUI naar het aanbod kijken. Zij hebben allerlei verschillende opties.

Wintersport in Königsleiten met kinderen

Tijdens het speuren naar een leuke en kindvriendelijke wintersportplaats, hebben we er in eerste instantie op gelet dat het hoog genoeg ligt zodat je in de kerstvakantie ook al sneeuwgarantie hebt. We kwamen uit op de plaats Königsleiten in het skigebied van Zillertal.

Het dorp ligt op 1600 meter hoogte waardoor het tot een sneeuwzekere wintersportbestemming behoort. We kennen de omgeving al een beetje omdat we al vaker in dit gebied geskied hebben. We zijn heel benieuwd hoe een skivakantie in Königsleiten met kinderen is.

Zillertal Arena

Het skigebied in dit dorp is onderdeel van het Zillertal Arena, waardoor de pistes van Königsleiten aansluiten op die van Gerlos en Zell am Ziller. Het gebied ligt tussen twee bergkammen in, op een zonnig plateau. Hierdoor kan je vaak ook van het zonnetje genieten tijdens je wintersportvakantie. In Königsleiten vind je verschillende pistes, geschikt voor beginners tot de gevorderde skiërs.

Naast het skiën kan je er ook snowboarden. Er zijn vijf funparks in het gebied. Ook zijn er off-piste veel mogelijkheden en zijn er mooie wandelwegen voor als je naast het skiën of snowboarden lekker wilt wandelen.

Skischule Königsleiten met kinderen

Königsleiten is een klein en gezellig dorp. Doordat het niet erg groot is, is het erg overzichtelijk. Onze kinderen hebben skiles gevolgd via Skischule Königsleiten. Deze skischool ligt centraal in het dorp en heeft voornamelijk Nederlandse skileraren in dienst. Onze kinderen vonden het erg fijn om les te krijgen van een Nederlandse skileraar. Daarnaast organiseert de skischool leuke activiteiten na het skiën. Zo is er op woensdag vaak een kinderdisco. Ook is er één keer per week een fakkeltocht waarbij leraren en leerlingen gezamenlijk in het donker naar beneden skiën. Heel mooi om te zien.

Aan het einde van de lesweek wordt er een wedstrijdje georganiseerd voor alle kinderen en alle niveaus. Na afloop is er dan een speciaal momentje in een bar waarbij ze hun medaille en certificaat krijgen uitgereikt.

Skilessen

De eerste dag van de lesweek worden de kinderen ingedeeld op het aantal jaren ervaring. Per groep krijgen ze dan minimaal twee leraren aangewezen omdat die groep soms ook nog opgedeeld kan worden in twee kleinere groepen.

De allerkleinsten (vanaf 4 jaar) starten op een oefenweide. Op een speelse manier wordt er kennis gemaakt met de sneeuw, het glijden en het remmen op de ski’s. Daarna starten ze op een oefenpiste met loopband en vanuit daar gaan ze steeds verder. Totdat ze met de skileraren met de gondel omhoog gaan de bergen in.

De lestijden zijn van 10.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 15.30 uur. Zolang de kinderen op de oefenweide of oefenpiste zijn, heb je de mogelijkheid om de kinderen tussen de middag op te halen zodat je samen met ze kan lunchen.

Je kan er ook voor kiezen om de kinderen met hun skileraren en de rest van het klasje mee te laten lunchen op de lunchplek. Dat is veelal in hetzelfde hotel. Tegen een kleine vergoeding, die je elke dag in de jaszak van je kind stopt, krijgen ze dan een warme maaltijd en iets te drinken. Als de kinderen skiles in de bergen krijgen ben je verplicht ze mee te laten lunchen omdat ze met de groep in de bergen blijven en niet tussendoor naar beneden komen. Onze kinderen vonden het juist erg leuk om met de groep mee te gaan lunchen. Om 15.30 uur haal je je kind dan weer op bij een vooraf afgesproken plek.

Wij vroegen in de ochtend ook regelmatig waar ze gingen skiën of lunchen die dag. Gedurende de dag konden we ze dan een keertje opzoeken en kijken hoe ze aan het skiën waren.

Kinderopvang Königsleiten

Sommige accommodaties in Königsleiten bieden kinderopvang aan, voor kinderen die nog niet op ski les mogen (onder de 4 jaar). Op die manier heb je de mogelijkheid om zelf even te gaan skiën. Dit kan bijvoorbeeld bij Das Alpenwelt Resort.

Na het skiën in Königsleiten met kinderen

De dag sloten wij regelmatig af in een leuk barretje. In Königsleiten heb je hiervoor eigenlijk twee mogelijkheden. Er zit een bar dichtbij de skischool en deze is echt bedoeld voor gezinnen. De muziek staat niet te hard, er zijn diverse bankjes en de skileraren komen na afloop van de dag daar ook even een drankje doen.

Daarnaast is er een leuke après-ski bar dicht bij de gondel (Hannes Alm). Onze kinderen vermaakten zich buiten erg goed met sleeën terwijl wij binnen een drankje dronken. Die sleetjes (van die pannenkoekensleetjes) zijn sowieso een echte aanrader! Daar hebben ze zich elke dag na het skiën goed mee vermaakt.

  • Je hebt in Königsleiten ook een rodelbaan en er is een zwembad aanwezig voor als ze nog energie over hebben na een dagje skiën!
Königsleten Oostenrijk gezin

Praktische tips skiën in Königsleiten met kinderen

Als je gaat skiën in Königsleiten dan wil je waarschijnlijk het een en ander weten. Hoe kom je er, waar overnacht je en welke skispullen neem je mee? Wij geven antwoord!

Skikleding

Vorig jaar hadden wij een hele zonnige week. Toen hebben we echt een paar keer lekker in het zonnetje gezeten. Dit jaar hebben we één mooie dag gehad en voor de rest elke dag sneeuw. Het is dus wel heel belangrijk dat je de juiste kleding meeneemt.

Een goede skibroek en ski-jas zijn dus echt een must. Deze vind je in verschillende prijsklassen. Mijn ervaring is dat ze meestal maar 1 of 2 jaar meegaan dus ik geef er niet heel veel geld aan uit, of ik koop het tweedehands. Daarnaast is thermokleding belangrijk. Afhankelijk van het weer draag je daarover heen warme kleding.

Omdat onze kinderen nog flink groeien, huren we elk jaar ski’s, skischoenen en een helm ter plaatse. Er zijn verschillende plekken in het dorp waar je dit kan huren. Een skibril mag ook niet ontbreken. Vooral op de dagen dat het sneeuwt, is een skibril onmisbaar voor het zicht.

Daarnaast kiezen wij altijd voor wanten in plaats van handschoenen met vingers omdat deze warmer zijn. Je zou er zelf voor kunnen kiezen om een onderhandschoen te dragen onder de wanten voor als het echt koud is maar dit hebben onze kinderen nog niet nodig gehad.

Lees ook de tips voor Saalbach met kids!

wintersport kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën