Beeld en Geluid met kinderen | Review

Al een tijdje stond een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op onze wishlist. Toen ik de uitnodiging kreeg om dit ‘museum’ te mogen bezoeken gingen we hier, met ons gezin, natuurlijk gretig op in! Ik deel hoe leuk het Beeld en Geluid met kinderen is, wat er te doen is en of we een keer teruggaan.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is gelegen in Hilversum, vooraan op het Mediapark en is gesitueerd in een mooi en kenmerkend pand. Betaald parkeren kan onder het gebouw.

LET OP: deze review is van voor de renovatie in 2022/2023

Ons bezoek aan Beeld en Geluid met kinderen

Bij binnenkomst in Beeld en Geluid met kinderen krijgt iedereen een plattegrond en een interactieve ring. Deze ring kan je op verschillende punten kan activeren op naam en email adres. Tijdens dit proces kies je je virtuele gids die je tijdens je bezoek regelmatig terug zult zien. Je kan kiezen uit Art Rooijakkers, Herman van der Zandt, Martijn Krabbé of Nienke de la Rive Box. Aangezien we allemaal grote ‘Wie is de mol’ fans zijn was dus de keuze voor Art snel gemaakt.

Museum Beeld en Geluid
Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De ring speelt een grote rol tijdens het bezoek. Hier kun je op verschillende plekken op bepaalde activiteiten ‘inloggen en personaliseren’, en je kan er later veel dingen online terug mee zien die je gedaan hebt.

Ons bezoek vandaag bestaat uit 2 delen: Het bezoek aan de (tijdelijke) tentoonstelling ‘Nieuws of Nonsens’ en het bezoek aan de Experience, het eigenlijke museum. ‘Museum’ dekt echt maar een klein deel van de lading.

Tentoonstelling ‘Nieuws of Nonsens’

Als eerste bezochten we de tentoonstelling ‘Nieuws of Nonsens’ Hierbij ligt de nadruk op wat nieuws eigenlijk is en vooral hoe het tot stand komt. En ook welke rol de diverse (social) media, politiek en andere belanghebbenden daarbij spelen.

Nieuws of Nonsense - recensie
Foto: Jorrit Lousberg

Centraal in de ruimte is arena waar je in 2 teams met meerdere mensen een spel kan spelen. Zeven mensen krijgen een rol toebedeeld en moeten verschillende filmpjes, berichten en tweets delen die bij hun rol passen. De andere groep mensen moet raden wat de rol van deze zeven was. (bijvoorbeeld linkse politicus, onderzoeksjournalist, trol of nieuwsconsument) Voor kinderen is dit spel best pittig maar met wat hulp vond mijn oudste dochter (9) dit erg leuk. Het spel is een echte eye-opener: iedereen handelt vanuit andere belangen.

Verder kan je in de ruimte nog meerdere interactieve dingen doen die met nieuwsvorming te maken hebben, waaronder het maken van een persoonlijke clickbait of het opnemen van een nieuwsbericht. Een ontzettend goed ingerichte tentoonstelling, die vooral is gericht op volwassenen en oudere kinderen. (10+)

Experience

We vervolgen onze weg naar de vierde verdieping, waar we bij de Experience komen. Vandaag is het erg druk vanwege een familiedag van een reisorganisatie. Dit is jammer, want we zien bij veel dingen al rijen staan. In de Experience is echt heel veel te beleven. Te veel om hier allemaal te gaan bespreken dus ik zal de hoogtepunten van ons bezoek benoemen.

Beeld en Geluid experience

In de ruimte van de ‘Sterrenshow’ word je meegenomen naar het Nederlandse amusement, drama en satire. Hier kan je zelf even een ster zijn door een echte sterrenopkomst door de showdeur te maken, virtueel op de foto te gaan met een BN’er (die voor de kinderen bijna allemaal onbekend waren) of je kon een achtervolgingsscène opnemen uit Flikken. Dit laatste was erg leuk!

De meiden hebben zich ook erg vermaakt in de Popstudio. Hier konden ze zich uitleven op het Toppop-podium, of het licht en geluid hiervan bedienen.

Ook een hoogtepuntje was het opnemen van een echt nieuwsbericht aan heuse desk met autocue. Ze hebben 3 varianten waar je uit kan kiezen, waarbij de jeugdjournaal-versie het meest geschikt is voor kinderen die kunnen lezen. Ook dit wordt geactiveerd met de ring en kan je binnen een paar minuten (en later thuis) terugzien.

Interactieve activiteiten

Over de gehele verdieping zijn veel kleine ruimtes waar je diverse (interactieve) activiteiten kunt doen. Ook zijn er veel plekken waar je lekker op je gemak tv-series van vroeger kan kijken of muziekfragmenten kan beluisteren. Tevens is er een speciale ruimte voor kinderen van 4 t/m 6 jaar (Media Ukkie Land) waar kleine kinderen via een sokkenpad op avontuur gaan en voor diverse verleidelijke keuzes komen te staan. Hier wordt duidelijk hoe de media zelfs de allerkleinsten al weet te beïnvloeden. Leuk was de ruimte waar je met 4 personen op een bank plaatsneemt en de mensen buiten de ruimte vervolgens mogen bepalen wie er weggestemd wordt. Dit was echt grappig!

Beeld en Geluid met kinderen – een aanrader?

Vanwege de drukte hebben we helaas niet alles gedaan. We zijn ongeveer 4,5 uur binnen geweest. Daarna was het gedaan met het geduld van iedereen! Ik denk dat je op een rustige dag hier best (nog) langer zoet kan zijn, al is dit wel afhankelijk van de interesses van je kinderen. Veel dingen zijn wel gericht op vroeger en zullen misschien niks zeggen maar de activiteiten die je overal kan doen vonden wij heel leuk! Ook voor ouders is deze experience vaak een ‘trip down memory lane’! Kortom, wij raden een bezoek aan Beeld en Geluid met kinderen zeker aan! Trek er de hele middag (of ochtend) voor uit.

experience beeld en geluid

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën