Duinwandelingen in Noord-Holland | Ook voor kids

Een van mijn favoriete activiteiten is wandelen. Door buitenlandse natuurgebieden of tijdens een stedentrip wandelend een stad verkennen: ik vind het allebei heerlijk om te doen. Op zonnige zondagen gaan we graag naar de duinen met het gezin. Daarom in dit artikel een aantal tips voor leuke duinwandelingen met kinderen in Noord-Holland!

De routes in dit overzicht zijn meestal rond de 5 kilometer lang. Hopelijk kunnen we dit overzicht binnen een jaar gaan uitbreiden met wat langere routes! Goed, dan nu gelijk door naar onze tips.

Tips voor mooie duinwandelingen met kinderen

Callantsoog

Ik probeer zoveel mogelijk de volgorde aan te houden van het noorden naar het zuiden. Met de start in Callantsoog. In het afgelopen coronajaar waren wij hier twee keer op vakantie, bij Qurios Callantsoog. Ga je hierheen, vergeet dan niet om in de dorp bij het dorpsplein een ijsje te halen bij de ijssalon. Dit ijs is fantastisch.

Wij wandelden hier in het gebied het Zwanenwater, een bloemrijk duingebied. Hier zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Het is een route met vogelkijkhutten, orchideeën, duintoppen, bloemen en vogels. Wij wandelden de langere route van 4,5 kilometer, de korte route is 2 kilometer.

Zwanenwater

Sint Maartenszee

Volgende plek voor mooie duinwandelingen met kinderen is Sint Maartenszee. Wij bezochten dit dorp tijdens onze zomerverblijf in Callantsoog. Er zijn van wandelnetwerk Noord-Holland diverse routes en deze starten bij het parkeerterrein van speelpark De Goudvis.

Wij wandelden de route van bijna 6 kilometer. De route is afwisselend en je wandelt een stuk over het strand, langs strandtenten. De kinderen vonden dit een prachtige en gave route en waren haast teleurgesteld toen we weer bij het startpunt stonden.

Petten

In Petten wandelden we een route van 4,5 kilometer door de Pettense duinen. Aan de start is een groot plein met fonteintjes en een klein speeltuintje. Bij Restaurant Buiten, aan het begin van het dorp, kan je terecht voor pannenkoeken. Een ideale plek, want met trampolines en glijbanen.

Schoorl

En dan de duinwandelingen met kinderen in het mooie Schoorl met de Schoorlse duinen en bossen. Vanaf het Buitencentrum Schoorl starten er allerlei soorten wandelingen. Ook is er een terras en een waterspeeltuin. Mijn man en ik wandelden hier een aantal jaar geleden de route van 23 kilometer, maar die zal ik voor gezinnen niet direct aanraden.

Welke wel: voor gezinnen met echt kleine kinderen is er een korte Kabouterwandeling. Een wandelroute voor gezinnen met wat oudere kinderen is de Wandelroute Familieroute rondje duin en dorp. Deze route is 4,4 kilometer lang. Je wandelt door de duinen en door Schoorl.

Wil je wat verder wandelen, dan is er het Boswachterspad vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hierbij wandel je langs de zee, deze route is 10 kilometer lang. Je komt langs een strandpaviljoen, dus dat zou een mooie pauzeplek zijn.

Buitencentrum Schoorl

Bergen aan Zee

Iets zuidelijker ligt Bergen aan Zee, een omgeving waar wij sinds onze verhuizing naar deze kant van de provincie vaak te vinden zijn. De kustplaats Bergen heeft een prachtig duingebied en het dorpje is erg leuk om te bezoeken.

  • Vanaf startpunt Woudweg zijn er twee routes, van 5,5 en ongeveer 7,5 kilometer. Wij starten hier graag een wandeling. Bij de Gasterij aan de overkant van de weg staan enkele speeltoestellen in de tuin.
  • Door het Bergerbos loopt een route van 4 kilometer.

Egmond aan Zee

Ook in Egmond aan Zee wandelen we graag als we een van de duinwandelingen met kinderen willen maken op een mooie zaterdag of zondag.

Vanaf restaurant Nieuw Westert (met een leuke speeltuin erachter) wandel je zo het duingebied in. Wij wandelden hier een route, uitgezet met driehoeken, van officieel 6 kilometer. Volgens de GPS was het 7 kilometer. Deze route was zo mooi op bepaalde stukken door de duinen! Echt een aanrader. Als we er weer zijn probeer ik te achterhalen wat de naam van deze route is.

Vanaf Ingang De Bleek zijn er meerdere routes. Wij volgden de gele of de blauwe, de een is net wat langer dan de ander en ze gaan lange tijd gelijk op. Ongeveer halverwege de wandelingen ben je vlakbij Egmond aan Zee, wij besloten daarom om even door te lopen en op een terrasje te gaan zitten. Je bent vanaf dat punt ook dichtbij het strand en de zee. Je kan ook kiezen voor het startpunt bij de ingang Churchilllaan.

Castricum

Net onder Egmond ligt Castricum, een wat grotere plaats met verschillende musea en restaurants. Vanaf restaurant, met speeltuin en wat dieren, Johanna’s Hof starten allerlei duinwandelingen. Bijvoorbeeld deze van 3,5 kilometer.

  • Bij startpunt Bakkum is een route van 3,5 kilometer.
  • Vanaf de Kennemer Duincamping Geversduin start er een route van 5 kilometer. Bij het restaurant van de camping is een grote speeltuin, wij zaten hier in de herfst.

Kennemerduinen

Dan de Kennemerduinen. Toen wij in Haarlem woonden was dit een gebied waar we graag kwamen. Nu is er een bezoekerscentrum waar kinderen graag spelen bij de (water)speeltuin. Iets verderop is een meertje met een enorm stuk zand er omheen. Je kan ervoor kiezen om een van de speurtochten te volgen. Er zijn drie rondwandelingen, van 3,5, 9 en 9,5 kilometer.

Kennemerduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Laatste tip in dit overzicht van duinwandelingen voor gezinnen is een route door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen ten zuiden van Zandvoort. Onderweg kan je herten en vossen tegenkomen in dit waterwingebied. In dit gebied met wilde natuur mag je van de paden af. En onderweg kan je bunkers tegenkomen.

Wij begonnen onze wandelroute bij de ingang bij pannenkoekenhuis De Oase. Omdat je buiten de paden mag komen voelt het haast als een wandeling door de bergen. Echt de moeite waard. Er zijn heel wat verschillende routes.

Duinwandelingen met kinderen | Waar overnacht je

Roompot Zandvoort

Dat waren ze, onze tips voor duinwandelingen met kinderen. Combineer je wandeling bijvoorbeeld met een strandtent die leuk is met kinderen of een bezoek aan Alkmaar. Mocht jij nog leuke wandelingen kennen in de provincie Noord-Holland (Zuid-Holland of Zeeland), laat het ons dan weten!

Callantsoog met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën