Castricum met kinderen | 7x Uitjes & wandelroutes

Castricum is een wat grotere plaats in Noord-Holland, vlakbij het strand, de duinen en allerlei leuke strandtenten. Wat er te doen is in het leuke Castricum met kinderen delen wij in deze blog. Je leest allerlei tips voor kinderactiviteiten, wandelen en restaurants.

Castricum ligt op ongeveer tien kilometer onder Alkmaar, in de buurt van Heiloo en het ligt direct naast het plaatsje Bakkum, inderdaad bekend van de camping. De plaatsen Castricum en Bakkum trekken heel wat toeristen vanwege de natuur, strand en zee.

Doen in Castricum met kinderen

Huis van Hilde

Het Huis van Hilde is een archeologiecentrum en de naam verwijst naar de vondst van een skelet van een jonge vrouw uit de 4deeeuw. Dit skelet werd gevonden in de duinen en kreeg de naam Hilde. In dit huis leer je over de geschiedenis van Noord-Holland.

Leuk voor de kinderen is dat er veel te doen is. Zo kunnen ze actief aan de slag in het het Archeolab, er zijn skeletten te zien en in de vakanties zijn er extra activiteiten te doen. En bij de wisseltentoonstellingen kunnen de kids het verleden beleven, onder meer via leuke speurtochten. Dan is er ook nog een interactieve zandbak, waarin je eigen landschappen aanlegt en het zelfs kunt laten regenen.

Huis van Hilde
Huis van Hilde

Wij waren hier onlangs en vonden het museum veel interessanter dan we vooraf dachten, met veel uitleg over de bodemvondsten in Noord-Holland. De kinderen waren enthousiast over de speurtocht. Daarnaast was er bovenin het gebouw een café met speelkasteel + kasteel om te bouwen voor de kinderen.

Vanaf het Huis van Hilde zijn er diverse wandelroutes uitgezet voor kinderen, bijvoorbeeld Hildes rondje, een wandeltochtje van ongeveer drie kilometer door de omgeving van Huis van Hilde. Beklim de trap vlakbij bij klimduin Papenberg, ontdek de kunstbunker en ga naar Hof van Kijk Uit. 

Castricum met kinderen
Huis van Hilde

Strandvondstenmuseum

Als je achter het station staat, dan wandel je zo naar het Strandvondstenmuseum. Dit is een heel klein museum en het is zeer beperkt open. Maar mocht je mazzel hebben, dan is het tof om te bezoeken. Er is eerst een korte presentatie en dan mogen de kinderen op pad met een fotospeurtocht.

Ook in de buurt van het station:

  • De Tuin van Kapitein Rommel ligt in Castricum. Er zijn hier allerlei landschapstypen in het klein te zien. Je kan er allerlei activiteiten doen, in het najaar zijn het vooral activiteiten voor jonge kids.
  • Een leuk uitje met kleine kids is naar de kinderboerderij gaan. In Castricum ga je naar kinderboerderij ’t Dierenduintje, in de buurt van het station. Met allerlei dieren, een vlindertuin en een eendenvijver.
Castricum met kinderen

Strand en strandtenten

Ga je naar Castricum met kinderen, dan wil je misschien wel naar het strand of een strandtent. In de zomervakantie rijdt er een Kustbus van het centrum naar het strand. Op het strand kan je surflessen volgen bij het watersportcentrum!

Deining aan Zee is een aanrader als je op zoekt bent naar een kindvriendelijke strandtent. Zo is er een speelplaats buiten, een speelhoek binnen en een voetbalplaats. Vanaf 11.00 kan je pizza’s uit de houtoven bestellen! Andere leuke strandtent is Strandpaviljoen Club Zand, met een hele relaxte sfeer.

Castricum met kinderen
Deining

Bezoekerscentrum De Hoep

Het waterwingebied ligt in het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum. In het bezoekerscentrum (dat eruit ziet als een groot konijnenhol) leren de kinderen het een en ander over het zuiveren van water. Vanaf het bezoekerscentrum starten een aantal wandelingen die speciaal voor de kids zijn gemaakt.

Castricum met kinderen
De Oude Keuken

Klimduin De Papenberg

Niet alleen in Schoorl is een klimduin: ook in de buurt van Castricum is er een van 31 meter hoog. Inmiddels is er een trap met 149 treden aangelegd. Daar komt een uitkijktoren te staan, die zou in 2021 klaar zijn.

Pluktuin Bakkum

Bakkum ligt naast Castricum, midden tussen bos, duinen en op fietsafstand van de zee. Deze combinatie maakt het een ideale plek voor een dagje weg met de kinderen of een lang weekend of vakantie in eigen land. Wat je er doet lees je in dit artikel!

Onlangs bezochten we de Pluktuin in Bakkum, voor ons een eerste bezoek aan een Pluktuin. In de Pluktuin kan je vrij rondlopen en bloemen plukken/knippen. Aan het eind betaal je een bedrag voor je bos. Wij hadden twee bossen en hiervoor betaalden we € 10, -. Leuk om met kinderen te doen omdat je buiten bent en het een en ander leert over de bloemen die er op dat moment staan.

Pluktuin
Pluktuin

Restaurants Castricum met kinderen

Een hele leuke plek voor je bezoek aan Castricum met kinderen is restaurant Johanna’s Hof. Hier is een terras met een speeltuin en je kinderen eten er pannenkoeken. Vlakbij is er een huttenbouwbus.

Andere leuke plek om wat te eten met de kinderen als je in Castricum bent is Knoest Eten en Drinken. Want hier zijn twee speeltuinen en er is een air trampoline. Je hebt vanaf het terras uitzicht op de speeltuinen.

Vervolgens gingen wij tijdens onze dag in Bakkum met kinderen door naar restaurant De Oude Keuken. Een tijd geleden waren we in de wintermaanden al eens bij de bakker geweest die ernaast zit. Hier kom je voor koffie met taart of een lunch. Leuk voor de kinderen is het speeltuintje met waterspeeltuin direct naast het terras. Daarnaast is er vlakbij een kleine kinderboerderij. Binnen is er een kleine speelhoek met poppenhuis.

Johanna’s Hof
Johanna’s Hof

Wandelen vanaf Castricum met kinderen

Vanaf Johanna’s Hof starten er allerlei wandelingen van Wandelnetwerk Noord-Holland en van PWN. De kortste route is iets meer dan 2 kilometer lang, de langste route is bijna 18 kilometer lang. Ga je het duinreservaat in, dan heb je een duinkaart nodig. Tickets koop je bij het kaartautomaat bij de parkeerplaats voor Johanna’s Hof. Dit zijn alle routes vanaf dit kindvriendelijke restaurant. De routes van PWN gaan meer door het duingebied dan die van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Onlangs wandelden wij de zeegroene route vanaf startpunt Johanna’s Hof. De route, die grotendeels over onverharde paden loopt, komt langs het Landgoed Duin en Bosch. Dat is ongeveer halverwege de route en je kan dan even ‘afslaan’ naar Bak’m, de bakkerij met daarnaast een restaurant. In het restaurant is een speelhoek en voor het restaurant is een dierenweide en een (water)speeltuin.

Overnachten in Castricum met kinderen

Langer in deze omgeving verblijven? Dan zijn dit enkele kindvriendelijke accommodaties die wij aanraden:

Kennemer Duincamping Geversduin heeft een aantal compleet ingerichte huuraccommodaties en je kan er natuurlijk gewoon kamperen. De camping ligt in het bos- en duingebied. Er zijn speeltuinen en er is een animatieteam.

Hotel Fase Fier Eten en Drinken is een familiehotel in Bakkum. Je verblijft in een studio.

Verder lezen na deze blog over wat je doet in Castricum met kinderen?

Bekijk wat je doet in Bergen aan Zee!
Onze tips voor Schagen
Tips voor waddeneiland Schiermonnikoog met het gezin

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën