Herinneringscentrum Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

Herinneringscentrum Kamp Westerbork met kinderen bezoeken, is dat niet te zwaar? Blogger Alyt bracht met haar man en hun twee meiden van zes en acht een bezoek. In deze blog deelt zij hun indrukken.

We hebben als gezin al meerdere Tweede Wereldoorlog plekken bezocht, onder andere in Duitsland, en we waren erg benieuwd naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op de website staat ontzettend veel informatie over het Herinneringscentrum , het Kampterrein, activiteiten en de (vaste) tentoonstellingen. Voor het Herinneringscentrum is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

Bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het Kamp ligt drie kilometer van het Herinneringscentrum. Er is een pendeldienst tussen het Herinneringscentrum en Kamp Westerbork. Om de 20 minuten vertrekt er een bus. Je kan er ook lopend naar toe. Omdat naast Kamp Westerbork grote schotels staan, mag je niet met eigen auto naar het kampterrein.

Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

Oktobermaand Kindermaand

Wij bezochten het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in de maand oktober 2018 en dit stond in het teken van “Oktobermaand Kindermaand”. Verhalenverteller Eric Borrias trad op met de voorstelling ‘mijn pop huilt ’s nachts’. Met een paar attributen vertelde Eric het waargebeurde verhaal van George en Ursula Levi. Zij werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Nederland gestuurd, waar ze in kamp Vught terecht kwamen. De pop van Ursula hebben ze mee kunnen nemen. Het werd prachtig verteld, en gelukkig hebben beide Joodse kinderen de oorlog overleefd.

Heel goed dat ze op deze manier kinderen betrekken bij deze gebeurtenissen. Mijn oudste dochter was onder de indruk. De voorstelling duurde zo’n 45 min.

Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

Routeboekjes door Kamp Westerbork

Bij de balie kregen we voor de kinderen twee verschillende boekjes mee.

  • Juniorroute Kamp Westerbork’

Met dit boekje komen kinderen meer te weten over Kamp Westerbork en de kinderen die er gevangen werden gehouden. Je gaat op zoek naar belangrijke plekken op het kampterrein, zoals de treinwagon, de wachttoren en strafbarakken. Bij elke plek vind je de antwoorden op de vragen.

In het boekje staat bij elke plek een persoonlijk verhaal. We hebben alleen de eerste twee vragen beantwoord. Voor de rest hadden we geen tijd, omdat de rondleiding van start ging.

  • ‘Het verhaal van Leo Meijer’

Dit is een routeboekje door het Herinneringscentrum. Er zit een stickervel bij met verschillende plaatjes die je in het boekje kunt plakken.

Kinderen worden d.m.v. dit routeboekje betrokken bij de tentoonstelling. Hoe zag een Jodenster eruit, op wat voor bedden sliepen ze in de barakken, waar staan de 102.000 stenen voor die nu in kamp Westerbork staan.

Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

Bezoek aan Kamp Westerbork

Een enorme grote glazen overkapping over de villa van de vroegere kampcommandant viel ons direct op. Over de villa van de commandant is een glazen overkapping geplaatst om verder verval tegen te gaan. Binnenkort wordt er gestart met renovatiewerkzaamheden. Dit is het enige originele gebouw uit de Tweede Wereldoorlog.

Allereerst werd de geschiedenis van kamp Westerbork besproken en wie er de leiding had, daarna was het tijd om het kampterrein op te gaan. Dit was heel indrukwekkend. Waar belangrijke barakken hebben gestaan zijn nu heuveltjes gemaakt. Er staan hier en daar praatpalen waar je naar verhalen over de plek kan luisteren.

De gids vertelde waargebeurde verhalen op de plek in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Mijn oudste dochter kon het redelijk volgen, aan mijn jongste meid moest ik af en toe wat verduidelijken. We stonden bij enkele belangrijke plekken stil. Bijvoorbeeld de plek waar het vroegere weeshuis heeft gestaan, de wagon en het ziekenhuis. Ook stonden we stil bij het Nationaal Monument Westerbork (een gebogen rails).

Op de appelplaats staan 102.000 stenen: symbool voor de vermoorde gedeporteerden. Er staan ook enkele foto’s bij. De meiden vonden de wagon indrukwekkend. Dat mensen er zomaar werden ingestopt, geen zitplaats hadden, en er maar een emmer water was en een emmer die diende als wc.

Kamp Westerbork met kinderen bezoeken

De rondleiding door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork duurde een uur. Ik kan deze aan iedereen aanraden. Je komt zoveel meer te weten en je krijgt hele persoonlijke verhalen te horen van mensen die daar hebben gezeten. Na de rondleiding zijn we weer op de bus gestapt naar het Herinneringscentrum. Een heel indrukwekkend bezoek was het, aan Kamp Westerbork met het gezin.

Meer lezen? Blogger Karlien wandelde een aantal etappes van het Westerborkpad en lees ook de tips voor de gezinsuitjes Drenthe, het natuurgebied Dwingelderveld of wat je doet in Friesland!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.