Nationaal Park Dwingelderveld met kinderen

Een tijd geleden waren we op familieweekend in Drenthe. Op maandag gaan we weer naar huis maar we hebben zin om een stuk te wandelen. Mijn keus valt op Nationaal Park Dwingelderveld. Doorslaggevend bij het bepalen van de wandeling is het Anserdennen theehuys. Een theetuin in de bossen, halverwege de wandeling.

De wandeling start bij Natuurmonumenten, een wandeling van een kilometer of acht nemen we. Waarschijnlijk gaat er ergens iets mis want uiteindelijk lopen we meer dan tien kilometer. We gaan met de kinderen op pad en na een uurtje (met kinderen wandelen gaat veel langzamer uiteraard) komen we aan bij dit theehuys.

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Onderweg wandel je langs natte laagtes en hoge zandruggen in het uitgestrekte Dwingelderveld. Hier zie je heide, bos, stuifzand en ruim veertig vennen. Wij wandelden hier met de kinderen en omdat het gebied zo afwisselend was, was de route van bijna 10 kilometer redelijk goed te doen voor onze oudste van 4 op dat moment.

Ga je wandelen met kinderen, dan is het Familiepad Noordenveld bij Dwingelderveld misschien een geschiktere route van 2,5 km. Je wandelen door bos, langs de schaapskooi Achter ’t Zaand en over de natte heide. De route start bij de parkeerplaats Achter ’t Zaand van Staatsbosbeheer of start vanaf de Schaapskooi.

Anserdennen theehuys

Het theehuys ligt middenin de bossen van het Nationaal Park Dwingelderveld. Je kan er wandelend komen maar op met de fiets of de auto. Het eerste dat opvalt is de ruimte en de rust. Tussen de bomen vind je dit café. Buiten en binnen is voldoende plek. Achter het terras is een speeltuin, dus de kinderen zijn direct verdwenen.

 • Vanaf het Theehuis is er de 2 kilometer lange wandelroute Anserdennen route Dwingelderveld!

We bestellen koffie en thee. Leuk detail hieraan is dat je € 3, – betaalt voor koffie of thee. Vervolgens krijg je een hele pot en die mag je zo vaak laten bijvullen als je wilt! Er zijn heel wat soorten verse thee om uit te kiezen. Daarnaast bestellen we een tomatensoep voor de kinderen en een stukje huisgemaakte appeltaart.

Anserdennen theehuys-drenthe-vakantie-theetuin-dwingelderveld-kinderen-wandelen-koffie-thee-blog-review

Binnen is ook meer dan voldoende ruimte om te zitten. Aan de achterkant vind je een winkeltje waar je ijsjes voor de kinderen kan halen. Uiteraard vlakbij de speeltuin. We hebben bijna twee uur bij het Anserdennen theehuys gezeten, een heerlijk restaurant in het bos! Daarna is het tijd om verder te wandelen.

Na de heerlijke stop in dit theehuis in Nationaal Park Dwingelderveld lopen we de rest van de wandeling. De omgeving is prachtig! Hele mooie uitzichten, bos en heide. Een aanrader voor je vakantie naar Drenthe (met kinderen).

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld – Vakanties

EuroParcs de Wiltzangh ligt aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld en hier verblijf je in een van de Wellness Lofts, Zweedse bungalows of andere vakantiehuisjes.

 • Buitenbad
 • Minigolf
 • Speeltoestellen

Camping Torentjeshoek ligt aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. De kampeerplekken zijn ruim opgezet en er is ook een ruim aanbod aan bijzondere verhuuraccommodaties.

 • Gratis toegang tot Zwem- en Beleefpark Dwingeloo
 • Nabij avontuurlijke mountainbike-routes en startpunt Nature Game
 • Speeltoestellen en kabelbaan
Nationaal Park Dwingelderveld
10 Comments
 1. Anna zegt

  Ziet er super gezellig uit zeg! Wat is Nederland toch mooi :). En gezellig, zo’n hele pot thee!

  1. Karlien zegt

   Klopt, Nederland is zo mooi. En het was heeerlijk, twee potten leeggedronken.

 2. Sabine zegt

  Lijkt me super mooi daar!

  1. Karlien zegt

   Is echt de moeite waard ! Zou er zo een week willen doorbrengen.

 3. Denise - Follow my footprints zegt

  Altijd fijn lekker een stuk wandelen. Mijn kinderen zijn echte sporters en bewegen de hele dag, maar voor een stukje wandelen zijn ze zelden te porren. Zo jammer! Misschien moet ik volgende keer maar zeggen ‘dat we gaan sporten’ (rennen), dan willen ze het waarschijnlijk wel. 😉

  1. Karlien zegt

   Hahah jaa dat zal helpen 😉 Mijn kids hebben er echt niet altijd zin in. Maar het vooruitzicht van chocolademelk (de jongste), een speeltuin (allebei) of een ijsje (de oudste) helpt vaak! En onderweg hebben ze hun fantasiewereld waardoor ze soms heel hard lopen en vaak stil staan.

 4. Kelly | Dutchie on the Road zegt

  Heerlijk…lekker theedrinken in het bos! Ik denk dat ik morgen ook maar eens ga wandelen in het bos 🙂 .

 5. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt

  Ook in Nederland kun je fijne dingen doen en het ziet er heerlijk rustgevend uit, vooral met kinderen denk ik even fijn 😉

 6. Jessica | Corners of the World zegt

  Oewh wat een leuk plekje! Als het niet midden in een bos zou zitten zou het een ideale werkplek voor mij zijn haha, groot fan van koffie refills :p

 7. Sanne zegt

  Dat ziet er echt uit als een fijn plekje 🙂

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.