Kasteel de Haar met kinderen bezoeken

Nicole bezocht in de herfstvakantie het mooie Kasteel de Haar in de provincie Utrecht met haar gezin. Hoe leuk is dit kasteel voor kinderen? Je leest het in dit blog.

In het buitenland bezoeken wij graag kastelen (bijvoorbeeld Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland), maar ook in Nederland zijn er schitterende kastelen te vinden. Een van mijn favorieten is kasteel de Haar. Een echt sprookjeskasteel met een slotgracht, torens en rode luiken voor de ramen.

Kasteel de Haar

Dit kasteel ligt op een groot landgoed naast het mooie dorp Haarzuilens, niet ver van Utrecht. Het kasteel ziet er middeleeuws uit, maar is dat niet. Het is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw op de fundamenten van een vervallen kasteel uit de 13 eeuw.

De bouw stond onder leiding van architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Iets wat goed terug te zien is in het uiterlijk van Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar

Met een speurtocht door het kasteel

Op een prachtige dag in de herfstvakantie bezoeken wij Kasteel de Haar. Bij de kassa halen we een plattegrond en een leuke speurtocht en gaan we op pad.

Via een prachtige entree stappen we het kasteel binnen en al gelijk in de eerste ruimte, de grote hal, zijn we onder de indruk. Wat een prachtig gebouw, wat een geweldige inrichting!

de grote hal van het kasteel

Aan de hand van de speurtocht wandelen we door het kasteel, van de grote entreehal naar de bibliotheek, door de ridderzaal naar de balzaal, via verschillende slaapkamers, werkkamers en zelfs een kapsalon naar de keuken.

In veel ruimtes staan er medewerkers van het kasteel klaar om ons iets te vertellen. Dit zijn leuke verhalen en anekdotes die het allemaal nog interessanter maken. Gelukkig zijn ze ook niet te beroerd om af en toe even te helpen met het beantwoorden van een vraag. 

met de speurtocht door het kasteel

Het landgoed

Buiten is er ook veel te zien, het park rond het kasteel is maar liefst 55 hectare groot, ruimte genoeg dus om rond te rennen. Op veel plekken staan picknicktafels en zitten mensen te genieten van het herfstzonnetje. Wij wandelen op ons gemak naar het hertenkamp, onderweg kopen we warme chocomelk en koffie bij het Tuynhuis.

Hertjes voeren

De hertjes staan op een groot omheind terrein en komen graag even wat dichterbij om gevoerd te worden. Als snel komen we erachter dat ze dol zijn op eikeltjes. Gelukkig staan er een paar gigantische eikenbomen vlakbij en rapen we flinke voorraden om te voeren aan de herten.

Bij de ingang van het park liepen we al tegen een paar kastanje bomen aan, de kastanjes die we daar geraapt hebben vinden ze bijna nog lekkerder. Sommige hertjes zijn extra dapper en eten uit je hand.

Op de terugweg wandelen we nog even over de romantische brug naar de romeinse tuin. Vanuit de slaapkamers van het kasteel zagen we deze tuin al liggen en zelfs in oktober staat deze tuin nog prachtig in bloei.

hertjes voeren

Kasteel de Haar voor kinderen

Wij hebben ruim 3 uur doorgebracht in en om het kasteel, het is een prachtige plek en waarschijnlijk mooi in elk seizoen. Wat het zo leuk maakt is de combinatie van het kasteel, dat van binnen en buiten schitterend mooi is, en het grote landgoed.

Voor kinderen wordt er tijdens schoolvakanties regelmatig iets georganiseerd. Standaard zijn er drie speurtochten voor kinderen. De jongste kinderen gaan op zoek naar dieren, kinderen vanaf 8 jaar leren van alles over het leven van de baron en barones en voor kinderen vanaf 6 jaar is er ook een speurtocht over het landgoed.

Maar ook zonder speurtocht is er genoeg te doen buiten het kasteel: je kunt hertjes voeren bij het hertenkamp of verdwalen in het doolhof.

kasteel de Haar

Praktisch

Het kasteel is eenvoudig met de auto te bereiken, ernaast is een grote parkeerplaats (tegen betaling). Met het openbaar vervoer reis je via station Breukelen of Vleuten, vanaf hier rijden er bussen naar het kasteel.

Een bezoek is gratis voor museumkaarthouders. Er worden ook kaarten verkocht voor alleen het landgoed. Eten en drinken kun je op twee plaatsen krijgen; bij de ingang van het landgoed in het koetshuis en iets verder op het landgoed bij het Tuynhuys. Maar je kunt ook gerust zelf iets meenemen en lekker gaan picknicken in het grote park. Bekijk alle informatie op de website!

Verder lezen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.