Neuschwanstein met kinderen & omgeving | 5x Tips!

Halverwege de jaren 90 waren we hier al eens tijdens onze eerste autorondreis door Europa. Het kasteel maar ook de omgeving maakte veel indruk. Vele jaren later rijden we weer met de auto naar Zuid-Europa, maar dit keer als gezin. We besluiten nog een keer op bezoek te gaan bij dit prachtige kasteel. Je leest hier onze tips voor een bezoek aan Neuschwanstein met kinderen.

Een van de mooiste kastelen ter wereld vind je in het uiterste zuiden van Duitsland: kasteel Neuschwanstein. Het is een echt sprookjeskasteel met torens met puntdaken, precies zoals ik ze als kind tekende. Neuschwanstein ligt aan de Romantische Strasse in een schitterend mooi gebied in het zuiden van Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk. Er zijn hier bergen, meren, bossen en prachtige kastelen. Een fantastische omgeving voor een vakantie met kinderen.

Naast Neuschwanstein vind je hier ook kasteel Hohenschwangau, samen vormen ze de zogenaamde Königsschlosser. Je vindt beide kastelen vlakbij de kleine dorpen Hohenschwangau en Schwangau.

Kasteel Hohenschwangau

In 1832 kocht de Beierse koning Maximiliaan II de bouwval van een middeleeuwse burcht en liet deze ruïne herbouwen en moderniseren. Het slot werd vanaf toen door de koninklijke familie van Beieren gebruikt als zomerverblijf.

Wij bezoeken kasteel Hohenschwangau als eerste van de twee kastelen. Terwijl we op de gids wachten doen we een rondje over de binnenplaats langs de fonteinen. Eenmaal binnen volgen we een vriendelijke gids die ons veel weet te vertellen over de koning en het kasteel. Vooral de weetjes over het leven vroeger vinden we leuk, hoe er achter de wanden van de kamers gangen lopen waar het personeel door liep. Grappig is ook het verborgen deurtje in de kamer van de koning waarachter een geheime gang liep naar de kamer van de koningin.

Kasteel Hohenschwangau
Kasteel Hohenschwangau

Vanuit het kasteel hebben we bijzonder mooi uitzicht op de Alpsee, een van de redenen waarom de koning destijds hier dit kasteel heeft laten bouwen.

Na ons bezoek aan kasteel Hohenschwangau wandelen we door naar kasteel Neuschwanstein, een wandeling door de bossen langs het meer. Hier is het nog relatief rustig en we slaan even van het pad af de beboste heuvel op, op zoek naar een geocache. Deze zit verstopt op de plaats waar vroeger Burg Frauenstein stond. Een goede vondst, want vanaf hier hebben we mooi uitzicht op de Alpsee. Zodra we de weg oversteken voor de wandeling omhoog naar Neuschwanstein wordt het druk.

Neuschwanstein vanaf de Marienbrucke
Neuschwanstein vanaf de Marienbrucke

Sprookjes kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein is gebouwd in opdracht van Koning Ludwig II van Beieren, de zoon van Maximiliaan II. Ludwig had een grote fascinatie voor sprookjes en legendes en liet voor zichzelf een sprookjeskasteel bouwen. In 1869 begon de bouw, het was de bedoeling dat Neuschwanstein in paar jaar klaar zou zijn. Maar toen Koning Ludwig op mysterieuze wijze stierf in 1886, was het kasteel nog steeds niet af. Hij heeft er nooit gewoond.

Niet alleen van buiten is het kasteel wonderschoon, ook binnen is het prachtig. We krijgen alleen niet echt de tijd om het op ons gemak te bekijken, we worden behoorlijk snel door de ruimtes geloodst. Daar waar de gids bij het kasteel van vader Maximiliaan nog de tijd nam voor ons, is de gids hier alleen maar aanwezig om ons op tijd door de ruimtes te begeleiden zodat de volgende groep naar binnen kan. Informatie krijgen we via de audiotour. En dat is jammer, want dit kasteel is zo bijzonder ingericht, daar wil ik eigenlijk wel meer tijd voor.

Uitzicht op Hohenschwangau en de Alpsee
Uitzicht op Hohenschwangau en de Alpsee

Ludwig zijn liefde voor sprookjes en verhalen wordt wel duidelijk, iedere kamer vertelt weer een andere verhaal en is in een andere stijl ingericht. Ludwig deelde met zijn vader een liefde voor zwanen, net als in kasteel Hohenschwangau komen we de dieren hier ook overal tegen.

Aan het eind van de rondleiding nemen we een drankje in het café van het kasteel. Een aanrader, want vanaf het balkon hier is het uitzicht op de bergen, de meren en het kasteel Hohenschwangau echt fantastisch!

Voor een mooie foto van kasteel Neuschwanstein lopen we door naar de Marienbrücke, een stalen brug gebouwd over een diepe kloof. Hier heb je het allerbeste uitzicht op het kasteel en de omgeving. En dat is geen geheim, ook hier is het bizar druk. Niet alleen voor mij is Neuschwanstein het ultieme sprookjes kasteel; jaarlijks komen er 1,3 miljoen toeristen naar dit kasteel.

Neuschwanstein met kinderen

Praktische informatie Neuschwanstein en Hohenschwangau

Je kunt beide kastelen alleen bezoeken door een rondleiding te boeken. Kaartjes hiervoor kun je op de dag zelf kopen bij een ticket office in het toeristisch centrum van het gehucht Hohenschwangau. In het hoogseizoen loop je dan wel de kans om 2-3 uur in de rij te staan. Dit kun je voorkomen door de tickets vooraf online te reserveren. Ook voor deze tickets sta ik nog 15 minuten in de rij, want je moet deze nog wel ter plaatse afhalen.

De rondleiding bij Hohenschwangau wordt door een gids gevoerd in het Duits of Engels en duurt ongeveer 45 minuten, je kunt hierbij als extra een Nederlandse audiotour volgen. De rondleiding door kasteel Neuschwanstein duurt 30 minuten en hier volg je ook een gids, maar alle informatie krijg je via de audiotour die ook hier in het Nederlands beschikbaar is. Het is in beide kastelen helaas niet toegestaan om binnen foto’s maken.

Als je met de auto komt parkeer je tegen betaling in het toeristische centrum van het gehucht Hohenschwangau, waar ook de ticket office is. Vanaf daar is het ongeveer 15 minuten lopen naar kasteel Hohenschwangau. Naar Neuschwanstein is het 20-30 minuten lopen over een flink hellende weg. Je kunt deze route ook afleggen met een shuttlebus of met een paardenkoets.

rodelen bij de Tegelberg
Rodelen bij de Tegelberg

Doen in de omgeving van Neuschwanstein met kids

Veel mensen komen alleen naar dit gebied voor een bezoek aan deze kastelen, maar er is veel meer te doen in de omgeving in zuidelijk Duitsland.

Rodelbaan en speeltuin

Aan de voet van de Tegelberg bezoeken we een van de leukste plekken voor kinderen in deze omgeving. Hier is een groot terras naast een leuke speeltuin en een gave zomer rodelbaan. De rodelbaan is niet al te steil, waardoor kinderen vanaf een jaar of 8 al alleen naar beneden mogen. Wij brengen met gemak een halve dag door op de rodelbaan en het terras. Een fijne plek om even aan de drukte van de kastelen te ontsnappen. (Website)

Neuschwanstein met kids

Met de kabelbaan naar Tegelberg

Een andere plek waar je geen grote drommen dagjesmensen tegenkomt is op de Tegelberg. Met een kabelbaan kun je naar de top, onderweg heb je fantastisch uitzicht op beide kastelen. Eenmaal boven kijk je nog veel verder: over de Allgäu, de Tiroler Alpen en zelfs de Zugspitze kun je zien. Er is hier een panoramarestaurant met groot terras met ligstoelen. Er zijn meerdere wandelingen uitgezet.

Als je het aandurft kun je via de Marienbrücke bij kasteel Neuschwanstein naar beneden wandelen.

wandelen langs de Alpsee
Wandelen langs de Alpsee

Wandelen rond het meer de Alpsee

In het gebied rond Neuschwanstein zijn meerdere meren en het is leuk om deze te bezoeken als je met kinderen naar dit gebied gaat. Wij maken een wandeling rond de Alpsee naast kasteel Hohenschwangau. In ongeveer 1,5 uur wandelen we door de bossen langs de oever van het meer en dat is echt een prachtige wandeling. Het water is heel helder en op veel plekken intens blauw.

Bij het boothuis aan de Alpsee kun je kleine bootjes huren om de prachtige omgeving en kastelen vanaf het water te bekijken.

Zwemmen

Op warme zomerdagen is het fijn om een bezoek aan de kastelen af te wisselen met een verfrissende duik. Er zijn in de omgeving meerdere zwembaden. Wij gingen naar het kleine gemoedelijke Alpenfreibad in Trauchgau met twee zwembaden en een fijn uitzicht op de bergen. Ook reden we iets verder naar Pfronten, hier in het Alpenbad kun je binnen en buiten zwemmen en is er ook een grote glijbaan.

Het is ook mogelijk om in de meren te zwemmen, bij de Alpsee is een klein strandje en ook bij de Weissensee kun je in het meer zwemmen.

Uitzicht vanaf het balkon van Neuschwanstein
Uitzicht vanaf het balkon van Neuschwanstein

Schwangau

Schwangau is een klein dorp aan voet van de Ammergauer Alpen. Wij logeerden hier in de jaren 90 en er is in al die jaren niet veel veranderd. Nog steeds wandelen er koeien door de straten en zien we vrouwen in traditionele dirndls en mannen in lederhosen. Er gebeurt niet veel in Schwangau, maar het is een fijne plaats om te logeren. Er zijn een flink aantal kleine hotels en gasthuizen, er zijn een paar restaurants en een kleine supermarkt. En er is vanuit bijna overal in het dorp een fantastisch uitzicht op de bergen en kasteel Neuschwanstein. Vanaf Schwangau kun je eenvoudig wandelen of fietsen naar de kastelen of meren in de omgeving.

Füssen

Op slechts 3 kilometer van Schwangau ligt de kleine middeleeuwse stad Füssen. Een leuke stad met een barokke abdij, een basiliek, oude stadsmuren en het kasteel Hohe Schloss. Wij bezoeken Füssen aan het eind van de middag om een ijsje te gaan eten en wandelen door het centrum vol fonteinen, cafés en winkeltjes. De gevels van de huizen in Füssen zijn prachtig beschilderd.

toeristisch centrum Hohenschwangau
Toeristisch centrum Hohenschwangau

Walderlebnis Zentrum

Enkele meters voor de grens met Oostenrijk ligt het Walderlebnis Zentrum. Hier kun je tussen de boomtoppen lopen over de Baumkronenweg. Via de Erlebnispfade kun je door de bossen wandelen langs klimrekken, glijbanen en andere speeltoestellen voor kinderen.

  • Een klein uitstapje naar Holzgau net over de grens in Oostenrijk brengt je bij een 100 meter hoge hangbrug in de Lech vallei. Er zijn hier in de omgeving veel wandelmogelijkheden.

Neuschwanstein met kinderen

Een bezoek aan sprookjespaleis Neuschwanstein met kinderen is absoluut de moeite waard. Maar het is wel goed om te weten wat je kunt verwachten. Doordat je zeer waarschijnlijk vooraf kaartjes reserveert voor een vast tijdslot ben je een stuk minder flexibel. Besef dat je met name kasteel Neuschwanstein deelt met heel veel andere toeristen, daarbuiten is het gebied weer opvallend rustig.

Wij vonden persoonlijk de rondleiding door kasteel Hohenschwangau veel geschikter voor kinderen, het was er rustiger en er was persoonlijke aandacht. Ook de leuke details over het leven van de koning spreekt kinderen meer aan. De rondleiding door Neuschwanstein was heel onpersoonlijk, druk en voelde voor ouders en kind erg gehaast. Toch zou ik het niet gemist willen hebben, het kasteel is zo mooi ingericht en ook het uitzicht vanaf het kasteel is bijna alleen al de moeite waard. En de drukte bij de kastelen was wat ons betreft prima te doen door de leuke activiteiten in de omgeving, waar het dan weer niet druk is.

Tip: Op de officiële website van de kastelen vind je een leuke pagina met puzzels en een memory spel voor kinderen.

Speeltuin aan de voet van de Tegelberg
Speeltuin aan de voet van de Tegelberg

Bereikbaarheid Neuschwanstein

Neuschwanstein ligt op ongeveer 860 km van Nederland en is het beste met de auto te bereiken. Het gebied rond Neuschwanstein ligt heel centraal in Europa en kan in heel veel routes ingepast worden. Zo rijd je met de auto van Füssen in nog geen 5 uur via Innsbruck en Zuid-Tirol naar het Gardameer in Italië.

  • Wij combineerden ons verblijf in Schwangau met een bezoek aan Legoland in Gunzburg, dat ligt op een afstand van ongeveer 1,5 uur rijden.

Met de trein reis je met een overstap in Duisburg in 7,5 uur naar München. Vanaf München is het nog eens 2,5 uur met de trein naar Füssen. Vanuit Füssen is het nog maar 10 minuten met de bus naar de kastelen.

Appartement Zugspitz

Accommodatie

Appartement Zugspitz ligt in Farchant, heeft appartementen en er is een zwembad met glijbanen op het terrein.

Alpenhotel Ernberg ligt net over de grens in Oostenrijk, heeft kamers en appartementen in de historische ambiance van het middeleeuwse kasteel Ehrenberg, direct onder highline179, ‘s werelds langste voetgangershangbrug. 

Verder lezen?

  • Nicole bezocht ook Salzburg met kinderen
  • Karlien was in Zuid-Duitsland in de Allgäu. Op ongeveer een uur rijden van Neuschwanstein ligt de Breitachklamm in Allgäu: een diepe kloof waar je doorheen kan wandelen.
  • Lees de tips voor Innsbruck met kids!
omgeving Schwangau

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën