Zuid-Tirol met kinderen | 15x Uitjes

Zuid-Tirol, in het noorden van Italië, nodigt uit tot een bezoek vanwege de prachtige natuur en het goede klimaat. Verschillende bloggers van Reistipsmetkids waren met hun gezinnen en ze delen wat er te doen is in Zuid-Tirol met kinderen.

Je kunt met een flinke vaart door dit gebied rijden, op weg naar bijvoorbeeld zuidelijk Italië of Kroatië. Maar je kunt natuurlijk ook een paar dagen blijven in het mooie Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië. Daarnaast leent Zuid-Tirol, en Noord-Italië, zich ook goed voor een gezinsvakantie. Dan hoef je niet nog uren in de auto te zitten naar het zuidelijke deel van het land.

De gastbloggers verbleven een aantal dagen in Zuid Tirol en waren aangenaam verrast over deze bijzonder mooie regio. Dit gebied is leuk in ieder seizoen, met de wintersport en mooie bergwandelingen in de zomer. Hier lees je een aan aantal leuke tips voor een bezoek aan Zuid Tirol met kinderen!

Zuid-Tirol met kinderen bezoeken

Zuid-Tirol is een prachtige streek, met schitterende natuur en een geweldig fijn klimaat: maar liefst 300 dagen waarop de zon schijnt per jaar! Maar ook een streek met een bijzondere geschiedenis.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog hoorde dit gebied bij Oostenrijk-Hongarije. Tijdens die oorlog is het gebied echter in ruil voor militaire steun aan buurland Italië beloofd. Na de annexatie is er een hoop gebeurd waarbij er zelfs een tijd was dat de Duits sprekende bevolking behoorlijk gestimuleerd werd om te vertrekken.

Tokkelen op de berg Merano 2000
Tokkelen op de berg Merano 2000

Tegenwoordig heeft het gebied een autonome status en is het officieel meertalig; alle plaats- en straatnaam borden zijn in het Duits en Italiaans. Maar ook al ben je in Italië, Zuid-Tirol blijft er onmiskenbaar Oostenrijks uitzien met de hoge bergtoppen en huizen met houten balkons vol geraniums.

Zuid-Tirol met kinderen

Doen in Zuid-Tirol met kind

Merano is een charmante stad met veel Art Nouveau architectuur, lange promenades met palmbomen en en een ontspannen sfeer. Een wandeling van 4 kilomter van het historische centrum van Merano naar het kasteel en de tuinen van Trauttmansdorff. Je loopt een groot deel langs de rivier, komt langs een standbeeld van de beroemde keizerin. Er zijn onderweg meerdere mogelijkheden om even te stoppen voor een terrasje. Ook op een warme zomerdag is de wandeling goed te doen, door de hoge bomen geniet je onderweg van veel schaduw.

Merano
Merano

Verder zijn er nog heel wat mooie wandelingen in Merano. De Marlinger Waalweg wandeling is ook erg leuk om te doen met kinderen. Je wandelt langs het irrigatiekanaal, door de wijngaarden met zicht op Merano. Bij deze wandeling kom je geregeld cafés en bistro’s tegen, ideaal om even uit te rusten en de kinderen te laten spelen. Je hebt er verschillende wandelroutes tussen 4 en 12 km. Waalwegen bestaan al sinds de 12de eeuw. Je treft ze in Zuid-Tirol alleen aan rond Merano en in de Val Venosta. Walen vormen een slim irrigatiesysteem, want ze voeren het water uit de bergen naar de droge gebieden en zorgen zo voor de bewatering van de velden. De dag van vandaag zijn waalwegen populaire wandelpaden, omdat ze maar weinig stijgen en dalen en een prachtig uitzicht geven op de omliggende dorpen en bergen.

Badderen in de thermale baden van Merano

Zowel binnen als buiten kun je genieten van daar waar Merano om bekend staat: thermale baden. Buiten liggen de baden in een groot park met schitterend uitzicht op de bergen. Maar ook binnen kijk je door de grote glazen wanden en plafonds uit op het berglandschap om je heen.

Als je in Merano bent, vergeet dan niet een ijsje te halen bij ijssalon Sabine. Een lekkere pizza kun je eten bij Bistro Liszt, vanaf het terras lopen de kinderen zo de speeltuin aan de boulevard in.

Merano 2000
Merano 2000

Merano 2000 | Zuid-Tirol met kinderen

Het Merano 2000 is een heel leuk gebied om te bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Tirol met kinderen. In de winter is dit een groot ski gebied, in de zomer een wandel- en recreatiegebied. De lift kan per keer wel 100 passagiers meenemen. En zomers zul je zien dat die bijna zonder uitzondering op stevige wandelschoenen de reis omhoog maken.

Want eenmaal boven zijn er bijzonder veel wandelroutes te volgen. Een aantal daarvan zijn speciaal voor families met kinderen, deze starten al vanaf 1.5 kilometer. Maar ook als je niet wandelt is er bijzonder veel te doen. Boven op de berg is een toffe speeltuin te vinden. Je kunt er samen van de dubbele tokkelbaan of springen op een van de trampolines. Ook is er een kinderboerderij met geiten en pony’s die op bepaalde tijden geaaid mogen worden.

Rodelen

Bij Alpin Bob gaan ze serieus om met zomer rodelen! De baan is ruim 1 kilometer lang en de wagentjes zijn niet voor niets uitgerust met heuse stoelen en een gordel. Je gaat hier echt supersnel naar beneden. De wagens zijn geschikt voor twee personen, handig als je samen met je kind de berg af wil.

En als je dan moe bent van het wandelen, spelen of rodelen is het natuurlijk fijn bijkomen op het terras met een grote strudel en uitzicht op de bergen en Merano in het dal onder je. Vanaf 9 jaar mag je kind alleen rodelen.

Trauttmansdorff
Trauttmansdorff

Trauttmansdorff

Ook in Trauttmansdorff is veel te doen tijdens een vakantie in Zuid-Tirol met kinderen. Ooit verbleef de Oostenrijkse keizerin Sissi in slot Trauttmansdorff als ze in Merano was om te kuren. Nu gebruiken ze het kasteel voor diverse tentoonstellingen. Bij Nicole in 2018 was er een bijzonder kindvriendelijke expositie over 200 jaar toerisme in de Alpen. Bij Marilyn in 2019 was er een expositie over vleesetende planten. Telkens zijn het erg Een kleurrijke tentoonstellingen met veel interactieve spellen en aantrekkelijke displays. (Website)

Botanische tuinen

Rond het slot is een prachtig domein met vijvers, promenades, paviljoens, dierenverblijven en ontelbare bloemen en planten uit alle windstreken aangelegd. Het voelt een beetje als een Keukenhof-ervaring maar dan nog groter en kleurrijker én met een prachtig zicht op de bergen.

Doorheen de tuin zijn kilometers aan paden aangelegd tegen de berg op. Er zijn ook een paar spannende terrassen waar het lijkt alsof je boven de tuin zweeft en een geweldig uitzicht hebt. Het domein is heel erg groot en als je echt niks wil missen dan raden we aan om de gekleurde wandelpaden te volgen. Zo kan je een ganse route uitstippelen en langs alle mooie plekjes komen.

Voor kinderen is er veel te doen. Er is een leuke multimedia show in de Grotto, er zijn prachtige vogels in de aviary die graag water bij je komen drinken, er is een doolhof en een avontuurlijke brug over smalle watertjes door de tuin.

Verder is er een erg leuke vijver waar ze maar al te graag met de blote voetjes in willen, er is een waterspeeltuin, er zijn chill-hutjes in het bos, plaatsen waar ze geuren leren kennen en nog zoveel meer. Niet alle botanische tuinen zijn zo op kinderen gericht maar de Botanische tuin in Merano is wel degelijk héél erg leuk voor de kinderen en je brengt er gemakkelijk een halve dag in door.

Zuid-Tirol met kinderen
Trauttmansdorff

Regio Bolzano | Zuid-Tirol met kinderen

Bij een autovakantie is het zo dat je ter plaatse vaak je auto neemt om de buurt te verkennen. Het openbaar vervoer doet je tenen krullen en dat gevoel wil je vermijden op vakantie. Maar in Zuid-Tirol leerden we dat je verplaatsen met het openbare vervoer ook leuk kan zijn, zeker met de Rittencard!

De historische trein/tram rijdt tussen de steden Soprabolzano (Oberbozen) en Collalbo (Klobenstein). Onderweg zijn er een aantal leuke tussenstops voor wandelaars en natuurliefhebbers. Wij namen het treintje van Collalbo naar Oberbozen en vervolgden onze reis naar Bolzano met de Renon kabelbaan. Na een korte rit op de trein, zo’n 30 minuten, kon je direct overstappen naar de kabelbaan die aan de eindhalte ligt. Praktischer kon niet!

aardpyramiden
Aardpiramiden, ook te zien vanuit de kabelbaan

Renon kabelbaan

De Renon kabelbaan is ook erg leuk om met kinderen te doen. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je kaartjes moet kopen want ook de kabelbaan is inbegrepen in je Rittencard. Even je kaart scannen en je kan een gondel in.

Zo reis je in slechts 12 minuten van Soprabolzano (Oberbozen) naar het lager gelegen Bolzano (Bozen). Om de 4 minuten vertrekt er een gondel dus ideaal voor een gezin met kleine kinderen. Tijdens de rit word je getrakteerd op prachtige uitzichten en kan je zelfs de aardpiramiden spotten.

bijenmuseum
Bijenmuseum

Bijenmuseum Plattnerhof

Het Bijenmuseum in Wolfsgruben (Costalovara) ligt vlakbij een stop van de historische trein. Je ziet het pittoreske museum verschijnen bovenaan de heuvel. Met je Rittencard kan je gratis het museum in en kan je je onderdompelen in de geschiedenis van het Bijenmuseum.

Het is een klein museum, maar het zit vol leuke weetjes. Als je je tijd neemt voor de uiteenzetting (wel in het Duits) en deelneemt aan de zoektocht (ook in het Duits) dan kan je je daar toch wel een tweetal uurtjes vermaken. Ze hebben ook een proefstand waar je diverse soorten overheerlijke honing kan proeven.

Renon met kinderen

Aardpiramiden

Als je in Renon bent moet je zeker de aardpiramiden bezoeken. Je kan heel gemakkelijk je auto kwijt op de nabijgelegen parkings en na een korte wandeling van 10 minuten zie je de aardpiramiden al verschijnen.

Je wandelt langs een mooi breed pad met uitzicht op deze piramiden. Het is zeker mogelijk om dit met een kinderwagen te doen. Onze kinderen vonden het fascinerend om te vernemen hoe dit natuurverschijnsel ontstond. En vooral de grote stenen bovenop de aardzuilen vonden ze erg interessant.

Bolzano met kinderen

Bolzano met kinderen

Bolzano is de Zuid-Tiroolse provinciehoofdstad. Het is een bruisende stad met tal van mogelijkheden. Je kan er een dagje shoppen, allerlei musea of kastelen bezoeken, prachtige wandelingen maken en overal genieten van de Italiaanse gastronomie. Naar verluid hebben ze een mummy en piramides. Reden genoeg om op onderzoek te gaan tijdens onze dagen in Zuid-Tirol met kinderen.

Archeologisch Museum “Ötzi-museum”

Met je Rittencard kan je wel 90 musea bezoeken waaronder het meest gekende museum: het Ötzi-museum. Dit ligt knal in het centrum van Bolzano. Vaak zie je aan de inkom een heuse wachtrij staan maar laat je niet afschrikken, het gaat echt vlotjes.

In het museum vind je veel interactieve tools en proberen ze met onder andere doe-opdrachten het voor de kinderen interessant te maken. Ondanks het feit dat ze niks verstonden van het Engels/Duits/Italiaans vonden onze kinderen het erg interessant.

Vooral het verhaal van de ijsman is hen bijgebleven en ze vonden het super fijn om een echte mummy te ontmoeten.

Runkelstein museum
Runkelstein museum

Runkelstein kasteel

We hadden gelezen dat er een gratis shuttledienst was vanuit het centrum van Bolzano (Piazza Walther) naar het kasteel van Runkelstein. Wij probeerden het op goed geluk uit tijdens onze vakantie in Zuid-Tirol met kinderen. Na 5 minuten wachten tegenover de kerk aan Piazza Walther kwam er een wit busje aan met opschrift: free shuttle. Bleek de juiste bus te zijn, we namen plaats en hopsa nog geen 10 minuten later stonden we voor de deur geparkeerd bij Runkelstein. Prachtig initiatief!

Het kasteel is een echt pareltje en ligt te midden het groen. Binnenin vind je erg mooie muurschilderingen die dateren van in de Middeleeuwen. Heerlijk om in dit kasteel rond te lopen en de sfeer van de oudheid op te snuiven.

Dit kasteel trekt jaarlijks heel wat toeristen maar ook de locals komen geregeld naar Runkelstein om er diverse toneelvoorstellingen bij te wonen. Er is ook een erg leuke authentieke drankgelegenheid, ideaal om even op adem te komen. Zeker een aanrader ook met kids en alweer gratis toegang met je Rittencard!

Bolzano met kinderen

Terlano | Zuid-Tirol met kinderen

Terlano/Terlan is een prachtig klein wijndorp gelegen tussen Bolzano en Merano. Naast fietsen en wandelen tussen de fruitboom- en wijngaarden kan je daar ook proeven van de lekkere lokale wijnen. Terlano heeft alles in huis om je een rustgevend gevoel te geven.

Terlano is niet alleen ideaal voor gezinnen die rust zoeken, maar ook voor gezinnen die actief nieuwe dingen willen uitproberen. In Terlano vind je namelijk het Avontuur- en bewegingspark Xsund waar je zowel kan 3D boogschieten als boomklimmen.

Wij probeerden met ons gezin het 3D boogschieten uit. Eerst kregen we een korte introductievideo en daarna mochten we het bosparcours in op zoek naar 3D dierenfiguren om op te schieten. Het deed ons erg denken aan minigolf, maar dan met pijl en boog. Echt heel erg leuk om te doen ook voor kids van 6 jaar, met speciale bogen op kindermaat.

Caldaro met kinderen

Caldaro (Kaltern) is een mooie stad aan het Caldaro Meer. Voor velen is dit dé ideale vakantieplek want je zit hier aan het water, je hebt er lekkere lokale wijnen en je kan ongestoord genieten van de pracht van de natuur. Dankzij het milde klimaat kan je hier volop genieten in de periode april – oktober.

Wist je dat het Meer van Caldaro het grootste én warmste meer is van Zuid-Tirol?

Naast wandelen en fietsen in de Dolomieten kan je nog veel meer doen in Caldaro. Zo kan je ook diverse watersporten uitproberen aan het meer. Verder hebben ze ook het leukste en grootste klimparcours van Zuid-Tirol. Wij gingen naar het Adventure Park en genoten van de erg leuk bedachte klimparcours.

Chiusa bezoeken

Chiusa met kinderen

Chiusa (Klausen) is één van de mooiste oude steden van Italië en zeker ook een bezoek waard tijdens een vakantie in Zuid-Tirol met kinderen. Het telt slechts 5200 inwoners en de stad onderscheidt zich door de prachtige ligging aan de rivier Eisack. Vroeger trokken er vele kunstenaars en wetenschappers naar deze stad in de bergen, nu is Chiusa een trekpleister voor ééndagstoeristen die de authentieke sfeer willen opsnuiven.

Chiusa is een stadje dat warmte uitstraalt. Het is een klein middeleeuws stadje met gezellige smalle straatjes, een gunstig klimaat en prachtige natuur. Het is een ideale plek voor een gezinsuitje. De kinderen kunnen er spelen langs de oevers van de rivier en er is ook een leuke openbare speeltuin op het terrein van het oude Kapucijnenklooster. Hier kan je nu het Stadsmuseum terugvinden.

Veel toeristen bezoeken de site van de prachtige Säben Abdij op de Heilige berg Säben. Het klooster zelf kan je niet betreden aangezien de nonnen er nog steeds in volledige afzondering leven.

De Benedictijner abdij zie je van ver liggen en het oogt imposant. Je kan deze abdij enkel te voet bereiken vanuit het stadscentrum. Reken op 40 minuten wandeltijd vanaf het toeristenbureau. Het zou een prachtige wandeling zijn die je langs diverse hoogtepunten rondom de Adbij brengt. Wij hebben deze wandeling jammer genoeg niet gedaan maar ze staat nog wel op onze to-do lijst.

Zuid-Tirol

Verano in Zuid-Tirol met kinderen

Zuid-Tirol heeft veel meer te bieden dan alleen maar bergen en wandelen. Je hebt er eigenlijk de leuke combinatie van de prachtige uitzichten zoals in Oostenrijk en de zuiderse sfeer van Italië. Hieronder deel ik enkele tips van uitstapjes die wij maakten in de omgeving van Verano en Trentino met kinderen.

Het Geoparc Bletterbach is gelegen in Aldino (Aldein) vlakbij de stad Bolzano. Het park is gelegen in de Dolomieten. Dit is een bergketen in Italië die deel uitmaakt van de zuidelijke Alpen. Een aanrader is de Butterloch wandeling van 4,6km. Een gevorderde wandeling met dalingen en steile hellingen. Onderweg wandel je door de grootste kloof van Zuid-Tirol. WIj waren echt onder de indruk van dit gebied.

Tirol Castle

Het kasteel Tirol Castle werd gebouwd in de twaalfde eeuw en is het belangrijkste kasteel van heel Tirol. De streek dankt zijn naam aan het kasteel. Tijdens je bezoek zie je historische wapens, muntstukken, kunstwerken, archeologische vondsten en prachtige marmeren portalen. Ook de kapel is een mooi gerenoveerd pareltje. In de toren kom je alles te weten over de geschiedenis van Zuid-Tirol in de 20ste eeuw.

Zuid-Tirol met kinderen

Gufyland

Op de heuvels van Tirol Castle is ook het vogelopvangcentrum Gufyland gevestigd. Je kan dus deze twee bezoekjes gemakkelijk combineren. Het opvangcentrum kan je bezoeken en is een leuke extra als je het kasteel zelf gaat bezoeken. Verwacht geen groot roofvogelpark, want bezoekers ontvangen is niet de hoofdzaak van het centrum. Het centrum zet zich vooral in om roofvogels op te vangen en weer aan te sterken wanneer ze in nood verkeren of hulpbehoevend zijn.

Een paar keer per dag kan je meegenieten van een roofvogelshow. Deze wilde vogels zijn niet gedresseerd. Bij de vrije-vluchtshow controleren ze alleen maar hun territorium en worden ‘omgekocht’ met eetbare beloningen.

Zuid-Tirol gezinsvakantie

Vöraner Alm – uitzichtplatform Kreuzjoch

Een mooie wandeling in de bergen die wij deden tijdens onze boerderijvakantie Verano was de Vöraner Alp. Hierbij waren de hoogtepunten een prachtig uitzicht en de Haflinger paarden knuffelen. Speekt dit je aan, waag je dan zeker eens aan deze wandeling. Vertrek bij Vöraner Alm op 1875m hoogte en volg de pijlen naar uitzichtplatform Kreuzjoch op 2086m hoogte.

Het is een stevige klim, maar meer dan de moeite waard! Eens bovenaan de top zie je de Haflinger paarden (dit is een typisch ras voor deze streek in Zuid-Tirol). Daarnaast zie je de koeien, geiten en schapen grazen. Als deze dieren dan ook nog eens komen aandacht zoeken en knuffelen, dan is het helemaal geweldig!

Chiusa bezoeken

Naar Zuid-Tirol met kinderen

VLIEGEN! De Dolomieten zijn per vliegtuig het snelst bereikbaar vanaf Innsbruck, deze stad ligt op ongeveer 1,5 uur reizen van de Dolomieten.

AUTO! Rijd via Duitsland naar Innsbruck, de Brennerpas en dan de Dolomieten. Lees onze tips voor tussenstops naar Italië.

  • Koflhof Urlaub auf dem Bauernhof is een vakantieboerderij in de regio Trentino Alto Adige met prachtig uitzicht. Er is accommodatie met gratis WiFi, een speeltuin, een tuin en gratis privéparkeergelegenheid.
  • Familien-Wellness Residence Tyrol heeft onder andere een zwembad met een glijbaan van 50 meter, een kinderclub en je kan er gratis fietsen huren.

Boerderijvakantie Rode Haan in Zuid-Tirol met kinderen

De landbouw in Zuid-Tirol is vaak kleinschalig. Rode Haan zet zich met een succesvolle mix van landbouw en toerisme in voor de toekomst van de agrarische sector. De vier zuilen ‘vakantie op de boerderij’, ‘boerencafés’, ‘kwaliteitsproducten van de boer’ en ‘Boerenambachten’ bezorgen de lokale boeren niet alleen extra inkomsten. Ook vakantiegangers profiteren van bijzondere vakantiebelevenissen, waarbij ze van dichtbij kennismaken met het traditionele boerenleven.

Zuid-Tirol alleen al heeft meer dan 3000 boerderijen die een boerderijvakantie aanbieden. Je kan daarom via Rode Haan zeker wel eentje vinden dat aan jullie wensen voldoet. Misschien is zo een vakantie op de boerderij toch iets heel anders dan je je voorstelt, want wij verbleven in alle luxe in een super mooi appartement. Het appartement had alles! Twee aparte slaapkamers, ideaal als je met kinderen reist. Een badkamer met grote douche en als kers op de taart een sauna. Ja, een sauna op de boerderij, het kan dus! Pure luxe als je het ons vraagt.

Nog een voordeel aan zo’n boerderij appartement is de keuken. Je moet niet alle dagen gaan uiteten. Terwijl je als ouder een maaltijd voorbereid kunnen de kinderen zich uitleven op de boerderij. Spelen, dieren knuffelen of de handen uit de mouwen steken, het mag allemaal.

boerderijvakantie Verano met kind
Ontbijt op de boerderij

Ecotoerisme bij de boerderijvakantie

Het concept rond Rode Haan boerderij vakanties is onder de noemer ecotoerisme. Kleinschalig, want er mogen maximum vijf appartementen of maximum acht kamers per boerderij aangeboden worden. De boerderijen liggen dan ook vaak wat afgelegen of hoog in de bergen, dit garandeert de rust voor elke bezoeker. Je geniet er van mooie natuur en prachtige uitzichten. De boerderijen met dieren zijn een groot succes als gezinsvakantie. Liever even weg als koppel dan kan je kiezen voor de boerderijen met wijnteelt en er een glaasje wijn proeven of kies voor een verblijf op een van de wellness boerderijen.

Je kan in bepaalde boerderijen ontbijt of zelfs half pension verkrijgen. Rode Haan streeft ernaar dat het eten dat op de boerderij zoveel mogelijk lokale of zelfgemaakte producten zijn. Zo kregen wij ’s morgens onder andere zelfgemaakte yoghurt, kazen en drankjes.

boerderijvakantie Verano met kind
Slaapkamer

Zoals hierboven aangegeven heeft Rode haan ook boerencafés. Deze geven je enkel de mogelijkheid om iets te eten of te drinken. 75% van de producten die zij aanbieden moeten zelf geteelde en gemaakte producten zijn. Je zal hier dus geen cola vinden om te drinken, maar eerder zelfgemaakte vruchtendranken. De menukaart is vaak klein aangezien deze boerderijen met seizoensproducten werken. Dat maakt dat alles vers en super lekker is! Lees verder onze boerderijvakantie in Zuid-Tirol.

Je vakantie in Zuid-Tirol met kinderen kan je combineren met Lago Maggiore, Karinthië, de omgeving van Innsbruck of Slovenië. Lees ook onze blog over bestemmingen in Italië voor gezinnen.

regio Bolzano met kinderen
Zuid-Tirol met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën