Zuid-Tirol met kinderen | 3 kinderactiviteiten

0

Zuid-Tirol, in het noorden van Italië, nodigt uit tot een bezoek vanwege de prachtige natuur en het goede klimaat. Nicole was er en deelt wat er te doen is in Zuid-Tirol met kinderen.

Je kunt er met een flinke vaart doorheen rijden op weg naar bijvoorbeeld zuidelijk Italië of Kroatië. Maar je kunt natuurlijk ook een paar dagen blijven in het mooie Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië.

Wij hebben dat dit jaar gedaan en zijn aangenaam verrast over deze bijzonder mooie regio. Graag geef ik je mijn drie top tips voor een bezoek aan Zuid Tirol met kinderen!

Zuid-Tirol met kinderen bezoeken

Zuid-Tirol is een prachtige streek, met schitterende natuur en een geweldig fijn klimaat: maar liefst 300 dagen waarop de zon schijnt per jaar! Maar ook een streek met een bijzondere geschiedenis.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog hoorde dit gebied bij Oostenrijk-Hongarije. Tijdens die oorlog is het gebied echter in ruil voor militaire steun aan buurland Italië beloofd. Na de annexatie is er een hoop gebeurd waarbij er zelfs een tijd was dat de Duits sprekende bevolking behoorlijk gestimuleerd werd om te vertrekken.

Tegenwoordig heeft het gebied een autonome status en is het officieel meertalig; alle plaats- en straatnaam borden zijn in het Duits en Italiaans. Maar ook al ben je in Italië, Zuid-Tirol blijft er onmiskenbaar Oostenrijks uitzien met de hoge bergtoppen en huizen met houten balkons vol geraniums.

Tokkelen op de berg Merano 2000
Tokkelen op de berg Merano 2000

Drie maal doen in Zuid-Tirol met kind

1. Merano

Merano is een charmante stad met veel Art Nouveau architectuur, lange promenades met palmbo-men en en een ontspannen sfeer.

Wandelen over de Sissi promenade

Een wandeling van 4 kilomterer van het historische centrum van Merano naar het kasteel en de tuinen van Trauttmansdorff. Je loopt een groot deel langs de rivier, komt langs een standbeeld van de beroemde keizerin. Er zijn onderweg meerdere mogelijkheden om even te stoppen voor een terrasje.

Ook op een warme zomerdag is de wandeling goed te doen, door de hoge bomen geniet je onderweg van veel schaduw.

Merano
Merano

Badderen in de thermale baden van Merano

Zowel binnen als buiten kun je genieten van daar waar Merano om bekend staat: thermale baden. Buiten liggen de baden in een groot park met schitterend uitzicht op de bergen. Maar ook binnen kijk je door de grote glazen wanden en plafonds uit op het berglandschap om je heen.

Als je in Merano bent, vergeet dan niet een ijsje te halen bij ijssalon Sabine. Een lekkere pizza kun je eten bij Bistro Liszt, vanaf het terras lopen de kinderen zo de speeltuin aan de boulevard in.

Merano 2000
Merano 2000

2. Merano 2000

Wandelen

In de winter is dit een groot ski gebied, in de zomer een wandel- en recreatiegebied. De lift kan per keer wel 100 passagiers meenemen. En zomers zul je zien dat die bijna zonder uitzondering op stevige wandelschoenen de reis omhoog maken.

Want eenmaal boven zijn er bijzonder veel wandelroutes te volgen. Een aantal daarvan zijn speciaal voor families met kinderen, deze starten al vanaf 1.5 kilometer. Maar ook als je niet wandelt is er bijzonder veel te doen.

Speeltuin

Boven op de berg is een toffe speeltuin te vinden. Je kunt er samen van de dubbele tokkelbaan of springen op een van de trampolines. Ook is er een kinderboerderij met geiten en pony’s die op bepaalde tijden geaaid mogen worden.

Rodelen

Bij Alpin Bob gaan ze serieus om met zomer rodelen! De baan is ruim 1 kilometer lang en de wagentjes zijn niet voor niets uitgerust met heuse stoelen en een gordel. Je gaat hier echt supersnel naar beneden. De wagens zijn geschikt voor twee personen, handig als je samen met je kind de berg af wil.

En als je dan moe bent van het wandelen, spelen of rodelen is het natuurlijk fijn bijkomen op het terras met een grote strudel en uitzicht op de bergen en Merano in het dal onder je.

Trauttmansdorff
Trauttmansdorff

3. Trauttmansdorff

Touriseum

Ooit verbleef de Oostenrijkse keizerin Sissi in slot Trauttmansdorff als ze in Merano was om te kuren. Nu is in het kasteel het Touriseum museum gevestigd.

Er is een bijzonder kindvriendelijke expositie over 200 jaar toerisme in de Alpen. Een kleurrijke tentoonstelling met veel interactieve spellen en aantrekkelijke displays.

Trauttmansdorff
Trauttmansdorff

Botanische tuinen

Rond het slot is een prachtige tuin met vijvers, promenades, paviljoens, dierenverblijven en ontelbare bloemen en planten uit alle windstreken aangelegd.

Door de tuin zijn kilometers aan paden aangelegd tegen de berg op. Er zijn ook een paar spannende terrassen waar het lijkt alsof je boven de tuin zweeft en een geweldig uitzicht hebt.

Voor kinderen is er veel te doen. Er is een leuke multimedia show in de Grotto, er zijn prachtige vogels in de aviary die graag water bij je komen drinken, er is een doolhof en een avontuurlijke brug over smalle watertjes door de tuin.

Trauttmansdorff
Trauttmansdorff

En heb je nog tijd over?

Zuid-Tirol is letterlijk vergeven van de kastelen, je ziet ze al vanaf de snelweg. Veel zijn een bezoekje waard. Zo kun je in de omgeving van Merano op bezoek bij het kasteel van Scena of het Schloss Tirol in het dorp Tirol. Ook de provincie hoofdstad Bolzano is ook de moeite waard, hier vind je het beroemde Ötzi-museum.

Scena
Scena

Benieuwd naar de rest van onze reis? Bekijk het fotoverslag van onze autorondreis door Duitsland, Oostenrijk en Italië. Zo waren we ook in kindvriendelijk Salzburg.

Je vakantie in Zuid-Tirol met kinderen kan je combineren met Lago Maggiore, Karinthië, de omgeving van Innsbruck of Slovenië.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.