Tilburg met kinderen | 21x Kinderuitjes

Een dagje Tilburg met het gezin, wat is er dan te doen? Onze blogger woont in Tilburg en gaat er geregeld op uit. Zij deelt een aantal van haar favoriete adresjes in Tilburg met kinderen en ook in de nabije omgeving! Hier lees je haar tips voor een dagje uit in het centrum. Met verschillende musea, leuke restaurants voor gezinnen en ook deelt ze kindvriendelijke accommodaties.

Speeltuinen, de Efteling, bossen, musea, Beekse Bergen, de Loonse en Drunense duinen, leuke winkeltjes en lekker eten. Je vindt het allemaal in Tilburg! Deze stad is daarom leuk om te bezoeken voor een dagje weg of ga naar dit gebied op vakantie in eigen land.

Er is in Tilburg en de provincie Noord-Brabant heel erg veel keus als je met de familie op pad gaat tijdens een stedentrip of weekendje weg. Wij wonen in Tilburg met onze kinderen, dus we weten de insider tips. Hier lees je een aantal van mijn favoriete tips voor shoppen, cultuur, natuur en zomerse dagen.

Uitjes Tilburg met kinderen

Ga je naar Tilburg met je kinderen, dan raad ik aan om te beginnen met het ontdekken van het centrum. Daar vind je leuke kidsshops. Een aantal aanraders om te bezoeken zijn:

Ontdekstation013

Een heel leuk uitje in Tilburg is het Ontdekstation013. Dit is gevestigd in een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone waar vroeger treinen werden gerepareerd. Kinderen en jongeren vanaf 4 jaar kunnen hier, door het volgen van workshops en programma’s, hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Er zijn creatieve workshops en educatieve programma’s waar kinderen bezig zijn met techniek en wetenschap. Met onder andere programmeren, Vincents Tekenhoek en een horeca hoek. Tijdens vakanties zijn er nog meer activiteiten te doen. Bekijk hier de opties.

Ontdekstation013
Ontdekstation013

Spoorpark Tilburg

Het Spoorpark Tilburg (Google Maps) is een gewaagd en grensverleggend burgerinitiatief. Dankzij het project ‘levend water’ stroomt er water in het park, met een vijver, een waterplein met fonteinen en een beek. Kinderen kunnen hierin spelen en volwassenen kunnen pootje baden. Bij Outdoor Urban Sports is er een bowl, een pumptrack en boulders.

Als je in het Spoorpark Tilburg bent dan is het tof om de 37 meter hoge Kempentoren te beklimmen. De toren is dagelijks tot zonsondergang geopend. Het beklimmen van de toren kost nu, in 2023, € 2, – per persoon.

Doloris’ Meta Maze

Het Doloris’ Meta Maze is een unieke en avontuurlijke ervaring in Tilburg. Dit is het grootste kunstdoolhof ter wereld, met meer dan 40 kamers vol mysterieuze objecten en verstopte doorgangen. Je loopt door kunstwerken in het surrealistische doolhof, met de psychedelische hersenspinsels van kunstenaars. Heb je de uitgang gevonden, dan kan je wat drinken in de rooftopbar.

De minimumleeftijd om de Meta Maze te bezoeken is 12 jaar, want kinderen vanaf deze leeftijd kunnen deze ervaring goed en zelfstandig ervaren.

Terwijl je schuine paden volgt, door verborgen mazen glipt, door muren loopt en mysterieuze objecten tegenkomt, wordt de tijd vloeibaar.

Doloris’ Meta Maze

De Voltage met karten, lasergame en Escape Rooms

De Voltage is ook in Tilburg, dit is het grootste indoor entertainment center in Nederland. Er zijn hier wel 50 activiteiten te doen, waaronder lasergamen en karten, restaurants en er is een indoor speeltuin.

Je kan hier indoor racen over een baan van 450 meter met technische bochten. Dit kan met kinderen van minimaal 8 jaar. Tot 14 jaar rijd je in een familieheat met andere kinderen en familieleden. Er zijn kleine karts voor personen vanaf 1,35 meter en grote karts voor personen vanaf 1,50 meter.

En ga hier lasergamen in de grootste lasergame area van Noord-Brabant. Het speelveld bestaat uit meerdere verdiepingen, rook- en lichteffecten. Hiervoor geldt een minimale leeftijd van 6 jaar, omdat de lasergame area als spannend ervaren kan worden. De Lasergame is op open-inschrijving. Er kunnen tegelijkertijd 18 spelers deelnemen aan een sessie. Tegen betaling van een vast tarief kan je een gehele sessie afnemen met een groep.

 • Bij Voltage kan je ook naar de indoor speeltuin Voltkids Adventure met 2000m². In het speelparadijs staat een groot klimkasteel met touwbrug parcoursen, een ballenbak, XXL-slides, kiddy race, een rodelbaan, bouwblokken en een spider tower. Verder zijn er attracties als de draaimolen, het spiegeldoolhof, de vortex tunnel en knutselen!
Voltage Tilburg
Voltage Tilburg

Dierenpark De Oliemeulen

Dit dierenpark is niet zo bekend, maar dat maakt het niet minder leuk. Bij Tilburg ligt het Dierenpark De Oliemeulen. Ze noemen zichzelf het vreemdste dierenpark van Nederland. Dit park begon als een reptielenhuis, en het groeide uit tot een dierenpark. Er zijn inmiddels meer dan 150 verschillende diersoorten. Een deel van het park is binnen, een ander deel is buiten. Er is een restaurant met een speeltuin.

Jumpsquare

Bij de Jumpsquare in Tilburg kan je gaan trampolinespringen in een grote hal. Er zijn gewone trampolines en tal van uitdagingen. Met de Valo Jump neem je fysiek deel aan een computerspel en krijg je tegelijkertijd een echte work-out. Ook is er een Ninja Course, met de juiste snelheid, coördinatie, kracht en behendigheid haal jij de overkant van dit spannende hindernisparcours.

Daarnaast zijn er speciale uren voor peuters en kleuters. Tijdens de MiniJump kunnen kinderen tot 6 jaar in alle rust springen. Tijdens de Mini Jump uren moet er wel een ouder/begeleider (18+ jaar) meespringen.

Kinderboerderij Kerkibo

Leuk als je in Tilburg met kinderen bent is een bezoek aan de kinderboerderij Kerkibo. Deze ligt in het stadspark Goirke. Natuurlijk zijn er allerlei dieren en er is een vrij grote speeltuin. De kinderboerderij is gesloten op de maandag, kijk voor je bezoek even op de website om zeker te zijn dat de boerderij geopend is.

 • Een andere kinderboerderij in Tilburg is de Kinderboerderij Stokhasselt, aan de Puccinistraat 319A. Er zijn hier fietsjes, skelters en je kan pingpongen. Voor de kleinere kinderen is er een speelterreintje met een glijbaan, speelhuisjes en speeltafeltje.
zwembad Tilburg met kinderen
Recreatiebad Stappegoor

Recreatiebad Stappegoor

Wil je zwemmen, dan kan je terecht bij het recreatiebad Stappegoor, dit zwembad ligt in sport- en recreatiegebied Stappegoor. Er zijn leuke mogelijkheden zoals de stroomversnelling, 2 glijbanen, wildwaterbaan en het interactieve spel in de Coral Splash. Voor de wildwaterbaan moet je minimaal 1.30 m zijn (onder begeleiding) of 1.40 m en een A-diploma hebben. In het voorjaar en in de zomer is het buitenbad met de grote ligweide geopend. Zowel binnen als buiten is er een peuterbad.

 • Of ga naar zwembad Reeshof. Hier is een baby- en peuterbad met een spraypark. Voor oudere kinderen is er een grote glijbaan.

The Gaming Factory

En een ander populaire activiteit in Tilburg is de Gaming Factory. Dit is een prachtige gamehal van circa 1500 m2 met tal van oude en nieuwere arcade games tot E-games zoals Fortnite, en van Airhockey tot bordspel. Tickets kan je kopen voor een tijdblok van een aantal uur. Het pand was ooit een ijzergieterij en dit is grotendeels hersteld in de oude glorie. 

Digilab Tilburg
Digilab Tilburg

Digilab

Het Digilab vind je in het centrum, op de begane grond van de bibliotheek. Hier mag je zelf iets maken met behulp van de moderne technologie. Ga aan de slag met 3D-printen, virtual reality, robots programmeren en games bouwen. In het DigiLab, gevestigd op de begane grond van de Bibliotheek, ervaar je hoe leuk het is om zelf iets te creëren met behulp van nieuwe technologie. Werk bijvoorbeeld met de M-bot robot op wielenn of ontwerp je eigen apparaten met Littlebits.

Leukste kinderwinkels Tilburg

Na al die tips voor uitjes in Tilburg met kinderen, zijn dit een aantal leuke kinderwinkels in de stad!

 1. Boekwinkel Gianotten-Mutsaer met koffie (Emmapassage 17)
 2. Speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard aan de Willem II Straat 88
 3. IJssalon Intermezzo voor superlekker ijs aan de Heuvelring 31

Natuur in en vlakbij Tilburg

Na een dagje shoppen en cultuur is het tijd voor natuur! Ontdek de mooie omgeving in dit zuidelijk deel van Brabant met het gezin. In Tilburg en omgeving zijn er daarvoor heel veel opties.

1. Het Wandelbos is een bos vol wandelpaden in het westen van de stad. Er is een kleine kinderboerderij en een leuke, omheinde speeltuin.

2. En ontdek het natuurgebied Moerenburg, dit ligt aan de zuidoostelijke stadsrand van Tilburg. Het café Zomerlust staat bekend als een goed vertrekpunt voor een wandeling.

3. Een heel mooi gebied met klimbomen en zandbergen is de Loonse en Drunense Duinen. Hier vind je ook een aantal restaurants met speeltuinen.

De Pont
De Pont

Kindvriendelijke musea Tilburg

De Pont

In Tilburg zijn er een aantal leuke musea voor gezinnen. We beginnen met museum De Pont. Dit is een museum voor hedendaagse kunst en dit museum is gevestigd in een gebouw van de voormalige wolspinnerij. De Pont richt zich op het aankopen en exposeren van eigentijdse kunst uit binnen- en buitenland, het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten in een eigen museumgebouw in Tilburg. Er is hier veel te doen voor kinderen, wat een bezoek heel leuk maakt.

Onze blogger was hier en schreef: “Kinderen krijgen bij de balie het speur- en quizboekje ‘ogen op steeltjes’. Hierin staan speur- en raadopdrachten, ‘wist-je-dat’- weetjes en een heuse quiz voor de hele familie. Het atelier is heel fijn voor kinderen omdat ze naast luisteren ook graag aan willen raken. Door middel van opdrachten kun je je hier samen met je leeftijdsgenoten of begeleiders uitleven. Voor de jongste kinderen is het in elkaar stapelen van het felgekleurde kussen met puzzelvormen een uitdaging en is er een knikkerbaan.”

Natuurmuseum Brabant

En ook het Natuurmuseum Brabant met kinderactiviteiten is een aanrader om te bezoeken in Tilburg. In dit museum zie je opgezette dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen. Hier kan je bijvoorbeeld op mammoetjacht of je kan de natuur onderzoeken in de OO-zone. Voor de kleintjes is er een zaal met de kinderheld Kikker.

In de nieuwe tentoonstelling Zoek het zelf uit!, voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, ontdek je hoe leuk het is om onderzoek te doen en antwoorden op je vragen te vinden. Je ziet hoe wetenschappers als Charles Darwin en Jane Goodall onderzoek aanpakten en waar ze mee te maken kregen. Je gaat daarna op zoek naar de onderzoeker in jezelf.

TextielMuseum

Daarnaast is er in Tilburg ook het TextielMuseum. Leuk, omdat er voor kinderen veel georganiseerd wordt. Ze noemen het zelfs een ware ontdekkingsreis. Zo is er een doorlopende speur- en ontdekactiviteit en je kan het museum met een boekje ontdekken. In de schoolvakanties zijn er een creatieve workshops bij de TextielClub.

Goirle klimbos
Goirle klimbos

Uitjes en activiteiten rondom Tilburg met kinderen

Klim- en avonturenbos Goirle

Dichtbij Tilburg kan je op avontuur gaan in het Klim- en avonturenbos Goirle. Hier mag je 2 uur klimmen over de diverse parcoursen. Dat zorgt ervoor dat je het leukste parcours zeker nog een extra keer kan doen. De routes zijn geschikt voor kids vanaf 9 jaar. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen funklimmen en voor de peuters en kleuters is er het Avonturenbos. Het is een avontuurlijk uitje op fietsafstand vanaf het centrum van Tilburg.

Onze gastblogger schreef onder meer: “Samen met een ander gezin liepen we naar het oefenparcours voor kliminstructies. Bij het oefenparcours legde de kliminstructrice ons duidelijk uit hoe je veilig kan klimmen. Na een paar keer oefenen slaagde iedereen voor de test. We begonnen op parcours 1. Hier lopen we hoog tussen de bomen over een balk, een touwbrug, een wiebelbrug tussen ballen, een balkenpad. En met een zipline zoefden we van 5 meter hoog weer naar beneden. Echt superleuk! Dat parcours deden we meteen nog een keer. Je kon namelijk in het midden van het parcours tussen twee vervolgroutes kiezen. Daarna gingen we naar parcours twee. Een parcours met alleen maar ziplines! Deze was echt een heel stuk hoger, wel 10 meter! Dat ontdekte ik toen ik na mijn dochtertjes de trap opklom en naar beneden keek. Door mijn hoogtevrees durfde ik echt niet verder te gaan.”

De Vossenberg

Speelboerderij De Vossenberg ligt buiten Tilburg. De oude boerderij heeft plaatsgemaakt voor een speelparadijs voor kinderen tot en met 12 jaar. In de uitdagende binnen- en buitenspeeltuin is van alles te doen, met een knutsel- en speelzolder, binnenspeeltuin en een buitenspeeltuin.

Binnen staat een grote klimkooi van zeven meter hoog met glijbanen, klimrekken, hindernisbanen, slingertouwen en een ballenbak. Voor dreumes en peuter (1 t/m 4 jaar) is een speciale hoek ingericht met een kleine klimkooi en een afgeschermde speelvloer met speelgoeddieren. 

Buiten is een leuke speeltuin met klimrekken, schommels, wippen, trampolines, zandbak, kabelbaan, voetbalkooi en een interactief speeltoestel.

Buiten de vakanties zijn er peuterochtenden. Kinderen van 1 t/m 3 jaar kunnen dan tegen een gereduceerd tarief komen spelen, bij binnenkomst op woensdag- en vrijdagochtend tussen 09.30 en 11.00 uur.

Vossenberg
Vossenberg

Safaripark Beekse Bergen

Een dagje uit naar Safaripark Beekse Bergen is echt een aanrader. Dit grote dierenpark ligt in de directe omgeving van Tilburg en is echt leuk om te bezoeken. Wandel door het park en zie heel wat dieren. Onderweg zijn er op diverse plekken avonturenpaden aangelegd naast de route: speciale weggetjes voor kinderen. Daarnaast zijn er natuurlijk safari’s: met de auto, boot en bus zie je de grote safaridieren uit Afrika. En ga ook naar de vogelvoorstelling, die is indrukwekkend.

Speelland

Het Speelland biedt een leuk dagje weg bij Tilburg met kinderen vol speelplezier en waterpret. Dit is een groot speelpark met attracties en een zandstrand bij het meer. De speeltuin staat midden op het strand en heeft veel leuke speeltoestellen, zoals schommels, draaitonnen, een wip, glijbanen, klimwanden en loopbruggen. De peuterspeeltuin is geschikt voor de allerkleinsten. Klim, kruip en glijd hier van verschillende soorten speeltoestellen.

Efteling

Of ga naar de Efteling, ook een leuk uitstapje vanuit Tilburg. Wij bezochten dit pretpark met peuter en kleuter en toen was het al een heel leuk dagje uit. Met tieners kan je natuurlijk ook in de enge achtbanen. Dit attractiepark is een van de mooiste pretparken van Europa. Wil je niet in enge attracties, dan zijn er leuke dark rides die over het algemeen geschikt zijn voor bezoekers van alle leeftijden. Daarnaast is er het Sprookjesbos en er zijn voorstellingen. Info op de website

Speelland Tilburg
Speelland

Eten in Tilburg met kinderen

Ben je in Tilburg, dan wil je waarschijnlijk wel ergens iets eten of een kop koffie drinken. Een aantal aanraders in de stad zijn:

 1. Lunchcafé Nieuwland. Voor je kind zijn hier onder andere kleurtjes, puzzels, blokken, leesboeken en spelletjes. 
 2. RAW vind je net als het Ontdekstation in Spoorzone. Is het mooi weer dan spelen de kids op het strandje naast het terras.
 3. Stadscafé de Spaarbank met speeltuin.
 4. Ovide noemt zichzelf al een kindvriendelijk café, dus dat is ideaal. Hier kom je voor  ontbijt, koffie, lunch en een borrel. Met een speelkamer, babyhoek, spelletjes en kinderboeken.
 5. Je gaat naar Locals Tilburg vanwege de koffie.
Duinhoeve vakantiepark
Duinhoeve

Overnachten bij Tilburg met kinderen

We beginnen met tips voor hotels, appartementen en vakantiehuizen in en vlakbij Tilburg. Daaronder geven we tips voor overnachten op kindvriendelijke vakantieparken in de omgeving van Tilburg.

 1. Hotel De Druiventros heeft familiekamers.
 2. Van der Valk Hotel heeft deluxe familiekamers.

Het Recreatiepark Duinhoeve ligt in Udenhout, vlakbij het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen. Je verblijft in een chalet, lodge of vakantiehuis. Maar je kan ook kiezen voor Glamping of kamperen. Echt voor ieder wat wils. Daarnaast is dit een heel kindvriendelijk park. Er zijn diverse speeltuinen en er is een airtrampoline. In de zomermaanden is het buitenzwembad met een piratenschip geopend.

Bekijk de leukste stedentrips in Nederland of lees een van deze artikelen:

windsurfen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën