Omgeving Rotterdam met kinderen | 10x Uitjes

De omgeving Rotterdam met kinderen: wat zijn hier de leukste dingen om een dagje stad mee te combineren? Wij testten al heel wat uitjes en delen onze tips!

Tips die wij delen voor deze omgeving zijn onder andere tips voor wandelen, klimmen, restaurants en musea. Mis jij tips in dit overzicht, deel ze dan met ons in de reacties of stuur ons een bericht!

Omgeving Rotterdam met kinderen

Kabouterpad en klimpark bij Rhoon

Vorig jaar wandelden we met de kinderen het Kabouterpad bij Rhoon en dit vonden ze zo leuk dat we er nog wekelijks iets over horen. Een kabouterpad is leuk voor jonge kinderen, van ongeveer 2,5 – 7 jaar. We wandelen een stuk door het bos, daarna lopen we door de polder en dan staan we bij de rivier waar grote binnenvaartschepen voorbij varen. Onderweg voeren we opdrachten uit en we gaan op zoek naar kabouters.

Bij Rhoon ligt de Johannapolder. Daar vind je restaurant TASMAN, het startpunt van dit Kabouterpad. Bij de balie haal je de kaboutertassen, -mutsen en het opdrachtenboekje. En dan mogen de kinderen eindelijk op zoek gaan naar de kabouters.

Kabouterpad in Rhoon

Voor het restaurant wijst de eerste kabouter je de weg. Onderweg kom je kleine en grote kabouters tegen. Bij de grote kabouters kan je een opdracht uit het opdrachtenboekje uitvoeren. We wandelen een stuk door het bos, daarna lopen we door de polder en dan staan we bij de rivier waar grote binnenvaartschepen voorbij varen.

wandelen met kids

De kinderen rennen enthousiast voor ons uit en zijn blij bij iedere opdracht. Wat indruk maakt is het bakje waarin je insecten beter kan bekijken. Naast het zoeken naar kabouters zoeken de kids actief naar insecten. Aan het einde van de route van het Kabouterpad in Rhoon zijn ze bijna teleurgesteld: ze zouden het liefst nog een keer de route lopen. Maar het is 13:00 en we hebben ook wel zin om te lunchen.

restaurant Tasman
Speeltuin bij restaurant Tasman.

Restaurant Tasman

Bij het restaurant in de omgeving Rotterdam met kinderen schuiven we aan voor een lunch nadat we het Kabouterpad in Rhoon hebben gelopen. De menukaart is divers: van broodjes en pannenkoeken tot pizza en kip. Voor de kids is er een aparte kaart. Wij kiezen voor een pannenkoek met ijs, spareribs en twee keer een kindermenu. De porties zijn groot, het eten is lekker en het is betaalbaar. Wat deze plek extra fijn maakt is zowel de grote speeltuin voor de deur als de speelruimte binnen. Dit is zeker een plek waar we nog eens terugkomen!

In Rhoon kan je nog meer doen dan enkel het Kabouterpad wandelen. Zo is er naast het restaurant een klimbos, waar we veel kinderen enthousiast zagen klimmen. Rhoon ligt op het eiland IJsselmonde. Het eiland IJsselmonde is het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Dit eiland bestaat uit dorpen, kastelen, mooie natuur en dijken. Een heel diverse plek voor een dag uit met het gezin. Op deze website lees je wat er nog meer te doen is

Rhoon met kinderen

Buytenhof

Op tien minuten afstand van Rotterdam, verstopt tussen de appel/peren bomen en het platteland ligt zorgboerderij de Buytenhof. Het is een groot terrein waar voor jong en oud wat te beleven valt. In het hart van de Buytenhof vind je de boerderijwinkel. Een leuke, gezellige winkel met enthousiaste medewerkers. In de winkel kan je de producten kopen die ze op het land verbouwen. Verser dan dit kan je het niet krijgen. Daarnaast worden er ook producten verkocht van andere boerderijen in de omgeving.

Speelweide

Achter de winkel in de boerderij vind je theeschenkerij ‘De Smaak van Buyten’. Hier kan je gezellig iets drinken en genieten van de zelfgemaakte taarten. Elke dag staat er weer een andere taart op het menu. Naast de zelfgemaakte taarten kan je er ook lunchen en ook een high tea is mogelijk, in de gerechten worden weer de lokale producten gebruikt waardoor de kaart seizoensgebonden is. De theeschenkerij is een werkplek van de dagbesteding en vrijwilligers. Ze werken in de keuken of in de bediening.

Speelweide

Ideaal aan een bezoek aan Zorgboerderij de Buytenhof met kinderen is het speelgedeelte. Aan het terras zit een grote speelweide waar de kinderen kunnen spelen. Er is een grote zandbak en stepjes, tractors en skelters liggen er voor het pakken. De speelweide heeft maar één in- en uitgang. Hierdoor kan je je kinderen goed in de gaten houden. Ideaal om zo zelf te genieten van je hapje en drankje.

Op de boerderij zijn een aantal dieren zoals koeien, schapen en varkens. In de zomer staan ze in de weide waardoor alleen de varkens te bezoeken zijn. (Website)

 • Een andere tip in de omgeving van Rotterdam met kinderen is Theehuys Polderzicht. Dit ligt in de Barendrechtse Zuidpolder. Bij dit Theehuys is er een groot grasveld met een speeltuintje.
Kabouterpad in Rhoon
Rhoon – kabouterpad

A seal

Blogger Jolanda was eerder met haar zoontje bij de zeehondenopvang A seal in de omgeving Rotterdam met kinderen. In de Noordzee zwemmen veel zeehonden maar helaas kunnen deze zeehonden hun moeder kwijtraken of kunnen deze zeehonden gewond en ziek raken. Als er een zeehond in nood gevonden wordt, komt A Seal in samenwerking met andere organisaties deze zeehond ophalen.

Zeehonden die nog niet zo lang geleden zijn binnengebracht verblijven in de quarantaine. Vanachter het glas kunnen we meekijken hoe de zeehondjes verzorgd worden. Op dat moment liggen er drie zeehonden in quarantaine, alle drie hebben ze longwormen. Op de bordjes staan hun naam en een korte uitleg over hun binnenkomst. Zodra de zeehonden zijn opgeknapt gaan ze naar een ander gedeelte toe, deze bevindt zich in de serre. Hier liggen de meeste zeehonden, vaak met meerdere in hun hok en ze hebben nu hun eigen bad. Deze zeehonden zien er al een stuk beter uit.

A Seal met kinderen

Doen in A Seal met kinderen

Een medewerker loopt rond en geeft ons uitleg over hoe de zeehonden hier komen, wat ze eten, het verschil tussen de zeehonden en dat ze uiteindelijk weer vrijgelaten worden. De dames kunnen vragen stellen en zien ondertussen het verschil tussen de gewone en grijze zeehond. Buiten bevinden zich de  grote baden, hier verblijven de zeehonden voordat ze weer de natuur in gaan. Alles bevindt zich achter glas zodat de zeehonden zich niet te veel aan mensen hechten.

Middenin het gebouw zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. Het is leuk opgezet met zandbanken met daarin informatiekoepels bijvoorbeeld over longwormen en plastic in de zee. Alle activiteiten hebben uiteraard te maken met de zeehonden en/of de opvang ervan.

Voor kinderen die een liefde hebben voor dieren is A Seal zeker een aanrader maar verwacht geen dolfinarium met allerlei entertainment en vermaak!

omgeving Rotterdam met kinderen

Nationaal Park de Biesbosch

Dit natuurgebied in de omgeving Rotterdam met kinderen is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en het is een wirwar van wilgenbossen, eilanden en kreken. Een bezoek aan Nationaal Park de Biesbosch is leuk om meerdere redenen. Ten eerste kan je hier goed wandelen: er zijn routes die variëren in lengte van 1.5 tot meer dan 20 kilometer. Zo is er voor iedere wandelaar een mooie route te vinden.

Daarnaast heb je er het Museumeiland. Hier kan je mee met een rondvaartboot en in het museum is het heel kindvriendelijk. Zo is het interactief met videobeelden en verhalen die je via hoofdtelefoons kon beluisteren. Er is veel te zien én te horen. Ook heb je er de “Biesbosch Beleving”; de Biesbosch in het klein. Het is een schaalmodel met polders, dijken en water, waarin kinderen mogen spelen, spetteren en ontdekken. Ze kunnen er sluisjes open en dicht zetten en zo de realiteit nabootsen.

Verder heb je er een zwemvijver met avontuurlijke speeltuin (Recreatiegebied De Hollandse Biesbosch) en eten met speeltuin naast het terras kan bij Hotel De Brabantse Biesbosch.

En voor de kinderen vind je op deze pagina nog een hoop informatie met tips over spelen en wandelpaden voor gezinnen in de Biesbosch.

Hoek van Holland

Hoek van Holland hoort bij de gemeente Rotterdam en je kan er met de metro heen! Hierdoor combineer je een stedentrip gemakkelijk met een middag aan het strand. Met de vele mogelijkheden is het een aanrader om naar Hoek van Holland te gaan als je zoekt naar uitjes in de omgeving Rotterdam met kinderen.

Hier vind je zee, strand, duinen, boulevard, haven en polders. De strandpaviljoens zijn het hele jaar door geopend. En je hebt er het Nationaal Park Hollandse Duinen, waar hele mooie wandelroutes zijn, ook voor gezinnen.

Bezoek het museum Fort 1881, ga naar de speeltuin aan de Prins Hendrikstraat 144d en in het Keringhuis leer je over het gevecht tegen het water en bij de waterspeelplaats mag je zelf aan de slag met pompen en zandzakken.

omgeving Rotterdam met kinderen
Treintje maasoever

Treintje bij de maasover – Omgeving Rotterdam met kinderen

Maasoever spoorweg

Op nog geen 10 minuten van Rotterdam rijdt er een klein treintje langs de oude maas. Dit is het treintje bij de Maasoever Spoorweg. De maasoever spoorweg maakt deel uit van de modelbouwvereniging Hoekse Waard. De treinen wordt door leden van de vereniging gereden en onderhouden. Het treintje is voor jong en oud maar voor een volwassene is het best een klein bankje. Ons kaartje wordt geknipt door de conducteur en daar gaan we.

Een klein rood treintje met 6 wagonnetjes neemt ons mee langs de oever van de oude maas. De spoorbaan is ongeveer één kilometer lang met een brug, spoorwegovergang en een tunnel. Na 10 minuten ben je weer terug op het station.

Tegenover het stationnetje ligt een grote speeltuin met verschillende klimrekken, schommels en een glijbaan. Op het terras staan picknick tafels en is er de speeltuintjetaria waar je drinken, ijs of patat kan kopen. En bij het Pannenkoekenhuis Oude Maas kan je gaan eten

De Oude Maas is een zeer drukke rivier met veel scheepvaartverkeer, we lopen een stuk langs het water en bekijken de boten die voorbij komen. Ook vanuit het pannenkoekenrestaurant heb je zicht op het water.

 • Van begin april tot eind oktober rijdt het treintje elke week op de woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:30 uur (in het weekend tot 17:00). Tijdens de mei-, zomer- en herfstvakantie rijdt de trein dagelijks. Bij slecht weer rijdt het treintje niet. Op de website lees je er meer over.

Siroopwafelfabriek in Gouda

Een leuk en lekker uitje in de omgeving Rotterdam met kinderen is een bezoek aan de Siroopwafelfabriek. In de fabriek leer je hoe siroopwafels gemaakt worden en je krijgt een rondleiding door de fabriek. Naar beneden ga je via de glijbaan en natuurlijk mag je het een en ander proeven.

Meer tips voor Gouda met kinderen:

 • In het Verwonderlab mogen de kinderen zelf aan de slag gaan.
 • Op donderdagochtend bezoek je de Kaasmarkt.
 • Bezoek Museum Gouda.
 • Leuk met kleintjes:  Kinderboerderij De Goudse Hofsteden.

Kinderdijk

In de omgeving van de stad kan je naar Kinderdijk, met de bekende en fotogenieke molens in de provincie Zuid-Holland. Dit is sinds 1997 erkend als werelderfgoed door UNESCO. Twee molens (Nederwaard en Blokweer) zijn het hele jaar door geopend, hier zie je hoe de molenaarsgezinnen er leefden. Ga ook mee op de rondvaartboot en vaar langs de molens, gemalen, dijken en boezems.

Museummolen Blokweer schijnt erg leuk te zijn om te bezoeken met de kids. Reden is dat er voor kinderen een eigen tour over het erf is uitgezet. Ze gaan aan de hand van de 8-jarige Pietje op onderzoek uit.

Siroopwafelfabriek

Historyland in Hellevoetsluis

Een van de eerste uitjes die Marilyn deed voor Reistipsmetkids was het bezoeken van Historyland in Hellevoetsluis. Dit is een historisch themapark/museum. Dit uitjes is leuk in de omgeving Rotterdam met kinderen omdat er zoveel te doen is. Op het eerste zicht lijkt het op een groot wandelpark, waar leuke beelden en materialen neergepoot zijn. Zo vind je onder meer:

 • Een dinopark met enge prehistorische dieren.
 • Het oorlogsveld met allerlei legermateriaal.
 • Het “Spiegelzee” gebouw. Hier ervaar je aan de lijve hoe hoog/laag de zeespiegel stond vanaf de IJstijd.
 • Een moestuin en een schuurtje waar je namaakgeiten en koeien kan melken.
 • Midgetgolf

Daarnaast heb je binnen een museum waar je met de kids het een en ander kan doen.

Delft met kids

Karten in Delft

Naast al die culturele uitjes en wandeltips is het ook leuk om een avontuurlijker uitje te delen in de omgeving Rotterdam met kinderen. Kinderen vanaf 8 jaar, minimumlengte is 1,35 meter, kunnen bij Race Planet karten in rookie-karts. Daarnaast is een family heat mogelijk: hierbij rijden de kinderen tegen de ouders!

Natuurlijk is er in Delft met kinderen veel meer te doen:

 • Bij Buytendelft bezoek je de Stadsboerderij en er is een Waterspeeltuin
 • Bezoek het Vermeer Centrum Delft, er zijn twee speurtochten uitgezet. In in de stad zijn veel plekken te vinden die verwijzen naar Vermeer en zijn leven in de stad. 
 • Museum Prinsenhof Delft organiseert geregeld leuke kinderactiviteiten.
 • Het Science Centre Delft wil ik graag eens bezoeken met de kids. Hier ontdek je de wereld van Wetenschap & Techniek.
 • In de Botanische tuin Delft is er ieder kwartaal een nieuwe speurtocht.

Futureland

Mark bezocht Futureland met zijn kinderen, in de haven van Rotterdam. Dit uitje staat ook bekend als het “Informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte”, en gaat over de logistiek, de containers, en hoe belangrijk de rol van de haven van Rotterdam hierbij is voor Nederland en Europa. Dit uitje is vooral een aanrader voor de omgeving Rotterdam met kinderen als je kinderen 10 jaar of ouder zijn en ze interesse hebben in techniek. 

De speurtochten leiden je langs diverse informatiepunten verspreid over twee verdiepingen. Al snel bleek dat de eenvoudige speurtocht voor het leuke eigenlijk een beetje te makkelijk is voor kinderen boven de 5 en dat de moeilijkere speurtocht zelfs voor slimme en stoere jongens van 10 nog wel een flinke uitdaging is. Op zich vond ik dit -als ouder die het thema zeer interessant vindt- jammer want in beide gevallen leidde het af van de informatie die geboden wordt. Maar voor de kinderen mocht dat de pret niet drukken, ze gingen enthousiast op zoek naar de volgende puzzel van de speurtocht.

Los van de informatie die je hier krijgt, is de manier waarop de informatie gebracht wordt ook leuk. Zo is er een ruimte waar in een halve cirkel enkele grote tv-schermen staan waarop je diverse locaties op de Maasvlakte kunt bekijken alsof je er zelf rondloopt. Uiteraard mag ook de VR-bril niet ontbreken (tip voor pappa en mamma: gewoon ook even die VR-bril op doen, is echt leuk!), enkele interactieve filmpjes waarbij je vragen moet beantwoorden op een touchscreen en je kunt ook even heerlijk relaxen op ligstoelen waarbij je dan tegelijkertijd boven je een presentatie te zien krijgt. Bekijk de praktische info op de website.

Overnachten omgeving Rotterdam met kinderen

Wil je langer in deze omgeving verblijven met de kinderen, dan zijn dit kindvriendelijke accommodaties die wij aanraden:

 • Vakantiepark de Reeuwijkse plassen is een park van Landal. Het is een nieuw park met waterwoningen, overdekt zwembad en een natuurspeeleiland.
 • In Hoek van Holland verblijf je bijvoorbeeld in Hotel Amerika, aan de Noordzeekust. Er zijn familiekamers.

Verder lezen na deze tips voor omgeving Rotterdam met kinderen?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën