Uitjes met de trein | 7x kindvriendelijke opties!

0

Een dagje uit met het gezin en op zoek naar de leukste uitjes met de trein? In dit artikel lees je een aantal kindvriendelijke opties voor gezellige uitstapjes in Nederland en België. Dit zijn uitjes die goed te bereiken zijn met de trein, het liefst zonder dat je vervolgens nog eens in een bus moet stappen.

Op Reistipsmetkids delen we geregeld tips voor leuke uitjes met gezin in binnen- en buitenland. Dit zijn een aantal tips voor uitgebreide artikelen met inspiratie in België en Nederland:

Inhoudsopgave

Leukste uitjes met de trein met kinderen

Discovery Science Centre

Het Discovery Museum in Kerkrade was de reden om dit artikel te gaan schrijven, dus daarom staat het bovenaan! Toen we aankwamen bij dit interactieve museum in het zuiden van Limburg, bleek dat het treinstation direct naast het gebouw ligt. Ideaal als je een dag op stap gaat met de kinderen!

Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je duikt in het verleden en je ervaart en leert hoe de toekomst eruit kan zien. Hier kan je aan de slag in de Science Labs, op onderzoek uit over gezondheid en maatschappij in de Expeditie en ervaren hoe het is om een astronaut te zijn in het Aarde theater.

Het is een groot museum met heel veel leuke proefjes en demonstraties, je brengt er gemakkelijk een dagdeel of langer door. Zeker een aanrader met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Spoorwegmuseum in Utrecht en Brussel

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een geliefd uitje onder de treinliefhebbers en is zeker geschikt als een van de uitjes met de trein met kinderen van alle leeftijden.

Er is van alles te doen in dit museum in Utrecht, zowel binnen als buiten. Zo maak je tijdens een achtbaanrit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven. Doordat je overal bij betrokken wordt, ontdek je steeds nieuwe dingen.

  • Bij de NS boek je een toegangsticket inclusief treinretour, dat kan hier. Vanaf station Utrecht Centraal rijdt er elk uur een trein naar station Utrecht Maliebaan. Je stapt midden in het museum uit! 

Kom je uit België, dan is het Train World museum in Brussel een aanrader. Ook dit is goed bereikbaar per trein, want het is gevestigd in het mooie stationsgebouw van Schaarbeek.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Een tip onder de uitjes met de trein in Zuid-Holland is de dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Deze dierentuin wordt gezien als een van de mooiste van Europa! Bijzonder is het overdekte Oceanium, waarbij je wandelt over de zeebodem en langs diverse kusten. In de glazen tunnel zwemmen haaien en zeeschildpadden over je hoofd! Ook kan je naar de ijsberen gaan of bezoek het tropische Amazonica, dit is het grootste vlinderparadijs van Europa.

Antwerpen – Plopsa Station en Dierentuin

Antwerpen is met de trein goed bereikbaar, vanuit België en Nederland. Als je hierheen gaat voor een dagje uit met het gezin, dan hoef je bij wijze van spreken niet eens het station uit te gaan.

Het indoor pretpark Plopsa Station Antwerp is leuk voor kinderen tot een jaar of 10. Dit is gevestigd in het stationsgebouw van Antwerpen en er zijn allerlei indoor attracties. Het pretpark is natuurlijk in het thema van Studio 100.

Een ander leuk uitje op loopafstand van het station is de ZOO Antwerpen, een van de leukste dierentuinen in Nederland en België. Het is een mooi vormgegeven park met bijna overal het fraaie uitzicht op de koepel van het Centraal Station. In het park zelf zijn ook de nodige mooie historische gebouwen te vinden, vooral de Egyptische tempel waar de zebra’s en giraffen tegenwoordig wonen is opvallend. Erg leuk zijn ook vele mogelijkheden om hoger te klimmen en de dieren van bovenaf te bekijken.

Efteling

Efteling

Een andere gave optie onder de uitjes met de trein is attractiepark Efteling, dit is de favoriete daguitstap van mijn kinderen. Wij waren met vrij jonge kinderen in de Efteling en vroegen ons vooraf wel af of het park dan al zo leuk is. Het antwoord is heel simpel: ja! Het Sprookjesbos blijft fantastisch en daarnaast zijn er veel attracties die leuk zijn voor alle leeftijden. Heb je oudere kinderen, dan zijn er ook nog tal van spannende attracties zoals de Python en Baron 1898.

NEMO in Amsterdam

Vrijwel direct naast het Centraal Station in Amsterdam ligt het NEMO, een interactief wetenschapsmuseum dat leuk is voor alle leeftijden. Doe-museum NEMO is leuk voor meiden, jongens, jong en oud. Wij raden dit museum echt aan iedereen aan! Trek er gerust meer dan een dagdeel voor uit, want op dit museum ben je niet snel uitgekeken. Er zijn verschillende tentoonstellingen, over een aantal verdiepingen. Sommige delen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor peuters en andere stukken zijn leuker voor tieners en volwassenen. Nadeel is wel dat het museum vaak vrij druk is, helaas.

Onze Lieve Heer op Solder is een ander leuk museum in Amsterdam, gevestigd op een van de grachten en ook vlakbij het station. Of ga mee met een rondvaartboot of bezoek Madame Tussaud op de Dam.

Madurodam

Laatste tip onder de uitjes met de trein met kinderen is Madurodam, dit is het kleinste stadje dat iedereen wel kent. Naast het zien van de gebouwen, dorpen en steden in het klein, zijn er ook een aantal attracties. Zo is er de Waterwolf, waar het verhaal wordt verteld van de stoomgemalen die ervoor zorgde dat Leiden en Amsterdam werden gered van de verwoestende werking van de Haarlemmermeer (dit werd vroeger de waterwolf genoemd). In het gebouw wordt het verhaal verteld (Nederlandse en Engelse versie wordt afgewisseld). De kinderen mogen meehelpen om de steden te redden.

Achterin het park is ook nog een leuke speeltuin te vinden, in een oude boot, met loopbrug en allerlei andere speeltoestellen. Met daarnaast een restaurant en een speeltuintje voor kleine kinderen.

uitjes met de trein

Uitjes met de trein – Kinderen van 4 t/m 11 jaar

Reis je met kinderen van 4 tot en met 11 jaar? Kinderen reizen goedkoop mee in de trein met een Railrunner voor maar € 2,50 per kind, lees hier de mogelijkheden.

Een andere optie is Kids Vrij. Met Kids Vrij reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis en onbeperkt met je mee, ook tijdens de spits. Wel zijn er enkele voorwaarden:

  • Ieder kind reist met zijn eigen persoonlijke OV-chipkaart.
  • Kinderen reizen onder begeleiding van een meereizend persoon van 12 jaar of ouder.

Meer tips na dit blog over uitjes met de trein met het gezin? Lees de ideeën voor een uitstap in Noord-Brabant of juist in Belgisch Limburg. Of lees onze tips voor vakanties met de trein!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.