Uitjes met de trein | 15x Kindvriendelijke opties

Een dagje uit met het gezin en op zoek naar de leukste uitjes met de trein? In dit artikel lees je een aantal kindvriendelijke opties voor gezellige uitstapjes in Nederland en België. Dit zijn uitjes die goed te bereiken zijn met de trein, het liefst zonder dat je vervolgens nog eens in een bus moet stappen.

Op Reistipsmetkids delen we geregeld tips voor leuke uitjes met gezin in binnen- en buitenland. Wil je meer tips voor leuke activiteiten lezen? Eerder schreven we uitgebreide artikelen met inspiratie in België en Nederland:

Leukste uitjes met de trein met kinderen

Discovery Science Centre

Het Discovery Museum in Kerkrade was de reden om dit artikel te gaan schrijven, dus daarom staat het bovenaan! Toen we aankwamen bij dit interactieve museum in het zuiden van Limburg, bleek dat het treinstation direct naast het gebouw ligt. Ideaal als je een dag op stap gaat met de kinderen!

Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je duikt in het verleden en je ervaart en leert hoe de toekomst eruit kan zien. Hier kan je aan de slag in de Science Labs, op onderzoek uit over gezondheid en maatschappij in de Expeditie en ervaren hoe het is om een astronaut te zijn in het Aarde theater.

Het is een groot museum met heel veel leuke proefjes en demonstraties, je brengt er gemakkelijk een dagdeel of langer door. Zeker een aanrader met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Spoorwegmuseum in Utrecht en Brussel

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een geliefd uitje onder de treinliefhebbers en is zeker geschikt als een van de uitjes met de trein met kinderen van alle leeftijden. Er is van alles te doen in dit museum in Utrecht, zowel binnen als buiten. Zo maak je tijdens een achtbaanrit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven. Doordat je overal bij betrokken wordt, ontdek je steeds nieuwe dingen.

Kom je uit België, dan is het Train World museum in Brussel een aanrader. Ook dit is goed bereikbaar per trein, want het is gevestigd in het mooie stationsgebouw van Schaarbeek.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Een tip onder de uitjes met de trein in Zuid-Holland is de dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Deze dierentuin wordt gezien als een van de mooiste van Europa! Bijzonder is het overdekte Oceanium, waarbij je wandelt over de zeebodem en langs diverse kusten. In de glazen tunnel zwemmen haaien en zeeschildpadden over je hoofd! Ook kan je naar de ijsberen gaan of bezoek het tropische Amazonica, dit is het grootste vlinderparadijs van Europa.

Kinderboekenmuseum in Den Haag

Met jonge kinderen bezocht ik tijdens een dagje uit met de trein het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Door de nieuwe tentoonstelling is dit uitje nu ook leuk met pubers!

In het Kinderboekenmuseum maak je op een speelse manier kennis met beroemde kinderboeken zoals Nijntje en Kikker, dit gedeelte is echt leuk met jonge kinderen. Door spelletjes, tunnels en andere leuke themakamers word je door verschillende verhalen en karakters geleid. De route door ABC met de dieren mee leidt niet alleen langs alle letters van het alfabet, maar ook langs oude en nieuwe bekenden. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken!

De nieuwe tentoonstelling Back Street in het Kinderboekenmuseum is een literair avontuur voor Young Adults. Hier kan je gaan rappen, dichten, gokken en verleiden met taal! Via donkere steegjes kom je in 10 verschillende ruimtes te staan. En iedere ruimte heeft zijn eigen uitdaging. In de Bunker speel je een escaperoom over spannende verhalen en bij de Bakfiets ga je aan de slag met een eigen song of rap.

Uithof in Den Haag

Ook leuk in Den Haag is om naar de Uithof te gaan! Hier zijn allerlei leuke indoor activiteiten te doen voor gezinnen. Zo kan je in de wintermaanden gaan schaatsen, de historische schaatsbaan van De Uithof bestaat 50 jaar. Naast schaatsen kan je er gaan wintersporten. Hier zijn vier skiliften dus je hebt nauwelijks wachtrijen. Twee sleepliften brengen je naar de top van de piste en twee bandliften zijn speciaal geschikt voor kids en beginners. En de kartbaan is voorzien van een parcours met een brug, heuvel, kombocht en twee hairpins, is uitdagend voor iedereen! Kinderen mogen racen vanaf 8 jaar en 1,35 m. karten in kinderkarts. Vanaf 13 jaar en een lengte van minimaal 1,60 m. mag je in een volwassen kart stappen.

 • Het Familiepark Sport en Spel Paleis is ook gevestigd in De Uithof. Hier staan de gaafste luchtkussens, springtoestellen en waterattracties in het grootste springkussen park van de regio Den Haag. Je kan de hele middag springen op de luchtkussens, racen over stormbanen en er is ook een waterpark met mega waterglijbaan, tobbedansbaan en plonsbad!

Ouwehands dierenpark

Naar een dierentuin tijdens uitjes met de trein? Kies dan voor het Ouwehands dierenpark, dit ligt op 800 meter afstand van het treinstation! Dit is een heel mooi dierenpark met een berenbos. In dit grote bos leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn. Ook heel bijzonder zijn de twee reuzenpanda’s. In het dierenpark zijn er uiteraard restaurants en speeltuinen. Leuk voor de kinderen is de RavotAapia, dit is Europa’s grootste indoor speeljungle.

 • In Rhenen kan je verblijven bij vakantiepark De Thijmse Berg op de Utrechtse Heuvelrug. Het park is schitterend gelegen, aan de rand van de Grebbelinie en de Veluwe. Op het park zijn ontzettend veel faciliteiten voor de kinderen. Zo is er een buitenzwembad met apart peuterbad en een waterspray park.

Antwerpen – Plopsa Station en Dierentuin

De stad Antwerpen is met de trein goed bereikbaar, vanuit België en Nederland. Als je hierheen gaat voor een dagje uit met het gezin, dan hoef je bij wijze van spreken niet eens het station uit te gaan. Het indoor pretpark Plopsa Station Antwerp is leuk voor kinderen tot een jaar of 10. Dit is gevestigd in het stationsgebouw van Antwerpen en er zijn allerlei indoor attracties. Het pretpark is natuurlijk in het thema van Studio 100.

Een ander leuk uitje op loopafstand van het station is de ZOO Antwerpen, een van de leukste dierentuinen in Nederland en België. Het is een mooi vormgegeven park met bijna overal het fraaie uitzicht op de koepel van het Centraal Station. In het park zelf zijn ook de nodige mooie historische gebouwen te vinden, vooral de Egyptische tempel waar de zebra’s en giraffen tegenwoordig wonen is opvallend. Erg leuk zijn ook vele mogelijkheden om hoger te klimmen en de dieren van bovenaf te bekijken.

Efteling

Efteling

Een andere gave optie onder de uitjes met de trein is attractiepark Efteling, dit is de favoriete daguitstap van mijn kinderen. Wij waren met vrij jonge kinderen in de Efteling en vroegen ons vooraf wel af of het park dan al zo leuk is. Het antwoord is heel simpel: ja! Het Sprookjesbos blijft fantastisch en daarnaast zijn er veel attracties die leuk zijn voor alle leeftijden.

Heb je oudere kinderen, dan zijn er ook nog tal van spannende attracties zoals de Python en Baron 1898.  Zweef tussen trollen en elfjes in Droomvlucht of ga op wereldreis in Carnaval Festival. Stap in de leuke achtbanen en geniet van dit gave dagje uit met kinderen.

NEMO in Amsterdam

Vrijwel direct naast het Centraal Station in Amsterdam ligt het NEMO, een interactief wetenschapsmuseum dat leuk is voor alle leeftijden. Doe-museum NEMO is leuk voor meiden, jongens, jong en oud. Wij raden dit museum echt aan iedereen aan! Trek er gerust meer dan een dagdeel voor uit, want op dit museum ben je niet snel uitgekeken. Er zijn verschillende tentoonstellingen, over een aantal verdiepingen. Sommige delen zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor peuters en andere stukken zijn leuker voor tieners en volwassenen. Nadeel is wel dat het museum vaak vrij druk is, helaas.

Onze Lieve Heer op Solder is een ander leuk museum in Amsterdam, gevestigd op een van de grachten en ook vlakbij het station. Of ga mee met een rondvaartboot of bezoek Madame Tussaud op de Dam.

Sprookjeswonderland en Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen, goed bereikbaar per trein vanaf Amsterdam, ga je naar het Zuiderzeemuseum. Het museum laat op allerlei manieren zien hoe het leven in en rondom de Zuiderzee er jaren geleden uit heeft moeten zien. Zeker tijdens vakanties zijn er extra leuke activiteiten voor gezinnen. En er is Expeditie Waterwerken. Hierbij bezoek je verschillende plekken in en rondom het water, waar je een opdracht moet vervullen en een code moet zien te vinden.

Ga je een dagje uit met de trein met een peuter of kleuter, bezoek dan het attractiepark Sprookjeswonderland. Dit betaalbare pretpark is een grote aanrader voor gezinnen met peuters en kleuters. Bezoek de kabouterhuisjes en vaar in de Dobberbootjes. Daarna ga je dieren aaien in de kinderboerderij en er is een grote speeltuin. Ook zijn er een aantal attracties op kindermaat. 

Naturalis in Leiden

Een groot, interactief en goed gelegen museum in Naturalis in Leiden. Je wandelt vanaf het station Leiden centraal gemakkelijk naar dit museum toe. Dit museum staat in het teken van dieren, maak een tijdreis en ontdek de dino’s en ontdek het een en ander over Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze aarde. Ook is er een speciale kinderzaal, hier zijn spelletjes te doen, filmpjes te kijken, de kinderen kunnen een vogelnest nabouwen in een bak.

uitjes met de trein

Watermuseum

Ga in de stad Arnhem bijvoorbeeld naar het Watermuseum, Station Arnhem Centraal bevindt zich op korte afstand van het museum. In het Watermuseum in Arnhem zijn er allerlei proefjes en experimenten met water te doen. Onze blogger was hier met een kind van 4 jaar. Zij denkt dat het museum nog leuker is als je kind zelf kan lezen. Zo kunnen ze zelf lezen wat de bedoeling is bij de vele actieve spelletjes en proeven. Zo leren ze spelenderwijs veel over ons water!

 • Dit museum ligt in het mooie park Sonsbeek, wandel daar zeker ook nog even doorheen.

Dinoland in Zwolle

Een van de andere plekken in Nederland, naast Naturalis, waar je dino’s kan zien is in Dinoland in Zwolle. Hier wandel je in ongeveer 15 minuten naartoe vanaf het treinstation.  Er staan meer dan 100 dinosaurussen verspreid over het park met informatie over hoe ze leefden. En daarnaast zijn er zowel binnen als buiten activiteiten. 

Bij binnenkomst ontvang je een eigen Ranger Paspoort. Hierin staan alle activiteiten die je kunt doen en de meeste kan je vaker dan 1x doen, waaronder het hoogteparcours en lasergamen. Verder zijn er tal van activiteiten die je onbeperkt kan doen, dat is onder meer als het laagteparcours, spelen in de binnenspeeltuin en buitenspeeltuin en het zoeken naar edelstenen en goud in het paleolab.

speeltuin dinoland
Speeltuin dinoland

Kidzcity in Utrecht

Heel centraal in Nederland, ideaal voor een dagje uit met de trein met gezin, ligt de indoor speeltuin Kidscity. Dit is een indoor pretpark van 5.000 m2, met speeltoestellen en attracties voor kinderen tot en met 11 jaar. Ideaal is dat station Utrecht Zuilen op 3 minuten lopen ligt van dit leuke uitje.

Speel hier in het grote funhouse met obstakels, vlieg in de ballonnenmolen, scheur in de botsauto’s, ga met kanonnen schieten in de Timekeeper, je kan paardrijden in de carrousel en nog veel meer. Leuk is ook het klimdoolhof met 3 verdiepingen waarin je echt kunt verdwalen. Of ga met zijn zessen van de 9 meter hoge familieglijbaan!

Madurodam

Laatste tip onder de uitjes met de trein met kinderen is Madurodam, dit is het kleinste stadje dat iedereen wel kent. Naast het zien van de gebouwen, dorpen en steden in het klein, zijn er ook een aantal attracties. Zo is er de Waterwolf, waar het verhaal wordt verteld van de stoomgemalen die ervoor zorgde dat Leiden en Amsterdam werden gered van de verwoestende werking van de Haarlemmermeer (dit werd vroeger de waterwolf genoemd). In het gebouw wordt het verhaal verteld (Nederlandse en Engelse versie wordt afgewisseld). De kinderen mogen meehelpen om de steden te redden.

Achterin het park is ook nog een leuke speeltuin te vinden, in een oude boot, met loopbrug en allerlei andere speeltoestellen. Met daarnaast een restaurant en een speeltuintje voor kleine kinderen.

uitjes met de trein

Uitjes met de trein – naar de kust

Strandtenten van Zandvoort

Als er een strand in Nederland goed bereikbaar is met de trein dan is het Zandvoort wel! Neem een emmertje en schepje mee, of koop dit in het dorp, en je kids zijn gelukkig. Als je kinderen wat ouder zijn, en het water is warm genoeg, dan is in de zee zwemmen of leren surfen natuurlijk ook erg leuk. Daarna geniet je na bij een strandtent. Mijn favoriet is Tijn Akersloot. Sommige strandtenten hebben een speeltuin, zo heeft strandtent Ubuntu bijvoorbeeld twee schommels. En onlangs was ik met mijn zoon bij Strandpaviljoen Thalassa, met een groot speeltoestel en ook een take-away terras.

 • Bij het vakantiepark van Center Parcs in Zandvoort is een binnenspeeltuin en een grote Aqua Mundo. De binnenspeeltuin, en daarnaast nog een trampolinepark, liggen aan de boulevard! Voor de Aqua Mundo kan je ook dagkaarten kopen. (info)

Marine museum Den Helder

In de Kop van Noord-Holland ga je in Den Helder bijvoorbeeld naar het Marine museum. Dit museum bestaat uit de onderdelen:

 • het hoofdgebouw in het ‘Torentje’,
 • de geschutmakerij,
 • onderzeeboot De Tonijn
 • en de scheepsbrug met radarbol van marineschip de Ruyter.

De kinderen wilden eigenlijk allemaal direct naar de onderzeeboot, maar toch raad ik aan om de route in het museum met start in het hoofdgebouw te volgen. In het hoofdgebouw wordt de eeuwenoude geschiedenis van de Marine mooi weergegeven. Schaalmodellen van schepen, wapens, kostuums en filmpjes /verhalen wisselen elkaar af in de verschillende zalen.

Op onze route door het Marinemuseum met kinderen komen we bij onderzeeboot De Tonijn, waar je op en in kan staan. Vanaf de parkeerplaats kun je deze imposante boot al goed bekijken, met enorme propellers aan de achterkant. In de boot krijg je een kijkje in het leven van de bemanning van deze onderzeeboot. Jarenlang is deze boot gebruikt om informatie te verzamelen over Sovjectonderzeeboten en zijn er geheime patrouilles mee uitgevoerd. In de boot zie je de controle kamer, de instrumenten die gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook de bedden waar de bemanning sliep en eetkamers.

Scheveningen

Combineer de leuke uitjes in Den Haag met de kust en het strand van Scheveningen. De indoor LEGO® Playground is voor sommige gezinnen een reden op zich om naar Scheveningen met kinderen te gaan. Zeker met jonge kids is dit een aanrader. Hier kan je bouwen, spelen en leren in het LEGO-avontuur met meer dan 7 verschillende zones en meer dan een miljoen LEGO-stenen.

En mijn jongste is gek op dieren en Sea-Life Scheveningen valt dan zeker ook in de smaak. Dit is een groot aquarium met heel veel soorten waterdieren. Helaas is er wel een vrij hoge entree en je bent er vaak met een uur, anderhalf uur al doorheen.

 • Scheveningen heeft geen eigen treinstation. Om met het openbaar vervoer naar Scheveningen te reizen, reis je met de trein naar station Den Haag Centraal. Daar stap je over op de bus of tram naar Scheveningen.

Meer uitjes met de trein in Nederland voor gezinnen

In Tilburg ga je bijvoorbeeld naar het Natuurmuseum Brabant. In dit museum zie je opgezette dieren, planten, fossielen, stenen en mineralen. Hier kan je bijvoorbeeld op mammoetjacht of je kan de natuur onderzoeken in de OO-zone. Voor de kleintjes is er een zaal met de kinderheld Kikker.

In Alkmaar ga je met kinderen vanaf 1.45 meter naar de Racesquare om jullie Formule 1 skills te testen! De race vindt plaats in een high end formule 1 simulator. De simulatoren zijn uitgerust met technieken om de Formule 1 experience zo goed mogelijk over te brengen. Dit uitje in Alkmaar vind je op 5 minuten van het station en het Waagplein.

In Haarlem kan je tegenover het station naar het Museum van de Geest. Dit is het museum van de psychiatrie in Nederland en er zijn twee routes voor kinderen (tussen de 9 en 18 jaar) uitgezet. Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger. Een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij.

Kies je voor Den Bosch, dan sta je met 13 minuten wandelen voor de deur van het Noordbrabants Museum. In het museum hangen werken van diverse Brabantse kunstenaars, waaronder Vincent Van Gogh. Leuk voor de kids is de safarizoektocht in dit museum. Met een opdrachtenblad ga je op zoek naar de diverse dieren in de schilderijen.

En vanaf station Leeuwarden ben je met een kwartier bij het Natuurmuseum Fryslân. Dit museum is gekozen als het meest kidsproof museum van Friesland! Blogger Alyt was er en vond dit museum ontzettend gaaf, vooral de speciale onderwater ervaring is echt een aanrader.

uit met de trein

Uitjes met de trein – Kinderen van 4 t/m 11 jaar

Reis je met kinderen van 4 tot en met 11 jaar? Kinderen reizen goedkoop mee in de trein met een Railrunner voor maar € 2,50 per kind. Een andere optie is Kids Vrij. Met Kids Vrij reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis en onbeperkt met je mee, ook tijdens de spits. Wel zijn er enkele voorwaarden:

 • Ieder kind reist met zijn eigen persoonlijke OV-chipkaart.
 • Kinderen reizen onder begeleiding van een meereizend persoon van 12 jaar of ouder.

NS Dagjes uit – Uitjes met de trein met kind

Wil je een leuk uitje met de trein met kinderen plannen en zoek je korting, dan kan de optie van het boeken van een van de NS dagjes uit interessant zijn. Hierbij combineer je het treinkaartje en de entree voor het pretpark, attractie of dierentuin! Pak de trein en profiteer van korting in de Spoordeelwinkel. Maandelijks zetten ze de leukste uitjes voor je op een rij. Hier zie je de actuele opties

Van musea en musicals tot pretparken en dierentuinen. Veel attracties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer of met gratis pendelbussen. Je wordt voor de deur afgezet en begint meteen aan een dag vol plezier. Alle uitjes die je boekt via Spoordeelwinkel liggen op maximaal 10 minuten lopen van een treinstation of ov-halte. Meestal zit de Efteling hierbij, Spoorwegmuseum in Utrecht en een dierentuin als Artis, Apenheul of Blijdorp.

Meer tips na dit blog over uitjes met de trein met het gezin? Lees de ideeën voor een uitstap in Noord-Brabant of juist in Belgisch Limburg. Of lees onze tips voor vakanties met de trein en vakantieparken bereikbaar per OV!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën