21x Uitjes Twente met kinderen (Tips!)

0

Dagje uit, weekendje weg of een vakantie in Twente met kinderen? Dan zit je hier op de goede plek. We delen allerlei leuke uitjes in dit gebied en ook geven we tips voor kindvriendelijke accommodaties.

Twente is een regio in het oosten van Nederland en dit gebied omvat het oostelijk deel van de provincie Overijssel. Het grenst onder andere aan de Achterhoek en de regio Salland. In deze regio liggen onder andere de steden Almelo, Enschede en Oldenzaal. Wat je er doet, welke restaurants aan te raden zijn voor families en waar je overnacht? Je leest hier de leukste tips!

 • Weekendje weg in Twente of op vakantie? Het Molke vakantiepark is ideaal, dit ligt aan het riviertje de Regge en heeft veel faciliteiten voor gezinnen: een binnenspeeltuin, een verwarmd zwembad en een airtrampoline.

Leukste uitjes in Twente met kinderen

Dit gebied bestaat uit veel natuur, een aantal steden, musea en zwembaden. Hieronder delen we een aantal ideeën voor kinderactiviteiten in Twente.

Museumfabriek

Eerste tip om te doen in Twente met de kids is een bezoek aan de Museumfabriek. In dit familiemuseum mag je vooral zelf aan de slag. Het gaat over de samenhang tussen natuur, cultuur, wetenschap en techniek. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots, loopt onder een sterrenhemel door en je gaat zelf ontdekken. Maak bijvoorbeeld je eigen ‘exoskelet’.

Wonderryck

Een volgend leuk museum in Twente met kinderen is Natura Docet Wonderryck Twente. Een museum voor de hele familie en voor natuurliefhebbers. Verwonder je hier over de bijzondere collectie dieren in de Wonderkamers, er is een geraamte van een mammoet, er zijn fossielen en je kan een digitaal bos bouwen in Funky Forest.

Museum het Palthe Huis

Museum het Palthe Huis was 123 jaar lang het woonhuis van de familie Palthe. Daarna werd het huis een museum. Met de kinderen kan je op een interactieve speurtocht gaan door het museum. Met een koffer en een tablet ga je op een zoektocht. Er worden geregeld ook activiteiten georganiseerd voor de kids.

Museum Buurtspoorweg

Terug in de tijd kan in het Museum Buurtspoorweg. Je stapt het stationsgebouw binnen in Haaksbergen, koopt een treinkaartje en in de wachtkamer maak je kennis met de reizigers van vroeger. Daarna maak je een rit met een oude stroomtrein. De kinderen mogen kijken hoe de locomotief werkt.

In het museum kunnen de kinderen met een speurboekjes op pad en leren ze over de geschiedenis van het lokaalspoor.

Rijksmuseum Twente

Het Rijksmuseum Twente is een kunstmuseum. Voor de kinderen is er een Speur- & Doeboek gemaakt voor de tentoonstelling Ars longa, vita brevis . Een boek met puzzels, vragen, doe-opdrachten, spelletjes en meer. Kinderen ontdekken op deze manier het museum samen met hun ouders en samen zie je kunst door andere ogen!

Oyfo Techniekmuseum

Blogger Anouk was met haar zoon bij het Oyfo Techniekmuseum. Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. Dit is een leuk en afwisselend museum dat goed inspeelt op de nieuwsgierigheid van kinderen en ouders! Je mag bijna overal aankomen, wat het museumbezoek erg leuk maakt.

Oyfo Techniekmuseum

Memory Museum Nijverdal

Laatste museum in deze lijst met tips voor Twente met kinderen is het Memory Museum Nijverdal. Het museum vertelt over oorlog en vrede. Het verhaal van de Tweede wereldoorlog in Overijssel en het daarna opbouwen van onze vrije maatschappij. Voor gezinnen is er een ’verzamelkistje’ waarmee je op pad gaat en via de looproute kom je langs vragen, waarbij je 11 verschillende voorwerpen probeert te verzamelen.

Speelbos Het Hulsbeek

Speelbos Het Hulsbeek, gratis toegankelijk, is gevestigd in een oud eikenbos. Hier zijn ruim twintig speeltoestellen te vinden. Het parcours bestaat uit allerlei klimtoestellen, duoschommels, een lange kabelbaan en slingertouwen. Het parcours in het speelbos is gemaakt voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Jongere kinderen hebben bij veel toestellen hulp nodig van hun ouders.

Avontura

Avontura is een groot indoor speelparadijs. Hier zijn er allerlei speelpleinen met hun eigen thema. Extra hoge trampolines, 4 persoons familieglijbaan, donkere piratenglijbaan en een ballenkanon: er zijn hier veel verschillende toestellen!

Attractiepark De Waarbeek

Attractiepark De Waarbeek is een attractiepark voor jonge kinderen. Dit park werkt met een vaste lage prijs ( € 14,50) voor spelen, eten en drinken! De attracties zijn leuk voor kleinere kinderen.

Avonturenpark Hellendoorn

Ook in Twente met kinderen te doen: het Avonturenpark Hellendoorn. Ditt park ligt in een bosachtige omgeving en het is schoon, opgeruimd en alle attracties en eethuisjes zagen er net geverfd uit. Dit park heeft een diversiteit aan attracties en speeltuinen. Daarnaast is er Aquaventura, geopend op mooie dagen. Hier zijn er 11 waterglijbanen en er is een gedeelte waar kleine kinderen kunnen spelen met water.

Belevingspark Cactus Oase

Cactus Oase is een overdekt Cactuspark van 6000 m2. Hier zie je natuurlijk allerlei cactussen, in vier thema’s. Zo is er een modelspoorbaan waar Thomas de stoomlocomotief en vijf andere miniatuurtreintjes rondrijden. Voor de kinderen is er een Wild West Speurroute.

Kasteel Warmelo

Dit kasteel in Diepenheim is gebouwd in 1339! Om het kasteel is een mooi park, met een wandelroute. Er is onder andere een rozentuin en een vogeltuin. Er is soms een expositie van zandsculpturen.

Heemtuin Hengelo

In Hengelo vind je bij het stadspark de Heemtuin. Deze tuin bestaat uit een aantal soorten natuur. Voor de kinderen is het Beleefbos hier erg leuk, met onder andere klimheuvels en spring-stap-palen-paden.

Giga Konijnenhol

Het Giga Konijnenhol hoort bij het vakantiepark Beerze Bulten. Dit is een indoor speelparadijs onder de grond. Met allerlei speeltoestellen, om 15:00 een theatershow en je kan knutselen en kleuren. Daarnaast kan je er tijdens een dagje uit bij Beerze Bulten ook voor kiezen om naar de zwembaden met glijbanen te gaan.

Klimbos Avatarz in Oldenzaal

Bij Avatarz kan je klimmen bij een veelzijdig klimparcours met hoogtes van 2 tot wel 12 meter. Leuk voor kinderen en volwassenen. Voor kids van 6 tot 9 jaar zijn er op 2 tot 4 meter hoogte rond de 30 hindernissen en vier ziplines. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er op het hoge klimparcours zes routes met hindernissen. Op 12 meter hoogte start hier de langste zipline van Nederland!

Openluchtmuseum Ootmarsum

Volgende tip voor Twente met kinderen is het Openluchtmuseum Ootmarsum. Hier ga je terug in de tijd, naar het Twente van vroeger. Zo zijn er Saksische boerderijen en een bijenstal te zien.

Hof van Eckberge

Een dagje uit in Twente met de kids kan in het Hof van Eckberge. Dit is een 25.000m2 groot speelparadijs met kinderboerderij in Eibergen. Er is hier veel te doen, met onder andere een lasergame jungle, snoezelruimte, klimstructuur, zoet- en zoutwateraquaria en een buitenspeeltuin.

Groot Twentsch Maïsdoolhof

Het maïsdoolhof, geopend van begin juli tot september, draai om het vinden van de de grote uitkijktoren in het midden van het doolhof staat. Je komt allerlei kruisingen en doodlopende paden tegen. Juiste antwoorden van de speurtocht geven de oplossing van een mysterie! Hier vind je ook de Twentsche Bloemenpluktuin.

natuur Overijssel
Foto VisitTwente

Wandelen in Twente met kinderen

Dan gaan we verder met leuke uitstappen in de natuur in Twente. Hierboven deelden we al enkele speelbossen, nu tippen we een aantal wandelplekken.

Het Lutterzand

Het Lutterzand is een afwisselend landschap met vliegdennen, dennenbossen en heideveldjes. Hier zie je allerlei vogels als de buizerd, zwarte en bonte specht, staartmees en boomleeuwerik.

Vanaf het Paviljoen Lutterzand starten er diverse wandelroutes. Als je niet wilt wandelen kan je mee met de ‘Lutterzand Express’. Bij het paviljoen is er een speeltuin.

Kabouterpad Bornerbroek

Kabouterpad Bornerbroek vind je in het bos bij het Nivonhuis in Bornerbroek. Dit pad is geopend vanaf het voorjaar en de kinderen gaan hier op zoek naar kabouters. Reserveren wordt aangeraden, bekijk daarvoor de website.

Vlonderpad

Bij Landgoed Twickel loop je met de kinderen het Vlonderpad, een gedeelte van de wandeling Umfassungsweg. De start is bij het Restaurant Het Hoogspel, met speeltuin, en je loopt de route tegen de klok in.

Arboretum Poort Bulten

In dit Arboretum staan zo’n 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Het is een van de mooiste bomenparken van Nederland en er is een informatiecentrum bij gevestigd.

Tocht van OERRR

Deze wandeltocht van 2 kilometer haal je op bij Pannenkoekhoes De Stroper. Je loopt onder andere over onverharde bospaden.

Restaurants in Twente met kinderen

Paviljoen Lutterzand, Pannenkoekenhoes De Stroper en Restaurant Het Hoogspel, met speeltuin, noemden we hierboven al. Welke restaurants zijn nog meer leuk met kinderen in Twente? Dit zijn een aantal tips!

 • Erve de Hooge Esch, pannenkoekenhuis met binnen- en buitenspeeltuin 
 • Bie Heintje, met grote speeltuin en springkussen
 • Restaurant Klein Afrika, strandtent met speeltuin en een kleine dierentuin
 • Familierestaurant Troubadour, met binnen- en buitenspeeltuin

Kindervakanties in Twente met kinderen

En dan de tips voor kindvriendelijke accommodatie in Twente. Hieronder delen we enkele vakantieparken en kindercampings die we aanraden.

Molke vakantiepark

Eerste aanrader in Twente met kids is het Molke vakantiepark. Dit park ligt aan het riviertje de Regge en heeft veel faciliteiten voor gezinnen, denk aan een binnenspeeltuin, een verwarmd zwembad en een airtrampoline.

 • Kinderboerderij
 • Speeltuinen
 • Verwarmd zwembad

Vakantiepark Hellendoorn

Een ander kindvriendelijk verblijf is het Vakantiepark Hellendoorn. Dit park is ideaal voor jonge gezinnen, fietsers, wandelaars en natuurgenieters. Het park ligt in Twente en aan de voet van Nationaal park de Sallandse Heuvelrug. 

 • Verwarmd overdekt zwembad met apart kleuterbad
 • Animatie
 • Speelvijvers
 • Speeltuinen

Vakantiepark De Lindenberg

Volgende aanrader is het Vakantiepark De Lindenberg. Dit is een kleinschalig vakantiepark en biedt persoonlijke aandacht, veel rust en privacy. Maar ook met een verwarmd zwembad, animatieteam en binnen- en buitenspeeltuinen.

 • Kleinschalig vakantiepark in Twente
 • Vlakbij de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug
 • Verwarmd zwembad met kleuterbad

Landal Landgoed de Elsgraven

Landal Landgoed de Elsgraven heeft bijna 150 vrijstaande bungalows op het park. Er is onder andere een overdekt zwembad en een dierenweide.

 • Overdekt zwembad
 • Bollo
 • Restaurant op het park

Witte Berg

Vakantiepark en Camping de Witte Berg is een plek met veel voorzieningen. Zo is er een binnen- en buitenzwembad en een natuurlijke zwemvijver. Je kan er kamperen of je huurt er een bungalows of chalet.

 • 5-sterren camping
 • Speeltuinen en indoor speeltuin
 • Buitenbad, waterspeeltuin en zwemvijver

Molenhof

Camping de Molenhof is een 5 sterren ANWB Topcamping. Je kan hier kamperen of een tentlodge huren. Er is hier onder andere een binnen- en buitenzwembad, visvijver, overdekte speeltuin en er zijn maar liefst 34 speeltuintjes.

Recreatiepark Kaps is een familiecamping én bungalowpark. Er zijn allerlei soorten accommodaties te huur en glamping is ook mogelijk. Hier zijn er volop faciliteiten voor de kids: zo is er een binnen- en buitenspeeltuin, buitenbad, sportveld, shortgolfbaan, visvijver en een recreatiebowlingbaan.

 • Buitenzwembad
 • Indoor speeltuin
 • Speeltuinen en waterspeeltuin

Camping De Noetselerberg

Camping De Noetselerberg is een 5-sterren camping, op de grens tussen Salland en Twente. Hier is er onder andere een subtropisch zwembad met een piratenschip en een glijbaan van 35 meter. Je kan er kamperen of je gaat voor de luxe versie: glamping!

 • Indoor speeltuin en speelfaciliteiten
 • Binnen- en buitenzwembad
 • Bij Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Recreatiepark De Tolplas

Bij Recreatiepark De Tolplas ben je op vakantie of een weekendje weg in de natuur van Twente met kinderen. Er is een recreatieplas waar je kan zwemmen, vissen en windsurfen. Op het park zijn er diverse speeltuinen.

 • Ruim opgezet
 • Recreatieplas
 • Speeltuinen

Dat was het, ons uitgebreide overzicht van tips voor Twente. Zijn er leuke activiteiten die niet in dit overzicht staan, laat het ons dan weten. En wil je meer lezen na deze blog? Dit is wellicht ook interessant:

vakantie Nederland kids
Toerisme Rijssen-Holten
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.