Twente met kinderen – 21x Uitjes

Dagje uit, weekendje weg of een vakantie in Twente met kinderen? Dan zit je hier op de goede plek. We delen allerlei leuke uitjes in dit gebied en ook geven we tips voor kindvriendelijke accommodaties.

Twente is een regio in het oosten van Nederland en dit gebied omvat het oostelijk deel van de provincie Overijssel. Het grenst onder andere aan de Achterhoek en de regio Salland. In deze regio liggen onder andere de steden Almelo, Enschede en Oldenzaal. Wat je er doet, welke restaurants aan te raden zijn voor families en waar je overnacht? Je leest hier de leukste tips!

Leukste uitjes in Twente met kinderen

Dit gebied bestaat uit veel natuur, een aantal steden, musea en zwembaden. Hieronder delen we een aantal ideeën voor kinderactiviteiten in Twente.

Leuke musea in Twente

Eerste tip om te doen in Twente met de kids is een bezoek aan de Museumfabriek. In dit familiemuseum mag je vooral zelf aan de slag. Het gaat over de samenhang tussen natuur, cultuur, wetenschap en techniek. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots, loopt onder een sterrenhemel door en je gaat zelf ontdekken. Maak bijvoorbeeld je eigen ‘exoskelet’.

Een volgend leuk museum in Twente met kinderen is Natura Docet Wonderryck Twente. Een museum voor de hele familie en voor natuurliefhebbers. Verwonder je hier over de bijzondere collectie dieren in de Wonderkamers, er is een geraamte van een mammoet, er zijn fossielen en je kan een digitaal bos bouwen in Funky Forest.

Museum Buurtspoorweg

Terug in de tijd kan in het Museum Buurtspoorweg. Je stapt het stationsgebouw binnen in Haaksbergen, koopt een treinkaartje en in de wachtkamer maak je kennis met de reizigers van vroeger. Daarna maak je een rit met een oude stroomtrein. De kinderen mogen kijken hoe de locomotief werkt.

In het museum kunnen de kinderen met een speurboekjes op pad en leren ze over de geschiedenis van het lokaalspoor.

Rijksmuseum Twente

Het Rijksmuseum Twente is een kunstmuseum. Voor de kinderen is er een Speur- & Doeboek gemaakt voor de tentoonstelling Ars longa, vita brevis . Een boek met puzzels, vragen, doe-opdrachten, spelletjes en meer. Kinderen ontdekken op deze manier het museum samen met hun ouders en samen zie je kunst door andere ogen!

Oyfo Techniekmuseum

Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. Ook lopen er behulpzame vrijwilligers rond, zij geven her en der nog wat extra toelichting. Zo mochten wij zien hoe een 100 jaar oude stoommachine (die in schepen werd gebruikt) nu echt werkt. En hoe bijvoorbeeld de kapitein op brug toentertijd kon communiceren met de mannen in de machinekamer onder in de boot aan de andere kant. Verder staat er allerlei (stoom)machines en weefgetouwen. Je kan de meeste apparaten zelf in werking stellen. Mijn zoontje drukt dus enthousiast op alle knoppen die hij tegenkomt, om te zien wat er gebeurt.

Op de tweede verdieping staat een grote en vooral oude telefooncentrale die je kan testen, en een ouderwetse (voor ons als ouders welbekende) telefooncel. Vervolgens kom je in een gedeelte waarmee je met een pasje (krijg je bij de ingang) op verschillende games kan inloggen, wat de aanwezige kinderen ook allemaal doen. Elk spel is anders, met een ander thema, allemaal gerelateerd aan techniek/energie.

Oyfo Techniekmuseum met kinderen
Bovenste verdieping

De bovenste verdieping is echt een ontdekkingstocht. Een fiets waarmee je verlichting en een tv aan krijgt bijvoorbeeld. Maar ook allerlei soorten hersenkrakers in de vorm van puzzels. Een grote stellage waar je zelf de energie anders kan laten lopen is een groot succes. Hierdoor gaat de bij de ene combinatie een lamp draaien, of wordt juist een balletje omhoog geblazen. En voor de volwassenen grappig: er staan wat oude pc’s met een van de eerste computerspelletjes. Leuk!

Concluderend: het is een leuk en afwisselend museum in Twente. Het museum speelt goed in op de nieuwsgierigheid van kinderen en ouders! In plaats van alleen te mogen kijken en bordjes ‘niet aankomen’ is het hier juist de bedoeling om ‘overal aan te zitten’. Het museum is erg interactief, dus erg leuk voor/met kinderen. De praktische info over Oyfo Techniekmuseum lees je op de website.

Memory Museum Nijverdal

Laatste museum in deze lijst met tips voor Twente met kinderen is het Memory Museum Nijverdal. Het museum vertelt over oorlog en vrede. Het verhaal van de Tweede wereldoorlog in Overijssel en het daarna opbouwen van onze vrije maatschappij. Voor gezinnen is er een ’verzamelkistje’ waarmee je op pad gaat en via de looproute kom je langs vragen, waarbij je 11 verschillende voorwerpen probeert te verzamelen.

Uitjes Twente met kinderen

Speelbos Het Hulsbeek

Het speelbos Het Hulsbeek, gratis toegankelijk, is gevestigd in een oud eikenbos. Hier zijn ruim twintig speeltoestellen te vinden. Het parcours bestaat uit allerlei klimtoestellen, duoschommels, een lange kabelbaan en slingertouwen. Het parcours in het speelbos is gemaakt voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Jongere kinderen hebben bij veel toestellen hulp nodig van hun ouders.

Avontura

Avontura is een groot indoor speelparadijs. Hier zijn er allerlei speelpleinen met hun eigen thema. Extra hoge trampolines, 4 persoons familieglijbaan, donkere piratenglijbaan en een ballenkanon: er zijn hier veel verschillende toestellen!

Twente met kinderen
Foto VisitTwente

Avonturenpark Hellendoorn

Ook in Twente met kinderen te doen: het Avonturenpark Hellendoorn. Ditt park ligt in een bosachtige omgeving en het is schoon, opgeruimd en alle attracties en eethuisjes zagen er net geverfd uit. Dit park heeft een diversiteit aan attracties en speeltuinen. Daarnaast is er Aquaventura, geopend op mooie dagen. Hier zijn er 11 waterglijbanen en er is een gedeelte waar kleine kinderen kunnen spelen met water.

Belevingspark Cactus Oase

Cactus Oase is een overdekt Cactuspark van 6000 m2. Hier zie je natuurlijk allerlei cactussen, in vier thema’s. Zo is er een modelspoorbaan waar Thomas de stoomlocomotief en vijf andere miniatuurtreintjes rondrijden. Voor de kinderen is er een Wild West Speurroute.

Kasteel Warmelo

Dit kasteel in Diepenheim is gebouwd in 1339! Om het kasteel is een mooi park, met een wandelroute. Er is onder andere een rozentuin en een vogeltuin. Er is soms een expositie van zandsculpturen.

Heemtuin Hengelo

In Hengelo vind je bij het stadspark de Heemtuin. Deze tuin bestaat uit een aantal soorten natuur. Voor de kinderen is het Beleefbos hier erg leuk, met onder andere klimheuvels en spring-stap-palen-paden.

Giga Konijnenhol

Het Giga Konijnenhol hoort bij het vakantiepark Beerze Bulten. Dit is een indoor speelparadijs onder de grond. Met allerlei speeltoestellen, om 15:00 een theatershow en je kan knutselen en kleuren. Daarnaast kan je er tijdens een dagje uit bij Beerze Bulten ook voor kiezen om naar de zwembaden met glijbanen te gaan.

Klimbos Avatarz in Oldenzaal

Bij Avatarz kan je klimmen bij een veelzijdig klimparcours met hoogtes van 2 tot wel 12 meter. Leuk voor kinderen en volwassenen. Voor kids van 6 tot 9 jaar zijn er op 2 tot 4 meter hoogte rond de 30 hindernissen en vier ziplines. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er op het hoge klimparcours zes routes met hindernissen. Op 12 meter hoogte start hier de langste zipline van Nederland!

Openluchtmuseum Ootmarsum

Volgende tip voor Twente met kinderen is het Openluchtmuseum Ootmarsum. Hier ga je terug in de tijd, naar het Twente van vroeger. Zo zijn er Saksische boerderijen en een bijenstal te zien.

Hof van Eckberge

Een dagje uit in Twente met de kids kan in het Hof van Eckberge. Dit is een 25.000m2 groot speelparadijs met kinderboerderij in Eibergen. Er is hier veel te doen, met onder andere een lasergame jungle, snoezelruimte, klimstructuur, zoet- en zoutwateraquaria en een buitenspeeltuin.

Groot Twentsch Maïsdoolhof

Het maïsdoolhof, geopend van begin juli tot september, draai om het vinden van de de grote uitkijktoren in het midden van het doolhof staat. Je komt allerlei kruisingen en doodlopende paden tegen. Juiste antwoorden van de speurtocht geven de oplossing van een mysterie! Hier vind je ook de Twentsche Bloemenpluktuin.

natuur Overijssel
Foto VisitTwente

Wandelen in Twente met kinderen

Dan gaan we verder met leuke uitstappen in de natuur in Twente. Hierboven deelden we al enkele speelbossen, nu tippen we een aantal wandelplekken.

Het Lutterzand

Het Lutterzand is een afwisselend landschap met vliegdennen, dennenbossen en heideveldjes. Hier zie je allerlei vogels als de buizerd, zwarte en bonte specht, staartmees en boomleeuwerik.

Vanaf het Paviljoen Lutterzand starten er diverse wandelroutes. Als je niet wilt wandelen kan je mee met de ‘Lutterzand Express’. Bij het paviljoen is er een speeltuin.

Kabouterpad Bornerbroek

Kabouterpad Bornerbroek vind je in het bos bij het Nivonhuis in Bornerbroek. Dit pad is geopend vanaf het voorjaar en de kinderen gaan hier op zoek naar kabouters. Reserveren wordt aangeraden, bekijk daarvoor de website.

Vlonderpad

Bij Landgoed Twickel loop je met de kinderen het Vlonderpad, een gedeelte van de wandeling Umfassungsweg. De start is bij het Restaurant Het Hoogspel, met speeltuin, en je loopt de route tegen de klok in.

Arboretum Poort Bulten

In dit Arboretum staan zo’n 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. Het is een van de mooiste bomenparken van Nederland en er is een informatiecentrum bij gevestigd.

Tocht van OERRR

Deze wandeltocht van 2 kilometer haal je op bij Pannenkoekhoes De Stroper. Je loopt onder andere over onverharde bospaden.

Twente vakantie gezin
Foto Toerisme Rijssen-Holten

Restaurants in Twente met kinderen

Paviljoen Lutterzand, Pannenkoekenhoes De Stroper en Restaurant Het Hoogspel, met speeltuin, noemden we hierboven al. Welke restaurants zijn nog meer leuk met kinderen in Twente? Dit zijn een aantal tips!

 • Erve de Hooge Esch, pannenkoekenhuis met binnen- en buitenspeeltuin 
 • Bie Heintje, met grote speeltuin en springkussen
 • Restaurant Klein Afrika, strandtent met speeltuin en een kleine dierentuin
 • Familierestaurant Troubadour, met binnen- en buitenspeeltuin
Molke vakantiepark

Kindervakanties in Twente met kinderen

En dan de tips voor kindvriendelijke accommodatie in Twente. Hieronder delen we enkele vakantieparken en kindercampings die we aanraden.

Molke vakantiepark

Eerste aanrader in Twente met kids is het Molke vakantiepark. Dit park ligt aan het riviertje de Regge en heeft veel faciliteiten voor gezinnen, denk aan een binnenspeeltuin, een verwarmd zwembad en een airtrampoline.

 • Kinderboerderij
 • Speeltuinen
 • Verwarmd zwembad

Vakantiepark Hellendoorn

Een ander kindvriendelijk verblijf is het Vakantiepark Hellendoorn. Dit park is ideaal voor jonge gezinnen, fietsers, wandelaars en natuurgenieters. Het park ligt in Twente en aan de voet van Nationaal park de Sallandse Heuvelrug. 

 • Verwarmd overdekt zwembad met apart kleuterbad
 • Animatie
 • Speelvijvers
 • Speeltuinen
Vakantiepark De Lindenberg

Vakantiepark De Lindenberg

Volgende aanrader is het Vakantiepark De Lindenberg. Dit is een kleinschalig vakantiepark en biedt persoonlijke aandacht, veel rust en privacy. Maar ook met een verwarmd zwembad, animatieteam en binnen- en buitenspeeltuinen.

 • Kleinschalig vakantiepark in Twente
 • Vlakbij de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug
 • Verwarmd zwembad met kleuterbad

Dat was het, ons uitgebreide overzicht van tips voor Twente. Zijn er leuke activiteiten die niet in dit overzicht staan, laat het ons dan weten. En wil je meer lezen na deze blog? Dit is wellicht ook interessant:

vakantie Nederland kids
Toerisme Rijssen-Holten

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën