Deventer met kinderen | 18x tips dagje uit

Dagje uit in Deventer met kinderen of een weekendje weg? Deze compacte stad heeft misschien niet zoveel uitjes in huis als Amsterdam of Maastricht, evengoed is het een leuke bestemming. Onlangs waren wij hier een dagje uit, tijdens ons weekendje weg in Salland. Dit zijn een aantal tips!

Waarom Deventer? Dit is één van de oudste steden van het land. Door de ligging aan de IJssel en de vele bezienswaardigheden in de compacte stad, is het een aangename plaats in Overijssel om te bezoeken.

Uitjes Deventer met kinderen

Pontje met uitzicht op de oude stad van Deventer

Wij parkeerden tegenover de oude stad, bij parkeerplaats Worp. Vanaf hier stap je op het pontje naar de overkant. Met een elektrische boot vaar je de IJssel over en geniet je van het uitzicht op de oude stad. Dit pontje vaart het hele dag door, je betaalt in 2024 € 1,80 per persoon voor een retour. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee.

Stadsstrand

Sta je bij parkeerplaats Worp, met je neus naar de oude stad? Aan de rechterkant van de oever ligt het Deventer Stadsstrand. Deze plek is jaarlijks in de maanden april t/m oktober openbaar toegankelijk van zonsopgang t/m zonsondergang. Meadow is het horecaconcept hier.

Deventer met kinderen

Woeste Willem Speelnatuur 

Sta je nog aan de kant van Worp, dus aan de overkant van de IJssel vanaf het centrum gezien, dan kan je met de kinderen naar de Woeste Willem Speelnatuur. Dit is een speelplek in de natuur, zonder toezicht. Let goed op want de waterkant loopt soms vrij steil. Jonge kinderen kunnen met zand spelen bij de waterpomp. Daarnaast kunnen de kids spelen tussen het riet, met zand, water en modder. De speelplek is omheind met schapengaas en is aan de kant van het water open.

Natuurgebied De Ossenwaard

Net voorbij de Woeste Willem Speelnatuur ligt een natuurgebied, de Ossenwaard. Hier geniet je van de uitzichten op de IJssel en de stad. In dit gebied komt en gaat het water en dat laat sporen na. In dit gebied leeft de bever. De Hazepadroute Ossenwaard is een wandelroute van 6 kilometer door dit gebied. De bewegwijzerde wandelroute start vlakbij het pontje aan de Worpzijde, er staat een informatiepaneel over de wandeling. Volg hier de routepaaltjes.

Speurtocht Hanzespeurneus

Wil je Deventer met kinderen op een leuke manier ontdekken, dan is de Speurtocht Hanzespeurneus een optie! Dit is een speurtocht voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Deze speurtocht gaat door de monumentale wijk Bergkwartier. De wandeling begint bij de Drie Haringen op de Brink. Onderweg moeten jullie allerlei opdrachten oplossen en vragen beantwoorden. De speurtocht duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. 

  • Nieuw! De Hanzespeurneus kan je nu ook gratis wandelen met je telefoon via de IZI.Travel app. 
Persfoto - Speelgoedmuseum Deventer (foto Mike Bink) - 22
Speelgoedmuseum Deventer – foto Mike Bink

Speelgoedmuseum

Leuk uitje in de oude stad van Deventer is het Speelgoedmuseum! Dit museum heeft de grootste speelgoedcollectie van het land. Bijzonder is ook de plek van het museum, want het is gevestigd in twee koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Volwassenen kunnen kijken en herinneringen ophalen. En kinderen willen waarschijnlijk vooral spelen en dat mag natuurlijk ook.

Persfoto - Speelgoedmuseum Deventer (foto Mike Bink) - 20
Speelgoedmuseum Deventer – foto Mike Bink

Lebuïnuskerk beklimmen

Van verre zie je deze bezienswaardigheid van Deventer al: de Lebuïnuskerk. Het leuke is dat je deze kan beklimmen tijdens een dagje uit. Beklim de spiltrap naar de tweede omgang op 46 meter hoogte. Na 220 treden sta je op het hoogste punt en kijk je uit over Deventer en de ommelanden. De toren kan je in de maanden april t/m oktober regelmatig beklimmen, ga dit even na op de website.

Deventer met kinderen
Lebuïnuskerk

Ulebelt

Tof uitje in Deventer met kinderen is een bezoek aan de Ulebelt. Dit is natuur- en milieueducatie & een kinderboerderij. Er zijn natuurrijke tuinen en natuurspeelplaatsen. Voor de kleintjes tot 7 jaar is er de plaats de Takkenbende, waar ze kunnen spelen met zand, boomstammen en hutten. Oudere kinderen spelen op de Waterstam, een ruige natuurspeelplek. Zij spelen bij de waterspeelplek met dikke boomstammen, de wilgenhutten en de uitkijkheuvel.

De educatieve stadsboerderij is geopend van maandag t/m vrijdag, van 9.00-17.00 uur. De dierenverblijven zijn gesloten op maandag. In het weekend is het geopend van 13-17 uur, bekijk dit vooraf op de website. Er is horeca.

De Scheg

Het sportcentrum De Scheg in Deventer heeft zowel een gaaf zwembad als een ijsbaan! Het zwembad biedt veel mogelijkheden voor verschillende leeftijden. Er zijn verschillende zwembaden, glijbanen en water-speeltoestellen. Daarnaast is er een stroomversnelling die buiten doorloopt en een wildwaterbaan die heel hard gaat. Direct naast het zwembad ligt de ijsbaan. Er is een 400-meter-baan en een ijsplein voor de beginners. Je kan een combinatieticket kopen.

  • In de zomermaanden kan je ook gaan zwemmen bij Het Borgelerbad (Borgelerdijk 1, Deventer). Er is een binnenbad en er zijn diverse buitenbaden. Ook is er onder meer een ligweide, peuterbad, kleuterbad en airtrampoline van 100m2.

Burnside Park

Het Burnside Park is ook een leuke plek om naartoe te gaan. Het indoorskatepark heeft een oppervlakte van 2000 m²! Hier heb je, volgens hun zeggen, de mooiste miniramp van Nederland en daarbij een nieuwe flat section met uitdagende features. Als je niet wilt skaten kan je vanaf het café toekijken. Je mag het skatepark in met:

  • Skateboards
  • Inline Skates/Rollerskates
  • BMX (met 3 piece cranks)

Verder is er een outdoor backyardbowl aan het water. In de zomerperiode geniet je hier bij de zwemsteiger en overkapping!

Vogeleiland

Tijdens ons dagje Deventer met kinderen was ik graag nog even naar het Vogeleiland gegaan, helaas lukte dat niet meer. Dit is een stadspark tussen het station en de binnenstad. Het Vogeleiland behoort tot het monumentale stadspark Rijsterborgherpark. Je hebt hier restaurant Parkcafé Mees, recreatiepark en verschillende dieren als kippen, konijnen en natuurlijk vogels.

Zandweteringpark

Een vrij nieuw park in Deventer is het Zandweteringpark. Dit ligt in het noordelijk deel van de stad, tussen Keizerslanden en Steenbrugge. In het park kan je wandelen, skeeleren, picknicken en fietsen. Daarnaast kunnen de kinderen spelen in de natuur en bij de speeltuin met houten speeltoestellen. De poel bij de speeltuin is begroeid met riet. Klauter naar de overkant met een loopbrug, er liggen boomstammen en stapstenen.

Museum More in Gorssel

Wat buiten Deventer kan je naar het Museum More gaan in Gorssel. Hier zie en ontdek je realistische kunst, een kunstvorm die de werkelijkheid ‘herkenbaar’ weergeeft. In de schoolvakanties worden er extra activiteiten georganiseerd. Speciaal voor kinderen van ongeveer 7 – 12 jaar is er een gratis kidsgids beschikbaar. Met deze leuke kijkwijzer kunnen kinderen zelf op ontdekkingstocht.

Eten Deventer met kinderen

#1 Frietmeester in de Smedenstraat – wij haalden hier patat (of friet) en die was echt lekker. Dit wordt de beste van Deventer genoemd, maar tijdens een dagje uit hebben we niet alle zaken kunnen testen natuurlijk. Wel stond er een enorme rij toen we weer naar buiten gingen, dus de zaak is in ieder geval populair.

#2 Coffee Together is een leuk lunchrestaurant in de Lange Bisschopstraat. De hotdog was volgens onze zoon veel beter dan die in New York en de taart smaakte ook goed. Er liggen veel spelletjes.

#3 Momentum Espresso zit ook in de Lange Bisschopstraat, ga hierheen voor de (ijs)koffie.

#4 Nog een tip in de Lange Bisschopstraat is Happy Tosti Deventer. Deze schijnt ook heel leuk te zijn met kinderen, er is een tuin.

#5 NUNU is een leuk restaurant en ligt net buiten de stad. Vlakbij kan je wandelen door het bos en daardoor ga je bijvoorbeeld lunchen bij NUNU. Buiten is er een ruime speeltuin met kabelbaan.

Stayokay Gorssel
Stayokay Gorssel

Accommodaties

Wil je in Deventer overnachten, of vlakbij de stad? Dit zijn 2 leuke tips.

1. Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer (deze) ligt tegenover de Lebuniuskerk! Elke kamer heeft een minibar, theefaciliteiten, een televisie en badkamer. Er zijn kamers voor 4 personen.

2. Stayokay Hostel Gorssel is gevestigd in een jachthuis in Noorse stijl in de groene Achterhoek. Dit ligt vlakbij de stad. Je verblijft hier omdat het betaalbaar is, er zijn ruime kamers en er is een speeltuin.

Mölke Camping Sallandse Heuvelrug
Mölke

Mölke vakantiepark

Wij verbleven op ongeveer een half uur rijden vanaf Deventer met kinderen, bij het Mölke vakantiepark op ongeveer een half uur rijden vanaf de stad. Je hebt er een camping, glamping en huuraccommodaties. Daarnaast is er een restaurant, binnenzwembad en -speeltuin, bowlingbaan en er zijn buiten heel veel speeltuintjes.

Verder lezen na dit artikel over Deventer met kinderen? Lees de tips voor de leukste uitjes met kind in Nederland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.