Zwarte Zaterdag met kinderen doorkomen | 10x Tips!

Zwarte zaterdag met kinderen, wat een ellende! Zonder kinderen trouwens ook. Wie heeft er nou zin om in de warmste maanden van het jaar eindeloos in de file te staan op de snelweg? Wij ook niet inderdaad! Hier lees je enkele tips om deze dagen te vermijden of juist door te komen.

De kleur zwart wordt door de Franse verkeersveiligheidsorganisatie gebruikt om de verkeersdrukte aan te geven. Bij zwart is het extreem druk op te weg. De term wordt nu breder gebruikt, want ook in het zuiden van Duitsland en de tunnels naar Italië is het enorm druk.

Wanneer is het Zwarte zaterdag?

Wanneer die zwarte zaterdagen zijn? In 2023 gaat dat om 15, 22 en 29 juli, 5 en 12 augustus. Daarnaast kan je op alle zaterdagen tot 27 augustus zware verkeersdrukte verwachten. Daarnaast kan je op alle andere dagen in deze periode drukte verwachten in het zuidoosten! Rijd je door Frankrijk? Dan staat de drukte per dag op Bison Futé vermeld, dit is de Franse verkeersinformatiedienst.

Zwarte Zaterdag met kinderen doorkomen

’s Nachts gaan rijden is meestal niet handiger

De eerste tip volgt uit een artikel van RTL Nieuws: “Veel mensen staan om vier uur op en denken dat ze daarmee de files kunnen omzeilen, maar dat is een klassieke fout omdat je dan op het drukste moment van de dag in Frankrijk bent. Vertrek niet middenin de nacht, maar gewoon rustig na het ontbijt”.

Als je wel de hele nacht doorrijdt, dus al ’s avonds vertrekt uit Nederland of België, zal de situatie op de weg waarschijnlijk wél anders zijn. Houd wel goed de mogelijke vermoeidheid in de gaten!

In de middag en avond is het rustiger op de wegen

En in het verlengde van de eerste tip voor zwarte zaterdag met kinderen: in de middagen en avonden is het vaak rustiger op de wegen. In plaats van om 4 uur ’s ochtends vertrekken, kan je ook pas om 2 uur ’s middags vertrekken uit Nederland of België. Bekijk via Google Maps of de reistijd al korter wordt en ga dan pas rijden.

  • In de zomermaanden zijn er geregeld wegwerkzaamheden, zeker in Duitsland! De ANWB houdt op deze pagina de wegwerkzaamheden bij.

Kies voor flexibele aankomstdagen voor de accommodatie

Wij zijn al verschillende keren op een campingvakantie met Eurocamp geweest. Het ideale hieraan, naast de luxe stacaravans en de zwembaden, is dat de wisseldag flexibel is. Anders dan op veel plekken is dat niet direct op zaterdag, maar de dag die jij kiest! En dat is ideaal, want op die manier hoef je op de heen- en terugweg niet in eindeloos lange files te staan.

Is de optie van het flexibel kiezen van een wisseldag er niet? Wij vertrekken geregeld al de avond voor de wisseldag en om zwarte zaterdag te vermijden is dat misschien ook wel een handige optie. De reden hiervoor is dat wij vaak heel langzaam zijn met het inpakken en schoonmaken. In de ochtend zo ontzettend haasten doet af aan onze vakantie. Liever vertrekken we laat op de dag en stoppen we na een aantal uur rijden voor een overnachting.

Plan een langere overnachting en vermijd Zwarte Zaterdag

Wij maken van de weg naar een vakantiebestemming vaak een mini-vakantie op zich! Zo stoppen we graag voor een stedentrip van meerdere dagen of verkennen we een pretpark of dierentuin. Hierbij kiezen we voor minimaal 2 overnachtingen op 1 plek. Het leuke hieraan is dat je meerdere ervaringen op doet tijdens een vakantie. En zeker voor lange ritten, bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk of Slovenië, is dat echte een welkome afwisseling.

  • Je doet je kinderen een groot plezier met een tussenstop in Duitsland bij het Europa-Park!

Tussenstop hotels

Geen langere overnachting, maar wel op zoek naar een tussenstop hotel rondom zwarte zaterdag? In de loop der jaren hebben we op basis van ervaring uitgebreide tussenstop-hotel-content kunnen maken. De beste tips lees je in deze artikelen:

Denk aan de tolbadge en de tolvignetten

Alle mogelijkheden die je kan aangrijpen om minder lang stil te staan zijn meegenomen! Schaf daarom vooraf je tolvignet aan voor Zwitserland of Oostenrijk, denk aan de milieustickers voor Frankrijk en Duitsland. En koop vooraf een tolbadge. Je hoeft dan niet in de eindeloze files voor de tolpoortjes te staan. Deze badge kan je onder andere bij de winkels van de ANWB aanschaffen. Hiervoor heb je een ID of paspoort, kenteken, email en bankrekeningnummer.

  • Geen tolbadge mee? Wij hebben in het verleden gemerkt dat een creditcard eigenlijk in alle gevallen makkelijk werkt bij de Franse tolpoortjes, voor onze pinpassen was dat wel anders.

Zorg voor voldoende vermaak onderweg

Ook een belangrijke en voor de hand liggende tip: zorg dat de kinderen genoeg te doen hebben onderweg. Tijdens onze laatste lange rit vanuit Frankrijk merkten we amper dat de kinderen mee waren. Ze hadden een tablet en koptelefoon, chips en waren samen ultiem gelukkig.

Minder schermpjes en andere tips nodig voor een lange autorit tijdens of rondom zwarte zaterdag?

  • Wij halen voor de vakantie boeken bij de bibliotheek
  • Ik koop meestal één of meerdere vakantieboeken voor de kids
  • Maak voor de lange autorit met kids via Spotify een leuke playlist aan, of verschillende playlists natuurlijk.
  • Stickerboeken en magnetische letterborden zijn ook geliefd.
  • Bij Netflix kan je series downloaden, download een aantal afleveringen van series waar de kids graag naar kijken!

Eten en drinken mee

Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg! Voor de kinderen nemen we naast water ook wat lekkers te drinken mee. Wel mogen ze dit pas drinken als we vrij zeker zijn dat we binnen een half uur tot een uur bij een toilet staan. Daarnaast nemen we veel eten mee, van brood en wortels tot bakjes met fruit en pringels. Met deze koelbox met een 12V-aansluiting voor in de auto houd je de producten koel! Dan zou je ook yoghurt en salades mee kunnen nemen.

Leuke tussenstop-pauzes

Er zijn soms leuke tankstations onderweg, met een speeltuin of goede restaurants. Die moet je natuurlijk wel weten te vinden en wij merkten onlangs al, net voor de echte zwarte zaterdagen, dat het waanzinnig druk kan zijn bij de tankstations.

Je kan er dan voor kiezen om op een paar kilometer van de snelweg op zoek te gaan naar een tankstation. Bijvoorbeeld in de buurt van een dorpje of een buitenwijk van een stad. Hier tank je vaak goedkoper, het is rustiger en met een beetje mazzel zie je nog ergens een speeltuintje. Deze tussenstops zoeken vind ik erg leuk!

Onlangs stopten we op de route van Normandië naar Noord-Holland vlakbij Kortrijk. Op een paar kilometer van de snelweg zit je bij recreatiedomein de Gavers aan de wafels of tosti’s, terwijl de kinderen in de enorme speeltuin spelen. Het tanken in de buurt van dit gebied was ook nog eens 22 cent per liter goedkoper dan langs de snelweg (prijspeil zomer 2023).

Elektrisch rijden en zwarte zaterdag

Rijd je met een elektrische auto, dan is het handig om meerdere laadpassen mee te nemen. Zorg er daarnaast voor dat je tijdig op zoek gaat naar een laadpaal. Mijn schoonouders merkten onlangs (2023) in Duitsland dat het netwerk soms uitviel en dan was het echt zoeken naar een werkende laadpaal. Zij gaan nu ruim op tijd op zoek naar een laadpaal, zodat de stress beperkt blijft.

Tijdens onze rit naar Frankrijk in 2023 zagen we bij verschillende stations lange rijen met laadpalen. Op dat moment (halverwege juli) stonden er geen wachtrijen bij deze stations, er was voldoende plek.

Kortrijk met kinderen
De gavers

Vermijd de echte hoogseizoen-vakantieweken

Als je kan, dan is het gemakkelijk om de zwarte zaterdag te vermijden door vroeg of juist laat op vakantie te gaan. Onze ideale vakanties zijn ook als onze kinderen (in Nederland) vroeg vakantie hebben of juist laat. We gaan dan of in de eerste weken op vakantie, of juist in de laatste weken. Niet alleen is het dan minder druk op de weg, het is ook rustiger in de vakantieregio’s. Daarnaast betaal je vaak toch al iets minder voor je vakantieverblijf.

Rijd alternatieve routes

En de laatste tip is, als je dan toch op zwarte zaterdag gaat rijden, om alternatieve routes te rijden. Misschien maak je meer kilometers, maar minder files is dan toch wel prettig. Zo is er de Route Nationale! Ooit was dit de hoofdweg naar het zuiden en de Cote d’Azur. Met de komst van de snelweg Route du Soleil is dit nu een veel minder gebruikte route.

Dat waren onze tips voor zwarte zaterdag met kinderen. Deel jouw tips in de comments of lees verder over het Zwarte Woud en vakanties op max 6 uur rijden.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.