Zaragoza met kinderen | 9x Leukste uitjes

Toen we op vakantie gingen naar het Spaans Baskenland en de Pyreneeën, zag ik dat Zaragoza op de route lag. Ik was al jaren benieuwd naar deze stad, alleen al vanwege de fantastische naam. Hoe beviel het om hier te zijn en wat is er te doen in Zaragoza met kinderen? Je leest het hier!

Qua grootte doet Zaragoza amper onder voor de bekende steden in Spanje, het is de op vier na grootste stad van het land! Daarnaast is het de hoofdstad van de autonome regio Aragón. De rivier de Ebro stroomt door de stad.

Onze tips voor Zaragoza met kinderen

Wij waren 2,5 dag in Zaragoza en verbleven in een appartement in het centrum (deze), direct naast de Mercado Central de Zaragoza. Dit was een ideale uitvalsbasis. Bijzonder aan deze stad is de hoeveelheid bezienswaardigheden en monumenten. De stad is in de eerste eeuw voor Christus ontstaan. Op veel plekken in het oude centrum zie je overblijfselen terug van overheersingen, onder andere van de Romeinen en de Moren.

Wat ik heel tof vond aan de stad is dat er zoveel te ontdekken valt in het oude centrum, waarbij je je soms haast in Rome waant. En op het volgende moment sta je op het Expo 2008 terrein, dat werd gehouden in Zaragoza en een totaal andere sfeer heeft. Het blijkt logisch dat je soms het gevoel hebt in Rome te zijn: Zaragoza is de enige Romeinse stad is die het voorrecht heeft de volledige naam te dragen van haar stichter Caesar Augustus en werd in 14 voor Christus gesticht als een immuunkolonie van Rome.

Toeristenbus Zaragoza

Toeristenbus

Op de eerste avond in Zaragoza zijn wij in de toeristenbus gestapt, om de stad alvast te verkennen. Deze route heeft 16 haltes, waarbij je gemakkelijk vanuit het oude centrum naar de expo met het aquarium en stadsstrand reist. Stap uit en stap later weer in! Vanaf het eerste gebruik is het busticket 24 uur geldig.

Met dit ticket krijg je vervolgens ook korting op toegang tot enkele bezienswaardigheden, waaronder de Romeinse musea.

Op de fiets door de stad

Je kan Zaragoza met kinderen ook goed verkennen op de fiets! Het gemeentebestuur heeft jaren geleden al gekozen om te investeren in fietspaden en tramlijnen, waardoor het allemaal prima de berijden is. Huur een fiets of ga mee op deze fietstour van Bajabikes. Deze bijzondere fietsroute komt langs alles dat de hoofdstad van Aragón te bieden heeft! Er zijn kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar.

Zaragoza met kinderen

Bezienswaardigheden Zaragoza

Plaza de Nuestra Señora del Pilar

De Plaza de Nuestra Señora del Pilar is een van de grootste voetgangerspleinen van Europa, in het oude centrum en vlakbij de rivier de Ebro. Op dit grote plein staan veel bezienswaardigheden en belangrijke gebouwen als de kathedraal-basiliek Nuestra Señora la Virgen del Pilar. Daarnaast staat er de La Seo, ofwel de kathedraal van El Salvador, het stadhuis en de kerk van San Juan de los Panetes.

Aan de ene kant van het grote plein is er een sculptuur en aan de andere kant is er een grote fontein. Bij de fontein kan je naar het archeologisch museum, daar komen we iets verderop op terug.

Op dit grote plein zijn er allerlei terrasjes. En neem vooral ook de tijd om rond te lopen. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, was er ‘s avonds een grote optocht van drummers op het plein. Fantastisch om te zien en horen!

Plaza de Nuestra Señora del Pilar
Plaza de Nuestra Señora del Pilar

Basilica del Pilar

Zaragoza is de enige stad ter wereld die 2 kathedralen heeft! Ga zeker naar de Basilica del Pilar, deze kathedraal is het icoon van de stad Zaragoza en een belangrijk bedevaartsoord. In 1676 werd de El Pilar een kathedraal en in 1948 werd het ook een Basiliek. Daarom heet dit gebouw de Kathedraalbasiliek. Zowel vanaf het grote plein als vanaf de bruggen over de rivier heb je een mooi zicht op de kathedraal.

Je kan de kathedraal bezoeken, er zijn ook combinatietickets te koop met onder andere toegang tot de toren. Binnen zijn er onder meer de kapellen en werken van Goya te zien. Tijdens ons bezoek in Zaragoza met kinderen hebben de de kathedralen niet van binnen gezien, wel zijn we naar boven gegaan in de toren.

Uitzicht klokkentoren El Pilar

Klokkentoren El Pilar

Johan en ik zijn de klokkentoren opgegaan aan het eind van de dag, de kinderen hadden geen zin meer en zijn inmiddels oud genoeg om in het appartement te blijven. De toren was echt een ervaring. Je gaat met een snelle lift naar boven, deze ging toen wij er in het voorseizoen waren één keer per kwartier (of half uur?).

Boven wachten nog een aantal trappen op je en dan ga je met een wenteltrap naar de top. Daar heb je een uitzichtpunt, in de punt van de toren. Het is een kleine ronde, waar je met heel wat mensen staat. Hier heb je mooi uitzicht over de stad. Heb je veel last van hoogtevrees en/of claustrofobie, dan is dit misschien niet de leukste plek om naartoe te gaan.

La Seo
La Seo

Aljaferia-paleis

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Zaragoza is het paleis. Dit fort met de torens en dikke muren staat aan de rand van het oude centrum. Als je naar binnen wilt reserveer je vooraf online je tickets hier, bij de kassa kan je vervolgens betalen.

Dit paleis wordt gezien als een van de belangrijkste bouwwerken van de Spaans-islamitische kunst en het is een populaire bezienswaardigheid in Zaragoza. Tijdens een bezoek kan je zelf door het paleis wandelen, via een vaste route. Johan en ik vonden het paleis heel mooi van binnen, met prachtige plafonds en een sfeervolle binnenplaats. Voor de kinderen was het, na het bezoek aan de Romeinse musea en het aquarium, wat veel van het goede.

Aljaferia-paleis
Aljaferia-paleis
Aljaferia-paleis
Aljaferia-paleis

Romeinse route door Zaragoza

Een van de aanraders om te doen tijdens een bezoek aan Zaragoza met kinderen is om naar de Romeinse musea te gaan, ook wel de route van Cesaraugusta genoemd. Op het grote plein kan je naast de La Seo naar het Caesaraugusta Forum-museum, onze rondgang startte hier. We hoorden dat je voor een aantal euro per volwassene naar binnen kon en voor een aantal euro extra kon je ook de andere onderdelen van de route bekijken. Dat hebben we gedaan, we kozen voor het ticket met toegang tot 4 opgravingen. Je kan daarbij ook nog kiezen voor het sculpturenmuseum.

In het Forum Romanum zie je de archeologische overblijfselen uit de tijd van Augustus en Tiberius. Je kan hier onder andere door een rioolbuis lopen. Daarna bezochten we Puerto fluvial, waar je meer te weten komt over het het commerciële leven van Caesaraugusta. Vervolgens zagen we het openbare bad, dit museum is het kleinste van Caesaragusta. Er is een zwembad van bijna 10 meter in een zuilengang te zien.

Het Teatro Romano sprak het meest tot de verbeelding, het grote Romeinse theater dat werd werd herontdekt in 1972! Je kan hier doorheen wandelen.

Zaragoza met kinderen
Zaragoza met kinderen
Zaragoza met kinderen

Leukste uitjes in Zaragoza met kinderen

Aquarium

Nadat we in de ochtend alle Romeinse musea hadden bezocht, zijn we naar het aquarium gegaan (website). Wij liepen hierheen, dat is vanaf het centrum ruim een half uur lopen. Je kan ook met de toeristenbus, auto, fiets of openbaar vervoer erheen reizen. Zeker in warme zomermaanden is dat waarschijnlijk aangenaam. Het grootste gedeelte liepen we langs de rivier en op verschillende plekken kom je speeltuinen tegen.

Dit aquarium is het grootste rivieraquarium van Europa en maakte onderdeel uit van de Zaragoza International Exhibition 2008. Er zijn 70 aquaria, waarin meer dan 5000 dieren leven. De ruimtes zijn onderverdeeld in thema’s: de Nijl, Mekong, Amazone, Murray-Darling en natuurlijk ook de Ebro.

Het aquarium is heel groot en er is veel te zien! Ik denk dat we zeker 1,5 uur hebben rondgelopen. De kinderen vonden het een mooi aquarium. Anders dan op veel plekken in de stad is het aquarium tijdens de middaguren wél geopend.

Zaragoza met kinderen

Stadsstrand

Vlakbij het aquarium kan je naar het stadsstrand ‘Las Playas’, dit is een kunstmatig strand. Je betaalt een aantal euro entree, er zijn wat barretjes en je kan er natuurlijk ook gaan zwemmen. Wij zijn er helaas niet geweest, omdat we er geen tijd meer voor hadden. Houd de siëstatijden in de gaten en laat ons weten hoe een bezoek aan het stadsstrand jullie bevallen is.

Snoepwinkels

Het viel me op dat er veel snoepwinkels zijn in de stad, maar ook in de andere gebieden waar wij tijdens onze rondreis kwamen. Ik word daar erg blij van en een snoepwinkel sprong er bovenuit. Het is een echte toeristenwinkel, maar als je je kinderen grote, gouden (chocolade)muntstukken uit een schatkist wilt zien halen dan ga je in Zaragoza met kinderen naar Captain Candy Shop aan de C. del Coso, 15. De hele winkel is ingericht met piratenkisten.

Om de hoek ga je voor empanadas naar Empanadas Malvón, met ruime keuze.

De snoepwinkel

Pretpark

Er is in het zuiden van Zaragoza een pretpark, dat is deze. In dit pretpark zijn 36 attracties, het zijn voornamelijk attracties voor kinderen. Verwacht geen grote achtbanen! Dit park is het hele jaar door geopend, in de zomermaanden wel op meer dagen dan in de rest van het jaar.

De stadsbus 34 stopt voor de deur als het park geopend is, je kan het park ook met de auto (gratis parkeren) of op de fiets bereiken.

Stadsparken

In de stad zijn op meerdere plekken stadsparken, daarnaast kan je ook goed wandelen langs de rivier in Zaragoza met kinderen. Op weg naar het aquarium kwamen langs de oever ook een plankenpad tegen, maar vanwege de droogte was dat gedeelte op dat moment niet erg speciaal.

  • José Antonio Labordeta-park, of het Parque Grande, is een park van 27 hectare. Er is een labyrinth, er staan 22 sculpturen en je ziet onder meer fonteinen, terrassen en veel bomen.
  • Het waterpark Luis Buñuel is het grootste stadspark van Zaragoza. Dit ligt bij aquarium en de Zaragoza Expo van 2008. Er zijn speeltuinen, je kan onder meer fietsen en kajaks huren en het stadsstrand is er. Het gebied heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor het ontwerp. Wij vonden het er nogal saai uitzien, dat kan komen door de droogte.

En net buiten Zaragoza zagen we een bijzonder gebergte, wellicht het Iberisch gebergte? Vanuit een haast woestijnachtig landschap zagen we een gebergte dat veel weg had van een heel lange tafelberg. Als jij weet welke gebergte dit is, laat het ons weten. – Je hebt hier in ieder geval het natuurgebied Galacho de Juslibol, met bezoekerscentrum en wandelpaden.

Zaragoza met kinderen

Overnachten in Zaragoza met kinderen

Wij verbleven in Apartamenticos Torrenueva I, een appartement met 2 slaapkamers naast de Mercado Central de Zaragoza. Het appartement was schoon en vrij nieuw. Als je met meer dan 3 personen bent, slaapt 1 in de woonkamer. Onze kinderen vonden dat juist wel fijn, want zo hadden ze hun eigen ruimte.

Aparthotel Los Girasoles ligt in het centrum van Zaragoza, op 400 meter van Plaza de España. Er zijn appartementen met aparte slaapkamer, een dakterras en een seizoensgebonden buitenbad.

Zaragoza – Praktisch

Vanaf Antwerpen is het ongeveer 1400 kilometer rijden naar deze stad. Wij raden een bezoek vooral aan als tussenstop onderweg of, net als wij, als onderdeel van een rondreis. Dit zijn onze tips voor tussenstops naar Spanje!

Of vlieg naar Madrid of Barcelona en stap daar in de trein, je bent dan binnen 1,5 uur in Zaragoza!

Je kan ook naar Zaragoza vliegen, dat is wel met een tussenstop. Tickets boek je bijvoorbeeld via Skyscanner. Wij vlogen rechtstreeks op Bilbao en huurden daar een auto via SunnyCars.

Dat waren onze tips voor Zaragoza met kinderen. Lees ook wat je doet in Pamplona, de Noord-Spaanse stad San Sebastian en in Sevilla.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën