(Tip!) ROME met kinderen? 21x Citytrip tips + hotels

Tips voor een kindvriendelijke stedentrip in Rome

0

Rome met kinderen? Zeker weten doen! Wij delen de leukste kinderactiviteiten in Rome, zodat de stedentrip ook voor je kinderen leuk is. Anouk was in Rome en deelt haar tips.

Ik wist natuurlijk wel dat het in Rome in de zomer heel heet is. En dat er vooral veel oude monumenten staan, niet direct heel flitsend voor een zesjarige jongen. En toch hebben we samen een hele leuke stedentrip gedaan, middenin augustus. Ik deel mijn tips voor een (zomerse) stedentrip Rome met kind.

Citytrip Rome met kinderen

Vliegen naar Rome

Met Ryanair vlogen we vanaf Eindhoven naar Rome. Ik ben gek op vliegen vanaf Eindhoven. Je kan dichtbij parkeren, er zijn geen wachttijden, en we vlogen met alleen handbagage. Vliegen vanaf Eindhoven voor een stedentrip Rome met kind gaat dus lekker snel en is goedkoop.

Familiehotel Rome

Omdat we middenin de zomer in Rome zijn, heb ik een kamer geboekt in een buitenwijk. Het is een mooi appartementje in de tuin van een groot appartementencomplex, met een ‘community’ zwembad. Ideaal, want we hebben elke dag een verkoelende beloning na een dag in de stad! En geloof me, hartje zomer is dat in Rome echt nodig.

Andere tips voor een kindvriendelijk hotel Rome zijn:

 • Betaalbaarder dan B&BITTLE krijg je het haast niet in de stad. Het wordt omschreven als klein maar prima.
 • Het hotel Quality Hotel Rouge is een van de bestsellers in de stad. Met in de zomermaanden een buitenbad en de prijs valt erg mee. Het kost iets meer dan € 200, – voor 3 nachten in augustus voor een gezin.

Pakketreis Rome met kinderen

Je kan ook de vlucht en het hotel in een keer boeken. Via TUI kan dat bijvoorbeeld met het hotel TRIANON BORGO PIO. Je verblijft in ruime, moderne appartementen met meerdere slaapkamers vlakbij de katholieke zetel in hartje Rome.

Rome met kinderen verkennen

Rome Citycard

Rome Card: Wil je veel bezienswaardigheden in Rome bekijken, dan kan het lonen om een Visit Rome pas aan te schaffen. Er zijn verschillende opties, ook inclusief vervoer onder andere. – Dit zijn de opties, en voor mij zou deze kaart goed in de oren klinken. Openbaar vervoer is inbegrepen, toiletten van een bepaalde ‘keten’ zijn gratis toegankelijk en allerlei musea zijn gratis te bezoeken.

Hop On Hop Off Rome

Mijn zoontje was 6 toen we in Rome waren. Daarom, en ook vanwege de hitte, heb ik voor drie dagen een ‘hop on hop off’ bus geboekt. Deze bus brengt je naar de echte trekpleisters. Maar ook een ritje in de bus is al leuk: in Rome is zoveel te zien dat het gewoon leuk is om de ronde zonder uitstappen te doen.

Er zijn verschillende soorten tours door Rome, de een is uitgebreider dan de ander. Het is net waar je naar zoekt!

Rome op de fiets ontdekken

Via Baja Bikes zijn er twee opties op Rome al fietsend te ontdekken.

 • De eerste optie is deze tour op kindermaat, dat is de rondleiding in Rome voor gezinnen met kids vanaf 8 jaar. De Rome Highlights Fietstour is eerder door de ANWB verkozen tot een van de meest kindvriendelijke excursies in Rome!
 • De tweede optie is om fietsen te huren, dat kan hier. Dat kan al vanaf een uur voor € 4,-. Kinderzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 25 kg, wel vooraf boeken. Er zijn kinderfietsen voor kinderen vanaf 8 jaar en e-bikes zijn geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Je kan de Via Appia Antica op de fiets ontdekken! Overdag is deze weg heel rustig, want gemotoriseerd verkeer mag er dan niet komen. Alle rust dus om met je kinderen te gaan fietsen!

Rome reisgids

De Groene Reisgids Weekend – Rome is uitgekomen in 2022. Het boek geeft onder andere tips voor:

 • De must sees en must do’s in Rome
 • Rome in 3 (of meer) dagen: met een uitgewerkt reisplan
 • Meer dan 195 adressen voor restaurants, bars en winkels
Rome met kind

Rome met kinderen | Bezienswaardigheden

Trevifontein

We zijn onze ontdekkingstocht door de stad begonnen bij de Trevifontein. Dit is de beroemdste fontein ter wereld! Het was er natuurlijk druk, maar het is wel te doen. En zoals het hoort hebben we een muntje via onze linkerschouder de fontein in gegooid om een wens te doen, en een tweede muntje zorgt er voor dat je weer terugkomt in Rome.

Mijn zoontje bedacht ter plekke nog een spelletje: hij doopte zijn pet in de fontein en zette deze nat weer op! Verkoelend en vermakelijk voor de andere toeristen. En dat laatste vond hij natuurlijk interessant, dus bij elke fontein die we tegenkwamen (en dat zijn er in Rome aardig wat), werd de pet opnieuw in de fontein gedoopt en weer opgezet.

Colosseum Rome met kind

Colosseum

De ‘hop on hop off’ bus bracht ons ook naar het Colosseum en daar zijn we natuurlijk ook een kijkje gaan nemen. Online had ik al een ticket gekocht (dat deed ik hier), waarmee je de wachtrijen (soms van uren) kan vermijden. Je kunt zelf natuurlijk rondkijken, en er staan wat borden met informatie. maar je kunt ook met een headset extra informatie krijgen. Het bezoekje duurt niet zo lang, maar het is wel indrukwekkend.

De ruïne zelf spreekt tot de verbeelding. En het is ook indrukwekkend om te bedenken hoe het daar vroeger aan toe moet zijn gegaan. Zeker bij mijn zoontje sprak dit erg tot de verbeelding: vechtende gladiatoren en gevechten met wilde dieren.

Colosseum Rome met kind

Sint Pieter bezoeken met kind

Bovenaan mijn verlanglijstje stond een bezoek aan de Sint Pieter. Jaren eerder heb ik deze basiliek bezocht en dat vond ik echt geweldig. Met kind was dat toch wel even een beproeving. Waar je 10 jaar geleden zo het plein overstak om naar binnen te gaan, stonden er nu veel hekken geplaatst die je in een eindeloze rij over het plein laten kronkelen. Het is bijna alsof je in de Efteling in de rij staat voor de Droomvlucht (tickets koop je hier alvast).

In de Sint Pieter zijn allemaal trucjes toegepast om de kolossale kerk niet afstandelijk te maken. Zo staan de pilaren hoger op de muur iets gekanteld naar je toe, waardoor het minder hoog lijkt. en ook met het beroemde beeld de Pieta is iets bijzonders aan de hand als je goed kijkt. Om de volwassen Jezus op schoot te kunnen houden, is Maria’s schoot wel erg breed gemaakt. maar als je gewoon kijkt, zie je dat niet direct.

Met dit soort feitjes werd het bezoek aan de Sint Pieter een kleine speurtocht, want mijn zesjarige vond het niet het leukste onderdeel van Rome.

Koepel van de Sint Pieter en de Sixtijnse kapel

Wat trouwens wel een succes was, is het uitzicht vanaf de koepel. Vanaf daar kun je prachtig over de stad uitkijken. Je moet daar wel opnieuw voor in de rij staan. De Sixtijnse kapel is ook zeer de moeite waard, en eigenlijk kun je nog wel een halve dag in de Sint Pieter en het museum doorbrengen. Mocht je op zondag in de stad zijn, dan is het extra bijzonder om rond 12 uur (vanwege de drukte eerder) naar het Sint-Pietersplein te gaan. Om twaalf uur spreekt de Paus daar zijn zegen uit. Koop je toegangskaartje hier online, dat scheelt in de rij staan.

Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen is een privé-stadstuin in Vaticaanstad en deze tuinen beslaan meer dan de helft van het grondgebied van Vaticaanstad. De tuinen met mooie fonteinen en beelden kan je alleen bezoeken als je een rondleiding boekt.

Pantheon

Af en toe een beetje cultuur snuiven is een must tijdens je bezoek aan Rome met kinderen. Het Pantheon is dan een hele leuke want er zit een enorm gat in het midden van het dak. De audiotour heeft 15 luisterpunten en een plattegrond om interessantste locaties in de basiliek te vinden. Kom meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en over hoe het later als kerk en als mausoleum werd gebruikt. (tickets)

Piazza Navona

Niet ver van het Pantheon is de Piazza Navona. Op dit plein zijn drie grote fonteinen, wat voor de kids erg leuk is. Haal een gelato en rust even uit. 

Spaanse trappen

De Spaanse trappen zijn ook een must als je in Rome met kinderen bent. Voor kinderen is het leuk omdat het niet alleen kijken is, je kan ook een beetje actie invoegen. Hoeveel treden zijn er en wie is het eerst boven?

Catacomben

De catacomben, de ondergrondse gangen, in Rome kan je bezoeken! Ze zijn donker en er liggen skeletten. De tunnels zijn in totaal zo’n 300 kilometer lang. Voor kinderen vanaf 7 jaar is een bezoek geschikt. Wel ga je mee met een rondleiding, want de kans op verdwalen is heel groot. Er zijn diverse rondleidingen, deze officiële tour van ongeveer 40 minuten kost net iets meer dan € 10, – p.p.

Ostia Antica

Ook buiten de stad ligt Ostia Antica, een opgegraven stad is. Dit is ontzettend de moeite waard. Deze opgraving is een stuk rustiger dan die van Pompeii en je kan veel meer opgravingen van binnen bekijken. Er zijn Hop On Hop Off bussen die hierlangs rijden, maar je kan deze opgegraven stad ook met de openbaar vervoer bereiken. Combineer dat eventueel met doorreizen naar het strand.

Naar de zee

Met de trein kan je voor een paar euro naar de zee. Deze rit duurt niet al te lang en je bent dan even de stad uit. Het strand is trouwens niet waanzinnig mooi, maar je kind zal het evengoed leuk vinden.

Welcome To Rome

Welcome To Rome is eigenlijk een combinatie tussen een bezienswaardigheid en een kinderactiviteit. Tijdens deze multimediareis volg je de evolutie van de Eeuwige Stad door 2.700 jaar geschiedenis. De muren en plafonds rondom je komen tot leven, terwijl op de grond een model van de stad oplicht. Op deze manier zie je de evolutie van de stad door de eeuwen heen. De audio is helaas niet beschikbaar in het Nederlands, tickets en meer informatie is hier beschikbaar.

Rome met kinderen

Rome met kinderen | Kinderactiviteiten

Gladiatorschool

Houden je kinderen van verkleden en geschiedenis? Dan is een bezoek aan de gladiatorschool aan de Via Appia uiteraard een must om te doen in Rome. Er worden gladiatortrainingen gegeven. Daarnaast zijn er shows waarin gladiatoren met historische gevechten opvoeren. (Hier koop je een ticket)

Technotown

Technotown is een erg leuk doe-museum. Zijn je kinderen het wandelen zat, dan zit je hier goed. Let op: geschikt voor kids vanaf een jaar of 8. 

Explora

Explora is nog zo’n leuke plek in Rome waar je met je kids heen gaat als ze het wandelen en rondkijken zat zijn. Er zijn hier allerlei verschillende ruimtes waar van alles te doen is. Van educatie tot spelen. Zo is er een moestuin, er zijn toffe workshops, de kids kunnen spelen met water en ook voor kinderen tot 3 jaar zijn er activiteiten.

IJs van Giolotti

Er zijn superveel ijssalons in Rome. Een absolute aanrader is de ijssalon van Giolotti, vlakbij het Pantheon. Met heel erg veel smaken is er een grote keuze. Er staat vaak wel een rij.

Villa Borghese

Villa Borghese is een prachtig park in Rome waar je zeker een keer heen moet gaan. Zo is er een dierentuin (dit zijn de toegangsprijzen), er leven hier 222 diersoorten. Je kan in dit park ook varen en in de speeltuin spelen. Er is dus veel te doen en dat is prettig als je wilt bijkomen van dagen van bezienswaardigheden bezoeken is een grote stad.

Time Elevator Rome

Om het oude Rome tot leven te laten komen bij je kids kan je in de Time Elevator stappen. Op een interactieve manier ontdek je zo het oude Rome.

Rome met kinderen | Meer kinderactiviteiten

Er zijn in en rondom Rome nog veel meer leuke activiteiten te doen. Hieronder delen we een aantal tips:

 • Zoomarine: Zoomarine is waterpark en aquarium en ligt aan de Italiaanse kust, net buiten Rome. Dit uitje is meerdere keren verkozen tot ‘het leukste amusementspark voor families’. Er is een dolfijnen- en zeeleeuwenshow en een schildpaddenopvang. Daarnaast zijn er verschillende waterglijbanen, achtbanen en allerlei andere attracties.
 • Hydromania: dit is het enige waterpark van Rome. Er zijn allerlei glijbanen en zwembaden.
 • MagicLand: pretpark met achtbanen, zachte speeltoestellen, shows en een planetarium.
 • Cinecittà World: amusementspark dat in het teken staat van de Italiaanse filmwereld.
 • Leonardo da Vinci Experience: in het teken van Leonardo da Vinci en zijn uitvinden. Je mag ook allerlei dingen zelf proberen.

Overnachten in Rome met kinderen | Familiehotels

Als je naar Rome gaat is dat meestal niet voor een nacht. Wij snappen dat je een fijne, relaxte plek zoekt om op adem te komen. Dit zijn onze aanraders, van goedkoop tot luxe en zonder en met zwembad. Per accommodatie delen we de voordelen ervan.

 • Bij Camping Village Roma verblijf je in een chalet met airconditioning. Voordeel is het zwembad en dat het een camping is. Kinderen kunnen rondrennen. Ook valt de verbinding met het ov naar de stad erg mee. Tevens is het goed betaalbaar.
 • Het designhotel Hotel Area beschikt over een tuin en hele moderne kamers. De metro stopt in de buurt. Het ontbijt is goed, de prijzen zijn wat hoger per nacht.
 • Appartementen van Domus Rosetta Romana hebben eigen kookgelegenheid en 2 slaapkamers. Er is de mogelijkheid om je auto te parkeren en tevens zijn er goede ov verbindingen. De gastvrouw schijnt heel vriendelijk te zijn. Redelijk betaalbare plek.
 • Betaalbaarder dan B&BITTLE krijg je het haast niet in de stad. Het wordt omschreven als klein maar prima.
 • Het hotel Quality Hotel Rouge is een van de bestsellers in de stad. Met in de zomermaanden een buitenbad en de prijs valt erg mee. Iets meer dan €200, – voor 3 nachten in augustus voor een gezin.
Sint Pieter met kind Rome

Rome met kinderen – mijn ervaringen

Ondertussen is overal in de stad wel een ijskraampje, pizza’s en andere lekkere dingen te vinden. Vlakbij de oever van de Tiber zijn we als lunch uitgebreid pizza gaan eten. Ideale break in Rome met kinderen! Ik vond de Italianen erg vriendelijk, zeker kindvriendelijk. Mijn zoontje speelde gewoon door tijdens het eten, kreeg hier en daar een knipoog of een extra snoepje. Dat maakt het toch extra leuk!

In Rome is veel te zien, zoveel geschiedenis. Wij hebben vooral de bekendste highlights gezien, maar er is veel meer. Parken, musea, een van de honderden kerken en zelfs een dagje naar de zee/strand.  Blijf je langer in Italië, combineer Rome dan bijvoorbeeld met het meer van Bracciano. Je kunt met gemak een week in Rome met kinderen blijven zonder je te vervelen. Toch was gewoon door de stad wandelen ook heel leuk.

Een ijsje eten bij een fontein of bij het Panteon, de weg zoeken door de kronkelige steegjes hier en daar. En in ons geval aan het einde van de dag een duik in het zwembad en pizza eten in de tuin. Dat maakt deze stedentrip Rome met kind ook echt een relaxte vakantie!

Meer Italië?
Bekijk wat er te doen is in Piemonte en Umbrië!

Sixtijnse kapel Rome met kind bezoeken
Sixtijnse kapel
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.