Rome met kinderen | 25 Uitjes + bezienswaardigheden

Tips voor een kindvriendelijke stedentrip in Rome

Rome met kinderen voor een stedentrip? Zeker weten doen, want het is een fantastische stad met prachtige bezienswaardigheden! Hier lees je over de leukste bezienswaardigheden en kinderactiviteiten in Rome, zodat de stedentrip ook voor je kinderen leuk is. Onze gastblogger was in Rome met haar zoon en deelt haar tips.

Wat je doet in Rome met kind? Je kunt met gemak een week in Rome blijven zonder je te vervelen. Er is zoveel te doen en te zien dat je echt niet snel uitgekeken raakt. En toch was gewoon door de stad wandelen ook al heel leuk. Wandel rond en bekijk de prachtige gebouwen, fonteinen en wijken. Duik de koffietentjes, pizzeria’s en ijssalons in en verken deze stad.

In dit artikel staan allerlei tips voor Rome. Zoek je naar events en tijdelijke activiteiten als voorstellingen en tentoonstellingen? Die staan in deze Uitagenda van Turismo Roma.

  • Een leuke combinatie trouwens is om ook een dagje naar Napels te gaan! Vanaf Rome reis je met de trein in een uur naar deze stad van de pizza’s.

Daarom naar Rome met kinderen

Een stedentrip Rome biedt zo ontzettend veel te doen dat het keuzes maken is. De stad is fantastisch, je kan er eindeloos dwalen. Ontdek ijssalons, eettentjes en de beste plekken om koffie te drinken. En dan heb je de vele prachtige bezienswaardigheden. En er zijn ook leuke activiteiten die wat rustiger zijn voor het gezin. Zo kan je de bekende weg de Via Appia Antica perfect met kids op de fiets ontdekken! Overdag is deze weg heel rustig, want gemotoriseerd verkeer mag er dan niet komen. Alle rust dus om met je kinderen te gaan fietsen!

In Rome is veel te zien, zoveel geschiedenis en er zijn zoveel bezienswaardigheden. Wij hebben vooral de bekendste highlights gezien, maar er is veel meer. Parken, musea, een van de honderden kerken en zelfs een dagje naar de zee/strand. Blijf je langer in Italië, combineer Rome dan bijvoorbeeld met het meer van Bracciano. Ondertussen is overal in de stad wel een ijskraampje, pizza’s en andere lekkere dingen te vinden. Vlakbij de oever van de Tiber zijn we als lunch uitgebreid pizza gaan eten.

Rome in de zomermaanden

Ik wist natuurlijk wel dat het in Rome in de zomer heel heet is. En dat er vooral veel oude monumenten staan, misschien niet direct heel flitsend voor een zesjarige jongen. En toch hebben we samen een hele leuke stedentrip gedaan, middenin augustus. Ga je in de zomermaanden naar Rome, dan is het misschien wel prettig om een hotel of appartement met buitenbad te boeken. Dan kan je wat afkoelen. Ga vroeg op de dag op pad en houd het ’s middags rustig. In de avond kan je dan nog even naar buiten!

Naar Rome met gezin in de zomer? Bij TUI boek je vlucht en hotel in een keer, bijvoorbeeld naar HU FABULOUS VILLAGE. Deze camping ligt in een groot pijnbomen bos van 30 hectare, tussen Rome en de kustplaats Ostia in. Op de camping vinden is een olympisch zwembad en een kinderbad met waterglijbaan. Het centrum van Rome ligt op slechts 15 kilometer afstand en voor de camping stopt de bus naar het dichtstbijzijnde station van de metro.

Rome met kind

Bezienswaardigheden Rome met kinderen

Wat doen in Rome? Bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens je stedentrip met gezin. Als je van cultuur en geschiedenis houdt is er misschien geen leukere stad om te bezoeken dan Rome. Hieronder staan de bekendste bezienswaardigheden. Ga vooral ook dwalen door de stad en ontdek de wat minder bekende parels!

Trevifontein

We zijn onze ontdekkingstocht door de stad begonnen bij de Trevifontein. Dit is de beroemdste fontein ter wereld! Het was er natuurlijk druk, maar het is wel te doen. En zoals het hoort hebben we een muntje via onze linkerschouder de fontein in gegooid om een wens te doen, en een tweede muntje zorgt er voor dat je weer terugkomt in Rome.

Mijn zoontje bedacht ter plekke nog een spelletje: hij doopte zijn pet in de fontein en zette deze nat weer op! Verkoelend en vermakelijk voor de andere toeristen. En dat laatste vond hij natuurlijk interessant, dus bij elke fontein die we tegenkwamen (en dat zijn er in Rome aardig wat), werd de pet opnieuw in de fontein gedoopt en weer opgezet.

Colosseum Rome met kind

Colosseum

De ‘hop on hop off’ bus bracht ons ook naar het Colosseum en daar zijn we natuurlijk ook een kijkje gaan nemen. Online had ik al een ticket gekocht (dat deed ik hier), waarmee je de wachtrijen (soms van uren) kan vermijden. Je kunt zelf natuurlijk rondkijken, en er staan wat borden met informatie. maar je kunt ook met een headset extra informatie krijgen. Het bezoekje duurt niet zo lang, maar het is wel indrukwekkend.

De ruïne zelf spreekt tot de verbeelding. En het is ook indrukwekkend om te bedenken hoe het daar vroeger aan toe moet zijn gegaan. Zeker bij mijn zoontje sprak dit erg tot de verbeelding: vechtende gladiatoren en gevechten met wilde dieren.

stedentrip Rome met kind

Sint Pieter bezoeken

Bovenaan mijn verlanglijstje voor een stedentrip Rome met kinderen stond een bezoek aan de Sint Pieter. Jaren eerder heb ik deze basiliek bezocht en dat vond ik echt geweldig. Met kind was dat toch wel even een beproeving. Waar je 10 jaar geleden zo het plein overstak om naar binnen te gaan, stonden er nu veel hekken geplaatst die je in een eindeloze rij over het plein laten kronkelen. Het is bijna alsof je in de Efteling in de rij staat voor de Droomvlucht.

In de Sint Pieter zijn allemaal trucjes toegepast om de kolossale kerk niet afstandelijk te maken. Zo staan de pilaren hoger op de muur iets gekanteld naar je toe, waardoor het minder hoog lijkt. en ook met het beroemde beeld de Pieta is iets bijzonders aan de hand als je goed kijkt. Om de volwassen Jezus op schoot te kunnen houden, is Maria’s schoot wel erg breed gemaakt. maar als je gewoon kijkt, zie je dat niet direct. Met dit soort feitjes werd het bezoek aan de Sint Pieter een kleine speurtocht, want mijn zesjarige vond het niet het leukste onderdeel van Rome.

Koepel van de Sint Pieter en de Sixtijnse kapel

Wat trouwens wel een succes was, is het uitzicht vanaf de koepel. Vanaf daar kun je prachtig over de stad uitkijken. Je moet daar wel opnieuw voor in de rij staan. De Sixtijnse kapel is ook zeer de moeite waard, en eigenlijk kun je nog wel een halve dag in de Sint Pieter en het museum doorbrengen.

Mocht je op zondag in de stad zijn, dan is het extra bijzonder om rond 12 uur (ga er vanwege de drukte eerder naartoe) naar het Sint-Pietersplein te gaan. Om twaalf uur spreekt de Paus daar zijn zegen uit. Koop je toegangskaartje hier online, dat scheelt in de rij staan.

Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen is een privé-stadstuin in Vaticaanstad en deze tuinen beslaan meer dan de helft van het grondgebied van Vaticaanstad. De tuinen met mooie fonteinen en beelden kan je alleen bezoeken als je een rondleiding boekt.

Pantheon

Af en toe een beetje cultuur snuiven is een must tijdens je bezoek aan Rome met kinderen. Het Pantheon is dan een hele leuke want er zit een enorm gat in het midden van het dak. De audiotour heeft 15 luisterpunten en een plattegrond om interessantste locaties in de basiliek te vinden. Kom tijdens een bezoek meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en ontdek hoe het gebouw op een later moment als kerk en mausoleum werd gebruikt.

  • Niet ver van het Pantheon is de Piazza Navona. Op dit plein zijn drie grote fonteinen, wat voor de kids erg leuk is. Haal een gelato en rust even uit. 
wat doen in Rome met kind

Spaanse trappen

De Spaanse trappen zijn ook een must als je in Rome met kinderen bent. Voor kinderen is het leuk omdat het niet alleen kijken is, je kan ook een beetje actie invoegen. Hoeveel treden zijn er en wie is het eerst boven?

Catacomben

De catacomben, de ondergrondse gangen, in Rome kan je bezoeken! Ze zijn donker en er liggen skeletten. De tunnels zijn in totaal zo’n 300 kilometer lang. Voor kinderen vanaf 7 jaar is een bezoek geschikt. Wel ga je mee met een rondleiding, want de kans op verdwalen is heel groot.

Ostia Antica

Buiten de stad ligt Ostia Antica, een opgegraven stad is. Deze opgravingen bezoeken is de moeite waard. Deze opgraving is een stuk rustiger dan die van Pompeii en je kan veel meer opgravingen van binnen bekijken. Er zijn Hop On Hop Off bussen die hierlangs rijden, maar je kan deze opgegraven stad ook met de openbaar vervoer bereiken.

Met de trein kan je voor een paar euro reizen naar de zee, dat kan vanaf Rome en vanaf Ostia Antica. Deze rit duurt niet al te lang en je bent dan even de stad uit. Het strand is trouwens niet waanzinnig mooi, maar je kind zal het evengoed leuk vinden.

Forum Romanum

Een belangrijke bezienswaardigheid in Rome is het Forum Romanum. Dit gebied vormde het centrum van het Romeinse Rijk. Bij deze opgravingen valt veel te ontdekken over de geschiedenis van het Romeinse Rijk! Hier zie je onder andere de boog van Titus, de tempel van Vesta en de basiliek van Maxentius. Vanaf het Forum Romanum kan je direct door naar de Palatijnse heuvel, dit is een groot archeologisch park dat ook interessant is om te bezoeken met de kinderen.

En alle wegen leiden naar Rome? De hoofdwegen die tijdens en rondom het keizerlijke tijdperk werden aangelegd hadden een vast startpunt. En dat is waar je nu het Forum Romanum bezoekt. Er zijn combinatietickets te koop voor het Forum, de Palatijnse heuvel en het Colosseum.

Wat doen in Rome met kinderen? 5x Kindermuseum

Museum Technotown

Technotown is een erg leuk doe-museum. Zijn je kinderen het wandelen zat, dan zit je hier goed. Let op: geschikt voor kids vanaf een jaar of 6. Hier kan je verschillende workshops volgen die in het teken staan van technologie, deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kan meerdere workshops als Robot storytelling volgen op een dag.

Dit museum ligt in het stadspark Villa Torlonia, net buiten het centrum. Je kan er spelen, er zijn grasvelden, waterpartijen en de voormalige villa van Mussolini staat hier.

Zoological / Natuurhistorisch museum

Net als in veel grote steden kan je ook in Rome naar een Natuurhistorisch museum, dat is het Zoological museum. Dit museum ligt vlakbij het stadspark Villa Borghese met speeltuinen en een meer. Een prima combinatie dus. Je ziet hier allerlei restanten van dieren en opgezette dieren, van schelpdieren tot de walvis van 16 meter. Dit museum is vooral leuk voor kinderen die dieren echt fantastisch vinden.

Explora

Explora is nog zo’n leuke plek in Rome waar je met je kids heen gaat als ze het wandelen en rondkijken zat zijn. Er zijn hier allerlei verschillende ruimtes waar van alles te doen is. Van educatie tot spelen. Zo is er een moestuin, er zijn toffe workshops, de kids kunnen spelen met water en ook voor kinderen tot 3 jaar zijn er activiteiten.

Explora biedt 4 blokken van 1:45 uur per dag aan. Het aantal bezoekers per blok is beperkt om een ​​vlotte bezoekersstroom te garanderen en zodat het niet te druk wordt. Reserveer jouw slot op de website.

Museo delle Cere

Laatste tip voor het bezoeken van een museum in Rome met kinderen is het Museo delle Cere. Dit wassenbeeldenmuseum is uniek in Italië, er zijn in dit land geen andere wassenbeeldenmusea. In dit museum zie je beelden van mensen van nu en vroeger. Muzikanten en acteurs, maar ook pausen en Julius Caesar.

wat doen in Rome met kinderen

Uitjes en kinderactiviteiten Rome

Wat doen in Rome dat erg leuk is voor de kinderen? Naast de vele bezienswaardigheden zijn er in deze grote stad ook voldoende uitjes voor kinderen.

Gladiatorschool

Houden je kinderen van verkleden en geschiedenis? Dan is een bezoek aan de gladiatorschool aan de Via Appia uiteraard een must om te doen in Rome. Er worden gladiatortrainingen gegeven. Daarnaast zijn er shows waarin gladiatoren met historische gevechten opvoeren.

Welcome To Rome

Welcome To Rome is eigenlijk een combinatie tussen een bezienswaardigheid en een kinderactiviteit. Tijdens deze multimediareis volg je de evolutie van de Eeuwige Stad door 2.700 jaar geschiedenis. De muren en plafonds rondom je komen tot leven, terwijl op de grond een model van de stad oplicht. Op deze manier zie je de evolutie van de stad door de eeuwen heen.

Villa Borghese

Villa Borghese is een prachtig park in Rome met kinderen waar je zeker een keer heen moet gaan. Je kan in dit park gaan varen en in de speeltuin spelen. Verken het park met een fiets, er zijn verschillende verhuurders. Er is dus veel te doen in dit stadsparken dat is prettig als je wilt bijkomen van dagen van bezienswaardigheden bezoeken is een grote stad.

Ook is er een dierentuin Bioparco di Roma in dit stadspark. Er leven hier 222 diersoorten. Dit zijn onder andere grizzlyberen, luipaarden, tijgers, pythons, brutale aapjes, grote apen en zelfs komodovaranen. De komodovaraan leeft niet in veel dierentuinen, wij zagen deze in Normandië en mijn jongste vond dat fantastisch.

Rome met kinderen | 5x extra kinderactiviteiten

Er zijn in en rondom Rome nog veel meer leuke activiteiten te doen. Hieronder delen we een aantal tips:

1. Zoomarine is een waterpark en aquarium en ligt aan de Italiaanse kust, net buiten Rome. Dit uitje is meerdere keren verkozen tot ‘het leukste amusementspark voor families’. Er is een dolfijnen- en zeeleeuwenshow en een schildpaddenopvang. Daarnaast zijn er verschillende waterglijbanen, achtbanen en allerlei andere attracties.

2. Hydromania is het enige waterpark van Rome. Er zijn allerlei glijbanen en zwembaden, leuk om naartoe te gaan op een warme dag.

3. En ook als je naar een pretpark wilt gaan kan dat in Rome. Bezoek MagicLand, dit is een pretpark met achtbanen, zachte speeltoestellen, shows en een planetarium.

4. Het Cinecittà World is een amusementspark dat in het teken staat van de Italiaanse filmwereld, dit ligt op 25 kilometer vanaf de stad.

5. De Leonardo da Vinci Experience staat in het teken van Leonardo da Vinci en zijn uitvindingen. Je mag ook allerlei dingen zelf proberen.

Eten in Rome met kinderen

In Rome zijn heel wat restaurants, koffiezaakjes en pizzeria’s. Wat zijn de leukste plekken? Dit zijn een aantal tips! Heb jij andere fijne restaurants ontdekt, deel die met ons in de comments. Andere gezinnen die naar Rome gaan zijn blij met je tips.

Er zijn superveel ijssalons in Rome. Een absolute aanrader is om naar de ijssalon van Giolotti te gaan, vlakbij het Pantheon. Er zijn hier erg veel smaken, dus er is een grote keuze. Er staat vaak wel een rij. De Gelateria Fassi is trouwens de oudste ijssalon van de stad.

  • Houd je van tiramisu, dan wordt Mr. 100 Tiramisù aangeraden. Er zijn wel 100 verschillende smaken tiramisu.
  • Vanaf het Oppio Caffe kijk je uit op het Colosseum!
  • Bij Forno Campo de Fiori kan je stukken pizza bestellen. Ideaal voor een picknick in een stadspark.
  • Bij La casa dei suppli haal je de klassieke supli, een gefrituurde rijstbal gevuld met ragu en mozzarella.
  • Ook bekend zijn de Maritozzi, een broodje gevuld met slagroom. Deze haal je bijvoorbeeld bij  Il Maritozzi Rosso.

Stad verkennen

Fietsend

Een leuke manier om de stad te verkennen is op de fiets. Via Baja Bikes zijn er twee opties op Rome al fietsend te ontdekken. De eerste optie is een tour op kindermaat, dat is de rondleiding in Rome voor gezinnen met kids vanaf 8 jaar. In een relaxed tempo fiets je langs alle wereldberoemde bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. De tweede optie is om fietsen te huren, dat kan hier. Dat kan al vanaf een uur voor € 4,-. Kinderzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 25 kg. De openingstijden zijn dagelijks van 09.30 – 18.00 uur.

Hop On Hop Off Rome

Mijn zoontje was 6 toen we in Rome waren. Daarom, en ook vanwege de hitte, heb ik voor drie dagen een ‘hop on hop off’ bus geboekt. Deze bus brengt je naar de echte trekpleisters. Maar ook een ritje in de bus is al leuk: in Rome is zoveel te zien dat het gewoon leuk is om de ronde zonder uitstappen te doen. Ook blogger Karlien begon een stedentrip Rome van ruim een week met de Hop On bus. Op die manier krijg je gemakkelijk een indruk van de stad én sommige uitjes buiten het centrum zijn zo gemakkelijk te bereiken.

  • Je kan natuurlijk ook met het OV reizen, dat is goedkoper.
Camping Village Roma

Kindvriendelijk overnachten Rome

Omdat we middenin de zomer in Rome zijn, heb ik een kamer geboekt in een buitenwijk. Het is een mooi appartementje in de tuin van een groot appartementencomplex, met een ‘community’ zwembad. Ideaal, want we hebben elke dag een verkoelende beloning na een dag in de stad! En geloof me, hartje zomer is dat in Rome echt nodig.

Als je naar Rome gaat is dat meestal niet voor een nacht. Wij snappen dat je een fijne, relaxte plek zoekt om op adem te komen. Dit zijn onze aanraders voor familiehotels in Rome, van goedkoop tot luxe en zonder en met zwembad. Per accommodatie delen we de voordelen ervan.

Bij Camping Village Roma verblijf je in een chalet met airconditioning. Voordeel is het zwembad en dat het een camping is. Kinderen kunnen rondrennen. Ook valt de verbinding met het ov naar de stad erg mee. Tevens is het goed betaalbaar.

Een appartement vlakbij Rome Termini, het treinstation? Wij verblijven in de zomervakantie bij Il Pretoriano, een goed betaalbaar appartement met meerdere slaapkamers.

Kindvriendelijke camping

In de omgeving van Rome op een camping verblijven? Camping Roma Capitol boek je via VillaTent. Dit is een viersterrencamping, slechts een half uur rijden van Rome. Op de camping staan de Villatent Nomad tenten, geschikt voor maximaal zes personen. De tenten hebben een ventilator en staan op een apart veldje bij elkaar, onder de hoge pijnbomen. Het zwempark op Roma Capitol bestaat uit drie zwembaden: een semi-olympisch zwembad, een wellnessbad en een comfortabel en veilig bad voor de allerkleinsten.

Vliegen naar Rome

Met Ryanair vlogen we vanaf Eindhoven naar Rome. Ik ben gek op vliegen vanaf Eindhoven. Je kan dichtbij parkeren, er zijn geen wachttijden, en we vlogen met alleen handbagage. Vliegen vanaf Eindhoven voor een stedentrip Rome met kind gaat dus lekker snel en is goedkoop. Boek tickets bij Skyscanner, ook die van prijsvechters! Zo kan je gemakkelijk een goedkoop vliegticket vinden. Reis met de Leonardo Express van het vliegveld naar de stad!

Veel gestelde vragen over een stedentrip Rome

Vanaf welke leeftijd met kinderen naar Rome?

Vanwege de vele bezienswaardigheden en de grootte van de stad is een stedentrip hierheen waarschijnlijk wel leuker als je kinderen wat ouder zijn dan de peuter- en kleuterleeftijd. De zoon van onze blogger was 6 jaar tijdens het bezoek, in de warme zomermaanden, en dat ging goed! Wel kozen zij voor een Hop On tour, zodat je niet al teveel hoeft te wandelen door de hitte.

Waar overnacht je centraal in Rome met kinderen?

Kies bijvoorbeeld voor een appartement vlakbij Rome Termini, het treinstation? Wij verblijven in de zomervakantie bij Il Pretoriano, een goed betaalbaar appartement met meerdere slaapkamers.

Wanneer reis je naar Rome?

De zomermaanden kunnen ontzettend warm zijn in Rome, vanaf april tot en met mei of september en oktober zijn de temperaturen beter. Ga je wel in de zomermaanden naar de stad, verblijf dan net buiten de stad op een camping met zwembad.

Wat is leuk om te doen in Rome met kinderen?

In onze uitgebreide gids over Rome met het gezin bezoeken staan veel tips voor bezienswaardigheden, musea en kinderactiviteiten. Ga zeker naar de Spaanse trappen en de Trevi fontein. Eet veel ijsjes, fiets door de stad en ga naar de opgravingen bij Ostia Antica. Natuurlijk mag het Coloseum niet missen als je zoekt naar wat doen in Rome!

Is er een Rome reisgids voor kinderen?

Het boekje DrawYourMap van Rome is dan de beste keus! Dit is een reis-doe-boek voor reisleiders in de dop. Jouw kinderen worden uitgenodigd om hun eigen kaart van de stad te maken en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Wist jij dat er een geheime gang is voor de paus om te kunnen ontsnappen? En dat men vroeger zweetdruppels kocht van de beste gladiator?

Hoeveel dagen heb je nodig voor een stedentrip Rome met gezin?

In 2 dagen, tijdens een weekend, kan je al veel van Rome zien en ontdekken. Heb je langer de tijd, dan is het leuk om 4 tot 5 dagen in de stad te zijn.

Meer lezen over een vakantie of stedentrip in het mooie Italië?
Bekijk wat er te doen is in Piemonte en Umbrië!
En ook Bologna is heel leuk voor een citytrip met gezin

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.