Wandelen in Luxemburg met gezin | 7 Wandelroutes

Een van onze favoriete bestemmingen binnen Europa is Luxemburg. Dit kleine land biedt veel voor gezinnen die houden van natuur, cultuur en actieve uitjes. Er zijn veel mooie wandelroutes in Luxemburg en wij hebben er in de loop van de jaren een aantal getest met de kinderen. Wil je gaan wandelen in Luxemburg met gezin? Dit zijn de leukste opties in het land!

Luxemburg ligt op nog geen 6 uur rijden vanaf Nederland en vanaf België is het een bestemming op een aantal uur rijden. Daarmee is het een ideale bestemming voor een korte gezinsvakantie. Er zijn tal van vakantieparken, vakantiehuizen en kindercampings om te verblijven. Wij waren er een keer in de herfst en dat vonden we echt schitterend. De toch al prachtige natuur zag er net nog wat mooier uit. En omdat dit land zo klein is, kan je op allerlei plekken in het land een daguitstap of wandeling maken.

Wandelen in Luxemburg met gezin: Peuters en kleuters (>2km)

Je kan fantastisch wandelen in Luxemburg en er zijn zowel korte wandelingen die geschikt zijn met peuters en kleuters als lange en zware wandelingen die geschikt zijn voor gezinnen met tieners die graag wandelen. Hele korte routes die zich richten op het hele gezin zijn bijvoorbeeld:

  1. Het “blote-voeten pad” Medernach-Kengert vanaf de Camping Kengert. Het pad is nog geen 750 meter lang en er is een motoriek-park. De toegang is gratis en op de camping is een speeltuin.
  2. “Märchewee” Differdange is een route van 1 kilometer die start bij Parking “Vëlosschoul” (Rue Metzkimmert in Differdange). Onderweg kom je langs zes stations met bijzondere houten sculpturen, hier ontdek je de verhalen van sprookjesfiguren. 
  3. Nabij Fischbach (Fischbacher Millen, Rue du Moulin/CR 125) is er de lokale wandelroute F1 van 1,87 km. Dit korte en gemakkelijk te lopen wandelpad leidt naar een “rotsachtig” hoogtepunt ten zuiden van Fischbach. 
  4. Het Kaweechelcherspad is een pad van 1,36 km bij Schifflange. Aan de hand van educatieve panelen kom je het een en ander te weten over de eekhoorn.
  5. Bij de Parking Nonnemillen bij het meer van Eternach is er een leuk pad van nog geen 1,5 kilometer. Mobiliteit en evenwicht worden onderweg op de proef gesteld: test deze op de 12 speel- en beweegtoestellen aan de Vitalweg. 
wandelen in Luxemburg met kinderen

Wandelen in Luxemburg met gezin – Langere routes vanaf 4 kilometer

Kunnen je kinderen al verder wandelen of gaan ze mee in de draagzak? Dan zijn er tal van opties om langer te gaan wandelen in Luxemburg. Deze routes raden wij aan!

Charly (5,2 km)

Een leuk parcours van 5,2 kilometer is het pad “In de voetsporen van Charly“. Dit ligt rond het voormalige treintracé tussen Echternach en Luxemburg. Onderweg zijn er verschillende speel-onderdelen, dit is onderverdeeld in 13 etappes. Startpunt en aankomst is bij het oude station in Bech, de Becher Gare. Je wandelt op het spoor van bosdieren en ontdekt onder andere het een en ander over de rechten van het kind. Het startpunt is bij het voormalige station Becher Gare in de plaats Bech bij Echternach. Naast dit oude station is een speeltuin.

Wandelen door een rovershol (4,2 km)

Vlakbij het dorpje Berdorf is er een bijzondere wandeling langs het Rovershol. Deze spannende grot ga je kruipend in en via een hele steile ladder weer uit. Je kan dit stuk overslaan, maar het is natuurlijk gaaf om te doen. Wij wandelden deze rondweg B2 en voor ons was dit de gaafste route van het Müllerthal met kinderen! De start is bij de camping met restaurant en grote speeltuin vlakbij.

Nietsvermoedend wandelden we de trap af, om daar direct tussen de rotsen en herfstige kleuren te staan. Vervolgens wandel je over een lange loopbrug door het ravijn (niet al te hoog). Daarna kom je langs het rovershol, waar je ook doorheen kan, wurm je je door kloven en klauter je over trappen naar uitkijkpunten. Als je maar een keer wilt wandelen in Luxemburg met gezin, dan zou dit de route zijn die ik aanraad.

Dorpje Haller (5,8 km)

Bij het dorpje Haller kan je een gevarieerde route lopen van bijna 6 kilometer. Onderweg kom je langs bos, rotsen, water en velden. Deze route is uiteraard geschikt voor families, een kinderwagen meenemen kan niet. Je wandelt onder meer door het Hallerbachtal, langs de rotsformaties en daarna door velden en heiden! De route eindigt waar je gestart bent.

Vianden (6 kilometer)

Een van de bekendste plekken van Luxemburg is het kasteel van Vianden. Als je wilt wandelen in Luxemburg met gezin, dan kan je hier een route van ongeveer 6 kilometer lopen. Tijdens de route kan je zowel omgeving van Vianden als Vianden zelf ontdekken. Hier wandel je de historische stad uit en dan direct de natuur in. Onderweg heb je mooi uitzicht op de stad Vianden en het kasteel.

Wandelen in Luxemburg met gezin – Accommodaties

Zoek je een geschikte plek voor een vakantie in Luxemburg? Er zijn tal van vakantieparken en campings, dit zijn een aantal aanraders voor gezinnen.

De Camping Birkelt ligt in het prachtige natuurpark Müllerthal. Vanwege de centrale ligging zijn alle bezienswaardigheden in Luxemburg gemakkelijk te bereiken. Het overdekbare zwembad heeft een koepel en deze wordt geopend bij mooi weer.

Vakantiepark Domaine La Sapinière (Roompot) ligt op 25 kilometer van het Müllerthal, met een buitentennisbaan, speeltuin, tafeltennistafel, buitenzwembad met apart kinderbad, jeu de boules-baan en ruimte om te beachvolleyballen.

En vakantiepark EuroParcs Kohnenhof is een vakantiepark in het prachtige Ourdal. Er zijn speeltuinen en er is een natuurbad / recreatievijver. Verblijven kan in een van de moderne chalets.

Verder lezen na dit artikel over wandelen in Luxemburg met gezin? Lees over een leuk dagje uit in België en je kan in Luxemburg ook naar de stad gaan.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Leeuwarden met kinderen | 12x leuke uitjes

Onlangs gingen wij op een weekend naar Leeuwarden. Ik vroeg mij af of Leeuwarden...

Griekse eilanden met kinderen – 9x Tips

Wil je op vakantie naar een van de Griekse eilanden met je gezin? Dat...

Categorieën