Tropenmuseum met kind – Onze review

Kindvriendelijk museum Amsterdam

Het Tropenmuseum bezoeken met een kleuter, is dat een goed idee? Wij nemen graag de proef op de som en delen onze ervaringen van het Tropenmuseum met kind in 2018. De tentoonstellingen wisselen regelmatig.

Een bezoek aan het Tropenmuseum combineer je gemakkelijk met een dagje Amsterdam of ga ook naar een van de andere kindvriendelijke musea van de stad.

Recensie: Tropenmuseum met kind

Na binnenkomst lopen we de centrale hal binnen, waar het mozaïek direct onze aandacht trekt. Tijdens de kerstvakantie kan iedereen vanaf 4 jaar elke dag meewerken aan dit 100m2 grote kunstwerk op de vloer. Gedurende de dag ontstaat – volgens de website – ‘een kleurrijk patroon van achtpuntige sterren, zoals ook te zien is in paleizen en moskeeën in Marokko’. Jens en ik dragen ieder ons eigen mozaïeksteentje bij, we zijn lekker aan het puzzelen.

Tropenmuseum met kind

Zintuigen aan het werk

Vanuit deze hal heb je zicht op de gangen op de eerste en tweede verdieping – een overzichtelijk beeld van het hele museum. Op de permanente tentoonstelling Indonesië luistert Jens graag naar de verhalen van verschillende – haast niet van echt te onderscheiden – mensen die in Nederlands Indië leefden. Hij begrijpt niet wat er verteld wordt, maar heeft er lol in om alle koptelefoons uit te proberen. Wat hij wel goed begrijpt, is het ruiken aan de geurkasten van exotische specerijen op dezelfde afdeling. Dit wil hij meerdere keren doen.

Muziek en mode

Op de afdelingen Rhythm & Roots maakt Jens allerlei trommelgeluiden en bij Fashion Cities Africa luisteren we naar de uitleg over alle creaties. In een hoek van het gebouw is tussen lange hangende lappen met Afrikaanse prints een rustige hoek gecreëerd. De kussens nodigen uit om op te zitten en liggen.

De maquette van Aleppo vervult Jens met verwondering op de gelijknamige fototentoonstelling, terwijl wij gecharmeerd zijn van de eigenzinnige aankleding; sommige foto’s hangen sterk uitvergroot op doeken in de ruimte en zijn van twee kanten te bekijken.

Na alles in ons opgenomen te hebben – het één wat beter dan het ander – is het tijd voor een drankje in café-restaurant De Tropen. Dit biedt uitzicht op het Oosterpark en is rustgevend ingericht met veel groentinten en planten. We worden ondanks de drukte snel en vriendelijk geholpen.

Op weg naar de uitgang bewonderen we het steeds completer wordende mozaïek en leeft Jens zich uit op de familietentoonstelling ‘Verhalenreis’.

Onze ervaringen in het Tropenmuseum met kind

Het Tropenmuseum biedt met alle verschillende – vaste en tijdelijke – tentoonstellingen voor ieder wat wils: van muziek tot fotografie, van eeuwenoude voorwerpen tot levensechte personages en van geluidsfragmenten tot geurexperimenten. We hebben er een fijne middag gehad en raden het iedereen aan – zeker mét, maar ook zonder kinderen.

ZieZo Marokko

Kinderen tussen 6 en 13 jaar oud kunnen een virtuele reis naar Marokko te maken met ZieZo Marokko. Dit programma is geopend in het weekend en dagelijks tijdens de schoolvakanties. Je kunt kiezen tussen de juniorreis (kinderen van 6 t/m 13) en de familiereis (alle leeftijden). Zie de website voor alle details. Het kost niets extra, maar reserveren is noodzakelijk. Vanwege de leeftijd van onze zoon hebben we dit gedeelte overgeslagen.

Praktische informatie

Website: https://tropenmuseum.nl/
Adres: Linnaeusstraat 2, Amsterdam.

Overige informatie Tropenmuseum met kind:

  • Café-restaurant De Tropen is toegankelijk vanuit het museum maar ook van buitenaf. Daarom heb je het museumticket nodig om het museum weer binnen te komen.
  • In de entree van het museum is geen garderobe maar er zijn wel kluisjes. Deze sluit je met een muntje van 50 cent, dat je terugkrijgt bij het openen.
  • Ben je na het mega mozaïek nog niet uitgekeken op mozaïeken? Download thuis dan je eigen mozaïekkleurplaat – dat kan inmiddels helaas niet meer.
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.