Scheepvaartmuseum met kinderen | Onze review!

Een dagje naar Amsterdam en het Scheepvaartmuseum bezoeken. Maartje was er en deelt haar ervaringen in het Scheepvaartmuseum met kinderen.

Volledig zonder enige verwachting reisden mijn zoon en ik op maandagochtend af naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ik had gehoord dat er leuke dingen voor kinderen waren en dat het een leuk museum was, maar zelf leek mij het leren over en kijken naar schepen niet direct interessant als uitje met kind.

Nou, nu we er geweest zijn weet ik wel beter! Wat een prachtig museum en wat zijn de tentoonstellingen mooi opgezet!

‘Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis!’
(Bron: Het Scheepvaartmuseum) 

Ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum met kinderen

Het museum heeft vier vleugels: noord, oost, zuid en west. Ik deel per vleugel wat er te doen is en hoe we het ervaren hebben.

De noordvleugel

De noordvleugel biedt toegang tot verdieping -1, de begane grond, de eerste verdieping en de tweede verdieping. Via verdieping -1 kun je naar de steiger die leidt naar het VOC-schip Amsterdam. Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 zijn eerste reis maakte.

De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. Binnen in het schip krijg je een beeld (inclusief geluidsopnamen van snurkende zeelieden en krakende planken) van hoe het leven op een schip geweest moet zijn.

De westvleugel

De westvleugel heb ik ervaren als het meest kindvriendelijk (peutervriendelijk in mijn geval). Via de westvleugel kun je de eerste en tweede verdieping bezoeken. Op de eerste verdieping was er de fascinerende tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’.

Deze tentoonstelling liet zien hoe de walvisvaart in zijn werk ging: wie joegen er op walvissen, welke wapens hadden ze, wat gebeurde er met de gevangen walvissen, wanneer werd er gejaagd en hoe, etc… Er was een aantal levensgrote mensfiguren die zichtbaar aan het jagen waren, met harpoen en al! Ook konden mijn zoon en ik zo een walvis inlopen.

Je zag zijn hart, hoorde hem kloppen, kon zien hoe de binnenkant van de walvis er uit ziet en de verhouding van ens en walvis werd duidelijker. Naast al deze dingen waren er ook geluidsfragmenten om te beluisteren van sterke zeemansverhalen en er konden spelletjes gespeeld worden.

Op de tweede verdieping zijn we naar de tentoonstelling ‘Het leven aan boord’ geweest’. Op de website van het museum wordt de tentoonstelling omschreven als ‘een interactieve familietentoonstelling’. In een emmer zit een tablet en hierop word je m.b.v. het Aan Boord-spel langs verschillende ‘eilandjes’ geleid.

Bij elk eiland is een ander schip te zien en je ontdekt van alles over rangen en standen, de namen voor verschillende zeelieden, schoonmaken op een schip, eten en drinken, navigatie-instrumenten, werkkleding, scheurbuik en nog veel meer. Aan het einde van de rit kun je op een computer je score zien en je diploma krijg je thuis gestuurd. Mijn zoon was nog iets te ongedurig voor dit spel en keek liever overal ‘even’. Ik, aan de andere kant, heb er een hoop van opgestoken!

De oostvleugel

Het minder aantrekkelijke deel voor een peuter van net 3, was te vinden in de oostvleugel. Hier kon je op de twee verschillende verdiepingen een hele hoop bekijken. Van schilderijen, tot scheepsornamenten, naar atlassen en navigatiemodellen. Wat er hier uitsprong was een ruimte met sterren hemels tegen de wand gemaakt. Al die lichtjes in het donker met sterrenbeelden en vele sterren; prachtig! Hier werden wij wel even stil van!

Ook is er op het schip de mogelijkheid om de Virtual Reality show ‘Dare to Discover’ te bezoeken. Vanwege een niet zo stevig evenwichtsorgaan aan mijn kant en een klein jongetje die alles al spannend genoeg vond, hebben we deze show niet gezien. Later is blogger Nicole wel geweest, dit zijn haar ervaringen.

Virtual Reality show ‘Dare to Discover’ (Nicole)

Sinds eind vorig jaar kun je in het Scheepvaartmuseum een virtuele reis maken door het Amsterdam van 400 jaar geleden. Omdat je minimaal 8 jaar moet zijn hebben we even moeten wachten voor we dit konden testen. Maar aan het eind van de zomervakantie komt het ervan: wij gaan op tijdreis!

Dare to Discover Virtual Journey

Achter het Scheepvaart museum in Amsterdam ligt het schip de Amsterdam, een replica van een VOC schip uit de Gouden eeuw. In het voor ruim van dit indrukwekkende schip is een gloednieuwe kamer ingericht.

Het contrast met de rest van het schip is groot, van een donker scheepsruim uit de 17e eeuw stappen we een kamer in de 21e eeuw binnen. Overal waar we kijken zijn spiegels, verspreid over de ruimte staan hoge stoelen waar een grote VR bril boven bungelt.

We krijgen nog even een korte instructie, je moet vooral je ogen dicht doen als je misselijk wordt, en dan gaan we. Met flink vaart schieten we omhoog het kraaiennest in, ik sta ineens op een schip in de haven van Amsterdam.

Onder me liggen nog meer schepen in het water, het Scheepvaartmuseum is in aanbouw. Meeuwen vliegen rakelings langs me terwijl ik zoveel mogelijk naar links en rechts kijk om alles in me op te nemen.

Naast me hoor ik Robin enthousiaste geluiden maken. Als we ineens een diepe duik naar beneden nemen begrijp ik de instructie over misselijk worden. Maar veel tijd om erbij stil te staan heb ik niet, het water spat om me heen en we vliegen verder door de haven.

Bij de Montelbaanstoren zie ik zeelieden afscheid nemen van hun familie. En dan zijn de 6 minuten ineens voorbij, we zijn letterlijk door de tijd gevlogen! Een beetje onvast op onze benen stappen we weer terug het schip in. naast me loopt een jongetje met een grote glimlach op zijn gezicht: “dit was gaaf mam” !

Praktisch

De VR Journey is gratis toegankelijk met een entreebewijs voor het museum. Het Scheepvaartmuseum is dan weer gratis toegankelijk met de Museumkaart.

Tussen 09.30 tot 16.30 uur start er ieder kwartier een nieuwe VR Journey. Het is aan te raden vooraf online te reserveren, zeker op drukke dagen. Op de website staat dat de VR Journey geschikt is voor kinderen van 7/8 jaar. Ter plaatse was men echter strenger: je moest echt 8 jaar zijn.

Onze ervaring met het de VR Journey

Het Scheepvaartmuseum met kinderen bezoeken was altijd al leuk. Je kunt wandelen door het lichaam van een walvis, aan het roer staan van een levensecht schip of klauteren over kisten in het ruim en nog veel meer.

Met de VR journey maakt het museum een mooie brug naar het heden. op een high tech manier kun je het verleden beleven door er echt middenin te stappen. Zeker voor wat grotere kinderen is dit een bijzonder aantrekkelijke manier om het museum nog leuker te maken. Wij gaan zeker nog een keer terug!

Onze ervaring in het Scheepvaartmuseum met kinderen

Eindconclusie is dat het Scheepvaartmuseum een prachtig museum is met rijke tentoonstellingen. Er is in principe voor ieder wat wils. Het museum is zeker leuk met kinderen, ook met een peuter.

Voor wat oudere kinderen, vanaf kleuter en ouder, is er nog meer te ervaren en beleven. Daarom zou ik er over twee jaar nog eens heen willen gaan met mijn zoon, zodat hij het museum weer op een hele andere manier kan ervaren. Ook is zijn spanningsboog met net drie jaar nog wat laag.

Voor kinderen vanaf een jaar of 5 raad ik het museum zeker aan! Er zijn genoeg activiteiten te doen en dingen te zien in het Scheepvaartmuseum met kinderen die dan nóg beter aansluiten bij de leeftijd!

Praktische info: Bekijk de website van het Scheepvaartmuseum 
Lees ook over andere kindvriendelijke musea in Amsterdam

Scheepvaartmuseum met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën