Getest: Scheepvaartmuseum met kinderen

Kindvriendelijk museum Amsterdam

0

(door Maartje) Volledig zonder enige verwachting reisden mijn zoon en ik op maandagochtend af naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ik had gehoord dat er leuke dingen voor kinderen waren en dat het een leuk museum was, maar zelf leek mij het leren over en kijken naar schepen niet direct interessant als uitje met kind. Nou, nu we er geweest zijn weet ik wel beter! Wat een prachtig museum en wat zijn de tentoonstellingen mooi opgezet! Ik deel onze ervaringen in het Scheepvaartmuseum met kinderen.

‘Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je 500 jaar maritieme geschiedenis!’
(Bron: Het Scheepvaartmuseum

Ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum met kinderen

Het museum heeft vier vleugels: noord, oost, zuid en west. Ik deel per vleugel wat er te doen is en hoe we het ervaren hebben.

De noordvleugel

De noordvleugel biedt toegang tot verdieping -1, de begane grond, de eerste verdieping en de tweede verdieping. Via verdieping -1 kun je naar de steiger die leidt naar het VOC-schip Amsterdam. Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 zijn eerste reis maakte. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. Binnen in het schip krijg je een beeld (inclusief geluidsopnamen van snurkende zeelieden en krakende planken) van hoe het leven op een schip geweest moet zijn. Ook is er op het schip de mogelijkheid om de Virtual Reality show ‘Dare to Discover’ te bezoeken. Vanwege een niet zo stevig evenwichtsorgaan aan mijn kant en een klein jongetje die alles al spannend genoeg vond, hebben we deze show niet gezien.

De westvleugel

De westvleugel heb ik ervaren als het meest kindvriendelijk (peutervriendelijk in mijn geval). Via de westvleugel kun je de eerste en tweede verdieping bezoeken. Op de eerste verdieping was er de fascinerende tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’. Deze tentoonstelling liet zien hoe de walvisvaart in zijn werk ging: wie joegen er op walvissen, welke wapens hadden ze, wat gebeurde er met de gevangen walvissen, wanneer werd er gejaagd en hoe, etc… Er was een aantal levensgrote mensfiguren die zichtbaar aan het jagen waren, met harpoen en al! Ook konden mijn zoon en ik zo een walvis inlopen. Je zag zijn hart, hoorde hem kloppen, kon zien hoe de binnenkant van de walvis er uit ziet en de verhouding van ens en walvis werd duidelijker. Naast al deze dingen waren er ook geluidsfragmenten om te beluisteren van sterke zeemansverhalen en er konden spelletjes gespeeld worden.

Op de tweede verdieping zijn we naar de tentoonstelling ‘Het leven aan boord’ geweest’. Op de website van het museum wordt de tentoonstelling omschreven als ‘een interactieve familietentoonstelling’. In een emmer zit een tablet en hierop word je m.b.v. het Aan Boord-spel langs verschillende ‘eilandjes’ geleid. Bij elk eiland is een ander schip te zien en je ontdekt van alles over rangen en standen, de namen voor verschillende zeelieden, schoonmaken op een schip, eten en drinken, navigatie-instrumenten, werkkleding, scheurbuik en nog veel meer. Aan het einde van de rit kun je op een computer je score zien en je diploma krijg je thuis gestuurd. Mijn zoon was nog iets te ongedurig voor dit spel en keek liever overal ‘even’. Ik, aan de andere kant, heb er een hoop van opgestoken!

De oostvleugel

Het minder aantrekkelijke deel voor een peuter van net 3, was te vinden in de oostvleugel. Hier kon je op de twee verschillende verdiepingen een hele hoop bekijken. Van schilderijen, tot scheepsornamenten, naar atlassen en navigatiemodellen. Wat er hier uitsprong was een ruimte met sterrenhemels tegen de wand gemaakt. Al die lichtjes in het donker met sterrenbeelden en vele sterren; prachtig! Hier werden wij wel even stil van!

Onze ervaring in het Scheepvaartmuseum met kinderen

Eindconclusie is dat het Scheepvaartmuseum een prachtig museum is met rijke tentoonstellingen. Er is in principe voor ieder wat wils. Het museum is zeker leuk met kinderen, ook met een peuter. Voor wat oudere kinderen, vanaf kleuter en ouder, is er nog meer te ervaren en beleven. Daarom zou ik er over twee jaar nog eens heen willen gaan met mijn zoon, zodat hij het museum weer op een hele andere manier kan ervaren. Ook is zijn spanningsboog met net drie jaar nog wat laag. Voor kinderen vanaf een jaar of 5 raad ik het museum zeker aan! Er zijn genoeg activiteiten te doen en dingen te zien die dan nóg beter aansluiten bij de leeftijd!

Praktische info: Bekijk de website van het Scheepvaartmuseum 
Lees ook over andere kindvriendelijke musea in Amsterdam

Scheepvaartmuseum met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.