20x Gratis uitjes met gezin in Nederland

Een dagje op stap met de kinderen, maar dan wel gratis of goedkoop? Wij verzamelden de leukste gratis uitjes met gezin.

We starten het overzicht met 3 algemene gratis uitjes, die je vaak in je eigen dorp of stad kan vinden! Daarna gaan we verder met specifieke uitjes. Mis je leuke uitjes? Deel deze met ons, dan vullen we dit overzicht van gratis activiteiten aan.

De leukste gratis uitjes met gezin

Kinderboerderij

Meestal gratis te bezoeken zijn kinderboerderijen. Je vindt ze bij veel dorpen en steden. Mijn kinderen zijn hier vaak zo een uurtje zoet. Bekijk vooraf op de website of de kinderboerderij waar jij heen wilt gratis toegankelijk is.

Bibliotheek

De bibliotheek is gratis toegankelijk en kinderen tot en met 18 jaar worden gratis lid. Daarnaast zijn er vaak activiteiten in de bibliotheek die de moeite waard zijn.

Speeltuinentocht

Of in je eigen dorp, of in een dorp of stad iets verderop: een speeltuintjestocht. Ideaal, want je bent zelf ook in beweging van speeltuin naar speeltuin. Zijn je kinderen iets ouder, vergeet dan niet om een boek mee te nemen.

Vliegtuigen spotten

Vliegtuigen spotten blijft favoriet bij mijn kinderen. Je kan natuurlijk naar grote vliegvelden als Schiphol of Brussel gaan, maar er zijn ook heel wat kleinere vliegvelden. Met de kinderen was ik onder andere bij de vliegvelden van Texel en Hilversum. Hier hadden ze het goed naar hun zin!

Gratis uitjes met gezin in Nederland

Klimduin in Schoorl

Ontzettend leuk en helemaal gratis: de hoge klimduin in het centrum van Schoorl. Je kinderen rennen omhoog en rollen omlaag. Je kan eventueel vanaf een terrasje je kinderen in de gaten houden, maar dan gaat je uitje wel wat geld kosten. Leuk om te combineren met een bezoek aan het strand!

De Stelling van Amsterdam

Onlangs ontdekten wij dat we vlakbij De Stelling van Amsterdam wonen. Dit is een ring van 135 kilometer, met sluizen, dammen, geschutsbatterijen en forten. Doen van de Stelling was om Amsterdam te verdedigen tegen vijandige legers. Nu is het een mooi gebied om te ontdekken. Zo waren wij bij het fort van Edam en bij het fort bij Spijkerboor. De forten van binnen bekijken is niet gratis. Maar voor de kinderen is het bekijken van de forten sowieso leuk. Combineer het met een wandeling of fietstocht!

Schaapskooi in Ermelo

De Schaapskooi in Ermelo is gratis te bezichtigen. Hier zie je de Ermelose schaapskudde. Je kan de kooi niet in, maar wel kan je door de geopende deuren naar binnen kijken.

Naast de schaapskooi is het bezoekerscentrum. Over de heide, en het aangrenzende bos, zijn meerdere wandelingen uitgezet. Een van de wandeling is 3 kilometer, dus te doen met jonge kinderen.

Speelbos Sparjebird Friesland

Het Speelbos Sparjebird is aangelegd door Staatsbosbeheer. Het is een plek om te wandelen, en waar kinderen kunnen spelen. Zo is er een avonturenroute, de kids kunnen spelen in de greppelroute en er is een waterkliederplek. Ook kunnen de kinderen leren hutten bouwen.

Belevenissenbos Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is gratis toegankelijk. Hier vind je allerlei speelplekken en waterpartijen. Ideaal voor een daguitstap op een mooi dag en een van de toffe gratis uitjes met gezin!

Texel

Op kindvriendelijk Texel zijn heel wat leuke, gratis binnenactiviteiten. Bij Vakantiepark De Krim is een gratis binnenspeeltuin, het Sommeltjespad is echt een aanrader en op het vliegveld kijken is ook erg leuk.

Dwingelderveld

In Zuid-West Drenthe ligt het natte heidegebied Dwingelderveld. Start je bezoek bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Er zijn twee familiepaden aangelegd, toegankelijk voor wandelwagens. Wij wandelden hier met de kids en kwamen ook langs een leuk theehuys (niet gratis) met speeltuin.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans, vlakbij Amsterdam, is gratis toegankelijk. Zeker op een mooie dag is het leuk om hier rond te lopen en de molens te bewonderen. Veel mensen zijn verbaasd dat dit een van de gratis uitjes met gezin is.

Radiosterrenwacht in Drenthe

De grootste radiotelescoop van Drenthe. Deze staat op het terrein van het voormalig kamp Westerbork. Hierlangs loopt een route van 2,5 kilometer, het Melkwegpad. Er zijn activiteiten voor kinderen langs het pad. En onderweg leren de kinderen van alles over sterren en planeten.

Drielandenpunt

Op ons lijstje voor deze zomer staat een bezoek aan het Drielandenpunt – in dit geval Nederland, België en Duitsland. Dit punt is ook het hoogste punt van Nederland. In dit gebied zijn allerlei gratis (en betaalde) activiteiten als een speeltuin, een doolhof en allerlei wandelroutes. Zeker een van de leuke gratis uitjes met gezin.

Speelbospad

De prachtige Sallandse Heuvelrug nodigt uit om te wandelen. Het Speelbospad is erg leuk voor gezinnen, naast het pad zijn allerlei dingen om te doen.

Kennemerduinen

Vlakbij Haarlem liggen de Kennemerduinen, een van mijn favoriete natuurgebieden en ook een van de leukste gratis uitjes met gezin. Bij het bezoekerscentrum is een grote speeltuin, daarachter is een groot meer. Door het gebied lopen allerlei wandelroutes, je kan naar de zee wandelen.

Speeleilanden Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse bos liggen speeleilanden, een fantastische plek voor kinderen die kunnen zwemmen. Bekijk ook de andere gratis kinderactiviteiten in Amsterdam.

Speelbos Boeverijen

Net onder Breda, in het Mastbos, ligt dit speelbos Boeverijen. Ga je dieper het bos in, dan kom je een kasteel tegen met slotgracht en heksenkring. En lees hier wat je verder doet in Breda met kinderen.

Wat zijn jouw favoriete gratis uitjes met gezin?

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën