Zaanstreek met kinderen | 9x uitjes

Wat is er te doen in de Zaanstreek met kinderen, in het gebied met onder andere Zaandam, Zaandijk, de Zaanse Schans en Koog aan de Zaan? Je leest hier een aantal leuke tips!

De Zaanstreek, met de rivier de Zaan, ligt vlakbij Amsterdam. Met de trein ben je binnen 15 minuten van Amsterdam in Zaandam. Het gebied bestaat uit een aantal plaatsen en natuur. Natuurlijk zijn er ook de molens en daarnaast zijn er enkele musea en onder andere zwembaden.

jzonder en veelzijdig uitje. Er is veel meer te doen dan enkel de molens bekijken. Want er zijn musea (met de Verkade Experience), je kan oude ambachten bekijken, er is een pannenkoekenhuis en ga wandelen, fietsen en varen. Bekijk alle mogelijkheden op de website!

Doen in de Zaanstreek met kinderen

Wormer- en Jisperveld

Water en land. Honderden weilandjes en veel kleine sloten. Dat is het Wormer- en Jisperveld. Bezoekerscentrum De Poelboerderij is de plek waar je je bezoek aan dit gebied in de Zaanstreek start. Vanaf hier starten vaarexcursies maar je kan ook naar de waterspeelplaats gaan.

In dit Wormer- en Jisperveld kan je bij Kanoverhuur Neck een kano huren zodat je het gebied vanaf het water kan verkennen. Ook kan dat bij De Zwethoeve.

Zwembad Zaangolf

Het zwembad Zaangolf ligt in Koog aan de Zaan. Leuk om heen te gaan met de kids want met glijbaan, whirlpools, speelelementen en een peuterbad. Hier kunnen de kinderen zich zo een paar uur vermaken.

De Bonte Belevenis

Kinderboerderij, ponypark & theehuis De Bonte Belevenis in Assendelft is een toffe plek om met de kinderen naartoe te gaan. Je kan hier pony rijden, dieren aaien, spelen en er is een terras. Echt een heerlijke plek om een aantal uur door te brengen in de Zaanstreek met kinderen.

Avonturenspeeltuin Twiske

Het Twiske is een recreatiegebied tussen Zaandam en Purmerend in. Leuk om heen te gaan is de avonturenspeeltuin, met allerlei speeltoestellen. Daarnaast zijn er strandjes, je kan zwemmen, er is een klimpark en er zijn restaurants in dit gebied!

Zaandam
Zaandam

Tips Zaandam | Stad in de Zaanstreek met kinderen

Zaandam is de grootste plaats in de Zaanstreek, hier zijn allerlei leuke activiteiten te doen.

In het Natuurmuseum is er een vaste, kindvriendelijke expositie te zien. Bij “Natuur in de stad” zie je op een leuke manier welke natuur er in de Zaanse stedelijke omgeving te zien is. In dit museum in de Zaanstreek mogen de kinderen ontdekken met hun ogen en hun handen. Leuke extra: naast het museum is de grootste kinderboerderij van Nederland gevestigd, met speeltuin uiteraard.

Die grootste kinderboerderij van Nederland? Dat is de Stadsboerderij Darwinpark. Er zijn hier allerlei dieren en daarnaast kunnen de kinderen spelen in de grote speeltuin. Je kan er ijs en snoep kopen en daarnaast is er een klein winkeltje met producten als ei en honing.

Het Hembrug Museum vertelt het verhaal van de wapen- en munitiefabriek die vanaf het eind van de 19de eeuw tot 2003 op het Hembrugterrein in Zaandam gevestigd was. Dit museum is gevestigd in twee transformatorhuisjes op Hembrug in Zaandam. Deze openluchtpresentatie is dagelijks gratis te bezichtigen.

  • De Heemtuin is een mooie plek met natuur en wat dieren in Zaandam. De tuin is geopend als ze activiteiten organiseren. Houd daarvoor de website in de gaten!
  • De Fronik Buurtboerderij in Zaandam is een bijzondere plek. Kinderen mogen hier ongedwongen spelen, kanovaren en dieren aaien.
Zaandam

Zaanstreek met kinderen – Zaanse Schans

De Zaanse Schans, dit uitje mag niet missen als het gaat om een artikel over activiteiten in de Zaanstreek. Blogger Amber was hier en deelt haar ervaringen:

Het Zaans Museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de Zaanstreek en dat levert bij de volwassenen een heleboel oh’s en ah’s op. Bijvoorbeeld bij het zien van de oude Verkade blikjes en de herkomst van de Zaanse mayonaise. Voor de kinderen is de Verkade Experience het allerleukst. Hier zie je hoe koekjes en chocolade worden gemaakt. Er staan enorme machines en er zijn allemaal interactieve spelletjes die je laten zien dat het nog best uitdagend is om alle koekjes netjes in een pakje te krijgen zonder ze te breken. Het ruikt overal trouwens heerlijk naar chocola op de Zaanse Schans omdat er nog een echt cacaofabriek actief is.

Zaanstreek Zaanse Schans

Buitengedeelte

Na het museum lopen we het buitengedeelte van de Zaanse Schans in. Hier zijn de oude ambachten ruim vertegenwoordigd en je kan onder andere een kijkje nemen in een klompenmakerij, in het wevershuis en bij de kuiper. We leren dat kinderen vanaf 5 jaar moesten werken als ze uit een weversfamilie kwamen, klosjes opdraaien en touw spannen. De vaders zaten achter het weefgetouw en de moeders spanden het getouw op. Op de vraag of onze kinderen liever wilden werk of naar school, was het heel helder: naar school!

De kuiper liet ons zien hoe vaatjes gemaakt werden waar bier, wijn, whiskey en cognac in werd opgeslagen. Een heel technisch proces maar toch ook voor de kinderen leuk om te volgen omdat het huisje waar in je staat zo ‘echt’ voelt met overal gereedschap, tonnen en kuipjes.

Zaanse Schans met kinderen

Zaanse Schans met kids | Een aanrader?

Gelukkig is er ook gedacht aan klimmen en spelen, want naast het kuipershuisje staat een heel leuk klimtoestel gemaakt van vaten en kuipjes. Ondertussen keken wij naar de schaapjes en stelden we ons voor hoe het zou zijn om hier te wonen, want op de Zaanse Schans wonen mensen. Het is niet alleen maar museum. De Zaanse Schans bezoeken is een leuk dagje uit voor gezinnen!

Overnachten in de Zaanstreek met kinderen

Blijf je hier langer? Dan zijn dit kindvriendelijke accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen in de Zaanstreek:

Wil je naar een vakantiepark, dan vinden wij Erfgoedpark De Hoop een echte aanrader. Wij hebben hier helaas nog niet overnacht, maar zijn er wel een avond geweest met de kinderen. Het park ligt aan de rand van een natuurgebied en direct aan het Uitgeestermeer. Er is een zwemstrandje en je kan er onder andere zeilen en windsurfen. Daarnaast is er een ijssalon, restaurant en een grote speeltuin. Je kan verblijven in luxe safari lodges met air-conditioning/ verwarming, riante vakantiewoningen en sfeervolle 4-persoons appartementen.

Verder lezen na dit artikel over de Zaanstreek met kinderen? Lees wat je doet in Alkmaar of in Castricum!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën