Kinderspeurtocht in de Jordaan, Amsterdam

0

De Jordaan in Amsterdam met kinderen ontdekken, hoe doe je dat? Alyt ging met haar twee meiden (6 en 9 jaar) op pad met een kinderspeurtocht door de Jordaan.

Al heel lang wil ik samen met mijn meiden Amsterdam ontdekken. Hoe gaaf is deze stad toch, onze hoofdstad. Amsterdam vaak in het nieuws, maar wat weten we er eigenlijk van? Via wat google speurwerk naar een wandelroute/speurtocht voor kinderen, stuitte ik op de organisatie Amsterdam Oude Stad. De organisatie heeft allerlei manieren bedacht waarop je de stad kan verkennen.

Bijvoorbeeld via een gratis plattegrond waarop drie verschillende wandelroutes staan. Via een QR-code zie je een beschrijving van de bezienswaardigheden op de route, deze kun je ook uitprinten. Op de website staan adressen waar de plattegrond verkrijgbaar is, deze wordt niet per post verstuurd.

Daarnaast hebben ze ook gratis speurtochten, zoals de historische speurtocht, de Jordaanspeurtocht en een kinderspeurtocht. Deze worden gratis per mail verstuurd, het aanvraagformulier staat op de website. De gratis speurtochten duren zo’n 45 tot 60 minuten.

Wil je een uitgebreidere speurtocht lopen? Ze hebben kant en klare pakketten met speurtochten die gemiddeld 2,5 a 3 uur duren. Hierbij ontvang je veel extra informatie om de dag compleet te maken. Bekijk de opties!

Kinderspeurtocht door de Jordaan

Kinderspeurtocht in de Jordaan

Wij kozen voor de Kinderspeurtocht door de Jordaan en grachtengordel. Deze is geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar. Het kost € 25,- per speurtocht. Deze kan telefonisch of per mail worden besteld. Het pakket wordt per post verstuurd tegen een vergoeding van € 4,35, maar je kan deze ook op het kantoor afhalen.

Via de post kregen we een kant en klaar pakket. We kregen een stevige beschermingsmap, speurtocht met tekst en vragen, kleurenfoto’s bij de stoppunten/vragen en een geplastificeerde plattegrond met de wandelroute.

In een gesloten envelop zaten de antwoorden. Daarnaast ontvingen we een aantal plattegronden van andere Amsterdamse buurten.

Eind maart (op een zaterdag) hebben we de speurtocht gelopen. We hadden er prachtig weer bij. Overal kwamen we bomvolle terrassen tegen, het was druk op straat en waren er twee markten.

De Kinderspeurtocht door de Jordaan en grachtengordel

De speurtocht bestaat uit 14 stoppunten/vragen. Bij elk stoppunt staan 1 of meerdere kleurenfoto’s, een informatieve tekst, de meerkeuze- of open vraag en een routebeschrijving naar het volgende stoppunt. Het is gedrukt op stevig papier die in een beschermingsmap zit. Met de geplastificeerde plattegrond kun je niet fout lopen.

Thuis had ik de speurtocht al doorgenomen. Zo kon ik de meiden al vertellen dat we langs speeltuintjes zouden lopen, een snoepwinkeltje en dat er genoeg horecazaken op de route lagen om wat te kunnen eten of drinken.

Vanaf het centraal station was het ongeveer 15 minuten lopen naar het begin-/stoppunt van de speurtocht, de Noordermarkt. Eerst las ik de tekst bij de vraag voor, bekeken we de foto’s en daarna beantwoordden we de vraag.

Kinderspeurtocht door de Jordaan

De vragen

Bij het eerste stoppunt moesten we op zoek naar een naam op een standbeeld. Omdat het druk was (vanwege de markt) moesten we goed zoeken. Het standbeeld bleek midden op de markt te staan. De naam die we zochten was precies dezelfde naam als die van mijn oudste dochter. De speurtocht begon dus al goed!

Het volgende stoppunt was een hofje (ik vertel niet welke, anders verklap ik teveel van de speurtocht), verscholen achter een gewone deur. Normaal gesproken waren we hier zo aan voorbij gelopen.

Bij de vraag stond een verhaaltje over wat een hofje precies is en door wie dit hofje was opgericht. De vraag was niet moeilijk te beantwoorden. We hebben natuurlijk even een kijkje genomen in het hofje. Dat mag, zolang je maar heel stil bent. Het is een prachtig hofje, een zeer rustgevende plek, zo middenin Amsterdam. We zaten hier even op een bankje om de volgende vraag alvast door te nemen.

Op de Keizersgracht (het huisnummer staat beschreven in de speurtocht) moesten we op zoek naar hoofden op een gevel. Alleen was het jammer dat dit huis in de steigers stond en we de hoofden niet echt goed konden zien. De vraag wel kunnen beantwoorden (stiekem met hulp van Google).

De meiden vonden het maar druk in Amsterdam. Smalle stoepen, fietsers, brommers, auto’s die vlakbij voorbij rijden. Het was echt oppassen geblazen. Wij wonen in een kleine stad, en zijn deze drukte niet gewend.

Wat wij erg spannend en leuk vonden was dat er ergens op de route kerkers waren. Deze waren helaas gesloten, maar van buitenaf hebben we door de raampjes kunnen kijken. Dat is een super leuke tip in deze speurtocht!

Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje

We kwamen via het Homo monument en het Anne Frank huis in de Tuinstraat terecht. Een Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje lag ook op de route, daar was ook een vraag over. De meiden mochten wat uitzoeken, zo houden we het voor iedereen leuk. In de winkel staan meer dan 100 potten snoep.

Het volgende stoppunt was het Muizenhuis. Wij kenden de muisjes Sam en Julia niet van de boeken of filmpjes, maar dit winkeltje zag er prachtig uit.
Er stonden decorstukken uit de filmpjes en een heel groot muizenhuis. Met verrekijkers konden we de kleine meubeltjes, kleertjes en andere spulletjes goed bekijken. Je kan hier ook boekjes en andere spullen kopen.

We hadden ondertussen wel trek gekregen, de terrassen en eettentjes zaten behoorlijk vol. Daarom hebben we voor de supermarkt hebben gekozen om een broodje te halen. De Albert Heijn en de Jumbo liggen op de route. In de Noorderspeeltuin hebben we even gepauzeerd. Konden de meiden ook even spelen.

Snoepwinkeltje Amsterdam

Noordermarkt

Op de Lindengracht was er markt, het was er enorm druk. En juist daar moesten we op zoek naar een standbeeld. Het was wel even zoeken, hij bleek tussen de kraampjes te staan.

Het laatste stoppunt was weer op de Noordermarkt. De antwoorden hebben we overgenomen op het antwoordenformulier. En we hebben de oplossing gevonden!

Onze ervaring met de Kinderspeurtocht door de Jordaan

We hebben zo’n 2,5 uur over de speurtocht gedaan. Het was genoeg zo. De meiden vonden de speeltuinen, de Muizenwinkel en het snoepwinkeltje het allerleukst. Ik vond het erg leuk om eens met andere ogen door de Jordaan en grachtengordel te lopen. De drukte vonden wij wat minder, maar ja dat is Amsterdam.

De speurtocht is erg mooi opgezet en prima te doen vanaf 6 jaar. Mijn jongste meid was op een gegeven moment wel klaar met lopen, gelukkig vonden we afleiding in de winkeltjes en speeltuinen. De plattegrond is ook duidelijk en het is handig dat er ook horecazaken/supermarkt op gemarkeerd staan.

De speurtocht kan prima met het gezin worden gelopen, of als onderdeel van een schoolreisje/familie-uitje. Een aantal vragen zijn te moeilijk voor jonge kinderen, maar daar zijn de begeleiders voor om ze te helpen (of even googelen). Ik ben nu wel benieuwd naar de andere speurtochten.

Deze speurtocht is te combineren met het Amsterdam Museum, het Anne Frank Huis dat op de route ligt of met een van de andere kindvriendelijke musea in Amsterdam.

Lees ook: tips voor een dagje Amsterdam met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.