ZUID-JUTLAND met kinderen | 11x Uitjes

Zuid-Jutland met kinderen, is dat een leuke bestemming voor een gezinsvakantie? Eva was in februari in Denemarken met haar gezin en deelt haar ervaringen!

Jutland in de winter? Eva bracht met haar gezin een week in Zuid- en Midden-Jutland door. Ze zocht uit of daar ook buiten het toeristenseizoen genoeg te beleven valt en deelt haar belevenissen en een heleboel leuke tips. 

In de winter naar Zuid-Jutland met kinderen is niet de meest voor de hand liggende keuze. Het kan er behoorlijk nat en best koud zijn. Bovendien openen veel attracties pas in april hun deuren. Dit wisten wij natuurlijk van tevoren, maar het leek ons juist wel fijn om Zuid- en Midden-Jutland in een wat rustiger seizoen te ontdekken. En als half Schots, half Nederlands gezin zijn we niet bang voor een beetje regen.

Vakantie Zuid-Jutland met kinderen

Gelukkig pakte onze keuze heel goed uit. Het weer zat ontzettend mee en hoewel sommige dorpjes wat uitgestorven waren, vonden wij de rust vooral fijn. We hadden uitgestrekte stranden bijna helemaal voor onszelf. Zelfs bij de meest toeristische plekken hoefden we niet in de rij te staan. We konden op ons gemak rondkijken in musea. En het was leuk om vooral door Denen omringd te zijn.

Bekende attracties zoals LEGOLAND, Givskud Zoo en Ribe VikingeCenter waren inderdaad gesloten. Maar misschien was dat juist maar beter, want we hadden nog steeds een bomvol programma met geweldige uitstapjes. Hieronder een paar van onze favorieten voor Zuid-Jutland met kinderen.

Zuid-Jutland met kinderen
DJ Nina mixt vogelgeluiden in het Vadehavscentret

Doen in Zuid-Jutland met kinderen

Vadehavscentret

Vadehavscentret is het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Waddenzee. Hier leer je van alles over de Waddenzee, over de dieren die daarin leven en over trekvogels. En dat op een heel leuke en interactieve manier, geschikt voor heel het gezin.

Kinderen kunnen een eigen liedje mixen met vogelgeluiden. Ze mogen met een microscoop aan de slag. Ze kunnen kleuren en vogels vouwen van papier. Er is van alles te doen voor kinderen. De bak waar je je hand in mocht steken om vissen te aaien, vonden onze kinderen het allerleukst. In eerste instantie was het wel een beetje spannend, maar ze werden steeds stoerder.

Er was ook een meneer die de meiden leerde hoe ze roggen die zich onder het zand verstopten, konden ontdekken in de bak. Dat bleek later die week bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg goed van pas te komen.

Denemarken met kinderen
Spelen bij de Waddenzee

Over de Waddenzee naar Mandø

Nadat je zo veel over de Waddenzee hebt geleerd, wil je er natuurlijk ook naartoe. Het Vadehavscentret is daar het perfecte startpunt voor. Vanuit daar kun je namelijk over de Waddenzee naar Mandø, het kleinste bewoonde eiland van Denemarken.

Mandø is via een vier kilometer lange zandweg te bereiken. Maar – heel belangrijk – alleen bij eb. In de zomer vertrekt er vanaf het Vadehavscentret dagelijks een bus op hoge wielen, getrokken door een tractor naar het eiland: de Mandø Traktorbus. Die rijdt over de oude weg tussen een paar boompjes door naar Mandø. In de winter rijdt de bus een stuk minder vaak.

Gelukkig kun je ook met je eigen auto naar Mandø, over de ‘nieuwe’ grindweg uit 1978. Ook die weg is twee keer per dag onbegaanbaar door vloed. Het is dus heel belangrijk om van tevoren te controleren wanneer het eb en vloed is.

Mando met kinderen
Mandø

Het eilandje Mandø

Het eilandje Mandø is in totaal nog geen acht vierkante kilometer en er wonen maar enkele tientallen mensen. Wil je iets eten of meer te weten komen over Mandø, dan kun je in het dorpje terecht. Wij keken alleen even en reden daarna naar de dijk, die rondom een groot deel van het eiland loopt.

Terwijl de meiden lekker aan het spelen waren, kwam er een grote zwerm vogels over ons heen gevlogen. Wat een herrie! En inmiddels wisten we dat dit nog helemaal niks voorstelde. Eerder die dag hadden we over de ‘black sun’ geleerd. Dat is de massamigratie van een enorme hoeveelheid spreeuwen die één keer in het voorjaar en één keer in het najaar de lucht in dit gebied zwart kleurt. Wat een spektakel moet dat zijn!

Ribe kerk Denemarken
Ribe

Ribe

In de buurt van het Nationaal Park de Waddenzee ligt ook het oudste stadje van Denemarken: Ribe. Een mooi stadje vol geschiedenis. Wij hebben er wat rondgewandeld en hebben de Domkerk en de vakwerkhuizen en de keienstraatjes bewonderd. Tijdens ons bezoek was Ribe wel echt een beetje uitgestorven. Waarschijnlijk is dat vaker zo in het winterseizoen, want de VVV was omgetoverd tot self service-loket.

In Ribe vind je trouwens ook het bekende openluchtmuseum Ribe VikingeCenter. Helaas kun je daar alleen van eind april tot ongeveer half oktober terecht.

Het Museet Ribes Vikinger is wel heel het jaar open. Voor de kinderen waarschijnlijk wat minder spectaculair dan het Ribe VikingeCenter, maar evengoed een kindvriendelijke plek waar je van alles over de Vikingen leert. 

Bij LEGO House kijk je je ogen uit

LEGO House

Het LEGO House in Billund mag je absoluut niet missen. Wat een geweldige plek! Wij waren vlak na openingstijd binnen en waren met sluitingstijd nog lang niet uitgekeken en uitgespeeld. Een enorme aanrader en een perfect uitje voor alle leeftijden. Waar LEGOLAND echt een attractiepark is, is LEGO House een plek waar je over LEGO leert en vooral zelf met LEGO aan de slag gaat. De verschillende Experience Zones zijn heel interactief en je kunt er eindeloos spelen.

Lego House met kinderen
Eindeloos bouwplezier bij LEGO House

Je kunt er je eigen LEGO-creaties maken, maar ook een stad bouwen, een LEGO-robot besturen of een test drive maken met een door jou gebouwde auto. Ook kun je je eigen LEGO-film maken of je eigen LEGO-poppetje samenstellen. En je kunt een vis bouwen van LEGO en vervolgens scannen en loslaten in het aquarium. Genoeg te doen om met gemak een hele dag te vullen.

Jutland met kinderen
Masterpiece Gallery LEGO House

Naast de Experience Zones is er een Masterpiece Gallery en een History Collection. Bij de Masterpiece Gallery vind je de meest fantastische en gigantische LEGO-creaties. Heel indrukwekkend. De History Collection vertelt over de geschiedenis van LEGO. Ook vind je er allemaal LEGO-dozen en -modellen die in de loop der jaren verkocht zijn. Een ware trip down memory lane voor ouders. 

Ook aan de buitenkant is LEGO House heel bijzonder

Ook de buitenkant van LEGO House is geweldig. Het bestaat uit 21 blokken die op elkaar gestapeld zijn en eruitzien als enorme LEGO-stenen. Via de trappen kun je naar het dak van het gebouw klimmen en over Billund en omgeving uitkijken. Onderweg kom je allemaal speeltuintjes tegen en ramen in de grond waardoor je naar beneden het gebouw in kunt kijken.

Den Gamle By
Wandelen door Den Gamle By

Aarhus in Zuid-Jutland met kinderen

Tijdens onze vakantie in Zuid-Jutland met kinderen waren we een dag in Aarhus. Aarhus bezoeken vonden wij echt heel leuk. Jammer dat we er maar één dag waren, want dat was eigenlijk niet genoeg. Gelukkig hebben we toch nog heel veel kunnen zien en doen.

Den Gamle By

Wij startten onze dag in Aarhus bij Den Gamle By. Dat is een openluchtmuseum met zo’n 75 historische gebouwen uit verschillende gemeenten in Denemarken. Hier kun je ervaren hoe Denemarken in drie verschillende tijden was: in de negentiende eeuw, in 1927 en in 1974.

Heel bijzonder om tussen de oude gebouwen rond te lopen en binnen te kunnen zien hoe de mensen toen leefden en werkten. Bij de negentiende-eeuwse bakkerij kun je wat lekkers kopen. Bij huis Havbogade laat de bewoonster zien hoe mensen in 1927 leefden.

De buurt met appartementenblokken uit de jaren ‘70 is ook een aanrader. Even terug naar je jeugd. Leuk ook om alle levensverhalen erbij te horen. Hoewel de meiden dat nostalgische gevoel dat papa en mama hadden bij het zien van de meubels, typemachines, dikke televisies en al dat oranje natuurlijk volledig misten…

Living history bij Den Gamle By

Tentoonstellingen en acteurs Den Gamle By

Er is ook een aantal tentoonstellingen in Den Gamle By. Daarvan viel het speelgoedmuseum bij de kinderen het meest in de smaak. Je kunt trouwens ook met paard en wagen het openluchtmuseum rond. En in de zomer lopen er veel verklede acteurs rond. Ook worden er dan allerlei activiteiten georganiseerd.

In de winter is dat niet altijd het geval. Je kunt dan heerlijk zonder mensenmassa door de straatjes van Den Gamle By lopen, maar houd er wel rekening mee dat veel gebouwen dicht zullen zijn en dat er dus ook minder acteurs zullen rondlopen.

Wij hadden geluk. Omdat onze vakantie gelijk viel met de vakantie van de Denen, waren de meeste huizen wel open en waren er bovendien aardig wat acteurs. 

Snoepjes maken bij Den Gamle By

Ook werden er speciaal voor de vakantie een aantal workshops georganiseerd. Onze meiden kozen voor een workshop ‘Koning van Denemarken-snoepjes’. Eerst hoorden ze het spannende verhaal van de koning die zijn medicijnen niet wilde slikken en het plan dat werd bedacht om het medicijn in snoepjes te verstoppen. Daarna mochten ze zelf aan de slag om de snoepjes na te maken. Prachtig vonden ze het. En dat ze daarna met een zakje vol zelfgemaakte snoepjes naar huis gingen, was natuurlijk helemaal een feest.

Regenboogpanorama ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARos Aarhus Kunstmuseum

Na ons bezoek aan Den Gamle By en een kort wandelingetje door de Botanische Tuin zijn we richting het centrum van de stad gegaan. Daar was het in tegenstelling tot de meeste andere plekken waar we deze vakantie waren wel heel druk en levendig. Maar Aarhus is dan ook de grootste stad van Jutland.

De meiden zagen al snel de grote kleurenring op het dak van het ARoS Aarhus Kunstmuseum. Tijdens een bezoek aan het museum kun je door dit regenboogpanorama heen lopen en van een 360 graden uitzicht over Aarhus genieten. Geweldig natuurlijk!

Maar na bijna een hele dag in Den Gamle By waren wij bang dat het iets te veel van het goede zou zijn om met de kinderen die dag nog een museum te bezoeken. En dus besloten we – met een beetje pijn in ons hart – het ARoS voor een volgend bezoek aan Aarhus te bewaren. 

Aarhus met kinderen
Møllestien

Wel zijn we nog even door Møllestien gelopen, een eeuwenoud straatje met kinderkopjes en kleurrijke huisjes uit de achttiende eeuw. In de omgeving van Møllestien vind je veel mooie winkeltjes en gezellige cafés. Deze buurt, die het Latin Quarter heet, is heel leuk om rond te wandelen.

Aarhus Street Food

Aarhus Street Food

’s Avonds hebben wij bij Aarhus Street Food gegeten. Dat is een drukbezochte overdekte foodhall met stalletjes met eten van over heel de wereld. Je kunt er fish en chips eten, pulled pork, Vietnamese en Oegandese gerechten, allerlei soorten burgers, shoarma, pasta, hot dogs, Deense gehaktballetjes natuurlijk. Te veel om op te noemen.

Heel leuk om allemaal zelf te kunnen kiezen waar we zin in hadden en daarna gezellig samen aan te schuiven aan een van de lange tafels. Zo kwam het dat onze oudste dochter van een crêpe met Nutella smulde, terwijl onze kleine rijstliefhebster tegenover haar van een Thaise maaltijd genoot. Ideaal! Aarhus Street Food is trouwens ook prima te doen met echte kleintjes. Je hoeft niet lang op je eten te wachten en er is zelfs een speelhoekje.   

Kolding in Zuid-Jutland met kinderen

Kolding is een havenstadje dat onder andere bekend is vanwege het Trapholt Museum. Dit museum, dat uitkijkt over het Koldingfjord, heeft een mooie beeldentuin en een uitgebreide collectie hedendaagse kunst van Deense en internationale kunstenaars en ontwerpers.

Wij zijn tijdens onze vakantie in Zuid-Jutland met kinderen helaas niet aan een bezoek aan het Trapholt Museum toegekomen. Maar het museum schijnt heel mooi en kindvriendelijk te zijn, dus goed om het toch even te noemen. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld gewapend met een vergrootglas en een notitieblok als detective aan de slag. En ze kunnen een digitaal museum maken door zelf hun favoriete museumstukken uit de collectie te kiezen. 

Kolding met gezin
De prachtige bibliotheekzaal van Koldinghus

Koldinghus

Wel bezochten wij het Koldinghus, een koninklijk kasteel uit de dertiende eeuw dat als museum fungeert. We waren aangenaam verrast. De speurtocht van het museum was inhoudelijk niet zo spannend, maar zorgde er wel voor dat we op ons gemak de prachtige ruimtes van het kasteel konden bekijken. Zoals de kapel, de ruïnezaal, de ridderzaal en de bibliotheekzaal. We klommen ook naar het uitzichtpunt bovenop de toren.

Koninklijke verkleedpartij bij Koldinghus

Maar het hoogtepunt voor de kinderen was toch wel de verkleedkamer. Geen hoekje met muffe, stukgedragen kostuums, zoals je vaak ziet. Nee, een ruime kamer met kledingrekken vol prachtige kleding voor kinderen én voor volwassenen. Ook wat manden met attributen en een troon om op neer te strijken. De kleding wordt trouwens gemaakt in het atelier naast de verkleedkamer. Daar waren tijdens ons bezoek drie dames druk in de weer met stoffen en patronen. Heel leuk!

Schilderen bij Nicolai for børn

Nicolai

Minder bekend bij toeristen, maar wel erg leuk in Kolding met kinderen, is Nicolai. Dit is een cultureel centrum in Kolding dat uit verschillende gebouwen bestaat. In een van de gebouwen zit Nicolai Café, waar wij verrukkelijke pizza’s gegeten hebben. Niet erg Deens, wel erg lekker. 

Nicolai Kolding Denemarken
IJsbeertje spelen bij Nicolai for børn

In een ander gebouw vind je Nicolai for børn. Daar kunnen kinderen uitgebreid spelen en hun fantasie de vrije loop laten. In de toneelruimte bijvoorbeeld, waar je jezelf kunt schminken en verkleden en een toneelvoorstelling kunt geven. Of in de kamer die is ingericht als binnenspeeltuin, met touwen en zachte speeltoestellen.

Er is ook een hoek waar je met LEGO kunt spelen. En er is een kamer waar je je in een ijsberen-onesie kunt hijsen om vervolgens in een soort iglo te spelen. Ook is er een atelier boordevol materialen waar je kunt schilderen, timmeren, boetseren of wat je maar wilt. Goed voor uren speelplezier.

Christiansfeld

Christiansfeld

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het centrum van Kolding ligt Christiansfeld (officieel ook gemeente Kolding). Christiansfeld staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het bijzondere stadsplan. Niet het meest spectaculaire uitje voor kinderen, maar die van ons vonden het prima om er een uurtje door te brengen. Vergeet niet ook even de kerk in te lopen. Het interieur is helemaal wit.

De lokale VVV vind je aan het centrale plein. Daar is ook een kleine tentoonstelling ingericht met een tafeltje met kleurboekjes. Terwijl de meiden even lekker zaten te kleuren, konden wij rustig rondkijken. Ons bezoekje aan Christiansfeld eindigde natuurlijk met honingcake en honingkoekjes. Want ook daar is Christiansfeld bekend om.

Zeehonden kijken bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet 

Esbjerg in Zuid-JUtland met kinderen

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg ben je gauw een paar uur zoet met de kinderen. Wij gingen eerst naar het Waddenzeepaviljoen en het Sealarium. In het Sealarium wonen de vier zeehonden van het visserij- en zeevaartmuseum. Twee keer per dag vertelt een medewerker van het museum over de zeehonden en worden ze gevoerd. Heel kleinschalig allemaal, dus verwacht geen Dolfinarium, maar toch leuk.  

Vissen aaien bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet

De walvisskeletten en het Aquarium vielen ook goed in de smaak. In het Aquarium zagen we prachtige scholen vissen, groot en klein en in de mooiste kleuren. En ook hier was een bak waar je je hand in mag steken om de vissen te aaien. Inmiddels deden de meiden dat zonder aarzeling. In het museum zijn verder nog zalen die over visserij en over olie- en gaswinning gaan.

In het museum zijn verder nog zalen die over visserij en over olie- en gaswinning gaan.

Met bootjes racen bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet

Ook buiten is er bij het Fiskeri- og Søfartsmuseet van alles te zien en te doen. Een buitenmuseum met boten bijvoorbeeld, een scheepswerf en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall. Er is ook een speeltuin met klimtoestellen, een glijbaan en een kabelbaan.

Mennesket ved havet
Mennesket ved havet in Esbjerg

Mennesket ved havet

Op een steenworp afstand van het museum – niet te missen – staat het enorme kunstwerk Mennesket ved havet (Man aan zee). Vier negen meter hoge mannen van wit beton die uitkijken over de Waddenzee. Bij helder weer zijn de mannen van wel tien kilometer afstand te zien. Heel indrukwekkend, vooral als je er vlak onder staat. 

Spelletjes spelen in het vakantiehuis

Vakantie Zuid-Jutland met kinderen buiten het seizoen

Wil je net als wij buiten het toeristenseizoen naar Zuid-Jutland met kinderen? Denk dan wel goed na over je accommodatie. Kies je voor een huis op een vakantiepark, dan voelt het misschien wat uitgestorven en zijn vaak niet alle faciliteiten open.

Wij huurden dan ook een heel fijn particulier vakantiehuis met een open haard voor koude winteravonden. Dat de Denen van hygge houden straalde van alle kanten van ons huis af. Lekkere banken, overal kaarsjes, kakao en spelletjes in de kast, een grote mand met dekentjes… Heel knus allemaal. 

Denemarken met kinderen
Strand in de achtertuin

Ons vakantiehuis keek uit over de zee. Elke ochtend genoten van een prachtige zonsopgang. We hoefden alleen het hekje in de achtertuin te openen en dan stonden we al op een klein strandje. Heerlijk natuurlijk om daar na een drukke dag vol uitstapjes nog even te kunnen spelen in het zand. Weer of geen weer, het strand is eigenlijk altijd goed als je met kinderen op stap bent. 

Met de auto of het vliegtuig naar Jutland

Zuid- en Midden-Jutland zijn zowel per vliegtuig als per auto makkelijk te bereiken. In iets meer dan een uur vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf Schiphol naar Billund. Met de auto rijd je vanaf Utrecht in zeven uur naar Billund.

Zuid-Jutland met kinderen
De auto na een ritje over de Waddenzee…

Wij kozen voor de auto en verbleven niet ver van Kolding. Vanuit daar kun je trouwens ook heel makkelijk uitstapjes naar het naastgelegen eiland Funen maken. Wij kwamen er tijdens onze vakantie niet aan toe, maar hadden op Funen met de kids graag een bezoek gebracht aan Slot Egeskov of aan Odense, de stad van Hans Christian Andersen.

Odense heeft veel leuks te bieden voor kinderen. Tinderbox bijvoorbeeld, het spoorwegmuseum en een dierentuin, die in tegenstelling tot Givskud Zoo wel het hele jaar open is. Lees onze tips voor Odense met kinderen.

Zijn je kinderen langer dan 1.40 meter? Dan kun je in Middelfart op een hoogte van 60 meter met een gids gezekerd over de oude Lillebælt brug lopen. Spannend!

Zuid-Jutland met kinderen
Gigantische containerschepen in de haven van Hamburg

Tip: stop onderweg in Hamburg

Wij vertrokken pas in de loop van de middag na school naar Zuid-Jutland met kinderen en kozen voor een overnachting (of eigenlijk twee) in Hamburg. Een geweldige stad, vonden wij, en erg kindvriendelijk.

We brachten onder andere een bezoek aan Miniatur Wunderland en het historische stadsdeel Speicherstadt. We maakten ook een rondvaart langs de indrukwekkende Hamburgse haven met zijn gigantische containerschepen. Blogger Alyt schreef eerder al eens uitgebreid over al deze leuke en kindvriendelijke plekken in Hamburg.

Overigens verbleven we in Hamburg in het Meininger Hotel. Een heel fijn, betaalbaar en kindvriendelijk hotel. Het deed ons denken aan het hostel waar we tijdens onze stedentrip naar Keulen verbleven.

Zuid-Jutland met kinderen in de winter, een aanrader?

Zouden wij Zuid-Jutland met kinderen in de winter aanraden? Absoluut! Wij vonden het heerlijk om overal lekker de ruimte te hebben en op ons gemak rond te kunnen kijken. En we hebben ons geen moment verveeld. We zouden zo weer in de voorjaarsvakantie gaan. Maar let dus wel op wat voor accommodatie je boekt. Houd verder in gedachten dat niet alles open is in Zuid-Jutland met kinderen en sommige plekken wat uitgestorven zullen zijn. En zorg ervoor dat je incalculeert dat het weer kan tegenvallen. Maar dat kan het in de zomer natuurlijk ook.

Naar Zuid-Jutland met kinderen

Zuid- en Midden-Jutland zijn zowel per vliegtuig als per auto makkelijk te bereiken. In iets meer dan een uur vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks vanaf Schiphol naar Billund. Met de auto rijd je vanaf Utrecht in zeven uur naar Billund, lees tips voor tussenstops in Duitsland.

Gaafste plek om te verblijven met kinderen is natuurlijk Lalandia Billund. Dit vakantiepark ligt tegenover LEGOLAND! Er zijn vooral vrijstaande bungalows met volledig ingerichte keukens, sommige met een eigen sauna en jacuzzi. Op het park is er het grootste waterpark van Scandinavië, met spectaculaire glijbanen.

Lees ook:
Tips voor een vakantie in Jutland
Rondreis Scandinavië met kinderen
Rondreis Noorwegen met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën