Arras met kinderen | 5x uitjes

Wat is er te doen voor kinderen in de Noord Franse stad Arras? Verrassend veel kwam Nicole achter toen zij de stad bezocht tijdens de meivakantie. In dit blog deelt haar tips voor een citytrip Arras met kinderen.

Arras ligt in het noorden van Frankrijk en op ongeveer 3 uur rijden vanaf Utrecht. Het is een aangename Franse stad met een onmiskenbaar Vlaams uiterlijk. En dat de stad Vlaams aan doet is logisch te verklaren, want tot in de 17e eeuw noemde men Arras nog Atrecht en hoorde de stad bij het graafschap Vlaanderen.

Arras met kinderen bezoeken

Centraal in centrum van Arras vind je twee grote pleinen, het Place des Héros en de Grand Place d’Arras. Prachtige pleinen omringd door 17e eeuwse panden met indrukwekkende klokgevels.

Arras met kinderen
Vlaamse gevels aan Grand Place d’Arras

Daar waar op het Grand Place nog veel auto’s geparkeerd staan, is het Place des Héros helemaal autovrij en een goede plek om op een terrasje op te zoeken. In de straten rond deze pleinen vind je veel leuke winkels waaronder bijzonder veel patisserieën.

  • Blogger Karlien tipt hier Nothing Hill Coffee voor redelijke goede koffie (naar Franse maatstaven).
Place des Heros

Hoog boven Arras

Op het Place des Héros staat het prachtige stadhuis van Arras met z’n indrukwekkende klokkentoren. Deze belfort torent 65 hoog boven Aras uit en is te bezoeken. Met een snelle lift maak je de reis naar boven en na nog eens 40 treden sta je buiten op het terras pal onder de immens grote klok. Vanaf hier ligt heel Arras aan je voeten.

Tip: wandel ook de hal van het stadhuis binnen om de stadsreuzen van Arras te bewonderen.

les Boves de ondergrondse gangen
Les Boves, de ondergrondse gangen

De ondergrondse gangen

Vanuit het stadhuis kun je niet alleen omhoog de klokkentoren in, het is ook het startpunt voor een rondleiding onder de grond door Les Boves. Want onder de stad ligt een gangenstelsel dat in totaal maar liefst 300 kilometer lang is. In de 10e eeuw al werden deze kalksteengroeven uitgegraven. Het bezoeken van deze ondergrondse gangen is een leuke activiteit in Arras met kinderen.

De ondergrondse gangen zijn door de eeuwen heen gebruikt als opslagplaatsen voor de plaatselijke winkeliers, voor een verrassingsaanval tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarna als schuilplaats voor de bewoners van Arras tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Arras met kinderen

Wij bezoeken de spannende donkere gangen onder leiding van een gids en wandelen steeds dieper onder de straten van de stad door. Onze gids weet ons veel te vertellen over de geschiedenis van de stad. Het is bizar om te horen dat de stad zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog voor bijna 70% verwoest is en daarna weer steen voor steen terug opgebouwd is in de oorspronkelijke stijl.

Markt Arras

Zaterdagmarkt

Al eeuwen staat Arras bekend als marktstad waar kooplieden en klanten van uit alle windstreken op af komen. Die rol vervult Arras nog iedere zaterdag als de stad tot leven komt tijdens de wekelijkse markt.

Op het Grand Place verkoopt men vooral veel kleding, huishoudelijke producten en speelgoed. Het Place des Héros is een echte streekmarkt die overloopt tot in de zijstraten rond het stadhuis. Je vindt er veel mooie streekproducten; heerlijke Franse kaas (probeer eens de cœur d’Arras), verse oesters en zelfs levende kippen. Een fijne markt om te bezoeken, zeker als je hier en daar iets mag proeven.

CitesNature
In de frietkraam in Cité Nature

Cité Nature

Aan de rand van het centrum vind je het Cité Nature. Een indrukwekkend industrieel pand waar vroeger mijnlampen gefabriceerd werden en nu getransformeerd is tot een bijzonder kindvriendelijk museum.

Kinderen en hun ouders leren op een hele interactieve manier alles over voedsel en natuur. Je kunt er spelen, zien, voelen, ruiken en luisteren. Voor Robin was de frietkraam als onderdeel van de aardappel tentoonstelling een absolute hit. Bij het museum hoort ook een grote tuin waar de kippen vrij rondlopen tussen de wijnranken en kinderen zich kunnen verstoppen in de gigantische pompoen.

Arras met kinderen
De tuin van Cite Nature

Praktische tips Arras met kinderen

Tussen het centrum en de buitenwijken van Arras rijdt het gratis elektrische shuttle busje Ma Citadine. Iedere 10 minuten kun je opstappen en van de grote gratis parkeerplaats naar het centrum rijden. Ma Citadine stopt ook bij Cité Nature en de Citadel.

Plan je een bezoek aan Arras, bekijk dan vooral de verschillende stadspassen op de website van de toeristische dienst van Arras. Je vind het kantoor op de begane grond van het stadhuis.

Accommodaties

Kindvriendelijk overnachten in Arras? Dit zijn 2 fijne accommodaties voor gezinnen:

Holiday Inn Express ligt in het stadscentrum, tegenover het treinstation. Er zijn kamers met airconditioning, een bar en een 24-uursreceptie.

Mercure Centre Gare ligt ook tegenover het treinstation van Arras en op loopafstand van het historische centrum. Er wordt dagelijks een ontbijtbuffet geserveerd en er is een bar en een restaurant. Andere faciliteiten zijn een 24-uursreceptie en parkeergelegenheid op eigen terrein.

Bereikbaarheid

Arras is goed aan te rijden met de eigen auto, vanuit Nederland zou je het kunnen combineren met een stop in Gent of Antwerpen. Uit ervaring kunnen we zeggen dat je het beste aan het eind van de middag of begin van de avond kan gaan rijden, dat scheelt tijd omdat er minder verkeer is!

Daarnaast leent deze stad zich ook goed voor een stedentrip met de trein, tickets boek je via NS International.

Een van de vele patisserieën in Arras

Stedentrip Arras met kinderen

Wij vonden Arras verrassend leuk! Het is een prettige kleine stad waar op wandel afstand veel te zien en te beleven is voor gezinnen met kinderen. Met de auto ben je er zo vanuit Nederland of België, perfect voor een korte stedentrip of als overnachting op weg naar het zuiden van Frankrijk.

Lees ook onze tips voor:

Arras met kinderen
Stadsreuzen van Arras

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Categorieën