Belevingspaden in België + Blotevoetenpaden

Eropuit met de kinderen hoeft niet altijd groots en duur te zijn. Lekker de natuur in gaan is ook heerlijk. Wij delen de leukste blotevoetenpaden en belevingspaden in België.

Blotevoetenpaden en belevingspaden zijn net wat afwisselender en avontuurlijker dan een gewone wandeling door de natuur. Bij een blotevoetenpad zijn er diverse ondergronden, als zand, modder, keien, grind, gras en hout. Met kinderen is het natuurlijk hoe avontuurlijker hoe beter, met modder en touwladders bijvoorbeeld.

Belevingspaden in België wandel je niet direct op blote voeten. Dat mag natuurlijk wel als je het wilt maar ze zijn niet gericht op het ontdekken van diverse ondergronden. Belevingspaden zijn vaak wat langer dan blotevoetenpaden, een aantal kilometer tegenover een paar honderd meter. Onderstaande lijst zijn aanraders van de bloggers van Reistipsmetkids!

blotevoetenpad België

Leuke belevingspaden in België

De Lieteberg in Zutendaal, Vlaanderen

De Lieteberg was het eerste blotevoetenpad in Vlaanderen en ook wel genoemd het mooiste van West-Europa! Dit blotevoetenpad is 3 kilometer lang en zeer afwisselend. Je loopt over diverse ondergronden en ook kom je langs een uitkijktoren. Naast de diverse ondergronden ervaar je ook diverse dingen als koud en warm maar ook prikkelend en vochtig en droog.

Dit pad is in het Nationaal Park Hoge Kempen, vlakbij Genk en Maastricht. Ideaal om te combineren met een leuke stedentrip of een langere boswandeling!

2. Bourgoyen-Ossemeersen, Gent

Op korte afstand van de stad Gent ligt het pad van Bourgoyen-Ossemeersen. Het pad van de Gentbrugse Meersen bij de Braemkasteelstraat is een kilometer lang en komt onder andere langs een loopbrug. Dit pad is niet kunstmatig aangelegd en het verandert daarom ook per seizoen. Je hoeft niet op het pad te blijven!

3. Pagadderpad in Dessel

In Dessel start bij de SAS4-Toren het Pagadderpad. Een leuk belevingspad voor jong en oud! Inclusief lopen over water, dus neem zeker droge kleding en handdoeken mee! Het is een avontuurlijk en afwisselende wandeling van 2,5 kilometer. En daarbij natuurlijk ruim 200 treden omhoog om van het uitzicht te genieten! Onderweg kom je langs de pannenkoekenboot.

4. Belevingspaden in België: Heuvelse heide in Belgisch Limburg

Bosland is een enorm gebied met een afwisselend landschap op ongeveer 6000 hectare. Naast speelbossen en een uitkijktoren kan je er in de maanden mei tot en met september ook een blotevoetenpad lopen. Er zijn in dit gebied allerlei speelse wandelingen uitgezet voor kinderen van alle leeftijden. Bekijk in dit overzicht een aantal leuke opties. Eerder was er op de Heuvels heide ook een blotevoetenpad, dat is er helaas niet meer.

5. Kruinenpad in Maasmechelen

Een heel leuk uitje als je een van de belevingspaden in België zoekt is het boomtoppen, ofwel kruinenpad in Maasmechelen. Dit pad is net geen 200 meter lang en gaat over een stalen brug. Je loopt tussen de boomtoppen, een heel spannende en bijzondere wandeling dus!

6. Natuurpad Lovenhoek

Dit was in 2017 de mooiste wandeling van de provincie Antwerpen. En dat is volgens blogger Veronique zeker terecht! Je wandelt een heel afwisselend stuk door hele mooie natuur als groene poelen, heide en naaldbossen. Maar ook stap je over bruggetjes en vlonderpaden. Absoluut een uitstap waard!

7. Oekene bij Roeselare

Een speelplein en een blotevoetenpad naast elkaar vlakbij Roeselare: voldoende vermaak voor kinderen in ieder geval bij deze tip van de belevingspaden in België! De fruitboomgaard bezoek je het best in het voorjaar, als de fruitbomen bloeien. Hangen er vruchten aan de bomen, dan mag je die plukken en eten!

8. Plantentuin Meise

Blogger Lynn bracht laatst een bezoek aan de Plantentuin Meise en was ontzettend onder de indruk. Er is hier zoveel te doen. Zo is er een speelbos, plantentuin maar ook een blotevoetenpad. Dit pad loopt ook voor een deel door de vijvers! Zeker een aanrader!

9. 7 Simmits in Oudenaarde

In het avonturenpark The Outsider bij de plaats Oudenaarde is er onder andere een blotenvoetenpad! Maar let op: let goed op want je ligt zo in de modder. Schone kleren mee dus. Extra mooi is dat het pad ook toegankelijk is voor blinden en slechtzienden.

10. Natuur- en Kunstleerpad Heppenbach/Halenfeld

Het natuur en kunstleerpad in Heppenbach/Halenfeld is 2,5 kilometer en is ideaal als je wilt wandelen met de kinderen in België en daarom een van de belevingspaden in België zoekt. Er zijn onderweg diverse opdrachten en uitdagingen bedacht, spelenderwijs leren kinderen van alles over de natuur. Ook kom je langs een bostheater waar de kids mogen optreden.

11. Belevingspaden in België: Kaaihoeve in Zwalm

Een gratis, cirkelvormig en heel klein blotevoetenpad. Maar evengoed ontzettend leuk, dit pad in Zwalm. Extra leuk met het gezin want er is ook een natuurtuin met een speelzone. De schattenjacht, een wandeling van 1,3 kilometer, is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

12. Zwin Natuurpark – belevingspaden in België

Ook in het Zwin Natuurpark is een leuk blotevoetenpad. Daarnaast is er ook een huttentocht. Dit is een wandeling van ongeveer 1 kilometer. Je komt langs 10 kijkhutten en hier is veel te beleven. Ook zijn er doorlopend workshops.

Dit waren een aantal tips voor belevingspaden in België. Welke is jouw favoriet? 

Lees ook onze tips voor een vakantie in België en ideeën voor kinderactiviteiten aan de Belgische kust

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën