Speelbossen in Vlaanderen – 10x leukste

Met de kinderen op pad? In Vlaanderen zijn er ontzettend veel toffe speelbossen. Daarom hebben we een aantal aanraders verzameld. Heb je meer tips voor speelbossen in Vlaanderen, laat het ons weten in de comments. Andere ouders zijn je dankbaar voor je tips.

De bloggers van Reistipsmetkids trekken er graag op uit in Vlaanderen. Het grote voordeel van speelbossen is dat het buiten is, dus coronaproof, en vaak is de toegang gratis. Dus daarmee is het ook budgetproof. Goed, laten we snel beginnen met de tofste bossen om heen te gaan met het gezin.

Tofste speelbossen in Vlaanderen

Speelbos ’t Vossenhol Bertem

In Vlaams-Brabant kan je onder andere naar het 5 hectare grote speelbos ’t Vossenhol in Bertem. Dit ligt in het Eikenbos in de buurt van de radartoren. Er zijn hier allerlei speelelementen en speeltoestellen. Bij de speelweide zijn er speelheuvels met onder andere doorloopkokers.

Provinciaal Groendomein De Hoge Mouw

Ok, het is niet precies een van de speelbossen in Vlaanderen, maar er is wel bos en er zijn speelzones. Het domein ligt achter speelbos Kabouterberg in Kasterlee. Het gebied ligt op de Kempense Heuvelrug en dit domein ligt op 35 meter hoogte. Er is een Bomenwandeling met infozuilen van zo’n 3,5 kilometer en er is het Trekjanpad met audiozuilen. Ook maakt dit gebied onderdeel uit van het wandelnetwerk Kempische Heuvelrug. Voor de kinderen zijn er ook nog leuke speelzones.

Lommelse Sahara

In Belgisch-Limburg, sowieso al super kindvriendelijk, is er het grote Bosland. Dit is een groot bosgebied waar veel leuke activiteiten voor kinderen zijn, zoals schattenjachten. Speelbos Sahara bestaat onder andere uit wilgenhutten, een 25 meter lange tunnel, een stepping stone-pad, een natuurlijk speelveld en een ringwerp- en balspel.

Speelbos Everzwijnbad, Oud-Heverlee

Een van de andere toffe speelbossen in Vlaanderen vind je in Oud-Heverlee. Speelbos Everzwijnbad ligt in het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen en dat op maar drie kilometer van de gave stad Leuven.

Vanaf het Arboretum Heverleebos start de Vijf Eikenwandeling. Ook is er het Multimovepad, een wandelpad van bijna 2 kilometer waarbij kinderen uitgedaagd worden door liefst 12 houten constructies. Het Meerdaalwoud heeft 6 speelzones waarvan de grootste 18,22 ha is.

En het Speelbos Everzwijnbad is een avontuurlijke speeltuin met een reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter en een hele hoge klimbrug

Oude Leie Machelenput, Machelen

Speelbos Oude Leie Machelenput ligt bij Machelen, in de buurt van de Vlaamse Ardennen. Het bos beslaat een gebied van zo’n anderhalve hectare. Hier werd een avonturenparcours met speeltoestellen aangelegd waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Willen de kinderen de meander over, dan kan dat met de bootveer.

Domein Kiewit in Hasselt

De tweede van de speelbossen in Vlaanderen in deze lijst in Belgisch Limburg. Domein Kiewit ligt in Hasselt. Met plankenpaden en vlonders, korte gezinswandelingen en speelplek, speelbos en speelweide! Hier ben je zo uren zoet. Vanaf bezoekerscentrum Kiewit ben je zo bij de kinderboerderij, speelbos en het belevingspad.

speelbossen in Vlaanderen

Natuurgebied De Bourgoyen-Ossemeersen, Gent

Het natuurgebied De Bourgoyen-Ossemeersen ligt bij mijn lievelingsstad Gent. Zo is er hier een belevingspad, bij de Braemkasteelstraat. Dit is een kilometer lang en het komt onder andere langs een loopbrug. Dit pad is niet kunstmatig aangelegd en het verandert daarom ook per seizoen.

Bij de groenzone Malpertuus (Lucienne Herman-Michielsensstraat, Gent) zijn er speelheuvels en de kindjes kunnen spelen in de grachten.

Uitkerkse polder, De Haan

En dan gaan we naar een van de speelbossen in Vlaanderen aan de kust. Bij De Haan in de buurt ligt de Uitkerkse Polder. Dit is het het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Met bezoekerscentrum en een wandeling speciaal voor kinderen, het Kievitspad. Ook is er een natuurspeelzone met klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. In het bezoekerscentrum is er een kinderhoek.

Provinciaal Domein De Averegten, Heist-op-den-Berg

Het Domein De Averegten wordt gezien als een inspiratiebron. Je vindt er onder meer een picknickweide, dierenweide, speelzone en natuurgebied. Er zijn hier vijf verschillende wandelpaden. Ook is er de natuurspeelplaats Hobbeldonk en er zijn speelbossen. Er is een speeltuin bij een eetcafé, er is een plantentuin, bioboerderij en er zijn kasteelvijvers.

Prullenbos, Oost-Vlaanderen

Op de grens van Wetteren & Laarneis, in Oost-Vlaanderen, ligt het Prullenbos. Dit is een recreatiedomein met visvijver. Voor de kinderen is er een speeltuin en speelzone. Wandelen kan zeker ook. Zo zijn er nu twee verschillende Eekhoorntjespaden, gezinsvriendelijke en interactieve wandelroutes met diverse vragen onderweg om te beantwoorden.

Dit waren ze, onze tips voor speelbossen in Vlaanderen. Deel vooral ook jouw tips voor speelbossen met ons! En lees over de leukste kindvriendelijke uitjes in België.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.