Wandelroutes met speelbos – 9x tips

Gewoon gaan wandelen, soms krijg ik de kinderen enthousiast, maar vaker ook niet. Zo nu en dan een duinwandeling zien ze dan wel zitten. Het wordt anders als een wandeling gecombineerd wordt met een speelbos, speeltuin of kindvriendelijk restaurant. Hier lees je daarom inspiratie voor leuke wandelroutes met speelbos in Nederland en België.

Veel wandelroutes voor gezinnen starten en eindigen bij het speelbos. Zorg wel voor schone kleding, want dit zijn vaak geen ‘keurige’ speeltuinen. De kinderen kunnen bijvoorbeeld spelen met zand en water of via boomstammen een riviertje over lopen.

Wandelroutes met speelbos in Nederland

Schoorl met Speelbos Zandspoor (Noord-Holland)

Een gebied waar wij geregeld komen is de Schoorlse duinen, bij de plaats Schoorl. Hier heb je tal van wandelroutes. Kabouterpaden en andere kortere themaroutes en langere wandelroutes waarbij sommige langs het strand komen! Ideaal is dat je hier een Buitencentrum met restaurant hebt en daarbij een blotevoetenpad en het Speelbos Zandspoor. De kinderen spelen hier op de waterspeelplek en er zijn wat natuurlijke speelelementen. (Website)

Hof van Espelo met Klauterwoud (Overijssel)

Aan de andere kant van Nederland, in de buurt van Enschede, heb je bij het Hof van Espelo een Klauterwoud, wandelpaden en een kabouterpad. In het voormalige koetshuis op Landgoed Hof Espelo is tegenwoordig een bezoekerscentrum gevestigd. Op maandag, dinsdag en zondag is dit geopend en kan je er terecht voor koffie of thee en natuurlijk informatie het landschap, activiteiten en wandelroutes.

Voor kinderen heb je er het speelbos ’t Klauterwoud. Dit leuke speelbos is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene. De kids kunnen hier spelen met natuurlijke speeltoestellen. Verspreid over het gebied staan verschillende staan picknicktafels.

Speelbos ‘t Laer in het Gooi – Wandelroutes met speelbos NH

Terug naar Noord-Holland! In het zuiden van deze provincie ligt de populaire speelbos ‘t Laer in Laren. Hier spelen kinderen van 4 t/m 14 jaar met natuurlijke speelelementen en zand, water, bomen klimmen en hutten bouwen. Verder heb je er een beekloop met pomp, metallofoon en een boomstammenpad. Dit speelbos ligt in een groot bos met zandverstuivingen, heuvels en eikenbomen. Je kan in het bos bij het speelbos wandelen of wandel deze route rondom het Laader Wasmeer.

Avonturenbos Stekkenberg (Gelderland)

In Gelderland kan je, bij Groesbeek, spelen in het avonturenbos Stekkenberg. Dit is een leuke speelplek met onder meer een boomzweefpad, boomhut, smokkelpad en toestellen waarin je kunt klimmen, hangen, zitten en meer. Deze speelplekken zijn gemaakt van hout uit het bos. Er is geen horeca, wel een toilethuisje dat geopend is op drukke dagen. Je kan er bijvoorbeeld dit ommetje van 4 kilometer wandelen.

Brunssumerheide met OERRR natuurspeeltuin (Zuid-Limburg)

Leuke wandelroutes met speelbos combineren kan heel goed in Zuid-Limburg, bij de Brunssumerheide. Het wordt omschreven als een kinderdroom die uitkomt! In deze speelnatuur kan je bouwen, klimmen en spelen. Er is een speelplek voor kleine kinderen, een huttenbos waar je natuurlijk zelf mag bouwen, een ontdekpoel en een route met dierenbeelden van hout.

Je hebt hier bijvoorbeeld een gezinswandelroute (gele pijlen) van 2,5 kilometer, deze start bij het bezoekerscentrum. Onderweg ontdekken jullie natuurweetjes en kunnen jullie speuren naar de boombeesten. (Website)

Veluwezoom met natuurlijke speeltuin (Gelderland)

In Gelderland kan je prachtig wandelen bij de Veluwezoom. Leuk is dat hier een natuurlijke speeltuin is en deze is ook geschikt voor kinderen met een beperking! Bij deze speeltuin zit het terras van de Brasserie Veluwezoom. Vanaf het bezoekerscentrum zijn er meerdere leuke wandelroutes! Bij de schaapskooi, volg hiervoor de groene wandelroute, is een klim- en klauterpad. Bij het bezoekerscentrum zijn ook speurtochten uitgezet voor kinderen.

Wij wandelden de Wandelroute Veluwezoom-Posbank, een route van 5 kilometer. Deze route is uitgezet door de boswachter, waarbij haar favoriete plekken gekozen werden. Onderweg kom je langs mooie uitzichtpunten en je wandelt over toppen. Halverwege kom je langs Paviljoen de Posbank, waar je op adem kunt komen.

wandelroutes speelbos Nederland
Veluwezoom

Lorken Hondsrug (wandelroutes met speelbos in Drenthe)

Het speelbos Lorken Hondsrug (Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen) biedt de leuke mogelijkheid om ook het Boomkroonpad te wandelen. In het speelbos kan je in de bomen klimmen, hutten bouwen, van de glijbaan glijden en op het lage klimparcours klimmen. Ook is er een waterpomp.

Bij het buitencentrum starten verschillende fiets- en wandelroutes over de Hondsrug. Een gave activiteit is het Boomkroonpad, een pad van 125 meter lang. Je wandelt naar een punt van 22,5 meter hoog. Aan de kassa kosten entreekaarten € 4,50 voor volwassenen en € 2,25 voor kinderen 4 t/m 12 jaar (prijspeil 2024), van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Speelbos “Hol van de Leeuw” (Lemelerberg, Overijssel)

Spelen in een speelbos op een berg kan bij de Lemelerberg, in het Vechtdal. Met kinderen vanaf ongeveer 4 tot een jaar of 12 kan je hier terecht. Ideaal is de combinatie van wandelroutes in de directe omgeving en een theehuis. Een veelzijdig uitstapje dus. Het is een mooie buitenspeeltuin met touwen, een boomstoel, boomhut en allerlei rioolbuizen. Daarnaast zijn er hangmatten.

Het Spoor van de Leeuw is een wandelroute van 4 kilometer die natuurlijk eindigt in het speelbos. Voor het startpunt wandel je via de trappen bij het theehuis omhoog, naar de leeuw die op een sokkel staat. Volg vervolgens de oranje stippen en pijlen!

Natuurspeeltuin Zandbos (Noord-Brabant)

En als laatste tip voor het combineren van een wandelroute met een speelbos tippen we de natuurspeeltuin Zandbos in Deurne, Noord-Brabant! In dit bos is een natuurlijke speelplek gecreeërd voor kinderen van 0 tot 12 jaar. In een natuurlijke omgeving spelen kinderen aan een zandtafel, ze bouwen hutten en je kan er klimmen op de toestellen. Ook is er een grote Vikingschommel.

De Kinderroute Expeditie Zandbos is een route van 3 kilometer. Het leuke hieraan is dat de kinderen actief moeten zoeken, want de kaart geeft ze informatie over de route. Ook gaan ze speuren naar sporen en er zijn opdrachten om te doen.

Meer inspiratie nodig na dit artikel over wandelroutes met speelbos? Lees de tips voor leuke uitjes met kids en de mooiste wandelgebieden!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Categorieën