15x Herfstvakantie in Nederland met kinderen uitjes

Wat te doen tijdens de herfstvakantie in Nederland met kinderen? Wij delen een aantal leuke uitjes en we geven tips voor bepaalde accommodaties in mooie regio’s.

Wij gaan vaak tijdens de herfstvakantie het land uit, zo zijn wel al eens naar Luxemburg gegaan en naar de Eifel. Binnen Nederland is echter zoveel moois te ontdekken. Dit zijn onze tips!

Herfstvakantie in Nederland met kinderen | Uitjes

Waterliniemuseum

Het Fort bij Vechten is een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanwege de strategische ligging is dit fort het icoon van de Waterlinie geworden. En in dit fort is het Waterliniemuseum gevestigd, hier wordt het verhaal over de verdediging van Nederland met de hulp van water in beeld gebracht.

Dit museum is tof om te bezoeken met kinderen, omdat de vaste tentoonstellingen Sterk Water en de Romeinententoonstelling informatief en met name interactief zijn. Ook kan er een virtuele parachutesprong worden gemaakt en is er een speltafel waarbij je door inzet van de waterlinie zelf de vijand kunt verslaan! Het museum is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

In 2022 is er de Kinder Doe Expo De Waanzinnige Boomhut: Ruimtereis, een aanrader voor alle fans van de boekenserie over De waanzinnige boomhut. De informatie staat op de website.

Spoorwegmuseum

Een museum dat echt leuk is voor jong en oud is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Om in het museum te komen, wandel je eerst door het het oude Maliebaanstation waar al veel te ontdekken valt. In het museum zijn er natuurlijk allerlei treinen om te zien (van binnen en buiten) en er is een theater waar ieder uur een voorstelling is. Ook zijn er allerlei spannende attracties en wisselende tentoonstellingen.

Berkenhof Tropical Zoo

Blogger Jolanda bezocht de Berkenhof Tropical Zoo met haar zoon. Dit is een indoor jungle/dierenpark in Kwadedamme, Zeeland. Krokodillen, slangen en schildpadden zijn hier allemaal te zien. Daarnaast is er een vlindertuin, natuurzolder, speelbos en een fossielenmijn.

Ook is er de gave Kids jungle, dit is een binnenspeeltuin van 1200 m2. De speeltuin bestaat uit twee ondiepe plassen die verbonden zijn door middel van een beekje. Berkenhof Tropical Zoo is al jaren op rij gekroond tot de allerleukste ANWB dagattractie van Zeeland en dat is niet voor niets!

Walibi Holland

Een uitje naar pretpark Walibi Holland is tof voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Hoe ouder je kind, hoe leuker dit park is. In de herfstvakantie is het park gehuld in Halloweensferen. Kinderen mogen verkleed komen overdag tijdens de Spooky Days.

Tijdens de Halloween Fright Nights kan je overdag en ’s avonds alle reguliere attracties in. Daarnaast is het park in Halloweensferen, met acteurs die je lekker vaak laten schrikken en kan je een aantal extra spannende spookhuizen en attracties bezoeken. Als je dit wilt doen, moet je extra betalen per bezoek aan een bijzondere attractie.

Wil je naar Halloween Fright Nights of de Spooky Days, dan moet je vooraf een ticket kopen. Als je een abonnement heb moet je reserveren. Koop je tickets hier!

Van Gogh Museum

Als je een dagje, of langer, naar Amsterdam wilt gaan is een bezoek aan het Van Gogh Museum met kinderen wel een aanrader. Het Van Gogh museum heeft de grootste collectie kunstwerken van Vincent van Gogh ter wereld. Dat zijn niet minder dan 200 schilderijen en nog eens ruim dubbel zo veel tekeningen.

Als je samen met je kinderen het museum wilt verkennen dan is er genoeg keuze: ga op pad met de koffer van Vincent, er is een audiotour voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, ontdek het museum met de speurtocht of kies voor een van de gezinsrondleidingen. Daarnaast zijn er ontzettend leuke kinderworkshops op zaterdagen.

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is een ontzettend leuk dierenpark in Noord-Brabant, met opties voor veel verschillende safari’s:

 • Autosafari
 • Bussafari
 • Wandelsafari
 • Bootsafari
 • Roofvogelsafari

De dieren hebben grote verblijven en het komt geregeld voor dat je de dieren vanaf een bepaalde plek niet ziet. Alleen maar positief vinden wij: op safari is het ook maar afwachten of je dieren ziet. Het is een erg groot park en er is heel veel te doen. Leuk om een hele dag in door te brengen tijdens de herfstvakantie met kids in Nederland. Koop je tickets online, met korting, voor je bezoek.

Er zijn ook mogelijkheden om hier te overnachten. Zo is er het Safari Resort Beekse Bergen, waarbij je letterlijk tussen de wilde dieren slaapt. En daarbij heb je onbeperkt toegang tot o.a. Safaripark, Speelland, Dierenrijk en ZooParc. En daarnaast is er ook het Lake Resort Beekse Bergen.

Geopark De Hondsrug

Geopark De Hondsrug ligt in Drenthe. De ruggen en dalen van dit gebied werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Er zijn allerlei manier om deze regio te verkennen.

Als je interesse hebt in de ijstijden en prehistorie ga je naar het Hunebedcentrum in Borger. Er is hier een Geopark-expositie over ijstijden en prehistorie. In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum beleef je de tijd van de hunebedbouwers. Vlak bij het grootste hunebed, dat met die reusachtige stenen het topstuk van de hunebedbouwers is. En in de schoolvakanties zoals de herfstvakantie zijn er oermensen aanwezig.

Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes en een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis in Papenvoort mag dan niet missen. Wandel op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen. Voor kinderen is het beleefpad De Groene Veder van 3,5 kilometer ook leuk, dit is gemarkeerd met kleine totems.

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome in Flevoland is een mix tussen een museum en een themapark met veel speelruimte. Een deel van het Aviodrome vertelt het ontstaan en de geschiedenis van het ontstaan van de (Nederlandse) luchtvaart. Zo loop je langs de eerste modellen tot je uiteindelijk in de ruime hal komt, waar allerlei vliegtuigen, helikopters en dergelijke staan. En de 4D-film laat op een speelse manier een aantal vliegtuig-types zien, door de effecten is de film extra levendig.

En wat voor nieuwsgierige kinderen leuk is: op allerlei plekken kan je in vliegtuigen stappen, in de cockpit kijken, en bijvoorbeeld in een simulator zelf vliegen. Daarnaast is er een speurtocht. In de grote hal met de vliegtuigen is er een speelgedeelte en in de centrale hal is een grotere speelplek in het thema van de luchtvaart. Buiten gaat dit verder, naast een ‘gewone’ speeltuin, zijn er ook meerdere speelplekken met vliegtuigen.

Naar Aviodrome in de herfstvakantie? Bekijk de praktische info op de website en bestel dan ook alvast je tickets!

Duinen Zathe

Duinen Zathe

Duinen Zathe is verkozen tot het leukste uitje van provincie Friesland 2022 en dit park is echt gericht op gezinnen met de wat jongere kinderen. Het is een wat kleiner attractiepark met onder andere botsauto’s, glijbanen, een spookhuis, klimattracties, twee leuke achtbanen en een aantal draaidingen. Omdat het park zo compact en overzichtelijk is, kunnen kinderen vanaf een jaar of 6 zelf de attracties in en rondlopen.

Verkeerspark Assen is overgenomen door de het park Duinen Zathe en dat betekent dat de kinderen kunnen rondrijden op een groot terrein. Er is een behoorlijk grote baan waar je met trapautootjes kunt rondrijden. De baan is net echt vanwege de verkeersborden, een tankstation en een heuse politieagent in de vorm van een (opa-achtige) man die op een scootertje of in een autootje rondreed.

Het bijzondere aan dit park is de All Inclusive formule. Als je een kaartje koopt is eten en drinken inbegrepen.

Discovery Museum Kerkrade

Een van de uitjes in de herfstvakantie die bij ons op de planning staat is een bezoek aan het Discovery Museum in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Er zijn interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, spectaculaire (3D-)filmvertoningen en in het Laboratorium. Hier is zoveel te doen dat je al snel uren zoet bent met het gezin.

Als je er een weekendje weg van maakt, of een aantal dagen, dan kan je bijvoorbeeld ook naar de Gaiazoo. Dit dierenpark in Kerkrade heeft veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes.

Oyfo Techniekmuseum

Het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo staat in het teken van techniek en wetenschap. Dit ontdek je door verschillende zones met interactieve spellen te doorlopen. Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. Ook lopen er behulpzame vrijwilligers rond, zij geven her en der nog wat extra toelichting.

In plaats van alleen te mogen kijken en bordjes ‘niet aankomen’ is het hier juist de bedoeling om ‘overal aan te zitten’. Het museum is erg interactief, dus erg leuk om dit museum met kinderen te bezoeken.

Landal Coldenhove

Herfstvakantie in Nederland met kinderen | Vakanties

Zoek je naar een leuk vakantiepark in de herfst? In Nederland zijn er prachtige en kindvriendelijke parken die zich goed lenen voor een midweek of weekje weg!

Landal Coldenhove op de Veluwe

Tijdens de meivakantie waren wij een aantal dagen bij Landal Coldenhove op de Veluwe. Dit ligt tussen de wildroosters in, in het bos. Vanaf de bank, en vanaf het terras, kijk je direct naar de heuveltjes en bomen. Als je de herfst goed wilt ervaren, dan is dit park een aanrader. Op het park zijn veel faciliteiten. De grote indoorspeeltuin was favoriet bij de kinderen, maar ook de buitenspeeltuin bij de receptie viel goed in de smaak. Daarnaast zijn er bowlingbanen, een overdekt zwembad en de kinderen hebben onder begeleiding mogen klimmen. Hier zie je de huisjes en de prijzen.

Je kunt in de buurt uitstapjes maken naar Burgers’ Zoo in Arnhem, de Hoge Veluwe of de schaapskooi van Loenen. Op de Veluwe met kinderen is er veel te doen.

Resort Hof van Saksen in Drenthe

Het Resort Hof van Saksen in de provincie Drenthe is fantastisch voor een weekend weg of een vakantie met kids van alle leeftijden. De kinderen vermaken zich in een van de speeltuinen en het gigantische Indoorspeelparadijs Harrewa. Ook is er een waanzinnig zwemparadijs met allerlei hele gave glijbanen. Je verblijft in luxe boerderijen. Wij kwamen hier toen de kinderen heel klein waren (de jongste 10 weken) en waren erg enthousiast. Bekijk de opties op de website.

De Bonte Wever

Een andere optie in Drenthe is een verblijf bij De Bonte Wever. Dit is een all-inclusive hotel met allerlei leuke faciliteiten die dus ook inclusief zijn:

 • Overnachten in comfortabele hotelkamers
 • Ontbijt en diner. Lunch is inclusief vanaf 2 nachten
 • Drankjes
 • Snacks en gebak
 • Toegang tot het subtropisch zwemparadijs en de fitness
 • Bowlen, mini-golfen, poolbiljarten, darten
 • Animatie met activiteiten

Het subtropisch zwem- en saunaparadijs heeft een golfslagbad, de wildwaterkreek en twee spectaculaire waterglijbanen. Ook zijn er verschillende sauna’s, stoomcabine, douchestraat en warmtebanken. Info en prijzen staan op de website.

Leonardo Hotel, stedentrip Utrecht

Wil je een stedentrip maken tijdens de herfstvakantie in Nederland, dan kan je met de kinderen bijvoorbeeld naar het Leonardo Hotel Utrecht City Center gaan. Dit ligt op 300 meter van zowel het centraal station als de historische Oudegracht. In Utrecht met kinderen is er veel te doen en in de omgeving van de stad zijn er veel bossen. Zo kan je de stad verkennen en ook de bossen in herfstkleuren zien schitteren op een zonnige dag.

Fletcher Hotel Jan van Scorel in Schoorl

Wil je de natuur en de duinen in tijdens de herfst, ga dan bijvoorbeeld naar het Noord-Hollandse dorpje Schoorl. Hier overnacht je bijvoorbeeld bij het Fletcher Hotel Jan van Scorel. Dit ligt aan de rand van een duinlandschap met veel bossen. Er zijn familiekamers. Je kan naar het strand wandelen als de kinderen wat ouder zijn, maar ook het leuke Bergen en de stad Alkmaar liggen redelijk dichtbij.

 • Vakantiepark Berger Duinen is (in 2021) een nieuw park van Landal. Je verblijft in een van de mooie, vrijstaande accommodaties. Voor de kinderen is er een speeltuin en de duinen liggen om de hoek.
 • Park Heerehof is gebouwd in 2021/2022. Dit bestaat uit 11 duurzame duinlodges en deze liggen aan de voet van de Schoorlse Duinen. De huisjes hebben WiFi, een luxe keuken, twee badkamers (waarvan één op de begane grond) en een terras aan de duinrand.

Meer tips voor de herfstvakantie staan in het artikel over bestemmingen voor een gezinsvakantie in deze periode. En dit zijn tips voor de kerstvakantie en deze zijn voor de Paasvakantie.

inspiratie
Commentaar (0)
Commentaar toevoegen