Archeon met kinderen | Onze review

Kindvriendelijk openluchtmuseum in Alphen aan de Rijn

Eind december mochten mijn zoontje (7) en ik een bezoek brengen aan het Archeon (Alphen aan de Rijn) en hebben we dit leuke museum goed getest! Samen met twee vakantievriendjes en hun moeder zijn we de hele dag in het park geweest. Echt de hele dag: vanaf de opening totdat het museum dichtging! Ik deel onze ervaringen in het Archeon met kinderen.

Ook in de winter is het Archeon deels geopend. Er zijn allerlei activiteiten, zeker in de kerstvakantie. Bij binnenkomst nemen we een plattegrond mee, waarin specifiek voor die dag staat wat er aan extra activiteiten zijn. Dit bleek heel handig!

Archeon met kinderen

Archeon met kinderen

Het park is opgedeeld in drie periodes: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. En dat betekent dus letterlijk van een hunebed tot aan stallen en huizen van allerlei ambachten zoals de bakker en de wever. Bij elk gebouw of bezienswaardigheid staat een bordje met een korte toelichting.

De jongens hebben de bordjes überhaupt niet gezien, en dus ook weinig van de historie meegekregen. Dat kwam ook vanwege de leuke dingen die er te zien en doen waren. Een vlot naar de overkant van het meertje, vuurtjes overal vanwege de kou en een halfopen Romeins vrachtschip waar schilden en zwaarden klaarlagen voor een echt gevecht. Maar iets meer toelichting op waar je naar keek was wel fijn geweest, misschien in de vorm van een ‘dorpsomroeper’ die een verhaal vertelt?

Ook hebben we de roofvogelshow en de goochelshow ‘geheim in het klooster’ bekeken. De jongens vonden beide shows een groot succes. De roofvogelshow was indrukwekkend door de mooie vogels die vlak langs onze hoofden heen scheerden, en hun verzorger die grapjes uithaalde met de vogels en het publiek!

Een andere bonus van een bezoek aan Archeon met kinderen in de winter was de ijsbaan! Deze had een mooi formaat voor het aantal mensen wat er was, en leuk om tussendoor even lekker te schaatsen. Aan het einde van de dag belandde we bij toeval nog in een huisje vol met oude ridder helmen, schilden en andere attributen. Die zijn uitgebreid getest door de jongens, die dit echt geweldig vonden.

Archeon met kinderen

Onze ervaringen in het Archeon met kinderen

De conclusie van de jongens was dat het park erg leuk was! De kinderen hebben de hele dag gespeeld en hadden echt een hele leuke tijd in dit kindvriendelijke museum.

Dat vonden de moeders ook, maar we hadden wel 2 opmerkingen. Ten eerste over de informatie van wat je ziet. De jongens hebben het denk ik meer als een speelpark ervaren, dan echt als een museum. En dat is wel jammer, want er zijn natuurlijk allerlei verhalen te vertellen over deze periodes.

En het andere nadeel is de kosten: de entree is prijzig (volwassenen 18,90 en kind 17,40). Voor de schaatshuur moet je dan los betalen. Voor de grootte van het park, en ook als ik me voorstel dat je er met een groter gezin heen gaat, is dit aardig aan de prijs. Ook de museumwinkel was aardig prijzig, een zwaard kostte 22,50, waardoor we zonder iets te kopen zijn vertrokken. .

Al met al zijn we wel heel erg positief over dit openluchtmuseum, het is echt de moeite waard om erheen te gaan. Wij hebben een superleuke dag gehad in het Archeon, en dan vergeet ik bijvoorbeeld nog de mooie speeltuin te noemen die we vanwege de kou hebben overgeslagen. Dus een aanrader, zeker met kortingsbonnen voor de entree bijvoorbeeld! Of met een museumjaarkaart, dan is de toegang gratis.

Praktische informatie Archeon met kinderen

Het park is ook in de winter geopend. Bekijk op de website de openingstijden en de toegangsprijzen. Met een museumjaarkaart heb je gratis toegang.

Meer musea? 
Leuk in Leiden: Naturalis en Corpus
Leuk in Rotterdam: Villa Zebra en Maritiem Museum
Lees ook over Historyland

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.