10 activiteiten voor je vakantie in Servië met kinderen.

0

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het een goede bestemming voor een vakantie in Servië met kinderen. Het land kent een turbulente geschiedenis en in Nederland wordt Servië vaak geassocieerd met de oorlogen in het voormalige Joegoslavië in de jaren 90. Servië wordt vaak miskent en onderschat.

Fabian woont in Servië en deelt zijn tips voor een vakantie in Servië met kinderen. Hierover blogt hij ook. Bekijk de vakanties naar dit land.

Servische mensen zijn heel gastvrij naar mensen en kinderen worden enorm verwend. Servië is een veilig land en zeker met kinderen valt er genoeg te ontdekken. Servië heeft een goede keuken met veel vlees en vis, groenten maar ook veel zoetigheden. Het land ligt op het kruispunt van West- en Oost-Europa, maar ook Noord- en Zuid-Europa  en deze mix maakt het land zo bijzonder en interessant.

Lees ook: ons reisverslag van een vakantie Servië met kids

Dit doe je tijdens vakantie in Servië met kinderen

1. Bezoek Belgrado met kinderen (Beograd)

Belgrado met kinderen

Belgrado is een hele leuke stad om te bezoeken en je mag deze stad eigenlijk niet overslaan tijdens je vakantie in Servië met kinderen. Een aantal hoogtepunten van Belgrado met kinderen:

Kalemegdan is een groot park en het belangrijkste monument van de stad. Het is gebouwd op een klif. Het park bestaat uit twee delen en er vinden allerlei evenementen plaats. Ook vind je hier de dierentuin.

Zemun is een historisch stadje dat inmiddels is opgeslokt door Belgrado. Je kan hier heerlijk wandelen langs de Donau. In het historische centrum wandelen en de toren bezoeken met een mooi utzicht. Zemun heeft nog veel invloeden uit de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Tot 1918 was dit gebied Oostenrijks-Hongaars namelijk.

Tasmajdan park is het park dat na Kalemegdan het grootst is. In het park staat de St. Marko, een van de mooiste tempels van de stad. Daarnaast is er best wat entertainment in het park, waaronder een zwembad.

Kosutjnak heuvel is waar je even de stad kunt ontvluchten in een bos met picknickmogelijkheden.

Ada strand: een schiereiland waar veel inwoners op mooie dagen heengaan. Je kan er fietsen, zwemmen en relaxen bij de strandjes. Ook zijn er leuke restaurants. De makkelijkste manier om er te komen is met de veerboot.

Belgrado bezoeken
Belgrado
Belgrado
Belgrado

2. Mokra Gora

In Mokra Gora, gelegen in het westen van Servië, zijn er veel leuke dingen te doen. Zo is er een toeristentrein die door een schitterend landschap gaat. De spoorlijn loopt in de vorm van een acht om zo hoogte te winnen om de bergen over te steken: je ziet het tracé meerdere keren onder en boven voorbij schieten. Ik deed dit met mijn nichtje en neefje en zij waren super enthousiast over deze trein.

Er is ook een film dorp van Emir Kusturica wat zeker de moeite waard is om met kinderen te bezoeken.

Mokra Gora Mokra Gora Mokra Gora toeristentrein

3. Uvac

De rivier Uvac is een kronkelende rivier in het zuidwesten van Servië. Er zijn boottochten (één van 3 uur en één van 5 uur) die de moeite waard zijn. Hier vliegen ook aasgieren, wat een van de weinige plekken in Europa is.

Uvac boottocht Servie

Uvac bezoeken

4. De stad Niš

Bezoek het fort! En sla de Latinska crkva, de latijnse kerk in de buurt van Niš niet over. Deze stad ligt meer in het zuiden van Servië en vanaf Eindhoven vlieg je er voor weinig geld heen. Lees alle tips voor een stedentrip Nis met kinderen.

Stedentrip Nis Nis met kinderen bezoeken

5. Novi Sad

Mijn aanraders voor Novi Sad:
– Petrovaradin fort
– Het stadsstrand aan de Donau
– Het centrum mag je niet overslaan

Novi Sad stedentrip Novi Sad

6. De kloosters van Ziča en Studenica bij Kraljevo

De kloosters van Ziča en Studenica bij Kraljevo De kloosters van Ziča en Studenica bij Kraljevo De kloosters van Ziča en Studenica bij Kraljevo

7. Jagodina: een dierentuin / attractiepark

Een leuke dierentuin, lees er meer over via deze site. De site is helaas alleen nog in het Servisch beschikbaar, de Engelse versie volgt.

8. IJzeren Poort – Djerđap

Mooie natuurschoon rond de Donau kloof. De Donau stroomt hier door een kloof en is hier op 1 punt het smalst.

Djerđap Djerđap

9. De berg Avala

De Avala is een berg ten zuiden van Belgrado. Er staat een toren waar je in kan en het panorama restaurant kan bezoeken. Een stukje verderop vind je het monument van de onbekende soldaat.

De berg Avala De berg Avala

10. Smederevo: Het kasteel van Smederevo

Het kasteel van Smederevo Het kasteel van Smederevo

Bonustips over een vakantie in Servië met kinderen

Een vriendin van mijn man komt ook uit Servië en deelde onlangs een aantal extra tips voor een vakantie in Servië met kinderen.

Haar absolute aanrader is de ecofarm Milanovic in Despotovac, zij was er in april tien dagen. Verder in de buurt is er onder andere de Resavska pecina (een grot), de Lisine watervallen en Manasia monastery. Je kunt daar gratis fietsen huren en paardrijden of met de eigenaar op excursie gaan met een jeep.

In Sokobanja, ten noorden van Niš, zijn er veel looppaden in het bos. Ook staat daar het fort Soko Grad, dat is prachtig. Daarnaast is er een rivier waar de locals op vrije dagen vaak heengaan. Restaurant Marco Polo ligt verderop aan de rivier, het is ook met kleine kinderen aan te lopen, en dat moet je bezoeken.

Bij Ivanjica is het leuk om te zwemmen in de rivier. Daarnaast is deze stad de tweede grote producent van frambozen in Servië.

Meer inspiratie? Serbia Travel heeft 52 ideeën voor een weekend Servië op een kaart gezet, ik werd er blij van! Bekijk de vakanties naar dit land.

Lees ook het verslag van een gezinsvakantie Servië.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.