Wandelen met kinderen in Nederland | 15x Tips
Wandelen door de natuur, wij zijn er gek op! Wat zijn nou de mooie natuurgebieden om te wandelen met kinderen in Nederland? De bloggers van Reistipsmetkids geven tips!
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie natuurgebieden om te wandelen met kinderen in Nederland. Mis je jouw favoriet, zet die dan zeker even in de reacties!
Wandelen met kinderen – Tips
Die waanzinnige uitzichten waar je iedereen over vertelt? Voor je jonge kind is dat meestal niet zo interessant. Om je kinderen op zo’n moment bezig te houden kan je ze taken geven. Vraag of ze kunnen tellen hoeveel dieren ze zien of laat ze een type boom die in die omgeving vaak voorkomt tellen.
Onze kinderen spelen tijdens het wandelen vaak dat ze in een waanzinnig avontuur zitten: soms zijn ze kleine dieren die een nieuw huis zoeken, soms zijn de de helden uit hun videogames. Wij gaan mee in hun fantasie en kleden het aan met details uit het landschap.
Wat de kinderen ook leuk vinden is als ze met een simpele digitale camera op stap gaan. We stoppen er een extra grote geheugenkaart in en soms zit er een prachtig beeld tussen! En het belangrijkste: de kinderen hebben bij elk van die soms duizend foto’s plezier met het maken ervan. Of maak een wandeling in de buurt van een speelbos.
Start met makkelijke wandelingen
Toen de kinderen klein waren liepen we hele makkelijke stukken. We zijn daarna steeds lastigere wandelingen gaan maken. We zijn gek op boardwalks, die je vooral in natte en vochtige omgevingen aantreft. Boven het terrein is dan een wandelpad aangelegd, de zogenaamde boardwalks. Deze wandelingen zijn ideaal voor beginners en als je met een kinderwagen onderweg bent. Soms zijn er zelfs kleine muren naast het pad, waardoor kleine kinderen gerust vooruit kunnen rennen.
Als je met je gezin een aantal eenvoudige wandelingen hebt voltooid, dan kan je gaan denken over de moeilijkere wandelingen. En uiteindelijk ga je naar de uitdagende stukken kijken. Waar wij wel altijd op letten is de veiligheid van de kinderen. Als we op vlak terrein lopen dan mogen ze voor ons uit rennen. Als we op minder vlak terrein zijn dan houden we hun hand wel vast. Liever iets te veilig dan dat er iets gebeurt. Zeker als je met kleine kinderen loopt: zij zien geen gevaar dus let op ze!
Bereid je voor
Spontaan gaan wandelen is natuurlijk fantastisch. Onze ervaring is echter dat het handig is dat als je wat voorbereidingen treft voor je wandeling met kids, de wandeling is stuk leuker is! Neem heel veel water, eten en pleisters mee. Kinderen hebben dit nodig om in beweging te blijven. Een paar crackers en wat slokjes water en ze zijn klaar voor het volgende deel van de wandeling. Je voelt het zeker aan wanneer je kind een korte pauze nodig heeft en deze korte pauzes zijn essentieel voor succesvolle wandelingen met kinderen.
Mooie natuurgebieden om te wandelen met kinderen in Nederland
Kennemerduinen
Het favoriete natuurgebied van blogger Karlien is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit gebied loopt van Zandvoort tot IJmuiden. Het is een duingebied met aan de buitenkant heel wat landgoederen. Je loopt door de duinen naar het strand. Wij gaan met de kinderen graag naar de Kennemerduinen. Bij het bezoekerscentrum is een grote speeltuin voor de kinderen.
Galderse meren
De Galderse meren is een recreatiegebied in de buurt van Breda. Zo kan je er zwemmen en windsurfen. Blogger Anke komt hier ook graag om te wandelen met haar gezin. Er zijn drie routes uitgezet, in lengte variërend tussen 4 en 8 kilometer. De routes zijn heel divers, zo kom je langs bos, heide en vennen.
Loonse en Drunense duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen werd genoemd door heel wat bloggers. En terecht! Dit park ligt in Noord-Brabant en bestaat uit gras, moeras, heide en Saharazand! Door de hoeveelheid zand, en de wind die daarmee speelt, verandert het landschap continue.
Er zijn diverse lange en kortere wandelingen uitgezet. Daarnaast zijn er een aantal leuke restaurants met speeltuinen! Een ideaal gebied als je wilt wandelen met kinderen in Nederland. Wij waren hier toen we een dag naar de Efteling gingen, het was een mooie afwisseling na de drukte in het attractiepark.
Biesbosch
Bloggers Judith en Marjon komen graag in Nationaal Park De Biesbosch. Bijzonder is dat dit een zoetwatergetijdengebied, dat komt nergens anders ter wereld voor. Je kan in de Biesbosch prachtige wandelingen maken. Over verharde paden, maar ook door wetland. Kies je voor zo’n drassig pad, trek dan wel goede schoenen aan. De wandelroutes beginnen bij een lengte van 1,5 kilometer. Ook een aanrader is het bezoeken van het Museumeiland in de Biesbosch.
Oisterwijkse bossen en vennen
Vlakbij Oisterwijk, in Noord-Brabant, liggen de Oisterwijkse bossen en vennen. Dit is bosgebied met vennen en heidevelden. Op veel plekken zijn doorkijkjes. Dit is een heel fijn gebied om doorheen te wandelen met de kinderen. Er zijn twee kortere routes, een van 3,5 kilometer en een van ruim 4 kilometer. Ideaal voor een wandeling met kinderen.
Wil je verder wandelen? Dan kan je doorlopen in het aangrenzende natuurgebied Kampina.
Amsterdamse Waterleidingduinen
Bloggers Eva, Petra en Karlien bezoeken graag de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied, wel 3400 hectare groot, ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Een groot deel van het drinkwater voor Amsterdam wordt hier voorgezuiverd.
Het gebied is exclusief toegankelijk voor wandelaars en je mag buiten de paden wandelen. Als je mazzel hebt dan zie je herten! Bij pannenkoekenhuis De Oase is een grote speeltuin.
Waddeneilanden
Zodra je op de boot zit naar een Waddeneiland, dan is het vakantiegevoel er direct. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Deze eilanden bestaan natuurlijk niet alleen maar uit natuur. Maar de natuur is altijd dichtbij! Zo is een groot deel van Texel een Nationaal Park. Maar ook de andere eilanden zijn heerlijk als je wilt wandelen of fietsen met het gezin.
Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe is zo’n prachtig natuurgebied, en zeker een aanrader als je wilt wandelen met kinderen in Nederland. Je komt heel wat variatie tegen: van verschillende soorten bossen tot heidevelden en stuifzandlandschappen. In het park kan je fietsen huren en natuurlijk kan je het gebied ook wandelend verkennen. Zo is er een hele leuke belevingsroute van 1 kilometer. Bekijk deze en andere wandelingen op de website.
Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is een prachtig gebied, en dit park is geschikt om wandelend te ontdekken. Onderweg wandel je door heide en bos, en langs diverse vennen. Zo is er een Speelbosroute van 2 kilometer, de route haal je bij het bezoekerscentrum. Ook kan je daar vragen om het Geologisch leerpad en het Dierenvriendjespad. En een van de bloggers was een week op vakantie in Salland, lees haar tips in deze blog.
Vechtdal
Het Vechtdal in Overijssel: als je dit gebied bezoekt vraag je je wellicht af of dit Nederland is. Ja, deze mooie heidevelden en dorpjes liggen echt in Nederland. In dit gebied kom je stuifzanden, heide, vennen en meertjes tegen. Ontdek de natuur wandelend rondom Ommen, Hardenberg en Rheeze.
Deze kinderroutes worden aangeraden, dit zijn kortere en speelse wandelroutes en er is een fietsroute bij.
Weerribben
De Weerribben, ook in Overijssel, is een bijzonder natuurgebied. Het bestaat uit onder andere moerasbos, water en rietvelden. Het is een bijzondere plek om te gaan wandelen met kinderen in Nederland. Wij wandelden het Vlonderpad bij Sint-Jansklooster, een route van ongeveer een kilometer. In dit gebied was er ook een laarzenpad, daarvoor kwamen we helaas te laat op de dag aan.
In dit natuurgebied kan je naast wandelen ook heel mooi varen, waarbij kano-en vooral wordt aangeraden. Lees de info over dit gebied en bekijk de routes hier.
Strabrechtse heide
De Stabrechtse heide ligt in het zuiden van Brabant. Het lijkt een enorme vlakte vol met heide te zijn, maar er is veel meer. Zo ligt het grootste ven van Nederland in dit gebied. Rondom groeien bijzondere planten. In dit natuurgebied zijn diverse routes uitgezet, startend met een van 1 kilometer en de langste route is 15 kilometer.
Maasduinen
In het voorjaar was ik, Karlien, met mijn gezin in Nationaal Park De Maasduinen. Dit park ligt in het noorden van Limburg. We waren echt verrast door dit natuurgebied.
Het begon met het bezoekerscentrum en restaurant, dat gevestigd is in een oude sluisbak. Dat ziet er heel mooi uit. Daarnaast was er een hele toffe wandeling voor kids, met onderweg allerlei spelletjes. Ook is er een speelbos. Zeker een aanrader, dit gebied!
Geuldal
Zuid-Limburg is een van onze favoriete stukken van ons land. Wij gaan vaak wandelen met kinderen in Nederland en Zuid-Limburg is echt een wandelparadijs. Waarom het Geuldal? De Geul stroomt door een prachtig landschap. Grote graslanden, heuvels en vergezichten: dit gebied is zo mooi.
Ook wandelen in dit gebied? Natuurmonumenten heeft 3 routes uitgezet, de kortste is bijna 5 kilometer. Bekijk de routes hier.
Nationaal Park Dwingelderveld
Na een familievakantie in Drenthe reden we met een omweg naar huis. Ik wilde nog heel graag even wandelen in het Nationaal Park Dwingelderveld. Hier hadden we zeker geen spijt van!
Het is een bijzonder natuurgebied, want dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Onderweg kom je langs hei, bos en vennen. Onze oudste was een jaar of 4 toen we hier wandelden. Maar de bijna 10 kilometer (!) waren voor haar geen probleem: de route was zo afwisselend dat ze interesse bleef houden. Halverwege de wandeling kwamen we langs een leuk theehuis met speeltuin.
Bekijk bijvoorbeeld deze routes door het gebied.
Nationaal Park De Groote Peel
Op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt het Nationaal Park De Groote Peel (meer hierover leer je in het museum Klok en Peel). Dit gebied staat vooral bekend vanwege het weidse, waterrijke en stille hoogveengebied. In dit natuurgebied komen heel veel vogelsoorten voor. Het is een landschap met moerassen, heide, bossen en waterplassen.
Wil je wandelen met kinderen in Nederland? In dit natuurgebied zijn allerlei kinderactiviteiten. Zo is er een Kabouterpad en natuurlijk zijn er diverse wandelroutes. Bekijk de opties!
Utrechtse heuvelrug
Wij waren in juni een weekend op de Utrechtse Heuvelrug, in Soest met de kinderen. Vanwege de ligging in de Randstad en vanwege de schoonheid van het gebied is dit een populaire plek om even tot rust te komen. Of om te wandelen met kinderen in Nederland.
De Utrechtse Heuvelrug ontstond 150.000 jaar geleden, toen ijs en waters massa’s aarde en stenen stuwden. Zo ontstond er een heuvelrug. In dit gebied zijn veel landgoederen en kastelen.
Naast wandelen door de mooie bossen zijn er heel veel leuke kinderactiviteiten in deze regio, als het Nationaal Militair Museum. Of ga naar Zeist!
Lees ook:
- Bestemmingen voor een vakantie met kinderen
- Wandelen in Luxemburg