Weerribben-Wieden met kinderen bezoeken

Een dagje uit of weekendje weg in Nederland? De Weerribben-Wieden met kinderen bezoeken kan dat prima! Wij delen wat hier allemaal te doen is en ook geven we enkele tips voor wat er te doen is in de omgeving.

Dit natuurgebied is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het bestaat onder andere uit plassen, meren, slootjes, moerasbossen en hooilanden. Op ontdekkingstocht door dit gebied kan wandelend, fietsend of per boot!

Weerribben-Wieden met kinderen

Wat is er te doen in dit gebied? Wij delen allerlei tips: van wandelen en varen tot leuke kinderactiviteiten! Daarnaast geven we tips voor uitjes in de omgeving en voor kindvriendelijke accommodatie.

Wandelen

Een manier om dit natuurgebied te ontdekken is te voet. Er is een wandelnetwerk met meer dan 550 kilometer aaneengesloten netwerk. Daarbij zijn er zestig uitgezet en zijn er 24 startpunten met informatiebord met daarop alle routes en informatie. Loop bijvoorbeeld de route van 4,5 kilometer naar uitkijktoren De Woldberg.

Voor de kleintjes is er een Kabouterbad uitgezet vanaf het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. Met een puntmuts op gaan de kids op zoek naar kabouters en onderweg voeren ze een aantal opdrachten uit. Vanaf dit Buitencentrum start ook de route (3,2 kilometer) Wandelroute Natuurpad Weerribben. Daarnaast is er Zompies Zoekpad Weerribben, een educatieve route voor kids vanaf 6 tot en met 11 jaar.

Sint Jansklooster

Varen

In een gebied met zoveel water is het natuurlijk mogelijk om te gaan varen. Ben je een weekend in de Weerribben-Wieden met kinderen, dan is het eigenlijk wel een must om het water op te gaan.

Je kan meegaan met een vaartocht, of je huurt een kano of een SUP-board. Vanuit het Bezoekerscentrum Natuurmonumenten en het Buitencentrum Staatsbosbeheer vertrekken er dagelijks excursieboten.

Er zijn in de Weerribben-Wieden allerlei kanoroutes uitgezet. Op verschillende plekken kan je een kano huren, reserveer deze voor de zekerheid!

Giethoorn

Heel toeristisch en heel Hollands: het dorpje Giethoorn. Zeker ook een bezoek waard tijdens een verblijf in de Weerribben-Wieden met kinderen. Wij waren er met de familie tijdens een vakantie in Drenthe. Natuurlijk ga je hier varen, dan kan per fluisterboot.

Daarnaast kan je in Giethoorn met kinderen gaan minigolfen, kan je je met kinderen in ouderwetse klederdracht kleden in Museum ’t Olde Maat Uus en er zijn allerlei meren om in te zwemmen!

Weerribben-Wieden met kinderen

Sint Jansklooster met bezoekerscentrum en vlonderpad

Een jaar nadat wij in Giethoorn waren bezochten wij Sint Jansklooster met de kinderen. Ons startpunt was Bezoekerscentrum De Wieden aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Dit is gevestigd in een sfeervol straatje met historische veenwerkershuisjes. Tegenover de theetuin is een houten speeltuin.

Er zijn twee geschikte wandelpaden in Sint Jansklooster voor gezinnen met jonge kinderen. Het Vlonderpad van 1 kilometer en het Laarzenpad van 3 kilometer. Bij het bezoekerscentrum staan laarzen, maar het centrum gaat bijna dicht. Het Laarzenpad valt daarom af en we starten bij het Vlonderpad.

De naam zegt het al: het is een echt Vlonderpad. In ongeveer een kilometer loop je een rondje. Onderweg is er best veel te zien. Er zijn veel planten en dieren. We komen diverse informatieborden tegen. De kinderen hebben veel zin om nog even te wandelen. Omdat het een Vlonderpad is, en je vanzelf weer terugkomt bij de ingang, rennen de kinderen regelmatig een heel stuk verder.

Deze wandeling bij Sint Jansklooster met kinderen is erg leuk en geschikt voor jonge kids. De volgende keer zou ik ook graag het Laarzenpad, inclusief een aantal pontjes, wandelen.

Weerribben Wieden

Overnachten in Weerribben-Wieden met kinderen

Ga je een weekendje weg en zoek je naar een kindvriendelijke accommodatie? Dan zijn dit aanraders:

  • Vakantiepark Giethoorn is een ander vakantiepark in dit natuurgebied, en ligt in Giethoorn. Op het park verblijf je in een van de luxe chalets. Van april tot oktober zit er bij de huur van de meeste chalets een gratis elektrische sloep inbegrepen. Op het park is een speelschip en een speelzolder.
  • Hotel Giethoorn heeft familiekamers. Sommige kamers bieden ruimte voor wel 8 personen.

Omgeving tips Weerribben-Wieden met kinderen

Wat doe je in de omgeving van de Weerribben-Wieden met kinderen? Dit zijn een aantal tips:

  • Wij combineerden een bezoek aan Sint Jansklooster met de Orchideeënhoeve. Deze hoeve bezoeken is ontzettend leuk: met een speurtocht, grote binnenspeeltuin, dieren en meer ben je er zo een dagdeel zoet.
  • Leuk uitje is op avontuur gaan in het Klimbos Avontuurlijk Paasloo.
  • Natuurgebied Dwingelderveld is heel mooi, in Drenthe.
  • Of lees wat de leuke kinderactiviteiten in Zwolle zijn!
speeltuin Sint Jansklooster

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

CAMBODJA met kinderen + Siem Reap – 11x Tips

Een vakantie naar Cambodja met kinderen, hoe is dat? Een van de gastbloggers van...

Singapore met kinderen | 16x activiteiten met het gezin

Een tussenstop in Singapore met kinderen of juist op vakantie hierheen? Er is in...

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

Categorieën