Uitjes als het regent | 15 tips in Nederland en België

De leukste uitjes als het regent? Zeker tijdens een regenachtige periode wil je er soms toch even uit. Hier lees je daarom 15 tips voor indoor kinderactiviteiten. Dit zijn activiteiten voor gezinnen met oudere kinderen en tieners of juist leuk voor een uitstap op een regenachtige dag met peuters en kleuters.

Tips voor uitjes als het regent

Er zijn specifieke uitjes die leuk zijn op een regenachtige dag, maar die zijn wel locatie gebonden. Daarom start dit overzicht met algemene uitjes, die je op veel plekken in Nederland en België wel vindt.

 • Indoor speeltuinen – Dit is het overzicht voor Nederland en deze is voor België
 • Interactieve musea, veel hiervan zijn leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4.
 • Ga naar de bibliotheek
 • Escape Room, sommige zijn geschikt voor kinderen vanaf 6, 7 of 8 jaar.
 • Arcadehal
 • Bioscoop
 • Indoor kartbaan of klimhal
 • (Subtropisch) zwembad

Leuke uitjes als het regent in Nederland

De Scheg

In de stad Deventer kan je naar De Scheg gaan, hier heb je een subtropisch zwembad en in de wintermaanden is de schaatsbaan geopend. Het zwembad bestaat uit verschillende baden, glijbanen en water-speeltoestellen. Daarnaast is er een stroomversnelling die buiten doorloopt en een bubbelbad. Naast de wildwaterbaan ligt een steile, brede glijbaan en er is een lange glijbaan met lichteffecten. Voor peuters en kleuters is er een apart gedeelte.

De ijsbaan bestaat uit een 400-meter-baan en een ijsplein voor de beginners. Je kunt een gecombineerd kaartje kopen voor het zwembad en de ijsbaan.

Andere leuke zwembaden:

 • Tikibad in Wassenaar met veel glijbanen
 • Zwembad van Hof van Saksen in Drenthe, met gave glijbanen

Klimpark Rotterdam

Wil je actief bezig zijn op een regenachtige dag, dan kan je naar een leuk klimpark in Rotterdam gaan. Adventure City is een indoor en outdoor avonturenpark. Je betaalt hier een vaste prijs voor 1,5 uur entree. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar zijn er minder activiteiten toegankelijk, dat zijn Net Adventure, Puppy Klimparcours, Speleo en de Kids & Fun klimmuur. Kinderen vanaf 8 jaar en 1.30m hebben toegang tot alle activiteiten.

Zo is er voor 8 jaar en ouder een Via Ferrata. Middels een staalkabel klim je naar boven via ijzeren treden, houten tonnen en stijlen ladders. Ook zijn er indoor klimparcoursen, deze bestaan uit vier verschillende parcoursen. Hierbij kun je tot wel 12 meter hoogte klimmen over onder andere planken, bruggen en plateaus.

Andere klimparken geschikt voor uitjes als het regent:

 • Coronel Adventure Indoor Klimpark in Huizen, hier kan je ook karten.
 • Waddenfun in de provincie Groningen.
Naturalis
Naturalis

Lasergame en speelstad Bubbeljungle in Leiderdorp

In de omgeving van Leiden kan je naar de Avonturenstad Bubbeljungle gaan als tip voor uitjes als het regent. Dit is een grote, indoor speeltuin van bijna 2000m2. Zoek je een uitje dat leuk is voor kinderen tot en met een jaar of 12, dan is deze geschikt. Er zijn peuter- en dreumeshoeken met een rollerbaan, ballenbad, fietsparcours en een mega lego-hoek. Verder heb je voor kinderen tot 12 jaar allerlei trampolines, klimtoestellen en de powertower. Ook heb je hier attracties als de Lasergames, Pinquinrace en de Bubbelcars. Lasergamen kan al met kinderen vanaf 5 jaar.

Ook is er een indoor klimpark. Dit park is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en 1.25m. Op grote hoogte klim je langs 22 spectaculaire hindernissen.

Ook leuk in Leiden én overdekt:

 • Naturalis, het gave museum over natuur en dieren.
 • Corpus, het museum dat in het teken staat van een reis door de mens.
TerSpegelt
TerSpegelt

TerSpegelt in Noord-Brabant

Een bijzonder dagje weg in Nederland kan bij TerSpegelt, dit is een camping in Noord-Brabant. Vanaf eind maart kan je hier ook voor een dagje weg met het gezin naartoe gaan. Er zijn hier verschillende leuke faciliteiten als zwemmen en spelen.

Het SterrenStrand is helemaal overdekt. Overal heb je natuurwater, er ligt een strandzand en je hebt er torens, klim- en klauterkastelen. De ouders zitten rustig op het terras. Ook is hier een BinnenZwembad met het Bloos’ Peuterbad. Kinderen varen in een (foam)bootje door het kanaal. Verder heb je onder meer een glijbaan en een groot zwembad.

Ook leuk en overdekt in Noord-Brabant voor de uitjes als het regent:

 • Indoor Skydiven in Roosendaal.
 • AquaFun zwembad met 5 glijbanen en een spray park voor peuters en kleuters.
 • Kabonk is de hoogste indoor speeltuin van Nederland.

Natuurmuseum Fryslan, Friesland

Onze gastblogger kwam heel enthousiast terug als na het bezoek aan Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. De OnderWaterSafari was het hoogtepunt van het bezoek. De rit duurt 6 minuten en onderweg hoor en zie je van alles. Daarnaast heeft het museum nog veel meer leuke tentoonstellingen. En er is een groot skelet van een walvis. Je bent hier met gemak een dagdeel zoet. En alleen al voor de onderwatersafari kom je nog eens terug.

Ook leuk in Friesland als het regent:

 • Swimfun Joure, een subtropisch zwembad
 • Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker
 • De indoor kartbaan in Leeuwarden
Natuurmuseum Fryslan
Natuurmuseum Fryslan

Orchideeën Hoeve

Laatste tip voor uitjes in Nederland met kinderen is de Orchideeën Hoeve. Dit is een indoor park met dieren, planten, watervallen, rotsen en loopbruggen. Daarnaast is er een restaurant, winkel en er zijn speciaal ingerichte tuinen als Lorituin en de vlindertuin. Ook is er een vrij grote indoor speeltuin, die viel bij mijn kinderen goed in de smaak! Neem hiervoor schone kleding mee, hier kunnen de kids spelen met water en zand.

Andere indoor dierenparken:

 • Vlindertuin Vlindorado in Noord-Holland
 • Almere Jungle in Flevoland
 • Berkenhof Tropical Zoo in Zeeland
 • Reptielenhuis De Aarde in Breda
uitjes als het regent
Orchideeën Hoeve

Uitjes als het regent – Tips voor België

Mega Speelstad

Een van de populaire uitstappen in België is de Mega Speelstad. Deze speelhal is een combinatie van een binnen- en buitenspeeltuin met allerlei attracties. Na de betaling van inkom voor de kinderen (> 85 cm) zijn alle attracties en speeltoestellen binnen en buiten inbegrepen. Er zijn een aantal zones met speelkooien per leeftijd, trampolinepark, discozaal, springkasteel, blokkenzone en een playstationzone. Daarnaast zijn er verschillende attracties waar personeel bijstaat: een monorail, botsauto’s, disco twister, schommelboot, kiddie rides, paardenmolen, tassenmolen.

Naast het uitgebreide binnengedeelte (5000m2) is er de Toverstad buiten (9000m2). Er staan hier verschillende leuke speeltoestellen: een grote klimvulkaan, een airtrampoline, glijbanen, klautertoestellen, hindernissenparcours en ook hier verschillende trampolines. Mocht het dan toch nog droog worden, dan kunnen de kinderen ook buiten gaan spelen.

megaspeelstad

Technopolis

Het museum Technopolis bij de stad Mechelen is een van de leukste doe-centra van België en ook een ideale plek voor uitjes als het regent. Hier ontdek je allerlei leuke opstellingen en proefjes. Ook kan je creatief aan de slag gaan in het Atelier. Verder is er onder meer de vliegtuigsimulator om je skills te testen of raak in verwarring in de hoofdschotel, een opstelling die gebruik maakt van optische illusies. Het ritje door de Grand Canyon, op de virtual reality fiets, viel ook in de smaak bij onze gastbloggers.

Ook leuk in Mechelen:

 • Foodhall Vleeshalle, deze monumentale hal is een culinaire hotspot met allerlei kraampjes waar je eten en drinken kan halen. Van cocktails tot wafels met aardbeien en van pizza tot de Tapas van La Qia.
 • Verder heb je het Speelgoedmuseum, overdekt zwembad Nekkerpool en binnenspeeltuin Nekki.

Hidrodoe

Op de Kempen is Hidrodoe een leuke tip voor uitjes als het regent. Geheel in thema staat dit museum in het teken van water. Voor kinderen tot een jaar of 7 is het leuk om in het water te ploeteren met de handen en om eenvoudige proefjes uit te voeren. De oudere kinderen en volwassenen vinden die proefjes ook erg leuk, maar kunnen zich ook goed bezighouden met het informatieve gedeelte. En het hoogtepunt van het bezoek aan Hidrodoe met kinderen is de 4D filmzaal.

 • Ook leuk! Het interactieve museum Le Pass is een combinatie van een wetenschapsmuseum en een avonturenpark.

Waterspeeltuin Plopsaqua Landen-Hannuit

Het Plopsaqua Landen-Hannuit is een waterpretpark van Plopsa en heeft 19 verschillende waterattracties. Er zijn allerlei attracties en waterglijbanen, uiteraard in het thema van Studio 100. Drijf over de Wild River, glijd van de Aqua’Splash familieglijbaan, er is een mooie buitenwaterspeeltuin en als je durft ga je van de spectaculaire Sky Drop!

Hidrodoe uitjes als het regent
Hidrodoe

Uitjes met peuters en kleuters bij slecht weer

LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen en Blankenberge

Leuk uitje met jonge kinderen aan de Vlaamse kust is een bezoek aan SeaLife. In SEALife Blankenberge zijn er onder andere zeehonden & zeeleeuwen te zien, je kan een zoektocht doen met de kinderen en er zijn voedermomenten. En het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge vangt jonge zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen opvangcentrum. Verder is er voor de kids het klimavontuur en een speeltuin.

En in Nederland kan je in Scheveningen naar SeaLife en het Legoland Discovery Centre gaan, er zijn combinatietickets beschikbaar. Het Sea Life heeft meer dan 4000 dieren in 45 aquaria, hier zie je onder meer de otters, roggen en zeepaardjes. Verder zijn er Humboldt pinguïns. Ga kijken bij een van de voermomenten, bijvoorbeeld bij de piranha’s.

Legoland

Zoek je andere uitjes als het regent in de omgeving van Den Haag, ga dan hier naar het Legoland Discovery Centre gaan. Er zijn LEGO® bouw & speelzones, een 4D bioscoop & nog veel meer! Met een ticket kan je 2,5 uur lang bouwen, spelen en leren. Bij het aanschaffen van een ticket reserveer je automatisch een tijdslot.

Nijntje Museum

Voor de kleinsten is een bezoek aan het Nijntje Museum in Utrecht misschien wel een must bij de uitjes als het regent. Dick Bruna heeft een speciale band met de stad Utrecht, want hij is in deze stad geboren en heeft er bijna zijn hele leven gewoond. In 2006 wordt het Dick Bruna Huis geopend en na een verbouwing heropent op dezelfde plek in 2016 het Nijntje museum. Onze blogger bracht daarna een bezoek, maar inmiddels is er weer een verbouwing geweest.

Toen wij dit museum bezochten was het opgebouwd in tien thema’s. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, en dergelijke. Bij elk thema kunnen de kinderen met de voorwerpen spelen, zich verkleden of spelletjes doen.  De kinderboeken van nijntje zijn echt tot leven gekomen in dit museum.

Ook leuk met kleintjes:

 • Villa Verbeelding in Hasselt
 • Kinderboekenmuseum in Den Haag
 • En KidZcity is het grote indoor attractiepark van Utrecht, geschikt voor kinderen tot en met 11 jaar. Hier kan je op 5.000 m2 klimmen en klauteren, vliegen in de ballonnenmolen, rijden in de botsauto’s, met kanonnen schieten in de Timekeeper en spelen in andere leuke attracties.

Plopsa Indoor – Antwerpen, Hasselt en Coevorden

En onder de uitjes als het regent voor kleine kinderen vallen natuurlijk ook de parken van Plopsa Indoor. Dit zijn indoor pretparken die geschikt zijn voor kinderen tot en met een jaar of 7.

Het indoor Plopsa Station Antwerpen is een van de bekendste indoor uitjes België. Hier heb je verschillende verdiepingen met leuke attracties, de meeste zijn geschikt voor kinderen vanaf 1m. Zo is er een Bumbamolen en de Mega Mindy fietsmolen. Ga naar de Maya de Bij binnenspeeltuin, de K3 botsauto’s of ga schieten in de Lucky Luke attractie.

In Coevorden, Drenthe, kan je naar het Plopsa Indoor Coevorden. Dit indoor pretpark in het teken van de helden van Studio 100 vrij. Op dit moment is er dagelijks de Bumba Show, kijk daarvoor wel even op de website. In de speeltuin van Bumba, Bumbalu en hun circusvriendjes kan je klimmen, glijden, kruipen en draaien op de vele leuke kleurrijke speeltuigen. Daarnaast zijn er attracties.

Dinoland Zwolle

Het Dinoland in Zwolle is een heel leuk uitje en eigenlijk niet eens alleen voor peuters en kleuters. Natuurlijk staat dit uitstapje in het teken van dino’s en is er een T-Rex expeditie. Daarnaast zijn er allerlei leuke activiteiten te doen. Voor een aantal betaal je een kleine bijdrage, maar het meeste in inbegrepen in de toegangsprijs. Zo is er een hoogteparcours voor kinderen groter dan 1.30 m en een laagteparcours voor de jongere kids. En op regenachtige dagen is de binnenspeeltuin ook ideaal.

Verder lezen na deze tips voor uitjes als het regent? Lees ook de tips voor mooi weer uitjes en de leukste dagjes weg in Nederland! En als je andere leuke uitjes weet, deel die tips in de reacties.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Mykonos met kinderen – 7x Uitjes en Tips

Na jaren van dromen doen we het in de meivakantie van 2024 echt: we...

Tinos met kinderen | Tips voor de Cycladen

Het eiland Tinos is onderdeel van de Cycladen en je komt hier als je...

Zwarte Woud met kinderen | 17 Uitjes

Het Zwarte Woud is een prachtige regio in Zuid-Duitsland, tegen Frankrijk en Zwitserland aan....

Andros Griekenland Tips – Ook voor gezinnen

Tijdens de meivakantie 2024 gaan we eilandhoppen in Griekenland. Dit wilde ik al doen...

Hof van Saksen met kinderen – 2024 Review

Toen onze jongste 10 weken oud was waren wij een midweek bij het vakantiepark...

Wildlands met kinderen | Onze review + 2024 update!

Een dagje naar de dierentuin in Drenthe? Dierentuin Wildlands is dan waarschijnlijk de leukste...

Categorieën