Uitje herfstvakantie met kinderen 2023 – 20 Tips

Wat te doen tijdens de herfstvakantie met kinderen in Nederland en België? Veel musea en andere leuke plekken voor kinderactiviteiten zijn vaker open tijdens deze vakantie. Ook worden er geregeld leuke extra activiteiten georganiseerd. Wil je iets leuks doen met de kinderen dan lees je hier tips voor het leukste uitje herfstvakantie doorheen heel het land.

Of je nu op uitje gaat of je gaat op vakantie: ik vind de herfstvakantie een van de leukste vakantieperiodes van het schooljaar. De bomen staan er zo mooi bij en met een beetje mazzel heb je een mooie nazomerdag te pakken. Wij gaan vaak tijdens de herfstvakantie het land uit, zo zijn wel al eens naar Luxemburg gegaan en naar de Eifel. Daarnaast is ook kinderstad Mechelen in België erg leuk om te ontdekken met het gezin, met onder meer een mooi oud centrum, dierenpark en wetenschaps-doe-centrum Technopolis.

Binnen Nederland is echter zoveel moois te ontdekken en er zijn veel toffe uitjes te doen in de herfstvakantie. Dit zijn onze tips!

 • De herfstvakantie is bij sommige scholen van 15 oktober t/m 23 oktober 2022 en bij andere scholen van 22 oktober t/m 30 oktober 2023.

Uitje herfstvakantie met kinderen – Dierentuinen

Ouwehands Dierenpark

Een bijzonder uitje tijdens de herfstvakantie is LIGHT NIGHTS ‘TREASURES OF TIME’ bij het Ouwehands Dierenpark. Dit is een lichtspektakel voor jong en oud. Als de dieren gaan slapen, sta je oog in oog met miljoenen jaren geleden! Ga op reis door de tijd en laat jezelf verwonderen door een wereld vol metershoge dino’s. Stap door de tijdstunnel en begeef je in het tijdperk van de dinosauriërs. Laat je verrassen door metershoge lichtkunstwerken van magische planten, vulkanen en de meest bijzondere dieren.

Er is entertainment, een spannende familieshow en geniet van de horecaspecials. Je kan tickets kopen voor de avondentree of je koopt een combiticket zodat je ook het dierenpark en de grote indoor speeltuin in kan gaan overdag.

Berkenhof Tropical Zoo

Blogger Jolanda bezocht de Berkenhof Tropical Zoo met haar zoon. Dit is een indoor jungle/dierenpark in Kwadedamme, Zeeland. Krokodillen, slangen en schildpadden zijn hier allemaal te zien. Daarnaast is er een vlindertuin, natuurzolder, speelbos en een fossielenmijn.

Ook is er de gave Kids jungle, dit is een binnenspeeltuin van 1200 m2. De speeltuin bestaat uit twee ondiepe plassen die verbonden zijn door middel van een beekje. Berkenhof Tropical Zoo is al jaren op rij gekroond tot de allerleukste ANWB dagattractie van Zeeland en dat is niet voor niets!

Junglepark de Orchideeën Hoeve

Op 13 oktober opent de Orchideeën Hoeve in Flevoland de deuren naar het waterwerelddeel ‘Pankong River’. En tot en met 29 oktober viert het indoorpark de ‘Caribische Weken’. Dit is een groots nazomerfeest met tropische specials zoals Caribische livemuziek, Junglemastershow en een Orchideeën Hoeve-strand. In de Pankong River daalt de bezoeker af naar een gigantisch aquarium. Twee panoramaramen geven een bijzondere inkijk in de leefwereld van maar liefst 3.000 tropische vissen.

En in het park ga je op ontdekkingstocht over junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen. Onderweg maken kinderen kennis met allerlei dieren en planten. Aan het eind van de route spelen ze bij het Mangrovebos Speelparadijs, een overdekte speeltuin van 1.000 vierkante meter.

Safaripark Beekse Bergen

Het Safaripark Beekse Bergen is een ontzettend leuk dierenpark in Noord-Brabant, met opties voor veel verschillende safari’s. Tijdens deze tip van de uitjes in de herfstvakantie kan je bijvoorbeeld gaan op een:

 • Autosafari of Bussafari
 • Wandelsafari
 • Bootsafari
 • Roofvogelsafari

De dieren hebben grote verblijven en het komt geregeld voor dat je de dieren vanaf een bepaalde plek niet ziet. Alleen maar positief vinden wij: op safari is het ook maar afwachten of je dieren ziet. Het is een erg groot park en er is heel veel te doen. Leuk om een hele dag in door te brengen tijdens de herfstvakantie met kids in Nederland.

Er zijn ook mogelijkheden om hier te overnachten. Zo is er het Safari Resort Beekse Bergen, waarbij je letterlijk tussen de wilde dieren slaapt. En daarbij heb je onbeperkt toegang tot o.a. Safaripark, Speelland, Dierenrijk en ZooParc.

uitje herfstvakantie kind

Uitje herfstvakantie met kinderen – Pretpark

Walibi Holland – uitje herfstvakantie met Halloweersferen

Een uitje naar pretpark Walibi Holland is tof voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar. Hoe ouder je kind, hoe leuker dit park is. In de herfstvakantie is het park gehuld in Halloweensferen. Kinderen mogen verkleed komen overdag tijdens de Spooky Days.

Tijdens de Halloween Fright Nights kan je overdag en ‘s avonds alle reguliere attracties in. Daarnaast is het park in Halloweensferen, met acteurs die je lekker vaak laten schrikken en kan je een aantal extra spannende spookhuizen en attracties bezoeken. Als je dit wilt doen, moet je extra betalen per bezoek aan een bijzondere attractie.

Walibi
Walibi Spooky Days

Pretpark Hemelrijk

En in de provincie Noord-Brabant is het leuke kinderpretpark Hemelrijk en tijdens de herfstvakantie is dit extra speciaal. Van 16 tot en met 21 oktober vindt hier hét familie evenement van het jaar plaats. Dit park is extra lang open, alle verlichte attracties zijn open en er zijn veel leuke activiteiten voor jong & oud. Op zaterdag sluiten ze af met een spetterende vuurwerkshow op het water.

Dit is een park met een grote binnenspeeltuin, buiten zijn er speelopties en er zijn leuke attracties. De info staat op de website.

Duinen Zathe

Pretpark Duinen Zathe is verkozen tot het leukste uitje van provincie Friesland 2022 en dit park is echt gericht op gezinnen met de wat jongere kinderen. Het is een wat kleiner attractiepark met onder andere botsauto’s, glijbanen, een spookhuis, klimattracties, twee leuke achtbanen en een aantal draaidingen. Omdat het park zo compact en overzichtelijk is, kunnen kinderen vanaf een jaar of 6 zelf de attracties in en rondlopen.

Verkeerspark Assen is overgenomen door de het park Duinen Zathe en dat betekent dat de kinderen tijdens dit uitje in de herfstvakantie kunnen rondrijden op een groot terrein. Er is een behoorlijk grote baan waar je met trapautootjes kunt rondrijden. De baan is net echt vanwege de verkeersborden, een tankstation en een heuse politieagent in de vorm van een (opa-achtige) man die op een scootertje of in een autootje rondreed. Het bijzondere aan dit park is de All Inclusive formule. Als je een kaartje koopt is eten en drinken inbegrepen.

Uitje herfstvakantie met kinderen – Museum

Waterliniemuseum

Het Fort bij Vechten is een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanwege de strategische ligging is dit fort het icoon van de Waterlinie geworden. En in dit fort is het Waterliniemuseum gevestigd, hier wordt het verhaal over de verdediging van Nederland met de hulp van water in beeld gebracht.

Dit museum is tof om te bezoeken met kinderen, omdat de vaste tentoonstellingen Sterk Water en de Romeinententoonstelling informatief en met name interactief zijn. Ook kan er een virtuele parachutesprong worden gemaakt en is er een speltafel waarbij je door inzet van de waterlinie zelf de vijand kunt verslaan! Het museum is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

In 2023 is er de Kikker Expo voor jonge kinderen en de Romeinen Doe expo. De informatie staat op de website.

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome in de provincie Flevoland is een mix tussen een museum en een themapark met veel speelruimte. Een deel van het Aviodrome vertelt het ontstaan en de geschiedenis van het ontstaan van de (Nederlandse) luchtvaart. Zo loop je langs de eerste modellen tot je uiteindelijk in de ruime hal komt, waar allerlei vliegtuigen, helikopters en dergelijke staan. En de 4D-film laat op een speelse manier een aantal vliegtuig-types zien, door de effecten is de film extra levendig.

En wat voor nieuwsgierige kinderen leuk is: op allerlei plekken kan je in vliegtuigen stappen, in de cockpit kijken, en bijvoorbeeld in een simulator zelf vliegen. Daarnaast is er een speurtocht. In de grote hal met de vliegtuigen is er een speelgedeelte en in de centrale hal is een grotere speelplek in het thema van de luchtvaart. Buiten gaat dit verder, naast een ‘gewone’ speeltuin, zijn er ook meerdere speelplekken met vliegtuigen.

Aviodrome uitje
Aviodrome

Spoorwegmuseum

Een museum dat echt leuk is voor jong en oud is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Om in het museum te komen, wandel je eerst door het het oude Maliebaanstation waar al veel te ontdekken valt. In het museum zijn er natuurlijk allerlei treinen om te zien (van binnen en buiten) en er is een theater waar ieder uur een voorstelling is. Ook zijn er allerlei spannende attracties en wisselende tentoonstellingen.

De hele herfstvakantie zijn er volop activiteiten en evenementen in het Spoorwegmuseum. Doe een experiment bij Techlab XL, leer alles over de elektrificatie van het spoor in de interactieve tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning’, volg de speurtocht over vernieuwingen van de spoorwegen bij de Maand van de Geschiedenis, of maak een ritje in een van de attracties. De info staat op de website!

Zuiderzeemuseum herfst
Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum – uitje herfstvakantie in de Oudhollandse kermis

In de herfstvakantie kan je op uitje naar het Zuiderzeemuseum in Noord-Holland, met de leuke Oudhollandse kermis in het buitenmuseum! Geniet van 14 tot en met 29 oktober van de verschillende, gratis kermisattracties van begin 20ste eeuw. Stap in de zwanenzweefmolen, ga hoog, hoger, hoogst op een luchtschommel of draai vrolijk rondjes in de ouderwetse carrousel.

In koffiehuis Hoorn staan diverse bordspellen van vroeger in maxiformaat opgesteld voor het hele gezin. De Oudhollandse kermis is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Op 21 en 28 oktober ook van 18.00 tot 21.00 uur, tijdens Avond in het buitenmuseum. De kermisattracties zijn voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk. Info staat op de website.

Van Gogh Museum

Als je een dagje naar Amsterdam wilt gaan is een bezoek aan het Van Gogh Museum met kinderen wel een aanrader. Het Van Gogh museum heeft de grootste collectie kunstwerken van Vincent van Gogh ter wereld. Dat zijn niet minder dan 200 schilderijen en nog eens ruim dubbel zo veel tekeningen.

Als je samen met je kinderen het museum wilt verkennen dan is er genoeg keuze: ga op pad met de koffer van Vincent, er is een audiotour voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, ontdek het museum met de speurtocht of kies voor een van de gezinsrondleidingen. Daarnaast zijn er ontzettend leuke kinderworkshops op zaterdagen.

Discovery Museum Kerkrade – uitje herfstvakantie Zuid-Limburg

Een van de uitjes in de herfstvakantie die bij wij in de herfstvakantie van 2022 bezochten is het Discovery Museum in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Dit museum staat in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Er zijn interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, spectaculaire (3D-)filmvertoningen en in het Laboratorium. Hier is zoveel te doen dat je al snel uren zoet bent met het gezin.

Als je er een weekendje weg van maakt, of een aantal dagen, dan kan je bijvoorbeeld ook naar de Gaiazoo. Dit dierenpark in Kerkrade heeft veel groen, de paden zijn afwisselend en op veel plekken zijn leuke doorkijkjes.

Uitje herfstvakantie met kinderen – Andere activiteiten

Voorstellingen Verkadefabriek

In Den Bosch kan je naar de Verkadefabriek gaan. Poppendokters lappen met naald, draad en een dosis liefde knuffels met een schrammetje op tijdens de film Said & Anna (4+) op woensdagmiddag 18 oktober. Kinderen vanaf acht jaar mogen die avond op pad zonder hun ouders/begeleiders en kijken de film Dancing Queen (8+), gaan samen eten en doen mee aan een dansworkshop.

Een eigen stop-motion film maken kan zaterdag 21 oktober bij de film Klara’s gekke treinavontuur (6+). Zondag 22 oktober wordt een familiefilmontbijt geserveerd voorafgaand aan Knor en Koning Worst (6+), winnaar van de Gouden Kalf in 2022. De kleuterfilm Rosa, de kleine bloemenfee (4+) en de stoere film Zeevonk (10+) zijn deze herfstvakantie meerdere keren te zien.

In de gang kunnen kinderen meewerken aan een gezamenlijk kunstwerk. Het kunstwerk zal de hele herfstvakantie te zien zijn. Info staat op de website!

uitje herfstvakantie

Museum Speelklok en de muzikale familievoorstelling Belle en het Beest

Of ga naar een voorstelling het Museum Speelklok en de muzikale familievoorstelling Belle en het Beest! Het verhaal van deze voorstelling is een bewerking van het bekende 18de-eeuwse sprookje. En leuk hier is ook de Escape Game voor kinderen vanaf 8 jaar. De Speelklok Escape Game is een ruimte waarin verschillende spellen opgesteld staan. Met elkaar moet je proberen om de juiste codes te ontdekken. Het kan soms nog best lastig zijn om de juiste codes te vinden, maar één ding is zeker: je komt er altijd uit! 

Praktische info voorstelling 2023website

 • Te zien van 17 t/m 21 oktober
 • Dagelijks om 14.00 uur
 • Toeslag op entreeprijs: € 5,50
 • Adviesleeftijd: 5 t/m 8 jaar

Wil je een stedentrip maken naar Utrecht tijdens de herfstvakantie in Nederland, dan kan je met de kinderen bijvoorbeeld naar het Leonardo Hotel Utrecht City Center gaan. Dit ligt op 300 meter van zowel het centraal station als de historische Oudegracht. In deze stad is er veel te doen en in de omgeving van de stad zijn er veel bossen. Zo kan je de stad verkennen en ook de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in herfstkleuren zien schitteren op een zonnige dag.

Geopark De Hondsrug

Geopark De Hondsrug ligt in Drenthe. De ruggen en dalen van dit gebied werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Er zijn allerlei manier om deze regio te verkennen. Als je interesse hebt in de ijstijden en prehistorie ga je naar het Hunebedcentrum in Borger. Er is hier een Geopark-expositie over ijstijden en prehistorie. In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum beleef je de tijd van de hunebedbouwers. Vlak bij het grootste hunebed, dat met die reusachtige stenen het topstuk van de hunebedbouwers is. En in de schoolvakanties zoals de herfstvakantie zijn er oermensen aanwezig.

Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes en een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis in Papenvoort mag dan niet missen. Wandel op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen. Voor kinderen is het beleefpad De Groene Veder van 3,5 kilometer ook leuk, dit is gemarkeerd met kleine totems.

Duinen en bossen van Schoorl

Wil je de natuur en de duinen in tijdens de herfst, ga dan bijvoorbeeld naar het Noord-Hollandse dorpje Schoorl. Vanaf het buitencentrum Schoorl wandel je door de duinen en de bossen naar het strand. Zeker in de herfstvakantie is dit prachtig. Je kan naar het strand wandelen als de kinderen wat ouder zijn, maar ook het leuke Bergen en de stad Alkmaar liggen redelijk dichtbij.

Slot Loevestein

Tijdens de herfstvakantie, van 14 t/m 29 oktober, is er van alles te doen op Slot Loevestein. Doe mee met een workshop wapenschild maken, wandel de speurtocht en struintochten of bezoek het jaarlijkse riddertoernooi op 21 en 22 oktober.

Tijdens een speurtocht door het kasteel en de vesting maak je kennis met de drie bewoners van Loevestein: ridder Dirc, gevangene Hugo en soldaat Thomas. De speurtocht sluit af in de tentoonstelling ‘Opgegraven’. In dit slot woonden kasteleins, soldaten en gewone burgers en in de soldatenhuisjes zie je sporen van hun levens. Informatie staat op de website!

Duinen Zathe

Meer uitjes in de herfstvakantie met kinderen tips

1. Het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo staat in het teken van techniek en wetenschap. Dit ontdek je door verschillende zones met interactieve spellen te doorlopen. Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. Ook lopen er behulpzame vrijwilligers rond, zij geven her en der nog wat extra toelichting. In plaats van alleen te mogen kijken en bordjes ‘niet aankomen’ is het hier juist de bedoeling om ‘overal aan te zitten’. Het museum is erg interactief, dus erg leuk om dit museum met kinderen te bezoeken.

2. Geofort is een spannend forteiland en een educatieve attractie waar alles om de toekomst van de aarde draait. De thema’s klimaat, energie en water staan centraal. Stap in een lift diep de aarde in, verdwaal in het klimaatdoolhof of bouw de hoogste toren die tegen een aardbeving kan. Het zelf doen staat voorop! In de herfstvakantie is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

3. Oorlogsmuseum Overloon laat je in vogelvlucht de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog ontdekken. Er is een speurtocht voor de kinderen met een kleine verrassing (verkrijgbaar bij de receptie) en ook is er een speeltuin in het museumpark.

4. Het Natuurmuseum Fryslan is een gaaf museum in Leeuwarden. In de herfstvakantie, van 14 T/M 29 OKT, staat dit in het teken van De Grote ZooiZee: Zwerfvuil in Zee, Sloot en Stad. Blikjes, papieren wikkels, chips zakken: wij mensen laten heel wat troep achter op straat en in de natuur. Al dit zwerfvuil belandt via sloot en plas in zee. In de Grote ZooiZee gaan kinderen op een plezierige manier oorzaak en gevolg van zwerfafval onderzoeken.

5. Zet een grote stap terug in de tijd en beleef de geschiedenis tijdens de herfstvakantie in Archeon. Van 14 t/m 29 oktober staan er extra veel leuke activiteiten op het programma. Hier kan je vuur maken en boomstamkano varen of neem een Romeinse massage in het Badhuis. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena. Bekijk de website voor alle activiteiten.

Landal Coldenhove

Uitje herfstvakantie – Vakantieparken

Zoek je naar een leuk vakantiepark in de herfst? In Nederland zijn er prachtige en kindvriendelijke parken die zich goed lenen voor een midweek of weekje weg!

Landal Coldenhove op de Veluwe

Tijdens de meivakantie waren wij een aantal dagen bij Landal Coldenhove op de Veluwe. Dit ligt tussen de wildroosters in, in het bos. Vanaf de bank, en vanaf het terras, kijk je direct naar de heuveltjes en bomen. Als je de herfst goed wilt ervaren, dan is dit park een aanrader. Op het park zijn veel faciliteiten. De grote indoorspeeltuin was favoriet bij de kinderen, maar ook de buitenspeeltuin bij de receptie viel goed in de smaak. Daarnaast zijn er bowlingbanen, een overdekt zwembad en de kinderen hebben onder begeleiding mogen klimmen.

 • Je kunt in de buurt uitstapjes maken naar Burgers’ Zoo in Arnhem, de Hoge Veluwe of de schaapskooi van Loenen. Op de Veluwe met kinderen is er veel te doen.

Resort Hof van Saksen in Drenthe

Het Resort Hof van Saksen in de provincie Drenthe is fantastisch voor een weekend weg of een vakantie met kids van alle leeftijden. De kinderen vermaken zich in een van de speeltuinen en het gigantische Indoorspeelparadijs Harrewa. Ook is er een waanzinnig zwemparadijs met allerlei hele gave glijbanen. Je verblijft in luxe boerderijen. Wij kwamen hier toen de kinderen heel klein waren (de jongste 10 weken) en waren erg enthousiast.

 • In Drenthe zijn er prachtige Nationale Parken waar je kan wandelen en fietsen door de bossen.

De Bonte Wever

Een andere optie in Drenthe is een verblijf bij De Bonte Wever. Dit is een all-inclusive hotel met allerlei leuke faciliteiten die dus ook inclusief zijn:

 • Overnachten in comfortabele hotelkamers
 • Ontbijt en diner. Lunch is inclusief vanaf 2 nachten
 • Drankjes
 • Snacks en gebak
 • Toegang tot het subtropisch zwemparadijs en de fitness
 • Bowlen, mini-golfen, poolbiljarten, darten
 • Animatie met activiteiten

Het subtropisch zwem- en saunaparadijs heeft een golfslagbad, de wildwaterkreek en twee spectaculaire waterglijbanen. Ook zijn er verschillende sauna’s, stoomcabine, douchestraat en warmtebanken.

Meer tips voor de herfstvakantie staan in het artikel over bestemmingen voor een gezinsvakantie in deze periode. En dit zijn tips voor de kerstvakantie en deze zijn voor de Paasvakantie.

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Athene met kinderen | 11x Bezienswaardigheden & uitjes

Wat doe je in Athene met kinderen? Meerdere gastbloggers van Reistipsmetkids waren hier op...

Zomervakantie met gezin met de auto | 5 Bestemmingen

Waar ga je heen tijdens de zomervakantie met gezin met de auto? Wij gaan...

Reisbestemmingen met kinderen | 30x Favoriete Tips

Reisbestemmingen met kinderen: waar ga je dit jaar heen op vakantie? Op Reistipsmetkids.nl lees...

SERVIË met kinderen | 17x Regio’s en Uitjes!

Servië heeft heel veel natuurschoon en de mensen zijn erg gastvrij. Daarom is het...

Westpunt Curacao met strand en natuur

Toen wij op Curacao waren verbleven wij in een huis in het midden van...

Reims met kinderen – 11x activiteiten

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk en is niet al te...

Categorieën