Museum Klok & Peel met kids | Review

0

Onlangs bracht ik samen met mijn dochter ( 4 jaar) een bezoek aan Museum Klok & Peel in Asten, Noord-Brabant. Wij wonen in Eindhoven en toch was ik hier nog nooit geweest. Hoogste tijd om samen op pad te gaan en dit museum te ontdekken.

Museum Klok & Peel ligt midden in natuurgebied de Peel en eigenlijk zijn het twee musea in één. Met een bezoek aan het museum ontdek je alles over de Peel en de dieren die er leven (of geleefd hebben) en daarnaast ontdek je alles over klokken en beiaards. Kortom een dubbel avontuur binnen 1 museum en absoluut een bezoekje waard met kinderen!

museum Klok & Peel

Ons bezoek aan Museum Klok & Peel

De Peel

Wij begonnen onze tocht door het museum bij het gedeelte over de Peel. Met een speurtocht in de hand gaan we op pad. We worden verwelkomt door de lokroep van de wulp, een bekende weidevogel die leeft in de Peel. Zodra we de deur doorlopen begint hij te roepen, we zien hoe hij eruit ziet en leren meer over zijn leven. Ook krijgen we een inkijkje in een vossenhol, bijzonder om de kleine babyvosjes te zien liggen in een hol dat normaal onder de grond verstopt is.

Daarna worden we mee genomen naar het verleden van de Peel, zo’n 10 miljoen jaar geleden. Waar het gebied nu voornamelijk uit bos en weiden bestaat, was het vroeger zee. Als je de ruimte binnenloopt heb je bijna het idee dat je zelf onder water zwemt. Er komt een enorme vinvis voorbij zwemmen, gevolgd door een paar (prehistorische) haaien en dolfijnen.

Dit maakt natuurlijk indruk, vooral op mijn dochter want die is niet weg te slaan bij deze vissen. Terwijl er nog zoveel meer moois te ontdekken is, zoals een enorme mastodont, oftewel mammoet. Mijn dochter rent vol enthousiasme door de verschillende ruimtes en blijft lang stilstaan bij de dieren die haar het meeste aanspreken.

Op verschillende plekken vind je meer interactieve presentaties met beeld en geluid, maar ook de vele opgezette of gereconstrueerde dieren zijn echt bijzonder om te zien.  

eindhoven kids
eindhoven kids

Museum Klok

Nadat we onze ontdekkingsreis langs het dierenrijk van de Peel hebben gemaakt lopen we het tweede gedeelte binnen: Museum Klok.

Het avontuur begint gelijk goed: de eerste klok mag geluid worden. Natuurlijk kost het wat kracht om zo’n enorme klok in beweging te krijgen, maar samen geven we een paar goede slingers aan het touw en de klok komt in beweging. Het is even schrikken het geluid dat zo’n enorme klok maakt, maar het is stiekem ook wel heel leuk.

museum klok en peel

In het ‘Klok’ gedeelte leer je alles over klokken en beiaards. Op een mooie manier is in beeld gebracht hoe deze enorme klokken gemaakt worden en je krijgt een kijkje in de ‘keuken’  van de klokkengieters. Daarnaast zie je ook een mooie verzameling met klokken van over de hele wereld. Mijn kleuterdochter was misschien nog net wat te klein voor dit stukje, maar het maak proces van de klokken vond ze wel weer heel interessant.

Bijzondere uurwerken

Vervolgens ontdekken we in een andere ruimte een mooie verzameling  bijzondere uurwerken. Een aantal van deze uurwerken laat 1 of 2 keer per uur hun kunsten zien en wij hebben geluk! Net nadat we de ruimte binnenlopen begint de meest bijzondere van het stel ‘Het Astronomisch Kunstuurwerk’ te slaan. We zoeken snel een plekje op een van de poefjes in de buurt van het uurwerk en mijn dochter zit met open mond te kijken wat er gebeurd als de ‘deurtjes’ van de klok opengaan.

Extra mooi, als je aan de achterkant van de klok kijkt kun je zien welk enorm mechanisme er schuil gaat achter deze bijzondere klok.

Deze hele ruimte is gevuld met verschillende soorten bijzondere uurwerken en een aantal ervan mag je zelf in beweging zetten. Andere klokken worden van tijd tot tijd even aan geslingerd of opgedraaid door een medewerker van het museum. Deze wondere wereld van radartjes en mechanismes zorgt voor veel verbazing bij mijn dochter (en natuurlijk ook bij mijzelf).

Het echte hoogtepunt komen we tegen als we de laatste ruimte van Museum Klok binnenlopen. Hier zie je verschillende de beiaards (of carillons) en je mag er ook zelf een bespelen!

Door plaats te nemen op de kruk van de Beiaardier kun je je eigen muziekstuk spelen op het enorme klokkenspel. Hoe gaaf is dat!

museum klok en peel

Museum Klok & Peel met kids bezoeken | Een aanrader?

Wij sluiten ons bezoekje af met een verkoelend drankje in de mooie tuin van het museum. Kinderen kunnen hier nog even lekker rennen of spelen en zelf kun je even genieten van het zonnetje.

Kortom: het was een geslaagd bezoek aan een voor ons nog onbekend museum. En als ik mijn dochter vraag naar haar hoogtepunt dan is het toch het bespelen van de beiaard en het luiden van de klokken. Maar de haaien waren toch ook wel heel mooi. Een aanrader dus.

Bekijk voor de openingstijden en de andere praktische info de website. Meer tips voor musea? De Ontdekfabriek in Eindhoven is ook erg.

Eindhoven met kids
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.