31x Kinderactiviteiten Amsterdam | Leukste uitjes per stadsdeel

0

Kinderactiviteiten Amsterdam: er zijn er heel veel. Wij delen daarom op deze pagina, per stadsdeel, wat de echte aanraders zijn!

We hebben de kinderactiviteiten Amsterdam verdeeld over de stadsdelen. Er staan allerlei tips in: onder andere voor kindvriendelijke parken, zwembaden, musea, speeltuinen, restaurants en winkels.

Kinderactiviteiten Amsterdam-West

Westerpark

We starten ons overzicht van Amsterdam-West met kinderen in het Westerpark. Sowieso is het -op een mooie dag- fijn om met de kinderen naar een park te gaan.

Het Westerpark heeft veel te bieden, waaronder cafés, restaurants, bioscoop het Ketelhuis, speeltuinen, zwemgelegenheid, een natuurspeeltuin en een kinderboerderij. Bij Kinderboerderij Westerpark lopen er dieren rond die je mag aaien. Ook is er een kleine speeltuin. In het Westerpark is een langgerekte vijver, aan de oostkant is in de zomermaanden een kinderbadje. Het water wordt dagelijks ververst.

Race Planet

In Amsterdam-West kan je indoor karten! Race Planet is de leukste indoor kartbaan van Europa. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen tijdens speciale kinderheats het karten ervaren. Zijn jouw kinderen nog iets te klein of vinden ze het te spannend om zelf te rijden? Dan kunnen zij met een ervaren instructeurs meerijden in een duo-kart.

Meer uitjes in Amsterdam-West

#1 Boerderij Zimmerhoeve is een stadsboerderij in Amsterdam-West. Je bent in de stad en toch heb je even het gevoel dat je de stad uit bent.

#2 Met de kids naar een Escape room? Wij waren bij UP events, met gratis parkeren en een groot terrein met stadsstrand. Zeker aan te bevelen.

#3 Het Erasmuspark ligt aan de Jan van Galenstraat, tussen de Admiralengracht en de Mercatorstraat. Van maart tot en met oktober is café Terrasmus open, daarbij is een speeltuin.

#4 Bij de Sloterplas kan je wandelen en je kan zwemmen in het meer. Is het daar te koud voor, dan kan je ook zwemmen in het Sloterparkbad. Bij Watersportcentrum Sloterplas kan je bootjes, kano’s en waterfietsen huren. De Natuurspeeltuin Tureluur vind je in het Sloterpark. Deze speeltuin is gratis toegankelijk en je vindt er allerlei speeltoestellen. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd.

#5 Café Wijs West is een concept store, geschikt voor gezinnen. Je kan er cadeaus kopen, speelgoed en dergelijke. Maar je zit er ook goed voor wat eten en drinken. De kids spelen ondertussen in de speelhoek.

Wijs West

Kinderactiviteiten Amsterdam-Oost

We gaan verder met de kinderactiviteiten Amsterdam in het stadsdeel Oost. Ook hier delen we tips voor spelen, eten, musea, parken en zwemmen.

#1 Jeugdland + Flevopark en het zwembad – Het Flevopark in Amsterdam-Oost biedt heel veel vermaak voor gezinnen. Zo is er een speeltuin, tennis, watersport, Jeugdland, een leuk en groot openluchtzwembad, barbecueplekken, een terras en diverse routes om hard te lopen. Zeker op een mooie dag is het Flevopark tof om te bezoeken.

#2 Speeltuin Gerardus Majella – In de Indische buurt kom je de gratis speeltuin Gerardus Majella tegen tussen de Kramatweg, Sumatrastraat, Sumatraplantsoen en Tidorestraat.

#3 Kinderboerderij de Werf is gevestigd in de Watergraafsmeer. Er zijn natuurlijk dieren op de boerderij, daarnaast kan je er wat eten en er is een speeltuin.

#4 Het Tropenmuseum is een leuk museum voor gezinnen. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen, gericht op jong en oud. Zo is er voor ieder wat wils. In de schoolvakanties zijn er meestal extra activiteiten voor kinderen. (tickets) Het Oosterpark is goed te combineren met het Tropenmuseum. Er zijn twee speeltuinen en grenzend aan het Tropenmuseum is er een pierenbadje met grote ligweide.

#5 Schaatsen kan in Amsterdam op de Jaap Edenbaan. Je kan er heen om gewoon een keer te gaan schaatsen, je kan ook lessen volgen. In de schoolvakanties zijn er extra lessen voor kinderen. De baan is buiten.

Bij Storm

Meer uitjes Amsterdam-Oost

#6 Restaurant Bij Storm is een heerlijke plek, in de buurt van IJburg en de A10. Met een stadsstrand en een speeltuin. Op warme dagen staan er kinderbadjes. Op zondagen vanaf 2 uur kunnen kinderen vanaf 3 jaar komen knutselen.

#7 Park Frankendael ligt in de Watergraafsmeer en is een ‘kunst‐ en cultuurtuin’. Je komt er bijzondere elementen tegen, waterpartijen en mooie voetgangersbruggen. Er is ook een speeltuin.

#8 De Oosterspeeltuin vind je in het Funenpark, vlakbij Molen de Gooyer en ijssalon de IJsmolen. Dit is een fijne speeltuin met onder andere een groot houten klimkasteel, een grote zandbak, basketbalnetten en overal loopfietsen en driewielers. Als de beheerder er is, is er gratis koffie of thee voor de ouders en limonade voor de kinderen.

#9 Net buiten Amsterdam, in Diemen, ligt het Diemerbos. Hier zijn een aantal kortere wandelroutes, waaronder een van 1,2 kilometer die speciaal voor kinderen is. Wandel je een stukje door, dan kom je bij het speelbos.

Artis

Kinderactiviteiten Amsterdam-Centrum

En dan de leukste kinderactiviteiten Amsterdam in stadsdeel centrum. In dit gebied is heel veel te doen.

Artis

We beginnen onze tips voor Amsterdam Centrum met de dierentuin, Artis. Deze dierentuin is niet heel groot, maar je brengt er zo een dagdeel door. Je komt op veel plekken speeltuintjes tegen. (Tickets online kopen)

Naast Artis vind je het museum Micropia, vooral interessant voor kinderen die echt geïnteresseerd zijn in de wetenschap. Koop eventueel een combinatieticket voor Artis en Micropia.

Hortus

Vlakbij Artis vind je de Hortus, een botanische tuin in de stad. Er zijn hier speurtochten die de kinderen kunnen volgen. De kas is groot en tof om doorheen te lopen.

Hortus Amsterdam

Verzetsmuseum Junior

Een van de mooiste musea van Amsterdam, of wellicht Nederland, vind ik. Het Verzetsmuseum Junior brengt de Tweede Wereldoorlog op een interactieve manier in beeld. Het thema is heftig, en daarom is dit museum geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9. Zeker een aanrader! De ingang van dit museum is schuin tegenover Artis.

Scheepvaartmuseum met kinderen
Scheepvaartmuseum

Joods Historisch

Blogger Alyt bracht een bezoek aan het Joods Historisch Kindermuseum. Hierover schreef ze: Het kindermuseum is een museum waarbij kinderen op een speelse manier het joodse leven ontdekken. In elke kamer is wel iets te doen en/of te ontdekken. Wij vonden het erg leuk om er te zijn, en raden dit museum zeker aan. Er is erg veel te doen voor kinderen. (tickets kopen)

Madame Tussaud

Madame Tussaud is het bekende wassenbeeldenmuseum, bij de Dam in Amsterdam. Veronique bracht een bezoek aan dit museum met haar gezin en zei daarover: “het is een leuke uitstap met iets oudere kinderen die al wat beroemde filmsterren, sporters, kunstenaars en politici (her)kennen. Ook leuk voor jezelf. Wie wil er nu niet op de foto met George Clooney.” (koop tickets)

Museum of Illusions

Het Museum of Illusions is een actief uitje en zeker een van de kinderactiviteiten Amsterdam voor wat oudere kinderen. Absoluut als ze Instagram hebben. In dit museum ga je steeds op de foto, en dat is bijzonder. Voor elke foto moet je namelijk alleen of met z’n allen iets uitbeelden op de foto.

Paleis op de Dam

Eerder dit jaar was blogger Anouk naar het Paleis op de Dam met haar zoon. In het Paleis zie je prachtige zalen en gangen. Dit museum is een mooie combinatie van geschiedenis, pracht en praal. En het is ook bijzonder, omdat het nog steeds wordt gebruikt. (kaartjes kopen)

Dungeon

Weer een kinderactiviteit in Amsterdam-Centrum voor wat oudere kinderen. In Dungeon ga je griezelend door de ruimtes heen, onderweg kom je allerlei engerds tegen. Absoluut leuk voor een dagje Amsterdam. (tickets)

Meer uitjes Amsterdam-Centrum

#1 Met mijn peuter was ik in het museum Ons Lieve heer op Solder. Wat vond hij het leuk om door de smalle gangen te wandelen en de trappen te beklimmen. Op zolder kom je inderdaad een grote kerkzaal tegen. Een heel bijzonder museum.

#2 Het Anne Frank Huis mag niet missen in het overzicht van kinderactiviteiten in Amsterdam. Niet het leukste museum, wel heel erg interessant. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, 9. Koop vooraf je tickets zodat je zeker weet dat je naar binnen mag.

#3 Blogger Anouk bezocht Ripley’s met haar zoon. Dit uitje staat ook wel bekend als de raarste attractie van Amsterdam. De eerste drie verdiepingen staan vol met de gekste dingen, zoals de langste man ter wereld, de dikste man, een kalfje met 2 koppen en sommige griezelige dingen.

#4 Vlakbij het Centraal Station is het Scheepvaartmuseum gevestigd, naast het NEMO (zie de volgende tip voor kinderactiviteiten in Amsterdam). In het museum zijn diverse tentoonstellingen, waar je ook met kinderen heen kan. Daarnaast is er een VR mogelijkheid voor kinderen vanaf 8 jaar.

#5 Het NEMO is een van de bekendste musea van Amsterdam, misschien wel van Nederland. Dit museum is ontzettend interactief: kinderen en volwassenen ontdekken hoe wetenschap werkt. (kaartjes kopen)

#6 Wil je de Kalverstraat in maar heb je moeite om je familie te overtuigen? Ga dan naar het Amsterdam museum, naast de Kalverstraat. Het Kleine Weeshuis is echt superleuk voor kinderen.

kinderactiviteiten in Amsterdam

Kinderactiviteiten Amsterdam-Zuid

Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos is de eerste van de kinderactiviteiten in Amsterdam-Zuid die we noemen. En dit is een heel uitgebreide: je brengt hier zo een dag door, met alle mogelijkheden die het bos biedt. Dan heb je natuurlijk de pannenkoekenboerderij, geitenboerderij, speeleilanden en het pierenbadje.

Hier zijn ook de bootjes van Miniport, dat ligt naast de speeleilanden. Het Funforest klimpark is ook erg leuk. Daarnaast zijn er diverse speeltuinen in het bos. Ook kan je er wandelen en soms komen de vliegtuigen heel laag over.

Stedelijk Museum

Musea Museumplein

De musea aan het Museumplein zijn allemaal een bezoek waard.

#1 Het Stedelijk Museum biedt een grote verzameling moderne kunst. Ik was hier met mijn gezin. In plaats van het voorgenomen uurtje bleven we hier ruim vier uur. (tickets)

#2 Ook bezochten wij het MoCo, gevestigd in Villa Alsberg. Een museum voor moderne kunst. Veel kleiner dan de andere musea op het Museumplein. Onze kinderen, zeker de oudste, zijn gek op kunst en dan is het leuk om erheen te gaan. Anders zou ik dit museum overslaan, ook omdat het ontzettend druk was binnen. (tickets kopen)

#3 Nicole bezocht het Van Gogh museum. Zij schreef hierover: “Het Van Gogh museum is er goed in geslaagd om het museum aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Als je samen met je kinderen het museum wilt verkennen dan is er genoeg keuze: de koffer, de speurtocht, de rondleidingen.” (tickets kopen)

#4 En dan natuurlijk nog het Rijksmuseum: ook dit museum is een aanrader met kinderen. In de vakanties zijn er geregeld extra activiteiten. Helaas hebben we nog geen Reistipsmetkids-bezoek aan het museum afgelegd. Zodra dat zo is, zetten we onze review online!

Vondelpark met de Vondeltuin

De Vondeltuin in het Vondelpark is zeker een bezoek waard, bijvoorbeeld nadat je een van de musea bezocht hebt bij het Museumplein. Deze tuin is een groot terras, in het zuiden van het Vondelpark. De Vondeltuin grenst direct aan een speeltuin. Daarnaast zijn er kidsmenu’s en een heleboel lekkere ijsjes.

Naast de Vondeltuin is ook het Melkhuis de moeite waard. Met een grote speeltuin met tokkelbaan en een fijn terras aan het water. En aan de rand van het Vondelpark zit het Kinderkookcafe.

Meer kinderactiviteiten in Amsterdam-Zuid

#1 In het mooie Amstelpark vind je een hele mooie, grote, gratis speeltuin. Er zijn ook enkele attracties waar je voor moet betalen, als de bootjes en de zweefmolen. Naast de speeltuin is een stadsboerderij.

#2 Ook het Beatrixpark is een aanrader om te bezoeken met kids in Amsterdam-Zuid. Zeker op een zonnige dag, want er is hier een mooi pierenbad. In het bad staat een zeemeermin met een schelp waar water uitkomt. Daarnaast is er een kinderspeelplaats met een grote zandbak.

#3 Een van de leuke zwembaden in Amsterdam is de Mirandabad. Kenmerkend aan dit bad is de grote, glazen koepel boven het golfslagbad. Er is peuterbad met verschillende speeltoestellen.

#4 Electrische Museumtramlijn Amsterdam is heel leuk om te bezoeken. Nicole deed dit eens met haar zoon toen hij nog 3 jaar was. Wat zij merkten was dat bij het eindstation in Ouderkerk absoluut niets te beleven is. Dus het is wellicht leuker om bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos al uit te stappen. 

Kinderactiviteiten Amsterdam-Noord

We gaan het IJ over voor de volgende set van kinderactiviteiten in Amsterdam. In Amsterdam-Noord is er ook heel wat te doen voor gezinnen, dit zijn een aantal tips. Lees daarnaast het overzicht van Amsterdam-Noord, wat we eerder opstelden.

Look Out Tower

Vanaf de Amstersdam LookOut kijk je uit over heel Amsterdam. Ben je een waaghals? Dan is het heel tof om op het dak te schommelen! Je hangt echt in de lucht boven het gebouw. 

Wondr

Het nieuwe pop-upmuseum Wondr in Amsterdam is zeker ook een aanrader om met kinderen heen te gaan. Je kan er van alles ruiken en proeven. Maar je komt er vooral om toffe foto’s te maken. Let op: Voor kinderen tot een jaar of 10 zijn speciale toegangstijden. – Tickets kopen

This is Holland

Een ander tof uitje dat Anouk testte in Amsterdam met haar kind is de 5D experience This is Holland. De beelden die je tijdens de film ziet zijn op 22 plekken in Nederland gefilmd. De bank schuift naar voren en beweegt heen en weer tijdens de film, waardoor het echt lijkt alsof je over Nederland vliegt. Door de speciale effecten wordt dit nog levendiger. – koop tickets

Noorderpark met zwembad

Het Noorderpark is een groot park in Amsterdam-Noord. Zeker het Noorderparkbad is een aanrader om te bezoeken. Dit zwembad is zelfs bekroond als het mooiste zwembad! Er is een binnengedeelte, met glijbanen. En in de zomermaanden is het grote buitendeel, met kinderbad. erg leuk.

kinderactiviteiten in Amsterdam

Kinderactiviteiten IJburg

We gaan verder met de kinderactiviteiten in Amsterdam op IJburg, het nieuwste gedeelte van Amsterdam.

Boottocht naar Pampus

Het is een van de kinderactiviteiten Amsterdam, alleen je vaart al snel de haven van IJburg uit. Je vaart naar Pampus, het eilandje voor Amsterdam. Nicole was een dag op Pampus en vond dit erg leuk om te doen. Op Pampus zijn ook een aantal activiteiten, waardoor dit een tof dagje uit is.

#1 Een andere optie voor een boottocht vanaf IJburg is varen naar het Muiderslot. Koop hier je toegangskaart

#2 De boerderij op IJburg is een kinderboerderij, met het idee om mensen in contact te brengen met dieren en de natuur.

#3 Vlakbij Blijburg (stadsstrand met restaurant, ook in de winter geopend) kan je windsurfen en je kan leren windsurfen. Dit doe je bij Surfcenter IJburg.

#4 In het Theo van Goghpark op IJburg vind je een grote speeltuin met leuke stormbaan. Voor jongere kinderen zijn er ook wat kleinere speeltoestellen.

Kinderactiviteiten omgeving Amsterdam 

Ook in de omgeving van Amsterdam zijn er heel veel leuke kinderactiviteiten. Wij delen een aantal tips voor kinderactiviteiten buiten Amsterdam. Veel plekken zijn ook met de fiets of het OV bereikbaar.

Pontjesroute Holysloot

Voor de pontjesroute Holysloot heb je of een fiets nodig, of je moet zin hebben om een flink stuk te wandelen met het gezin. Je wandelt met je fiets door de weilanden, gaat over smalle bruggetjes en je neemt dan het pontje naar Holysloot. Ga in Holysloot naar het Schoolhuis, voor de lekkere chocoladetaart. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

Hemmeland & Monnickendam

Op mooie dagen kan je zwemmen bij het Hemmeland in Monnickendam. In dit recreatiegebied zijn meerdere zwemstrandjes. In de zomermaanden is de leuke strandtent Strandvier geopend. Er ligt hier speelgoed en er is een trampoline.

Andere optie is om bij de Theetuin Overleek een kano of fluisterboot te huren en om dan naar Holysloot te varen.

Vanaf april tot en met oktober is de grote speeltuin in Monnickendam, op mooie dagen, geopend. Voor een euro per kind ben je hier de hele dag zoet. Er zijn speelgedeeltes voor jongere en voor oudere kinderen. Meer lees je in het artikel over Monnickendam met kinderen.

Zaanse Schans

Een super Hollands uitje en het is nog gratis ook: een bezoek aan de molens op de Zaanse Schans. Daarnaast kan je het Czaar Peterhuisje bezoeken, waar geregeld leuke workshops zijn (tegen betaling). In het Zaans Museum ligt de Verkade Experience. Voor € 1, – kan je een speurtocht over de Zaanse Schans volgen.

De Heemtuin is een klein paradijs in Zaandam. Er zijn kronkelige paadjes en doorkijkjes, orchideeën en halsbandparkieten. Kinderen ontdekken de tuin aan de hand van een speurtocht, in de vakanties zijn er geregeld extra activiteiten te doen.

In het Hembrugmuseum ontdek je het verhaal van de wapen- en munitiefabriek die vanaf het eind van de 19de eeuw tot 2003 op het Hembrugterrein in Zaandam gevestigd was. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene.

Haarlemmermeerse bos

Afgelopen winter waren we een middag in het Haarlemmermeerse bos met de kinderen bij Hoofddorp. Je komt er twee restaurants tegen: Papa’s Beach House en het pannenkoekenpaviljoen. Daarnaast zijn er wandelpaden, je kan er zwemmen en er zijn veel speeltoestellen.

Twiske + avonturenspeelplaats

Het Twiske is een recreatiegebied en dit begint net buiten Amsterdam-Noord. In het Twiske zijn diverse zwemstrandjes. Tijdens de zomermaanden wordt het water geregeld gecontroleerd.

Bij het Twiske is het toegestaan om te barbecueën, er zijn wandelroutes en er is een grote, gratis avonturenspeeltuin. Daarnaast is er een klimpark en een pannenkoekenhuis!

Kinderparadijs Purmerend

Het Kinderparadijs in Purmerend is een groot speelterrein waar de kinderen worden gestimuleerd om zelf te spelen en te ontdekken. Pannenkoeken bakken op een zelf gestookt vuurtje is bijvoorbeeld ook mogelijk. Ook in Purmerend: het Speelbos in het Purmerbos. Ook hier kunnen de kinderen spelen met natuurlijke materialen.

Volendam

In Volendam is er genoeg te doen voor kinderen. Op mooie dagen is het Slobbeland een aanrader om naartoe te gaan. Het Slobbeland is een recreatiegebied. Er staan speeltoestellen en de kinderen kunnen er rondlopen. Lees al onze tips voor een bezoek aan Volendam met kinderen.

Zaandam met kinderen

Bezoekerscentrum Poelboerderij

Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken vaarexcursies door het Wormer- en Jisperveld. Naast het bezoekerscentrum is het Veenweidepark De Trickel: het Wormer- en Jisperveld op minitauurformaat. Een plek vol avontuur met een pontje, een vogelwand, uitkijktorens en een waterspeelplaats. Ideaal voor de kinderen.

Fort van Edam

En de laatste tip van de kinderactiviteiten in Amsterdam, of eigenlijk in de regio: ga naar Edam met kinderen. Edam is een stadje dat tegen Volendam aan ligt. Bezoek dan ook het Fort van Edam, let op de openingstijden, en ga daarna door naar het Strandbad. Hier is een speeltuin, een restaurant en een strandje met glijbanen.

Wil je noordelijker Noord-Holland ontdekken? Dan is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een aanrader, en natuurlijk het Sprookjesbos. Of ontdek de musea in Medemblik met kinderen en ga zeker ook naar Hoorn met kinderen. Lees de tips voor de omgeving van Amsterdam!

Kindvriendelijke accommodaties Amsterdam

Wil je deze kinderactiviteiten in Amsterdam combineren met een weekend of stedentrip Amsterdam? Dan zijn dit enkele aanraders om te overnachten in de stad of net buiten de stad:

#1 Een prettige plek is de Amsterdam Farm Lodge. Je overnacht in een van de ruime appartementen. Wat zo ideaal is is dat er heel veel buitenruimte is, er is een natuurspeeltuin en er is een restaurant op het terrein. Daarnaast kan je er gratis parkeren.

#2 Een andere aanrader voor een kindvriendelijk hotel in Amsterdam is het Volkshotel. Dit is een heel creatieve plek. Er zijn kamers voor 3 of personen beschikbaar.

#3 Het ClinkNOORD Hostel ligt in Amsterdam-Noord, vlakbij de (gratis) pont naar de overkant. Je verblijft in een kamer met eigen badkamer.

#4 Het Van der Valk Volendam Hotel ligt naast de bushalte, hier vertrekken meerdere bussen per uur naar Amsterdam Centraal. De auto parkeer je gratis. In het hotel is een zwembad.

We schreven eerder al een aantal overzichtsartikelen over de stad:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.