Dierentuin België – 7 mooiste dierenparken

De leukste dierentuin België? Hier staan 7 leuke dierenparken in België voor een dagje weg. Het zijn parken die je ook goed met het gezin kan bezoeken. In België zijn er best wat mooie dierenparken en voor een dagje weg met gezin wil je soms weten welk park echt leuk is om te bezoeken. Daarom staat hier een top 7 van leuke parken.

Onderstaande dierentuinen lenen zich voor een familie uitstap van een aantal uur en soms ook voor een dagje weg of zelfs weekendje weg. Het ene park is logischerwijs wat groter dan het andere park. In sommige dierenparken kan je naast dieren zien ook activiteiten doen als klimmen of er zijn attracties. En dan beginnen wel snel met de mooiste dierenparken van België!

Leuke dierentuin België met kinderen

Paira Daiza – Mooiste dierentuin België

De eerste tip voor een van de dierentuinen in België is Paira Daiza. Dit wordt gezien als de mooiste dierentuin van het land. Het dierenpark ligt ten zuiden van Brussel en boven Bergen in Henegouwen. Dit dierenpark is ook een van de speciale dierentuinen, want het is meerdere keren verkozen tot beste zoo van Europa! De ligging is ook speciaal, op het terrein van de voormalige Abdij van Cambron.

In de dierentuin leven meer dan 5000 dieren te spotten. Tijdens een bezoek reis je als het ware de wereld rond en je ziet de dieren in een bijna natuurlijke habitat. Er zijn reuzenaquaria, savanne, olifanten en witte tijgers. Verder zie je er ook reuzenpanda’s, halfapen, pinguïns, reuzenotters en giraffen. En ook de natuur en de tuinen zijn prachtig om te zien. Wandel door de grootste Chinese tuin van Europa en er is een grote savanne waar je de Big Five kan zien!

En stap ook in de kas L’Oasis met de hangbruggen. Naast dieren als kolibries, reuzeschildpadden, flamingo’s en apen is er in deze kas een restaurant en binnenspeeltuin. In het park zijn andere speeltuinen, restaurants en er rijdt een treintje rond. Voor dit treintje heb je wel een apart ticket nodig. Je kan in de dierentuin overnachten! Als het regent tijdens je dagje weg in België kan je hier ook goed terecht. Er zijn binnenverblijven, kassen en een binnenspeeltuin.

dierentuinen Belgie
Forest Resort Your Nature

Verblijven in de omgeving van Paira Daiza

#1 Het vakantiepark Forest Resort Your Nature van Landal ligt het meest in de buurt van deze mooie dierentuin België. Je verblijft hier in een van de uniek ontworpen lodges. De 4-persoons Tree Loft en The Cottage zijn erg geliefd bij families. Op dit autovrije vakantiepark verplaats je je met souplesse in een golfkar, op de fiets of wandelend. En huur hier een kajak om het meer te ontdekken.

  • Verhuur van (elektrische) fietsen, kajaks en waterfietsen
  • Restaurant met lokale specialiteiten 
  • Verwarmd binnenzwembad en bubbelbad

#2 Of combineer je bezoek bijvoorbeeld met verblijven in een van de vakantieparken in de Ardennen!

ZOO Planckendael

De volgende tip voor een dierentuin in België ligt centraler in het land, want de ZOO Planckendael is de dierentuin van de kinderstad Mechelen. Van olifanten tot giraffen en zebra’s, er zijn super veel dieren te zien! Je kunt zelfs pinguïns voeren. Het park ligt op een vijftal kilometer van het centrum van de stad en je kunt van aan het station de speciale, supermooie pendelbus naar het park nemen. Ook in deze dierentuin zijn er themagebieden.

Onze gastblogger was met haar gezin in deze dierentuin en schreef: “Deze dierentuin is één van de mooiste dierenparken die ik gezien heb. Alles is heel mooi ruim opgezet en de dieren hebben echt voldoende ruimte. Daarnaast is er voor de kinderen veel speelruimte en klauter- en klimparcoursen. Alles is heel mooi ruim opgezet en de dieren hebben echt voldoende ruimte. Daarnaast is er voor de kinderen veel speelruimte en klauter- en klimparcoursen”.

  • Onze gastblogger koos voor een overnachting in het Novotel Hotel. Met een speelhoek in de lobby en gelegen op een toplocatie middenin het centrum.
  • Mechelen is de kinderstad van België en dat betekent dat er extra aandacht is besteed aan de ervaringen voor gezinnen met kinderen. Maak van je dagje weg naar het dierenpark een stedentrip, want er is genoeg te doen en ontdekken.

ZOO Antwerpen

Een van de bekendste dierentuinen van het land is de ZOO Antwerpen. En deze dierentuin ligt op een fantastische plek, direct tegenover het Centraal Station van Antwerpen. Dit is een van de oudste dierentuinen van de wereld. Vanwege de ligging is het dierenpark goed bereikbaar vanuit België en ook Nederland. Ga erheen voor een daguitstap met gezin of maak er een stedentrip van. Stad Antwerpen heeft zoveel te bieden dat een langer verblijf eigenlijk nooit teleurstelt.

De ZOO Antwerpen is een mooi vormgegeven park. In de afgelopen jaren is er veel moeite gedaan om de verblijven van de dieren te vergroten. Erg leuk zijn de mogelijkheden om hoger te klimmen en de dieren van bovenaf te bekijken. Zo kun je bij de olifanten via klimtouwen een verhoogd plateau opklauteren om de dieren goed te bekijken. Door een grote slurf glij je zo weer naar beneden. In de winter kan je op momenten naar de China Light Zoo, dan is de dierentuin prachtig verlicht!

dierenpark België
China Light Zoo

Pakawi Park

De volgende tip voor een gaaf dierenpark in België voor gezinnen is een bezoek aan het Pakawi Park. Dit park ligt in Olmen, rondom het plaatsje Mol. Blogger Anke is enthousiast over dit dierenpark, omdat haar honden zijn welkom in het park zolang ze gedurende het hele bezoek aangelijnd blijven. Omdat honden meenemen naar een dierentuin niet gegeven is, wint dit park een plekje in onze top 7 van het dierentuin België overzicht. Kom je met de auto? Zowel Parking 1 als Parking 2 zijn gratis. Pakawi Park heeft geen buggy’s te leen of te huur. Je kan aan de kassa wel een bolderkar huren voor € 5,-.

In dit park leven de meest gekende diersoorten zoals de olifanten en giraffen. De dierentuin is gespecialiseerd in katachtige roofdieren met onder andere jachtluipaarden, tijgers, cheeta’s, poema’s en leeuwen. In het park zijn speeltuinen en ook is er de binnenspeeltuin met springkussen en doolhof. Ook is er een savanne en een berenbos.

Bellewaerde

Volgende onder de TOP 7 dierentuinen van België is het bijzondere Bellewaerde. Onze gastblogger bracht hier een dag door met haar gezin en was zo enthousiast dat ze deze review schreef. Dit is een bijzondere plek, want het is een combinatie van een attractiepark met familiecoasters, waterattracties en spannende attracties en een dierentuin met tal van dieren. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden: Canada, India, Kidspark, Savanne, Jungle, Far West en Mexico. De look & feel in elk gebied is echt geslaagd. Het ene moment wandel je door een cowboydorp en daarna sta je in de jungle.

Op het Apeneiland loop je tussen de aapjes en kan je deze van heel dichtbij bewonderen. Zo schattig! Stap in de Bengal Express, een treintje, en rijd tussen de leeuwen en tijgers. Verder is er een roofvogeldemonstratie en een stunt & dive show. Verder is het een mooi gebied om rond te lopen. In dit uitgestrekte park vol groen, bloemenperken en fonteintjes is ook een bloemenkasteel met meer dan 200.000 kleurrijke zomerbloemen.

bijzonder dierentuin België
Forestia

Forestia

Het Forestia is een bijzonder park in de Belgische Ardennen, want het biedt de combinatie van een wildpark met een klimpark. Je wandelt in ongeveer een uur tot 1.5 uur door het wildpark. Bij de kassa kan je eventueel wat voer voor de dieren kopen. Onderweg zie je 30 soorten dieren, waaronder beren, herten, lama’s en marmotten. Zeker de zwarte beren kun je goed bekijken en het is extra leuk als de wasberen over elkaar heen duikelend een ‘show’ weggeven. Als je met een buggy of rolstoel het park bezoekt, moet je rekening houden met de heuvelachtige paden. In het midden van het park is een restaurant met een leuke speeltuin.

De andere kant van het park is het klimbos, dit is toegankelijk met hetzelfde ticket als het wildpark. Hier zijn 11 klimroutes en 2 tokkelbanen: voor elke leeftijd/grootte en ervaring is er wel een parcours wat passend is. Na een goede instructie kun je goed en veilig gaan klimmen. Er zijn meer dan 130 obstakels voor jong en oud. Dit park is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen zonder leeftijdsbeperking. Ook zijn er twee reusachtige tokkelbanen, de ene voor kinderen vanaf 5 jaar en de andere vanaf 12 jaar. Een van de tokkelbanen is 120 meter.

Voor kinderen vanaf 2 jaar is er de Mini klimroute. Hier kunnen peuters en kleuters die nog niet oud genoeg zijn voor de werkelijke klimroutes, spelenderwijs genieten van deze kleine “klauter” route, wel onder begeleiding van een volwassene. En hoe ouder je bent, hoe meer parcoursen je kan proberen en hoe hoger deze gaan.

Monde Sauvage Safaripark

Laatste in de top 7 van dierentuin België om te bezoeken is het Monde Sauvage Safaripark. Wij bezochten dit park met onze kinderen toen ze klein waren, nog voordat Reistipsmetkids er was. Het is een wat minder bekend park, maar dit is wel het grootste dierenpark van het land. Er is een groot safarigedeelte, waar je met de trein of auto doorheen gaat. En er is een deel waar je doorheen kan wandelen, zoals bij de andere dierentuinen.

Zoals gezegd, de safari ontdek je per trein of auto. Je rijdt over een nagemaakte Afrikaanse vlakte, waar je de vele diersoorten in kuddes ziet. Er is een grote kudde waterbokken, er zijn zebra’s, gnoes en oryxen. Daarnaast leven er de bekende grote dieren als nijlpaarden, giraffen en neushoorns. Een rit duurt ongeveer een half uur.

Daarna kan je ook wandelend het park verkennen. Je wandelt door de rotsen en een kloof, met zicht op de beren, zeeleeuwen en de pinguïnbaai. En in een holte van een rots zie je de ijsberen door de ramen. Ook zijn er verschillende voorstellingen, dat is van de papegaaien, zeeleeuwen en roofvogels. Of wandel naar Australië, met wallaby’s, rode kangoeroes en grijze kangoeroes. Ook is er een restaurant, speeltuin en een piratenschip.

Bijzondere en kleine dierentuin België

Natuurlijk zijn er in België meer dierenparken. Niet zoveel als in Nederland misschien, daarover schreven we dit uitgebreide overzicht, maar er zijn meer mogelijkheden dan de top 7 van hierboven. Hier lees je nog enkele tips voor kleine dierenparken of bijzondere familieparken met dieren.

Parc animalier de Bouillon

Het dierenpark Parc Animalier de Bouillon, natuurlijk bij Bouillon, wonen allerlei soorten dieren. Er zijn meer dan 500 dieren en 90 diersoorten van heinde en verre. Bekijk in dit park onder andere de witte leeuwen, zebra, alpaca, jaguar, Siberische tijger en de sneeuwuil. In dit dierenpark mag je de hond aangelijnd meenemen!

Ook is er een leuk en groot speelplein voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Deze vind je al bij het binnenkomen van het park, bij het terras van het restaurant. Er zijn vooral houten spelmodules, glijbanen en klimstukken. Je kan dit speelplein ook bezoeken zonder dat je naar de dierentuin gaat, daar moet je wel apart voor betalen.

Wildpark La Roche-en-Ardenne

Een van de bekende dierentuinen België in de Ardennen is La Roche-en-Ardenne, een park van 10 hectare. Hier leven dieren die voorkomen in de bossen en op de boerderij. In dit wildpark loop je over een wandelpad van 1,2 kilometer. Onderweg zie je onder meer herten, wilde zwijnen, wolven, lynxen en vossen. Op de miniboerderij leven boerderijdieren. En daarnaast is er een café met terras en speeltuin. Een bezoek aan dit wildpark duurt ongeveer een uur en in 2023 is de toegang gratis. Wel moet je op de website een plek reserveren.

Sea life Blankenberge

In Sealife Blankenberge zijn er allerlei water- en zeedieren te zien. In dit park leeft een groep Humboldt-pinguïns. De Humboldtpinguïn leeft niet in het wild tussen sneeuw en ijs, maar aan de kusten van Peru en Chili. Binnen het SEA LIFE-netwerk loopt een fokprogramma met deze pinguïns. Ook is er een zeehondenopvang. Ieder jaar spoelen er aan onze Belgische kust tientallen zieke zeehondjes aan. Deze jonge pups zijn ziek, gewond, uitgeput en sterk vermagerd. Het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge vangt deze jonge zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen zeehondenopvangcentrum.

Verder is er voor de kids het klimavontuur en een speeltuin. Klim, klauter, slinger en balanceer doorheen het klimavontuur aan het grasveld laat de avonturier in je los.

Harry Malter

Familiepark Harry Malter ligt in de omgeving van de stad Gent. Dit is een park waar je een combinatie hebt van kunnen spelen, attracties, shows en dieren. Geen grote attracties of wilde dingen, maar vooral veel charme. Je ziet er onder meer kamelen, alpaca’s, woestijnvos en een gordeldier. Ook is er een overdekte speelplaats. Verder kunnen de kids geregeld meedoen aan een circusschool.

Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark

Het Boudewijn Seapark is een leuke daguitstap naar een van de bijzondere dierentuinen België met kinderen tot een jaar of 12. Op een kwartiertje van het historisch centrum van Brugge vind je Boudewijn Seapark. Op de terreinen van Boudewijn Seapark kan je van alles doen. Er is een expohal, een schaatspiste (in de winter), een attractiepark, een dolfinarium, zeehonden- en zeeleeuwenshows, een binnenspeeltuin en een waterpretpark (in de lente/zomer).

The “eyecatcher” van het Boudewijn Seapark is toch wel het prachtige overdekte Dolfinarium. In dit mooi verlichte gebouw met een projectiescherm van maar liefst 320 m2 komt de dolfijnenshow volledig tot zijn recht. Naast de ultramoderne show in het overdekt gedeelte zijn er ook nog open lucht zeeleeuwen- en zeehondenshows. Deze zijn dan niet zo “fancy” maar wel heel erg leuk om te zien.

Buiten zijn er enkele kleinere attracties. Is het slecht weer of willen je kinderen gewoon even binnen spelen, dan kan dat in Bobo’s indoor met speeltoestellen zoals de klimtoren, springkasteel en het ballenbad. Bij zomerse temperaturen neem je best zwemkledij en een handdoek mee want er is een heel leuk waterpretpark op het domein.

vos

Dierenpark de Zonnegloed

Een bijzondere dierentuin België is het dierenpark De Zonnegloed. Hier leven meer dan 400 in- & uitheemse wilde dieren. De Zonnegloed is een non-profit organisatie die levenslange toevlucht biedt voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde dieren die niet terug naar de natuur kunnen. Hier kunnen de dieren herstellen en groeien, samenleven met soortgenoten. Zo krijgen ze een mooie toekomst en een nieuw en waardevol leven. Vanwege de rust voor de dieren kan je het park niet doorlopend bezoeken, enkel ’s morgens of ’s middags.

In het park zijn twee speelpleinen, waarvan er een overdekt is. Daarnaast zijn er kleinere speeltuintjes in het park en er is een avonturenparcours.

Wildpark Grotten van Han

Een van de gastbloggers van Reistipsmetkids bezocht het wildpark en de Grotten van Han tijdens een vakantie in de Ardennen. De grotten van Han zijn waarschijnlijk de bekendste grotten van de Ardennen. Je kan hier het wildpark, de grot en het Parcours Speleo bezoeken.

In het centrum van Han sur Lesse kan je je vanaf het grote kantoor van Domaine des Grottes de Han in een open safariwagen naar de ingang van het wildpark laten brengen. Er is een app en deze stelt de kinderen bij alle dieren die jullie tegenkomen een vraag. Onderweg zien jullie uilen, wolven, everzwijnen en herten. Ook leven hier de grootste Europese roofdieren, waaronder de Big 5 (de lynx, de beer, de wolf, de bizon en de veelvraat). Bij de poolvossen zijn er avontuurlijke hangbruggen en uitkijk platformen. De rest van het Wildpark bekijk je vanuit de open safaribus. Verspreid over het grote terrein staan er Przewalskipaarden, bizons, ezels en verschillende herten. Aan het eind zie je beren.

Als je de volledige route door het wildpark wandelend aflegt ben je 5,5 kilometer onderweg. Je kunt ook de eerste 2,5 kilometer te wandelen en de laatste 3 kilometer met de safari wagen verder te gaan. Of leg de hele route door het wildpark per safaribus af. Wil je je bezoek aan het wildpark inkorten, dan kun je na 2,5 kilometer wandelen ook een sluiproute volgen naar de ingang van de grot en het Parcours Speleo.

Grotten van Han
Grotten van Han

Aquarium en Zoölogisch Museum

Laatste tip voor een bijzondere dierentuin België is om naar de stad Luik te gaan met het Aquarium en Zoöligisch Museum. Er zijn hier ongeveer 50 bassins met ongeveer 2500 vissen die voorkomen in de oceanen, meren en rivieren uit de hele wereld. Bekijk hier piranha’s, snoeken en baarzen van dichtbij. En het grote waterbassin met de zwartpuntrifhaai en koraalriffen is prachtig. Verder heb je er het Zoölogisch Museum met een aantal zalen waarin je dieren kan zien. Hier hangt een meterslang skelet van een vinvis.

Verder lezen na dit artikel over de leukste dierentuinen van België? Dit is het overzicht van de dierenparken in Duitsland, de gratis gezinsuitstappen in het land en lees de tips voor leuke binnenspeeltuinen in België

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Zomervakantie met kinderen 2024 | 21 Bestemmingen

Waar gaan we heen tijdens de zomervakantie met kinderen? Dat vragen meer gezinnen zich...

Salzburg met kinderen | 9x Leukste Kinderactiviteiten

Hoe leuk is Salzburg voor families met kinderen? Tijdens onze autovakantie door Oostenrijk en...

Wenen met kinderen | 37x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee...

Saar-Hünsruck met kinderen | 11x Uitjes

Op vakantie naar het natuurpark Saar-Hünsruck met kinderen in Duitsland? Wij waren er en...

VERONA met kinderen | 14x Uitjes en bezienswaardigheden

Prachtig Verona is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in het noorden...

Melbourne met kinderen | 18x Activiteiten met het...

Op een rondreis door Australië en bezoek je ook de stad Melbourne? Wij delen...

Categorieën